The weekly spotlight by JProg

John Holden


TIP!

Al heel vaak over gelezen maar de uitgaven in eigen beheer zijn moeilijk verkrijgbaar. Dit is het voorlaatste album. De geweldige recensies zijn overdreven, het is vooral onderhoudend door de verschillende gasten. Geen klapper maar het mag er zijn.

Kaipa


TIP!

Kaipa’s vijftiende album is volgens verwachting uitstekend zonder erg af te wijken van wat reeds gemaakt is. Het voegt wel altijd iets toe waar niet direct de vinger opgelegd kan worden maar het vaak doet beluisteren. Het artwork is weer heel fraai.

Airbag


TIP!

Een band die mij nooit teleurstelt hoewel de opeenvolgende albums niet spectaculair anders zijn. Je krijgt wat je verwacht met altijd boeiende accentverschuivingen. De baslijnen hier zijn bijvoorbeeld breder getrokken zodat het gitaargeluid vetter klinkt.

Dool


TIP!

Misschien is deze doom metal niet direct prog te noemen maar als ik zie wat er tegenwoordig ook bij geschaard wordt is dit een terechte keuze. Met Raven van Dorst als meest opvallend bandlid zijn dit ijzersterke songs. Ruw, dan weer gepolijst, altijd boeiend.

The Tangent


TIP!

Zijn medebandleden hadden het te druk met andere dingen maar vonden het goed dat Andy Tillisen onder de bandnaam alles zelf zou doen. Dat kan hij als geen ander hoewel een zekere feedback het nog beter gemaakt zou hebben. Het is ook éénmalig.

Andy Jackson


TIP!

Uiteraard is bij dit nieuwe album een “surround” mix gevoegd. Dat sonische aspect is ook nu weer aantrekkelijk. Deze thematische songs zijn niet beklijvend of hemel bestormend maar ze worden opnieuw verrassend klinkend gepresenteerd.

RPWL


TIP!

De band heeft weer een live-samenstelling bijeen dit keer aangevuld met twee achtergrond zangeressen. Het recentste album wordt in "De Boerderij" samen met wat ouder werk gespeeld en dat doen ze zoals altijd uitstekend. Alleen de Atmos mix is erg matig.  

For All We Know


TIP!

Naast gitarist van “Within Temptation” heeft Ruud Jolie met de band “For All We Know” een project waar hij andere ideeën kwijt kan. Dit derde album heeft weer allerlei progressieve invalshoeken met een ondergeschikte rol voor metal invloeden.

Jane Getter Premonition


TIP!

Opgeruimde progpop van een groep die het niet geforceerd moeilijk wilt maken. De band rond zangeres en gitariste Jane Getter kent o.a. de van Steven Wilson bekende Adam Holzman op toetsen. Goede muzikanten met goede songs, soms wil je niet meer.

The Chronicles Of Father Robin


TIP!

We zijn inmiddels bij deel drie beland en ik kan er maar geen vat op krijgen. Niet op de bandnaam, de albumtitels, het artwork en het thematische onderwerp. Het zijn wel aangename luisterbeurten ongeacht welk deel je doet. Vervelen doet het zeker niet.

Comedy of Errors


TIP!

Deze Schotse band is al heel lang bezig maar pas nu heb ik voor het eerst kennis gemaakt met hun muziek. Vindingrijke songs die goed gespeeld worden. Geen absolute topband maar zij maken prettige symfonische rock die aangenaam wegluistert.

Moon Safari


TIP!

Vrolijke symfonische rock met vleugen Beatles en Beach Boys. Eerdere albums zijn al weer lang geleden en vond ik goed. Maar dit vervolg is zeker hun beste tot nu toe. Landgenoot ACT klinkt ook wel door. Interessante en lange songs die blijven boeien.

The Pineapple Thief


TIP!

Na wat herbewerkingen en interpretaties van eerder werk een geheel nieuw album. Geen lange nummers en daardoor maar net aan veertig minuten. De kwaliteit ervan maakt veel goed. Het is weer heel goed met fraaie details. In de jaarlijst, dat is zeker.

The Chronicles Of Father Robin


TIP!

Zowel de bandnaam als de albumtitels zijn nauwelijks te onthouden. Mysterieuze folkrock uit Noorwegen waarbij liefst vijf toetsenisten los gaan. Liefhebbers van  Wobbler en Jordsjø zullen van deze zware kost smullen. Er komt ook nog een deel twee en drie!

Neai Morse


TIP!

Mijn eerste nieuwe release dit jaar. Neal Morse heeft weer Bijbelse inspiratie gekregen. Een prog opera in twee delen. Nu heb ik persoonlijk niets met het verhaal maar Morse weet met zijn trouwe schare er altijd weer boeiende en goede muziek bij te maken.

Earthside


TIP!

Symfonische progmetal met een filmisch karakter. Wie snapt het nog. Het is een intense en heel goede luisterervaring die deze vier Amerikanen gesteund door een leger zangers neerzetten. De instrumentale invulling blijft het hoofdgerecht.

JProg's Week CD's 2023

JProg's Week CD's 2022

JProg's Week CD's 2021

JProg's Week CD's 2020

JProg's Week CD's 2019

JProg's Week CD's 2018


JProg's Week CD's 2017

JProg's Week CD's 2016


JProg's Week CD's 2015

JProg's Week CD's 2014


JProg's Week CD's 2013

JProg's Week CD's 2012


JProg's Week CD's 2011

JProg's Week CD's 2010

JProg's Week CD's 2009

JProg's Week CD's 2008

JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved