JProg's Week CD/VINYL/DVD

Motorpsycho


TIP!

Van de dertig albums die de Noorse band heeft gemaakt ken ik er maar een paar. En die bevallen prima. Lange nummers met veel variatie die overwegend progressieve rock in de oude stijl maar met een eigen invulling bieden. Misschien maken ze wel te veel.

Galahad


TIP!

Na vier jaar weer een levensteken van de groep aangevoerd door zanger Stuart Nicholson. En wat voor één. Prima songs die op hoog niveau worden uitgevoerd. De uitstekende mix maakt het feest compleet. Het blijft een bovengemiddeld goede band.

Crippled Black Phoenix

Banefyre (2022)

TIP!

Als altijd wordt dromerige muziek gevolgd door episoden waarin de uiterste grenzen worden opgezocht. Het boeit steeds weer waarbij de boosheid om de machteloosheid van zij die onrecht aangedaan worden het verbindend thema is. Het blijft een unieke band.

Banco Del Mutuo Soccorso


TIP!

Deze grote naam uit de Italiaanse prog blijft ook met nog maar één lid van de oorspronkelijke samenstelling ijzersterk. Met dezelfde bezetting als het vorige album wordt lustig op hoog niveau verder gegaan. Ik krijg alleen niets mee van de Italiaanse teksten.

For Absent Friends

Disappear (2022)

TIP!

De derde bezetting onder deze naam, het vorige album was zestien jaar geleden. Door vooral de kenmerkende zang van Alex Toonen (AT) destijds hele goede neoprog. Dat niveau wordt niet meer gehaald maar zeker na een paar keer luisteren bevalt het prima.

Arena


TIP!

Weer eens een nieuwe zanger maar wat voor één. Het geeft de band nieuwe impulsen zonder de typische Arena sound te vergeten. Damian Wilson brengt het absoluut naar een hoger niveau. Het duistere concept heb ik alleen nog niet helemaal door.

Lonely Robot

A Model Life (2022)

TIP!

Het zou bij een trilogie blijven maar dit is alweer het vijfde album onder deze naam. Geheel in de muzikale lijn van de voorgangers is John Mitchell tekstueel op aarde teruggekeerd. Zijn stem geeft een typische sfeer aan de nummers die groeien en boeien.

Steve Hackett


TIP!

Het begint een aardig rijtje te worden, het uitvoeren van Genesis albums met daarbij oud en nieuw solowerk. De band is nog steeds onveranderd en ze spelen het professioneel na zonder af te wijken van het origineel. De liefhebber kan weer smullen.

Six by Six

Six by Six (2022)

TIP!

De zoveelste gelegenheidsformatie dit keer een trio met gitarist Ian Crichton (Saga), drummer Nigel Glockler (Saxon) en multi-instrumentalist en zanger Robert Berry (Keith Emerson, solo). Een goed album maar niet direct zo opvallend als de albumhoes.

The Myth Of The Mostrophus

Ryo Okumoto (2022)

TIP!

De toetsenist van Spock's Beard gaat eindelijk weer eens solo. Maar wat heet solo als een keur van artiesten opdraven o.a. van zijn eigen band. En Steve Hackett en Michael Sadler om er maar twee te noemen. Het zorgt wel voor een mooi en boeiend album.

Clark (Soundtrack)

Mikael Åkerfeldt (2022)

TIP!

Ik ben geen liefhebber van misdaadfilms en evenmin van filmmuziek. Maar dit is een formidabele verrassing. Dat Åkerfeldt tot veel in staat is wist ik wel, hier doet hij werkelijk alles zelf. Een ongelofelijke mooie luisterervaring waar Opeth in doorklinkt.

Porcupine Tree


TIP!

De onverwachte opvolger van ‘The Incident' is niet alleen heel erg goed, het is ook een commercieel succes. Een progband die in 2022 de verkooplijsten aanvoert! Een album vol afwisseling met zoveel details die het bijzonder maken. Uitzonderlijke klasse.

The Smile


TIP!

Zelf voelen ze zich waarschijnlijk ver verwijderd van progrock, maar dit project onder aanvoering van Thom Yorke en Jonny Greenwood met jazz drummer Tom Skinner is interessant voor liefhebbers van progressieve muziek. Een andere Radiohead.

The Gathering


TIP!

Na negen jaar is er opeens een geheel nieuw album. De bezetting is nagenoeg ongewijzigd, Rutten en Boeijen zijn er nog. Subtiel met een goede variatie tussen rustige en stevige momenten. De engelenzang van Silje Wergeland maakt het compleet.

Kaipa

Urskog (2022)

TIP!

Hans Lundin weet van geen ophouden. Op de drummer na een stabiele bandbezetting, de muziek is weer goed. Lange nummers die doen wegdromen in de natuur die ze beschrijven. Het blijven wel altijd albums die uitwisselbaar lijken en het toch niet zijn.

Pure Reason Revolution

Above Cirrus (2022)

TIP!

Twee jaar na de terugkeer van de band is er alweer een vervolg. Het blijft moeilijk te definiëren muziek vol gitaar erupties en elektronica waarbij de samenzang van het duo Chloë Alper en Jon Courtney het bijzondere ingrediënt blijft.

Kalle Wallner

Voices (2022)

TIP!

Op dit eerste soloalbum onder zijn naam laat hij zich vergezellen door Arno Menses (zang op één nummer), Yogi Lang (toetsen) en Marco Minnemann (drums). Zeven nummers en vooral in de twee laatste en ingetogener songs excelleert zijn gitaar.

Bjørn Riis


TIP!

Vernieuwend is het niet maar zeker niet meer van hetzelfde. En solo gaat het al nooit ver weg van zijn band Airbag. Het is aangename luistermuziek met oor voor detail gelardeerd met immer aantrekkelijk gitaarspel. Altijd een veeldraaier voor mij.

Rob Reed


TIP!

Deel twee met medewerking van Tom Newman, Les Penning, Simon Phillips en Troy Donockley. Rob Reed heeft een omvangrijk oeuvre waarbij zijn solo werk hier minder in de voetsporen van Mike Oldfield blijft. Fascinerende luisterervaringen blijven het.

The Flower Kings


TIP!

Altijd een feest, een nieuw album van deze Zweden. Dit keer relatief korte nummers maar bij elkaar ruim anderhalf uur speelduur. Stolt heeft deels teruggegrepen op oud werk dat er nog lag. Het heeft tijd nodig maar het is energiek, fris en goed.

D’Virgilio, Morse & Jennings

Troika (2022)

TIP!

Een opvallende samenwerking maar als het om poppy nummers gaat die om samenzang vragen werkt het prima. Een overduidelijke Crosby/Stills/Nash imitatie die er goed ingaat. Niet echt progressief maar als éénmalig project is het uitstekend.

Arjen Lucassen's Star One

Revel In Time (2022)

TIP!

Het laatste Ayreon album was wel erg veel theater en vroeg om een prog-metal reactie. Het Star One project dus. Stevig gitaar werk als basis en natuurlijk een hele rij gasten. Op het afsluitende ‘Lost Children of the Universe' steelt Steve Vai de show.

Jethro Tull


TIP!

Volgens Ian Anderson willen Tull-fans helemaal geen vernieuwend JT-album maar een nieuwe oude JT. Niet te veel anders dus. Het is een degelijk album met een ingewikkeld concept geworden in de stijl van het latere groeps- en solowerk.

Glass Hammer

Skallagrim - (Into The Breach) (2021)

TIP!

De bezetting en kwaliteit van de band rond Steve Babb en Fred Schendel is wisselend. Met de nieuwe zangeres Hannah Pryor is het niet slecht maar ze hebben betere albums gemaakt. In deel twee van de trilogie doen de metal invloeden geforceerd aan.

The Ocean

Phanerozoic Live (2021)

TIP!

Dit Duitse sextet maakt muziek die tussen allerlei stijlen laveert. Heftig en dromerig, postrock, postmetal, experimenteel, zeg het maar. Album- en songtitels hebben namen als dinosauriërs. Een livestream van twee locaties tot in details perfect uitgevoerd.

JProg's Week CD's 2021

JProg's Week CD's 2020

JProg's Week CD's 2019

JProg's Week CD's 2018


JProg's Week CD's 2017

JProg's Week CD's 2016


JProg's Week CD's 2015

JProg's Week CD's 2014


JProg's Week CD's 2013

JProg's Week CD's 2012


JProg's Week CD's 2011

JProg's Week CD's 2010

JProg's Week CD's 2009

JProg's Week CD's 2008

JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2023 OJE Music OJE Web All Rights Reserved