JProg's Week CD/DVD

Eloy


TIP!

Naast een documentaire met interviews een dvd met video's uit de tijd dat verlekkerd naar instrumenten en apparatuur van tegenwoordig zou zijn gekeken. Voor de fans is dit niet te missen ondanks de af en toe matige beeldkwaliteit.

Camel


TIP!

De Farewell Tour werd bijna een vaarwel voor altijd van Andy Latimer. Door zijn ziekte zijn de opnamen van het eerste concert hiervan zeven jaar blijven liggen. Zijn herstart wordt luister bijgezet met deze sympathieke dvd.

The Enid

Journey's End (2010)

TIP!

Robert John Godfrey heeft het juridisch geharrewar rond zijn muzikale output even gestaakt. Na de verzamelaar ‘Tears of the Sun' uit 1999 is er een vervolg. En hoe! Kwaliteit blijft en ondanks bezettingswijzigingen is het altijd erg The Enid.

Brian Eno


TIP!

Na vijf jaar maakt hij weer een solo album en het valt direct op. De studio als instrument waarbij de sfeer door het geluid bepaald wordt en niet door de melodie. Gitarist Leo Abrahams en toetsenist Jon Hopkins brengen het evenwicht.

Syd Barrett


TIP!

Deze prima verzameling van zowel zijn vroege werk bij Pink Floyd als een doorsnee van zijn chaotische solo materiaal is onderhanden genomen door vriend David Gilmour. Ook bijzonder is de zeldzame track ‘Bob Dylans Blues'.

Transatlantic


TIP!

Met zes nummers drie en een half uur volspelen kan alleen in de progressieve muziek. Met een veelheid aan hoogstandjes blijven boeien kunnen slechts de topbands zoals deze Amerikaanse/Engelse/Zweedse samenwerking.

David Minasian


TIP!

Minasian heeft dvd's geproduceerd van Camel. Geïnspireerd hierdoor maakt hij ook muziek, speelt vooral toetsen en zingt. Op dit album o.a. een opvallende bijdrage van Andy Latimer. Wie had dat ooit nog kunnen denken na zijn ernstige ziekte.

Agents of Mercy

Dramarama (2010)

TIP!

Deze tweede cd uit het onuitputtelijke creatieve brein van Roine Stolt lijkt op een album wat Genesis nooit gemaakt heeft. Zanger Nad Sylvan en toetsenist Lalle Larsson zijn de grote troeven en maken Dramarama tot een toplijst kandidaat.

Steven Wilson - DVD

Insurgentes (2010)

TIP!

De inspiratiebron voor zijn soloproject is een kunstzinnige waarbij de muziek ondergeschikt is. Macabere en surrealistische beelden zetten de toon waarbij Wilson ruimte vindt om zienswijzen en frustraties naar voren te brengen.

Mostly Autumn


TIP!

Het nieuwe album is met een extra tweede cd in een oplage van 2333 stuks drie maanden voor de officiële release als “pre-order” verschenen. Met zangeres Olivia Sparnenn en - stabiele factor - Bryan Josh is de band uitstekend op dreef.

The Orb Featuring David Gilmour


TIP!

The Orb is een Engelse band rond Alex Paterson die psychedelische ambient-techno maakt. Door de samenwerking met David Gilmour komt deze muziek bovendrijven. Met dank aan de karakteristieke gitaar- en zangtoevoegingen van hem.

King Crimson CD/DVD


TIP!

De volgende twee van de serie van twaalf “40th Anniversary Editions” bevat dit tweede album in o.a. een 2010 mix. Enigszins een herhalingsoefening van het meesterwerk ‘In the Court of…'. Hierna moest Robert Fripp op zoek naar zowat een geheel nieuwe band.

Gavin Harrison & Ø5Ric

Circles (2010)

TIP!

Zou dit album mij opgevallen zijn als Harrison niet de drummer van Porcupine Tree is? Dat geldt op zijn beurt weer voor 05Ric waarvan ik zijn echte naam nog steeds niet weet. Samen zorgen ze voor een laat King Crimson sfeertje. Met een 5.1 mix door Jakko M Jakszyk. Waar ken ik die van?

Dungen

Skit I Allt (2010)

TIP!

Moderne psychedelica met ankers in de sixties. De band is vanaf het debuutalbum ‘Ta Det Lugnt' enorm gegroeid. Verrassende wendingen en geraffineerde songlijnen maken het een boeiend geheel. De Zweedse zang zorgt voor een passende sfeer maar maakt het wel ongrijpbaar.

Opeth - 2-DVD/3-CD


TIP!

Live in ‘The Royal Albert Hall', dan heb je het als band helemaal gemaakt. In zo'n grote zaal met veel publiek komt Opeth maximaal tot zijn recht met een bijna drie uur durend concert. Integraal ‘Blackwater Park' met na een pauze een doorsnee van Opeth's albums.

Barclay James Harvest - DVD

Berlin (1980/2010)

TIP!

