JProg's Week CD/DVD

Parallel or 90 Degrees


TIP!

De oude albums van deze band rond Andy Tillison zijn inmiddels erg moeilijk verkrijgbaar. Een 2-cd verzamelaar lost dit gedeeltelijk op. “Remastered” en zelfs met onuitgebracht materiaal. Dus voor wie is het eigenlijk niet geschikt?

Eggs & Dogs

You Are (2009)

TIP!

Op het tweede deel van het drieluik, ooit begonnen met ‘I Am', heeft Bodin zoveel gastmuzikanten dat hij het niet onder zijn naam uit wilde brengen. Michael Stolt zingt en bast en daarbij blijft de (ex) Flower Kings invloed niet beperkt.

Strawberry Fields


TIP!

Een nieuw project uit Polen van Wojtek Szadkowski. Met een zangeres die een stem als Anneke van Giersbergen heeft. Het zijn geen opzienbarende composities maar degelijk is het met een hoog Satellite gehalte.

no-man

Mixtaped DVD (2009)

TIP!

Voordat Steven Wilson bekend werd met Porcupine Tree zat hij al met Tim Bowness in no-man. Dit project heeft in beperkte kring naam gemaakt. Het is vol op het kleine toneeltje. De muziek is spannender dan het beeld maar sfeer heeft het.

Kraftwerk

Computer World (1981/2009)

TIP!

Vier Duitsers, meestal afgebeeld als menselijke robots, die geinspireerd door Stockhausen hun tijd met hun elektronische muziek ver vooruit waren. Ook dat is te remasteren. Acht kleurige cd's die nog altijd invloedrijk zijn.

Eloy

Visionary (2009)

TIP!

Deze groep rond gitarist/zanger Frank Bornemann was er in 1998 mee gestopt. Op aandrang van de vele fans is er toch een nieuw album gekomen. Het resultaat kent geen verrassingen maar zeven degelijke nummers met Eloy muziek.

Gong

2032 (2009)

TIP!

Gong weet van geen ophouden. Gong's oerbandlid Daevid Allen heeft een superbezetting bij elkaar gekregen met Steve Hillage, Gilli Smyth, Miquette Giraudy, Mike Howlett, Chris Taylor en Theo Travis. Een geweldige 2032 is het resultaat.

The XX

The XX (2009)

TIP!

Veel bands die niet in de progressieve hoek zitten maken heel progressieve muziek. Zoals dit jonge viertal uit Londen met kale muziek, minimale gitaar- en keyboardinvullingen en aarzelende zanglijnen. Toch klinkt het warm en vertrouwd.

Editors


TIP!

Ooit voorprogramma van Oceansize. Indierock leunt dicht tegen progrock aan. De band heeft op het derde album de gitaar verwisseld voor theatrale en knorrende synthesizers waardoor de sound duisterder en boeiender is dan ooit.

Colosseum

Morituri Te Salutant Boxset (2009)

TIP!

De band rond David Greenslade, Dick Heckstall-Smith en Jan Hiseman als bekendste namen was goed maar heeft nooit de absolute top bereikt. Deze 4-cd geeft een mooi overzicht van de studioalbums, "unreleased tracks" en bijzondere Live- en BBC-opnamen. Dit alles inclusief een fraai boekwerk.

Alquin


TIP!

Ooit gestopt gevolgd door een lange tijd niets. Vier jaar geleden een herstart resulterend in het wat teleurstellende ‘Blue Planet'. Gesponsord door de fans een beter nieuw album dat eigenlijk alleen voor die sponsors interessant is.

The Pineapple Thief

3000 Days (2009)

TIP!

Na ‘Tightly Unwound' geen live cd/dvd. Geschikt materiaal was er kennelijk niet. Daarom een dubbel-cd met een overzicht van hun discografie. Fans hebben alles al ware het niet dat er “geremastered” is en er alternatieve versies/mixen opstaan.

The Beatles


TIP!

De heilige graal van de rockmuziek is natuurlijk de discografie van The Beatles. Het mediacircus rond het verschijnen van deze heruitgave kan niemand ontgaan zijn. De stereobox is de mooiste en meest complete uitvoering.

Strawbs


TIP!

Deze Engelsen onder aanvoering van David Cousins zijn altijd muziek en nieuwe albums blijven maken. Dat ze daardoor weinig sleet in hun spel hebben is duidelijk hoorbaar. Oliver Wakeman is de nieuwe toetsenist.

no-man


TIP!

De liveregistratie 'Mixtaped' moet nog dit jaar verschijnen. In de aanloop hiernaar deze EP met drie nieuwe nummers, twee oude songs live uitgevoerd en twee video's. Een merkwaardig tussendoortje maar zeker voor de liefhebbers niet te missen.

Steven Wilson

Nsrgnts rmxs (2009)

TIP!

Zes nummers van zijn laatste album zijn door diverse mensen opnieuw gemixed. Steven Wilson vond deze zo goed dat hij ze onder zijn naam uitgebracht heeft. En zonder twijfel zijn het prima versies van de originele mix. Hoeveel volgt er nog?

Yusuf

Roadsinger (2009)

TIP!

Het niveau van zijn klassieke meesterwerken haalt hij niet meer, maar Yusuf Islam, alias Cat Stevens, benadert het nog steeds. Openhartig en oprecht met zijn teksten en uniek door de muziek die hij erbij maakt.

Guilt Machine


TIP!

Met zijn nieuwe partner en gitariste Lorie Linstruth richtte hij, aangevuld door zanger Jasper Steverlinck en oud Porcupine Tree drummer Chris Maitland, Guilt Machine op. Lucassen muziek blijft het, maar “Back to Basic”, kwaliteit gewaarborgd.

Unitopia


TIP!

Hun indrukwekkende ‘The Garden' maakte me nieuwsgierig naar het debuut. De basis van de huidige band, zanger Mark Trueack en toetsenspeler Sean Timms, produceerden met dit project een cd die weinig voor ‘The Garden' onderdoet.

John Martyn

Solid Air (1973)

TIP!

De onlangs overleden John Martyn heeft een aantal klassieke albums gemaakt. ‘Solid Air' is er zo eentje met daarop het zwoele ‘May you never'. Hij speelde dit ook met Paul Kossoff, pas uitgebracht op de deluxe edition van ‘Back Street Crawler'.

Supper's Ready

Listen to the Pictures (2000)

TIP!

Naar de vakantiebestemming door Luxemburg. Veel progbands zijn daar niet. Maar wel aardige zoals deze. Symfonische songs met een groot “Laid-back” gehalte. En geen gebaande paden muziek zoals vaak het geval. Alleen is het hierbij gebleven.

Airbag

Identity (2009)

TIP!

De intrigerende cd-verpakking laat weinig los over deze Noorse band. Laverend tussen Pink Floyd en Porcupine Tree wordt perfecte en warme atmosferische rock gespeeld. Niet bijzonder vernieuwend maar aangenaam verrassend.

Paladin

Paladin (1971)

TIP!

Paladin is één van de vele groepen die het destijds niet hebben gemaakt. Typische begin seventies prog van goede kwaliteit. Het debuutalbum is door Esoteric Recordings heruitgegeven. Het zal wederom geen “Big Seller” worden.

RPWL


TIP!

Wervelende beelden en top “surround” geluid met meest opvallende rollen voor zanger Yogi Lang en gitarist Kalle Wallner. Ondanks de kneuterigheid van het matig bezette maar overbekende zaaltje in het Poolse Katowice een topact van een topband.

Peter Hammill

Thin Air (2009)

TIP!

Peter Hammill maakt geen gemakkelijke muziek, zijn teksten gaan meestal over zware thema's, maar het niveau is altijd hoog. Dit album wijkt daar niet van af en het vraagt veel luistertijd. Om te ontdekken dat het één van zijn betere is.

Anekdoten

Chapters (2009)

TIP!

Een door de band zelf gekozen overzicht van hun albums over twee cd's uitgesmeerd. Arme fans die dit al hebben, ware het niet dat er de onvermijdelijke nooit eerder uitgebrachte songs en alternatieve versies opstaan. Dus…..

Josh & Co. Limited


TIP!

Het muzikale middelpunt van Mostley Autumn op het solopad. Hij laat zijn dromen en fantasieën samen met zangeres Olivia Sparnenn de vrije loop waarbij ongedwongen in een stijl dichtbij die van zijn band wordt gemusiceerd.

no-man


TIP!

Bij het meest recente album zat het er direct bij, maar van deze is pas de heruitgave voorzien van een dvd-a surround mix. Arme fans, maar voor de geluidsfreaks daaronder is het weer de oren spitsen. En het gele omhulsel is blauw geworden.

Ray Wilson


TIP!

Naast opnieuw met Stiltskin op avontuur te zijn heeft hij ook het solopad weer gevonden. Begeleid door onder andere de uitstekende gitarist Ali Ferguson is deze voortreffelijke zanger en songwriter nu ook door EMI Polen opgemerkt.

Paul Kossoff


TIP!

De gitarist van de Free is maar vijfentwintig jaar geworden. Toch behoort hij met zijn slepende spel tot de beste rockgitaristen ooit. Op zijn enige soloalbum was de later bij Yes bekend geworden Alan White de drummer.

Passport


TIP!

Jams waarin elektrische keyboards samensmelten met jazzinstrumenten. Bandleider Klaus Doldinger was met Passport in de mid-seventies dichtbij de muziek van Soft Machine, the Mahavishnu Orchestra en Embryo.

Eric Clapton & Steve Winwood


TIP!

Deze registratie van drie enerverende concerten eind 2008 in New York van Clapton en Winwood bevat zowel solo werk van beiden als Blind Faith en Traffic songs. En opmerkelijke uitvoeringen van ‘Voodoo Child' en Little Wing' van Hendrix.

Fripp & Eno

Beyond Even (2007)

TIP!

Fripp en Eno hebben altijd voor heel speciale ambient gezorgd. In de archieven zaten nog prima stukken uit de periode 1992-2006. Unieke sfeer die door de knalharde afsluiter zomaar weggeblazen wordt.

Kevin Ayers


TIP!

Weer een worp Ayers remasters, deze keer drie albums uit de periode 1974-1976. Gedateerde of tijdloze muziek? Eigenzinnig is een betere aanduiding. Elke uitgave natuurlijk met veel nooit uitgebracht bonusmateriaal.

Ozric Tentacles


TIP!

De tijden voor albums op cd worden steeds donkerder. Weinig echt nieuw werk, vele herheruitgaven of oude bands die hun oeuvre recyclen. De Ozrics doen dit al heel lang maar hun output is altijd fris en aantrekkelijk waardoor het nieuw lijkt.

Final Conflict

Stand Up (1997)

TIP!

Net als van veel andere progressieve rockbands verschijnt er ook van Final Conflict een in Polen opgenomen DVD. Of fans van dit genre er op zitten te wachten is de vraag. Het lijkt me niet echt een enerverend iets om te zien maar misschien valt het mee. Mooi moment om deze cd weer uit de kast te halen.

Gazpacho

Tick Tock (2009)

TIP!

Deze Noren houden vast aan hun stijl. Wijds uitgesponnen muziek met diepe sfeer. De openingssong heeft zowaar tempo en het album is gevarieerder dan ooit. Zelfs Sony heeft de band ontdekt, maar of het grote publiek zal volgen...........

Camel


TIP!

De weekcd van OProg, de “Deluxe Edition” van Moonmadness, deed deze dvd met twee concerten uit de periode 76/77 weer actueel worden. De beeld- en geluidskwaliteit is niet top, maar het is authentiek en puur.

Tomas Bodin

Cinematograaf (2009)

TIP!

Dit bijna ongemerkt - zelfs zijn site weet het niet - in eigen beheer verschenen album van deze toetsentovenaar is totaal anders dan het vorige. Drie boeiende instrumentale tracks waarbij de filmbeelden als vanzelf opgeroepen worden.

Pendragon


TIP!

Ook deze derde dvd sinds 2006 is in Polen opgenomen. Aanleiding dit keer: het dertigjarige bestaan van de band en de ‘Pure' tour. Naast nummers van dit album - helaas geen ‘Indigo” - en de bandclassics opnieuw een prima tracklist.

Sand Snowman


TIP!

Sand Snowman - echte naam? - maakt luie, folk getinte, muziek met overwegend gitaar. Op dit vierde album staan twee nummers met een vocale bijdrage van Steven Wilson. Het vormt een bijzonder aspect van dit wonderlijke album.

Steven Wilson

Insurgentes (2009)

TIP!

In het filmpje op de bijgaande dvd uit Wilson zijn weerzin over de facetten van de mp3 cultuur. Het album klinkt, balancerend tussen Porcupine Tree en Bass Communion, dan ook het meest indringend in de DTS surroundmix.

Robert Wyatt

EPS (2008)

TIP!

Dit boxje bevat 5 cd's van rond twintig minuten die elk een periode belichten uit zijn carrière. Voorzien van persoonlijke kanttekeningen in het begeleidende boekje geeft het op indringende wijze een blik op deze bijzondere artiest.

John Mayall & The Bluesbreakers


TIP!

De energie die hij op zijn zeventigste verjaarsfeestje uitstraalde is een voorbeeld voor jongeren. Zijn invloed op de muziek is ongekend en reikt van Fleetwood Mac, The Cream en Stones ook tot een band als Colosseum.

Peter Gabriel


TIP!

Sublieme registratie van een uniek concert waar elk nummer een apart spektakel is. Gabriel in een bal, op zijn kop door de lucht lopend, het publiek filmend, rondfietsend. In 2009 gaat hij opnieuw met deze band “On Tour”.

Todd Rundgren

Arena (2008)

TIP!

Zijn artistieke hoogtepunt is voorbij en hij heeft ook matige albums gemaakt. Met deze muzikale woedeuitbarsting is hij helemaal terug. Op zijn internetsite geeft hij progressieve statements over muziek en wat daarbij hoort.

Karnataka


TIP!

De band heeft inmiddels op de bassist na een heel nieuwe bezetting, wel weer met een zangeres. Albums zijn er nog niet van, maar de ‘oude' groep kon er wat van getuige dit kleinschalige concert uit 2001 in Wales.

David Sylvian


TIP!

David Sylvian heeft altijd veel met Japan opgehad. Dit concert in Tokyo uit 2004 is nu pas op dvd uitgebracht. Een minimale setting met broer Steve Jansen - familienaam Batt - zorgt voor de verwachte mystieke sfeer.

Dweezil Zappa


TIP!

Dweezil Zappa promoot het werk van zijn vader - vijfenzeventig albums in dertig jaar - intensief, oprecht en gesteund door een geweldige band. Zoals Frank ooit zei: de geest is als een parachute, hij werkt alleen als hij opengaat.

Weather Report


TIP!

De grote mode lijkt het uitbrengen van concerten die jaren op de plank zijn blijven liggen en waarvan men de waarde nu pas is gaan ontdekken. Zoals deze uit 1976 met Pastorius en Zawinul. Het is gerestaureerd en surround gemixed.

Karmakanic


TIP!

Een enerverende progrock eruptie waarbij Jonas Reingold de leidsman is en The Flower Kings op de achtergrond hoorbaar maar uit de buurt blijven. Een druk bezet man - FK, Kaipa, Tangent - die kennelijk geen tijd meer heeft voor zijn website.

JProg's Week CD's 2008

JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved