JProg's Week CD/VINYL/DVD

Karnivool


TIP!

Een nieuw fenomeen is ontstaan. Lockdown optredens, eerst vooral als stream maar nu ook steeds meer op fysieke dragers. Epica, Pineapple Thief, RPWL, Bruce Soord om er maar een paar te noemen. Deze Australiërs spelen hun nieuwste album met passie in een lege zaal.

Amanda Lehmann


TIP!

Ze kwam in beeld door haar samenwerking met Steve Hackett. Op dit uitstekende eerste soloalbum heeft ze hoorbaar veel meegekregen van zwager Steve. Niet alleen door zijn medewerking, maar ook die van andere bekenden uit zijn band.

Steven Wilson


TIP!

Let op, dit is niet een heel nieuw album van Steven Wilson. Het zijn instrumentale sketches van songs van zijn oudere soloalbums die gebruikt zijn voor een computer game. Meer of minder herkenbaare uitvoeringen. Goed maar vooral voor de fans.

Premiata Forneria Marconi


TIP!

Enig origineel lid drummer/zanger Franz Di Cioccio weet met zijn huidige band van geen ophouden. Een opmerkelijk fris album dat in het Italiaans het beste klinkt. Ook bijzonder is in één song het samenspel van Ian Anderson en Steve Hackett. 

Dream Theater


TIP!

Veel vernieuwing brengt het vijftiende album niet maar het is van begin tot eind boeiend met weer geweldige gitaarsolo's. De songs zijn meer prog en één zelfs ruim twintig minuten. Niet verrassend maar men voldoet ruimschoots aan de verwachtingen.

Mandoki Soulmates


TIP!

Een zoektocht naar wie dit is en naar de audio/visuele achtergrond van dit album. Hij is beroemd en werkte met veel bekende namen, ook uit de prog scene. Ik had er dus nog nooit van gehoord en dan mis je fraaie beelden met passende muziek.

Iron Maiden

Senjutsu (2021)

TIP!

Voornaamste componist Steve Harris heeft een voorliefde voor progressieve rock. Zonder het bekende geluid van de band te verlaten eindigt dit album met een drietal onvervalste progrock epossen van elk ruim tien minuten. Een heel mooi sluitstuk.

Steve Hackett


TIP!

Na een akoestisch album een terugkeer naar de elektrische instrumenten met daarbij de vertrouwde kring van artiesten. Natuurlijk zijn er momenten van dit heb ik wel eens eerder gehoord maar er zijn altijd weer fraaie nieuwe invalshoeken.

Caravan


TIP!

Natuurlijk hebben de fans alle albums in huis. Deze oeuvre box heeft veel nieuws zoals veel nooit uitgebrachte live-concerten. Het boek en extra's zijn daarnaast unieke toevoegingen. Er komt zelfs een nieuw album maar dat zit hier nog niet in.

Bent Knee

You Know What They Mean (2019)

TIP!

Een late ontdekking, deze Amerikaanse prog/avant-garde band. En of het echt een ontdekking is moet nog blijken. De zangeressen zijn nadrukkelijk bezig op een manier waarvan je moet houden. Maar er zijn interessante wendingen te over.

Clepsydra

The Cap (2019/2021)

TIP!

Deze Zwitserse cultband heeft in 2019 zowaar een nieuw album uitgebracht. Er is nu een heruitgave met bonus-cd. Muzikaal is er weinig veranderd. De kenmerkende zang van Aluisio Maggini blijft het beeld bepalen waarbij de songs weer prima passen.

Magenta

Angels and Damned - 20th Anniversary (2019/2021)

TIP!

Eindelijk is via hun site het twintigjarig jubileumconcert uit 2019 beschikbaar. Nu waren er al heel wat dvd's van de band. Het is altijd, ondanks het aanhoudend amateuristische niveau, prima genietbaar. Zelfs het tenenkrommend amateurtoneel doet daar niet aan af. David Longdon van BBT doet ook nog mee. Waarom dit met een Steve Hackett nummer moet is wel verrassend.

Meer

Playing House (2020)

TIP!

Dit Noorse achttal is niet alleen om omvangrijke groep, ze putten ook uit allerlei stijlen. Het resultaat is onderhoudend. Niet alles is even sterk en minder Meer voor zowel het aantal bandleden als invloeden zouden het beter maken.