Het dertig jarige jubileum van dit legendarische concert wordt gevierd met een mooie dvd. Gedateerd beeldmateriaal van goede kwaliteit is voorzien van een uitstekend surround geluid. Als extra vijf video's voor ‘Time Honoured Ghosts'.

Hasse Fröberg & Musical Companion

Future Past (2010)

TIP!

HFMC. Het soloproject van Hasse Fröberg waarbij zijn Musical Companion geen enkel lid van The Flower Kings bevat. Een prima album is het resultaat waarbij zijn thuisband niet uit het oog verloren wordt bij het zoeken naar toegankelijke muziek.

Mogwai - CD/DVD

Special Moves (2010)

TIP!

Postrock of progrock? Van bijna stil tot een massieve geluidsmuur. Bedwelmend is het altijd wat deze Schotten brengen. Dit live optreden in New-York is een audiofiele en visuele ontdekkingsreis naar uitersten.

Iron Maiden


TIP!

Deze Britse heavy metal band is met het vijftiende album in rustiger vaarwater gekomen. Niet dat de typische Maiden sound verdwenen is, maar met lange nummers lijkt het wel progressieve rock en minder metal dan ooit.

Robert Wyatt

His Greatest Misses (2004/2010)

TIP!

Tegendraads is hij altijd geweest. Dus geen “Best of…” maar de “Grootste Missers”. Het is echter een, weliswaar zes jaar oude, degelijke verzamelaar met overwegend topnummers. Hoewel de cover van ‘I'm a Believer' altijd doorbijten blijft.

Black Sabbath

Heaven and Hell (1980/2010)

TIP!

Was er een betere heavy rock zanger dan Ronnie James Dio? Zowel bij Black Sabbath als solo was hij indrukwekkend. De song ‘Die Young' op dit album geeft stof tot nadenken. Deze deluxe heruitgave is een treffend eerbetoon.

Strawbs


TIP!

In twee delen worden nogal onverwachts alle Strawbs optredens voor de BBC (her)uitgebracht. Deel 1 omvat alle “Sessions”. Chronologisch omspant het de periode 1968-1973. Slechts een klein deel stond al op ‘A Taste of Strawbs'.

Kraftwerk


TIP!

Kraftwerk's Ralf Hütter was met zijn band een pionier van elektronische muziek, hij was ook fietsliefhebber. Tijdens een herstelperiode na een ernstig wielerongeluk in 1983 legde hij de basis voor dit album dat pas in 2003 werd uitgebracht.

Mostly Autumn


TIP!

Tien jaar Mostly Autumn, tijd voor een verzamelaar. Samengesteld door Bryan Josh zelf, verdeeld over de thema's “Spirit”, ”Campfire” en “Candlelight”. Alles geremasterd is het ook voor de fans die alles al hebben een originele uitgave.

IEM


TIP!

Steven Wilson's meest mysterieuze project was Incredible Expanding Mindfuck. Deze box met vier cd's en een boek bevat alles ooit gemaakt. Instrumentale psychedelische experimenten en veel duistere foto's zonder informatie.

Porcupine Tree - Blu-ray/DVD

Anesthetize (2010)

TIP!

Ik denk nu al te weten wat de dvd van het jaar wordt. Pracht beeld en geluid, de eerste progrock blu-ray, met veel oog voor details vastgelegd. Alleen de timing is vreemd, het concert is van najaar 2008, van voor ‘The Incident'.

Caravan


TIP!

Deze 4-cd boxset bevat maar twee tracks die Caravan fans nog niet hebben. Daarnaast bestrijkt het slechts de periode tot ‘Blind Dog at St. Dunstans'. Toch is het een erg mooie uitgave met een goede tracklist die eigenlijk een ‘must' is.

Anathema


TIP!

Het heeft zeven jaar geduurd maar het was het wachten waard. De neerslachtige emotie is gebleven en de sound is eigentijdser dan ooit. Steven Wilson heeft er niet alleen een super stereo- maar ook een dito surround-mix van gemaakt.

Mangrove


TIP!

Nederlandse symforock blinkt niet uit door erg progressieve muziek voort te brengen. Voortbordurend op bekende patronen kunnen wel aangename albums worden gemaakt. Dit derde album wijkt daarmee niet af van eerder werk.

The Reasoning


TIP!

De balans in de muziek was het vorige album gevonden. Maar de bezetting nog niet, die is met een tweede zangeres tot liefst zeven man/vrouw uitgedijd. Stevige en puntige progrock die naarstig op zoek is naar een groter publiek.

North Atlantic Oscillation


TIP!

Wordt dit een nieuwe prog-pop sensatie in 2010? Een trio uit Schotland met muziek die aantrekkelijk is voor liefhebbers van Porcupine Tree tot Oceansize. Maar ook voor hen die van muzikaal avontuur houden zonder teveel geëxperimenteer.

The Watch


TIP!

Traditionele symfonische rock met een zeer hoog Genesis gehalte. Ook is het traditie dat bandleider Simone Rossetti zijn band naar huis stuurt en met een altijd weer goede, nieuwe bezetting dezelfde vertrouwde muziek maakt.

Opeth

Blackwater Park (2001/2010)

TIP!

Er was al een “Deluxe Edition” met een tweede cd. Nu is er een “Legacy Edition” met bonustrack en een dvd waarop een super surround mix en een “Making Of..”. Het album markeert de band's doorbraak en de brug tussen heavy-metal en prog.

RPWL


TIP!

Tien jaar RPWL wordt gevierd met een digiboekje waarin twee cd's. Een cd met een goede compilatie van hun beste songs en één met semi-akoestische bewerkingen en met diverse gasten. Geen nieuw werk dus maar het voegt wel wat toe.

The Wishing Tree

Ostara (2009)

TIP!

Steve Rothery is naast de gitarist van Marillion ook actief met The Wishing Tree. Het project met zangeres Hannah Stobart startte in 1996. Er is nu een prima vervolg, niet vernieuwend, wel weer met zijn herkenbare en gedistingeerde gitaarspel.

Fjieri

Endless (2009)

TIP!

Relaxte voornamelijk instrumentale muziek uit Italië met invloeden van Pink Floyd tot Porcupine Tree. Dat laatste is niet vreemd omdat o.a. Richard Barbieri en Gavin Harrison meedoen. Een troef is zanger Tim Bowness op twee nummers.

Peter Sinfield

Still (2009)

TIP!

Bekend als songwriter, dichter en kunstenaar. En natuurlijk zijn betrokkenheid bij de vroege King Crimson, ELP en PFM. Zijn enige en uitstekende soloalbum is opnieuw als 2-cd uitgebracht waarbij ‘Stillusion' weer ‘Still' geworden is.

Moonrise


TIP!

Opnieuw een verrassend goed debuut van een Poolse band. Technisch vakmanschap met een goede focus in de songs en een prima productie. Engels gezongen zoals het moet en de gitarist geeft de opvallende crème aan het geheel.

Mandalaband III

BC Ancestors (2009)

TIP!

Dit muzikale project van Egyptoloog David Rohl was bij twee albums uit 1975 en 1978 blijven steken. De tijd is op zijn derde qua stijl stil blijven staan. Onbeschaamde symfonische rock met moderne technieken. Maar goed blijft het. Deel vier volgt.

Gazpacho - DVD


TIP!

Deze band uit Oslo heeft goede albums gemaakt. Hun art-rock lijkt zich niet voor een boeiend liveoptreden te lenen. Het tegendeel wordt bewezen met een prima concertregistratie zonder op de punt van de stoel te belanden.

Wigwam

Nuclear Nightclub (1976/2010)

TIP!

Esoteric gaat ook in 2010 onverdroten voort met heruitgaven. Deze Finnen onder aanvoering van de van oorsprong Engelsman Pembroke hebben een aantal klasse albums gemaakt waarvan deze er voor mij altijd uit is blijven springen.

Steve Thorne


TIP!

Hij was tot 2005 een onbekende singer/songwriter. Toen omringde hij zich - en nog steeds - met bekende namen uit de prog en maakte hij een tweetal opvallend goede albums. Zijn derde is opnieuw ijzersterk en belooft nog veel meer.

Stream of Passion


TIP!

De bandbezetting lijkt na het geplande vertrek van Arjen Lucassen stabiel. Gothic Metal zonder scherpe uitsteeksels die zich onderscheidt door goede songs en een aangename sfeer. Verrast met een cover van Radiohead's ‘Street Spirit'.

Final Conflict - DVD


TIP!

De eerste dvd van een band die onopvallend al drieëntwintig jaar bezig is. En - uiteraard bijna - in het zaaltje in Polen…….. Maar het valt niet tegen, het is heel goed. Met een piepjonge ritmesectie wordt fris en onderhoudend gespeeld.

Marillion

Less is More (2009)

TIP!

De periode naar een volgend album kan een band opvullen met een live-cd of één met akoestische bewerkingen van oud werk. Als welkome en hier een prima aanvulling op wat de fans al hebben. Anderen zullen het melkkoetje vinden.

Glasshammer - DVD


TIP!

De live performance heeft het niveau van amateurtoneel maar de omvangrijke bandbezetting rond Steve Babb en anti popartiest verschijning Fred Schenkel speelt uitstekend. Een ideale zondagmorgen relirock dvd voor als het regent.

Astra

The Weirding (2009)

TIP!

Bij dit debuut denk je met een heruitgave van iets uit de seventies te maken te hebben. Zo'n hoes, twee mellotrons, lange songs en toch uit 2009. Niet origineel maar aangenaam laverend tussen vroege King Crimson en Pink Floyd.

Jimi Hendrix Experience


TIP!

‘Time Flies' op Porcupine Tree's ‘The Incident' drukte me met de neus op dit album. De start voor veel Jimi Hendrix muziek in deze periode. Een gitarist die alles deed wat goed beschouwd met een gitaar kan.

JProg's Week CD's 2009

JProg's Week CD's 2008

JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved