JProg's Week CD/VINYL/DVD

God Is An Astronaut

Epitaph (2019)

TIP!

Er zijn heel wat bands die tussen muren van geluid stiltes creëren. Mogwai, Monomyth, Explosions in the Sky schieten me te binnen bij het luisteren naar deze. Het heeft wel een eigen karakter als je er het geduld voor hebt en er gevoelig voor bent.

Alcest


TIP!

Een Franse band die zich ontwikkelde van blackmetal naar shoegaze. Een gevierde band in veel progressieve kringen en dat is opmerkelijk. Het gaat er stevig aan toe waarbij keer op keer fraaie invalshoeken worden gevonden. Is dit nu blackgaze?

Leprous

Pittfals (2019)

TIP!

Weer een band die de progmetal evalueert naar rustiger en meer open progressieve rock. De dominate rol van zanger Einar Solberg is opvallend en luister ook naar de weelderige orkestraties. De verandering is een feit en toch blijft het Leprous.

Penguin Cafe


TIP!

Als muzikale erfgenaam van het ‘Orchestra' van zijn vader heeft Simon Jeffes maanden in een tent op Antartica doorgebracht om zich door pinguïn kolonies te laten inspireren. Verstilde en rijke instrumentale landschappen zijn het resultaat.

Bruce Soord


TIP!

Het tweede soloalbum van Bruce Soord en verwacht geen Pineapple Thief muziek. Natuurlijk zijn er echo's van, het gaat er overwegend rustig aan toe met spaarzame rock. Het meeste doet hij zelf en de productie is top. Sfeervol en goed album.

Knight Area

D-Day (2019)

TIP!

Een album met als thema D-Day. Leuk bedacht maar als je het vermengt met allerlei speeches zet je het direct op achterstand. De muziek is goed, de nieuwe zanger ook, maar steeds opnieuw dit aanhoren is een flinke opgave. Een paar keer, prima.

IQ

Resistance (2019)

TIP!

Aan creativiteit geen gebrek. Bijna twee uur duurt het album met twee nummers van rond twintig minuten. Een overdosis lijkt het. Het zit weer geweldig in elkaar hoewel een zekere luister dosering gezien de veelheid wel nodig is. Blijft een topper.

Monomyth


TIP!

Album vier van deze Haagse band. Kan je nog boeien met deze instrumentale muziek die niet direct op songstructuren is gebaseerd. Dat lukt dus weer uitstekend. Je moet van space/stoner/postrock houden, ik vind het aangenaam en goed.

Tool

Fear Inoculum (2019)

TIP!

Dertien jaar is wel erg lang maar bij Tool is niets normaal. Niet zomaar songs maar een trektocht door een zeer gevarieerd muzikaal landschap vol met uitersten. IJzersterk op alle gebieden en het voldoet aan de hoge verwachtingen. Bizar goed.

The Samurai Of Prog

Toki No Kaze (2019)

TIP!

Er is weinig Fins aan, leidsman Marco Bernard is zelf een Italiaan. Daarbij een leger van artiesten uit alle windstreken. Verzorgde en onderhoudende symfonische rock oude stijl. Mooi artwork en een complex thema dat ik nog moet doorgronden.

Tom Yorke

Anima (2019)

TIP!

Zelf heeft hij niets met prog-rock, evenmin met zijn band Radiohead. Omgekeerd is dat wel het geval. Niet zo vreemd want een nieuw album van hem is altijd verrassend waarbij bekende elementen tot nieuwe muzikale vormen zijn gesmolten.

Huis

Abandoned (2019)

TIP!

Een Canadese band die ‘Huis' heet. Ze waren fan van Nederlandse prog-rock vooral van Knight Area, vandaar. Mede beïnvloed door bands zoals Mystery. Goede muziek die lekker klinkt maar nergens verrassend is. Val daar maar eens mee op.

Teramaze


TIP!

Een geweldige gitaarsolo in de titelsong deden mij de oren spitsen. Een uitputtingsslag is het album wel. Dichtgemetseld is het hoewel na verloop van tijd er lucht en ruimte ontdekt wordt. Enerverende prog/metal uit Australië vol fraaie solo's.

Neal Morse


TIP!

Alle vooroordelen kunnen weer van stal gehaald worden. Een conceptalbum waarbij het Jezus Christus voor en achter is. Alles geschreven door Morse en met vele gasten uitgevoerd. Een muzikaal feest of links laten liggen, andere keuzes zijn er niet.

Big Big Train

Grand Tour (2019)

TIP!

Hoewel het aansluit op eerdere werk zorgt de conceptuele andere invalshoek niet voor een gemakkelijk album. In eerste instantie lijkt het een beetje voort te kabbelen totdat de diepere lagen worden ontdekt. Opnieuw bewijst de band grote klasse.

Lonely Robot

Under Stars (2019)

TIP!

Het laatste album van de trilogie naar ik nu pas begrijp. Het project van alleskunner maar vooral gitarist John Mitchell is opnieuw heel goed. Gegroeid als zanger is hij zeker. Boeiende songs die niet snel vervelen. Hoe gaat hij hier mee verder?

North Atlantic Oscillation

Grind Show (2019)

TIP!

Vorig jaar was dit in eigen beheer al (ongemerkt) op cd uitgebracht, nu via een echt label. Merkwaardig want dit vierde album is misschien wel het beste dat ze ooit gemaakt hebben. De bijzondere sfeer en spannende songs maken het een topper.

The Mute Gods


TIP!

Het trio met gastbijdragen heeft op het derde album een goede balans gevonden. De zang van Nick Beggs is ook beter geworden en past goed bij de ‘Pop Prog' nummers met stevige teksten. Het symfonische instrumentale slotakkoord is verrassend.

Devin Townsend

Empath (2019)

TIP!

Devin Townsend zoekt altijd de muzikale uitersten en weet op dit album de perfecte balans te vinden. Extreme, hevige momenten wisselt hij op de juiste momenten af met dromerige sferen. Een artistiek avontuur dat iedere luisterbeurt meer loslaat.

RPWL


TIP!

Dit keer geen concept maar wel zeven songs met een zekere samenhang. En hoe, beter heb ik de band zelden gehoord. Het album duurt vijftig minuten maar het vliegt voorbij. Gelukkig kan je een nieuwe draaibeurt starten. Het blijft groeien en boeien.

Vasil Hadzimanov Band

Lines in Sand (2019)

TIP!

Moonjune Records staat garant voor het kennismaken met voor mij onbekende artiesten. Dit keer uit Servië. Een band rond toetsenist en componist Vasil Hadzimanov. Krachtige fusion met Balkan invloeden. Spelen kunnen ze. Vertrouwd en bijzonder.

Dream Theater


TIP!

Het vorige album was voor velen een brug te ver van de metal-sound. De band heeft zich hervonden en is teruggekeerd naar een steviger en bekender geluid. Vernieuwend is het niet maar wel een revanche met een goed en degelijk album.

Ed Wynne


TIP!

Een soloalbum van Ed Wynne, oprichter en creatieve roerganger van de Ozric Tentacles. Hij doet wel meer zelf dan met de band, maar het zou zo maar als Ozric-album uitgebracht kunnen zijn. Geen verrassing dus of het zou juist dat zijn.

The Neal Morse Band


TIP!

Hij maakt te veel muziek die herhalingen van eerder werk zijn. Zelfs de albumhoezen gaan op elkaar lijken. Maar, verrassend, klinkt deze opeens fris en energiek. Een opvallende rol van gitarist/zanger Eric Gillette. Die wordt echt goed.

Steve Hackett


TIP!

Van alle muzikanten met een Genesis verleden is Hackett het meest actief. Genesis-albums live en nu weer soloalbum nummer zesentwintig. Dit keer met heel wat gasten die hem bijstaan maar zijn kenmerkende stijl niet verstoren.

Xavi Reija


TIP!

Moonjune trakteert ons vaak op onbekende artiesten. Xavi Reija met zijn band dit keer. Tony Levin is ook van de partij, altijd druk. Het is geen gemakkelijke kost. 'Fusion' met afwisselend een donker ambient karakter die verrassend goed is.

Moongarden


TIP!

Lang geleden was “The Gates of Omega” een topper. Daarna maakte de band nog een aantal albums maar zo goed als die werd het niet meer. Ze bestaan nog steeds en de sfeer is weer als vanouds. Vooral het gitaarwerk is opnieuw subliem.


JProg's Week CD's 2018

JProg's Week CD's 2017

JProg's Week CD's 2016

JProg's Week CD's 2015

JProg's Week CD's 2014


JProg's Week CD's 2013

JProg's Week CD's 2012


JProg's Week CD's 2011

JProg's Week CD's 2010

JProg's Week CD's 2009

JProg's Week CD's 2008

JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2023 OJE Music OJE Web All Rights Reserved