JProg's Week CD/VINYL/DVD

Stream of Passion

Memento (2016)

TIP!

Ooit gestart als project van Arjen Lucassen. Het bleef een doorgangshuis rond vaste kracht zangeres Marcela Bovio. Goede band die een eigen draai aan de symfonische metal gaf. Maar nu stoppen ze ermee met deze dvd als het ultieme bewijs.

Riverside


TIP!

In geheel instrumentaal album tussen ambient en rock was al langer het plan. Door het plotseling overlijden van gitarist Piotr Grudziñski heeft het een droevige ondertoon. Hij doet nog wel op een paar nummers mee. Op naar een nieuwe fase met tekst.

RPWL


TIP!

In deze tijd van Pink Floyd Box Euforie kiest deze Duitse band die zo goed hun nummers kan coveren voor een integrale uitvoering van 'The Man and the Journey'. De eerste concept show van PF uit 1969. In een zaaltje in Nederland en ze doen dat heel goed.

Steven Wilson

Transience (2016)

TIP!

Een overzicht van het meest toegankelijke solowerk van Wilson. Raadselachtige tekst. Op vinyl was het al eerder uitgebracht, maar op cd staan wat extra's zoals een nieuwe versie van PT's 'Lazarus'. Een fraaie aanvulling van zijn catalogus.

Van Der Graaf Generator


TIP!

Het zou wel eens het laatste album van de tegenwoordig als trio opererende band kunnen zijn. Jammer, want dit is een hele goede. De onmiskenbare muzikale stijl met doorleefde en immer kritische teksten roept allerminst een gevoel op dat het klaar is.

Alcest

Kodama (2016)

TIP!

Door dit album van deze Fransen heb ik een nieuw muziekgenre geleerd. Blackgaze!. Maar er zijn meer bands die zo musiceren zonder dit te noemen. Het lijkt al en toe een Franse uitvoering van Mogwai. Heel goed met een geheel eigen invulling.

Glass Hammer

Valkyrie (2016)

TIP!

Alle voorgaande albums zijn weer eens in de blender gegooid en er is een volgende uitgekomen. Herkenbaar dus maar op de een of andere manier klinkt het wel weer nieuw. Je kan het best missen, het blijft aangename muziek binnen hun eigen grenzen.

Wolverine

Machina Viva (2016)

TIP!

Het vorige album belandde vijf jaar geleden als nummer vier in mijn jaarlijst. Ook daarna nog veel gedraaid. Eindelijk een vervolg met opnieuw inbreng van Oliver Philipps van Everon. Het komt niet alleen daardoor, maar deze gaat weer scoren.

Nosound

Scintilla (2016)

TIP!

Muzikaal brein, Giancarlo Erra, heeft iets repeterends in zijn composities waardoor je als snel denk: niets nieuw dus. Aangenaam zeker, maar duidelijke en pakkende songs zijn er nooit. Wel gasten, deze keer o.a. Anathema's Vincent Cavanagh.

Airbag

Disconnect (2016)

TIP!

De muziek is heel herkenbaar en je zou kunnen zeggen dat er weinig ontwikkeling in zit. Maar dit vierde album is weer een aanrader voor de liefhebbers. Met gitarist Bjørn Riis die nu wat verder van David Gilmour weg gaat. Mooi blijft het.

Karmakanic

Dot (2016)

TIP!

Het vorige album viel me wat tegen maar dit is weer ijzersterk. Passie en variatie in lange stukken gevat. Virtuositeit met een 'Flower Kings Feel' waarbij de muzikale rode draad niet vergeten wordt. En hoe eenvoudig kan opvallend artwork zijn?

Steve Hackett


TIP!

De zoveelste concertregistratie, wordt het niet teveel? Een flitsende podiumact is altijd ver weg en de audiomix is ook nooit top. Door de keuze uit zoveel songs van Genesis en solo is de tracklist weer onderscheidend. Daardoor opnieuw een aanrader.

OAK

Lighthouse (2013/2016)

TIP!

Dit debuut van deze Noorse band blijkt een heruitgave te zijn uit 2013. Bjørn Riis van Airbag doet er ook op mee en daardoor viel het mij op. Het gat tussen Airbag en Katatonia lijkt de referentie. Heel goed, te weinig bekend. Verdiend een inhaalslag.

A.C.T.

Trifles and Pandemonium (2016)

TIP!

Deze Zweedse band combineert virtuoos technisch kunnen met kermisachtige muziek. Je wordt er vrolijk van. Goed beschouwd merkwaardig dat zo'n uitstekende band veelal onder de radar is gebleven. Zelfs geen 'Homepage'! Dit live concert zonder publiek bevestigt dat de relatieve onbekendheid onterecht is.

Katatonia


TIP!

De muziek en het artwork van de band rond Jonas Renske heeft altijd een donkere uitstraling. Somber is het handelsmerk hoewel je er best vrolijk van wordt. Met een nieuwe drummer en bassist is de groep weer compleet. Stijlvast en gewoon top.

Long Distance Calling

Trips (2016)

TIP!

Deze Duitse band heeft zich geweldig ontwikkeld. Aanvankelijk voornamelijk instrumentaal, nu met een zanger die zijn aandeel prima invult. Niet alleen het opnieuw strakke en opdwepende drumwerk maakt dit vierde album een topper.

Iamthemorning

Lighthouse (2016)

TIP!

Het Russische duo heeft voor het tweede album hulp uit Engeland gevonden. Gavin Harrison, Colin Edwin and Mariusz Duda maken het nog minder Russisch dan het al was. Breekbare post-progressieve muziek met artwork dat er bij hoort.

The Enid

Dust (2016)

TIP!

De rol van Robert John Godfrey wordt steeds kleiner en die van Joe Payne groter. De zang overheerst en is belangrijker dan ooit. Ook deel drie van de trilogie is theatraal en bombastisch. Anders dan de oude 'The Enid', maar niet een regelrechte stijlbreuk.

Redemption


TIP!

'Amerikaanse prog-metal op zijn best' is een veel gehoorde mening. Technisch vaardig, goede zang van Fates Warning's Ray Alder, alleen mis ik wel een eigen gezicht en 'emo'. Overigens, de cover van 'The Who', 'Love Reign O'er Me', snap ik niets van.

Headspace


TIP!

De supergroep met als bekendste namen Adam Wakeman, Lee Pomeroy en Damian Wilson heeft een tweede album het licht doen zien. Meer dan goed, maar het is tekstueel en muzikaal zware kost. Vele draaibeurten zijn nodig om alles te ontdekken.

Emerson, Lake and Palmer


TIP!

Het muzikale brein achter ELP was zonder twijfel Keith Emerson. Voor velen was het te veel van alles. Muziek die soms schaamteloos grenzen overschreed. Hij was al een tijdje ook solo niet meer actief, zijn einde was door hemzelf gewild en tragisch.

Mystery

Delusion Rain (2015)

TIP!

De nummer 1 notering in de vaderlandse prog-lijsten maakte me nieuwsgierig. Is dit echt zo goed? Het blijkt een aangenaam maar erg traditioneel album te zijn. Weinig verrassend met geen enkel scherp randje. Prima 'Middle-of-the- Road' symfonisch rock.

The Mute Gods


TIP!

De tonen van het ene project zijn amper verstomd of het volgende dient zich al weer aan. Grote markt die Prog. Beggs, Minnemann en King samen. Goede muziek, prima songs, niet sensationeel. Beggs is geen grote zanger en maakt niet het verschil.

DeWolff

Roux-Ga-Roux (2016)

TIP!

Het zesde album van deze Limburgers is in de eigen Utrechtse studio geheel analoog opgenomen. Dan ook nog op vinyl is het feestje compleet. Want dat is het, lekker vette psychedelische rock die weer meer gerijpt alle kanten uitwaaiert.

Ulver

ATGCLVLSSCAP (2015)

TIP!

Een trouwe bezoeker bracht mij weer op het spoor van deze band. Nog altijd een niet te definiëren stijl, onuitspreekbare albumtitels en duistere hoezen. Nu een collage van diverse live optredens. Het blijft vreemd maar boeiend.

Steven Wilson

4 1/2 (2016)

TIP!

De labels die de muziek van Steven Wilson uitbrengen zijn zeer bedreven in het uitmelken ervan. Een tussendoortje met restnummers en nieuwe uitvoeringen van oudere songs. Uitstekend, de fan kan voor diverse formaten weer geld trekken.

Subsignal


TIP!

Ik onthoud deze band voornamelijk doordat ze met Arno Menses een Nederlandse zanger hebben. Albums waren goed, er bleef weinig van hangen. Maar deze lijkt weer beter. Interessant mengsel van klassieke prog en prog-metal.

David Bowie

Low (2015)

TIP!

De euforie over zijn nieuwe album kreeg een bizarre wending. Hij is dood. Een wereld in verwarring. Wat past beter dan het sombere "Low" uit zijn Berlijnse periode met Brian Eno en Tony Visconti. Het bleek toen een wederopstanding. Nu is het over.

ORk


TIP!

De mij onbekende zanger Lorenzo Esposito Fornasari (aka LEF)) en gitarist Carmelo Pipitone vormden een band met een ijzersterke ritmesectie. Pat Mastelotto (King Crimson) en Colin Edwin (Porcupine Tree). Prima album. Een gelegenheidsproject?

JProg's Week CD's 2015

JProg's Week CD's 2014


JProg's Week CD's 2013

JProg's Week CD's 2012


JProg's Week CD's 2011

JProg's Week CD's 2010

JProg's Week CD's 2009

JProg's Week CD's 2008

JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2023 OJE Music OJE Web All Rights Reserved