The Amorphous Androgynous


TIP!

Deze band met een nauwelijks te onthouden naam wordt in basis gevormd door een tweetal dat zich met elektronische muziek bezighoudt. De medewerking van Peter Hammill en Paul Weller en de hoes trokken mijn aandacht. Het is geweldig, een oorwurm.

Frost*

Day and Age (2021)

TIP!

Een vreemde band blijft het rond Jem Godfrey en John Mitchell. Een doorgangshuis voor heel wat namen waarmee de songs vakkundig in elkaar worden geknutseld. Veel luisteren om het te laten nestelen in het brein want erg songgericht is het niet.

Kayak


TIP!

Het vorige album in de nieuwe bezetting rond Ton Scherpenzeel blijkt niet een éénmalige oprisping. Het is weer typisch Kayak en dat zal wel altijd zo blijven zolang Scherpenzeel alle muziek schrijft. Een paar mindere nummers daargelaten is het prima.

The Pineapple Thief


TIP!

Een lockdown kan ook voor bijzondere en mooie releases zorgen. Bruce Soord deed een livestream vanuit zijn huisstudio en dat beviel zo goed dat het tot meerdere sessies uitgebreid werd. Akoestische sets van solo en Pineapple Thief nummers.

Mogwai


TIP!

Er zijn heel wat bands die post-rock maken, wat dat ook zijn mag. Deze Schotten zijn pioniers in dit genre en altijd weer op een opvallende manier verdiepend. Grootse muzikale landschappen die meeslepend zijn en allerlei visioenen oproepen.

Blackmore's Night


TIP!

Het heeft even geduurd maar Blackmore heeft met zijn Night een nieuw album gesmeed. Keltische folkrock waarbij ook voor de elektrische gitaar ruimte is. Goed en afwisselend en voor de liefhebbers. Deep Purple en Rainbow blijven weer ver weg.

Epica

Omega (2021)

TIP!

Bombastische symfonische heavy metal volgens het vertrouwde Epica concept. Nergens echt verrassend maar degelijk. De fans zullen er dik tevreden mee zijn zeker met de tegenwoordig te doen gebruikelijke diverse versies van het album.

Gryphon


TIP!

De vaste kern van de band heeft met twee nieuwelingen een paar jaar geleden de draad weer opgepakt. Met de kenmerkende eigentijdse middeleeuwse sound een nieuw vervolg. Het heeft best ups en downs maar de diehard fan is er gelukkig mee.

Steve Hackett


TIP!

Geïnspireerd door uitstapjes rond de Middellandse Zee dit keer een instrumentaal akoestisch album. Dat heeft hij wel eerder gedaan, de weelderige orkestraties geven er een bijzonder en aangenaam aspect aan. Niet zomaar een tussendoortje.

Steven Wilson


TIP!

De drang naar vernieuwing maakt zijn albums de eerste keren niet altijd gemakkelijk te beluisteren. Meer prog-pop, meer toetsen dan gitaar, meer beats, maar waarbij zijn kenmerkende melodieën het handelsmerk blijven. Het bevalt me uitstekend.

Djabe & Steve Hackett


TIP!

Zonder de bijdragen van Hackett zou ik deze Hongaarse band nooit gekend hebben. Een misser hoewel de samenwerking wel juist dat bijzondere aspect eraan geeft. Anders zou het toch wel een gewoon goede jazzrock groep zijn gebleven.

Kamelot


TIP!

Een concert uit 2019 in Tilburg. Deze Amerikaans prog-metal band kan er wat van. Optredens van bands in dit genre hebben wel iets clichématig en goed beschouwd is het best éénvormige muziek. Ondanks het gemis van surround sound een mooi spektakel.


JProg's Week CD's 2020

JProg's Week CD's 2019

JProg's Week CD's 2018

JProg's Week CD's 2017

JProg's Week CD's 2016

JProg's Week CD's 2015

JProg's Week CD's 2014


JProg's Week CD's 2013

JProg's Week CD's 2012


JProg's Week CD's 2011

JProg's Week CD's 2010

JProg's Week CD's 2009

JProg's Week CD's 2008

JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved