JProg's Week CD/DVD

Tame Impala

Lonerism (2012)

TIP!

Psychedelica uit Australië met licht progressieve trekken. Dat was het veel geprezen debuut zo en op dit tweede album wordt dit pad verder bewandeld. Studio is het vooral een solo project van Kevin Parker die wel met de band op pad gaat.

Rush

2112 (1976/2012)

TIP!

De titel heeft niets met het einde van de wereld te maken maar is verwijzing naar de verjaardag van drummer Neil Peart. Het album is opgepoetst en met een extra 5.1 surround mix heruitgebracht. Het was de doorbraak van de band.

Gazpacho

Night (2007/2012)

TIP!

Heruitgaven zijn van deze tijd. Als het een album betreft uit 2007 lijkt het nogal overbodig. Deze ‘remaster' is met de nieuwe drummer ingespeeld en heeft naast een uitgebreid ‘digibook' een extra live-cd. Oude wijn met iets extra's

Emerson, Bonilla, Mikkelsen

Three Fates (2012)

TIP!

Emerson noemt dit zijn belangrijkste album sinds ELP. Met Marc Bonilla en het Munich Radio Orchestra instrumentale bewerkingen van ELP klassiekers. Prima gedaan maar de originelen blijven beter. Waarom geen echt nieuw werk?

Paatos

V (2012)

TIP!

Soms lijkt Paatos niet meer te bestaan. Een album met vier nieuwe nummers en vier bewerkingen van oud werk is het recente levensteken. Goed maar het is wat mager. De live tournee is wegens privé omstandigheden ook al afgelast.

Glass Hammer

Perilous (2012)

TIP!

Jon Davison was met zo'n voornaam en stemgeluid gedoodverfd om zanger van Yes te worden. Dat is dus gebeurd. Maar met het onafscheidelijke duo Schenkel/Babb blijft hij degelijke maar geen verrassende albums te maken.

Porcupine Tree


TIP!

Het door Wilson aangekondigde einde van PT wordt door deze mooie maar vreemde uitgave gemarkeerd. Een live-2-cd met 'The Incident' in Chicago en PT classics in Londen. De bonus-dvd met ‘The Incident' is alleen via internet verkrijgbaar.

Alan Reed


TIP!

Reed werd na jaren uit Pallas gekieperd. Hij woonde, ook al lang, te ver van de andere bandleden af. Rare jongens die Schotten. Dit eerste soloalbum heeft hem muzikaal bevrijd, het heeft een mooie balans met echo's van zijn oude band.

Jethro Tull

Thick As A Brick (1972/2012)

TIP!

Na de ‘25th Anniversary' nu de ‘40th Anniversary' uitgave van dit meesterwerk. Met een uitgebreid boek en een nieuwe mix, uiteraard ook in surround, van Steven Wilson. Hoe zal de ‘50th Anniversary' gevierd worden?

Strawbs

Deadlines (1978/2012)

TIP!

We moeten oppassen niet al te veel in herhalingen te gaan vervallen want dat is niet bepaald progressief. Maar deze heruitgave met bonusmateriaal vraagt aandacht. Het leek de zwanenzang met een wonderlijke ontstaansgeschiedenis.

Änglågard

Viljans Oega (2012)

TIP!

Na het fameuze ‘Hybris' en ‘Epilog' gevolgd door nog wat live activiteiten werd het achttien jaar stil rond deze cultband. Het vervolg is niet vernieuwend maar met vier lange songs wordt de bejubelde muzikale lijn prima doorgetrokken.

Travis & Fripp

Follow (2012)

TIP!

Theo Travis heeft inmiddels een indrukwekkende en uitgebreide lijst met bands en projecten waaraan hij heeft bijgedragen. De samenwerking met Fripp leidt tot geen eenvoudige kost met veel muziek en weinig rock.

Muse

The 2nd Law (2012)

TIP!

Een progressieve band die met een nieuw album wereldwijde aandacht krijgt, die zijn schaars. Dit zesde album is opnieuw een weergaloos meesterwerk. Hoe ze het live gaan brengen is nog de vraag maar stadions zullen gevuld worden.

Steven Wilson


TIP!

Met regisseur/fotograaf Lasse Hoile heeft Wilson deze indrukwekkende audio/visuele registratie gemaakt van het concert in Mexico City tijdens zijn Worldtour. De beide soloalbums komen uitgebreid aan bod, er is zelfs een nieuwe song ‘Luminol'. Met daarbij een superband steekt dit klassen boven alles uit.

Pendragon


TIP!

Dit is de vierde dvd opgenomen in de bekende locatie in Polen. Dat lijkt veel maar na de vier jaar sinds het vorige optreden was er opnieuw een onderscheidende tracklist te maken. Bekende songs ontbreken niet en gelukkig wordt nu wel ‘Indigo' gespeeld. Het is weer uitstekend en ook op blu-ray uitgebracht.

Van Der Graaf Generator

Live at Metropolis (2010/12)

TIP!

In het bijzijn van trouwe fans is in de Londense Metropolis Studio een aantal liveoptredens gedaan door legendarische bands. De verwachting was bij mij niet hoog, maar dit zijn boeiende registraties geworden van hoge kwaliteit.

The Pineapple Thief

All the Wars (2012)

TIP!

De ontwikkeling van prog-band naar één die meer alternatieve rock maakt heeft zich doorgezet. Dus als ‘Someone Here is Missing' al niet beviel zal dit als wisselvallig ervaren worden ondanks een aantal sterke nummers en een symfonieorkest.

Katatonia


TIP!

De vroegere band van Mikael Åkerfeldt volgt de laatste albums het pad wat Opeth ook bewandelde. De doom-metal werd steeds meer voorzien van progressieve muziekelementen waardoor erg goede, weliswaar sombere, prog-metal is ontstaan.

Various

TF 100 (2010/2012)

TIP!

Met de honderdste release (boek en vinyl) heeft het label Tonefloat zichzelf in het zonnetje gezet terwijl bijna niemand het heeft opgemerkt. Jammer want de bijdragen van o.a. Steven Wilson, Sand Snowman en Theo Travis zorgen voor een aantrekkelijk album. Het is nu ook op cd verkrijgbaar.

Mandalaband


TIP!

Kan een muzieklabel bestaan door het opnieuw uitgeven van materiaal dat toen het voor het eerst uitgebracht werd nauwelijks verkocht? Maar dit is wel een erg fraaie uitgave van de eerste albums van het project van David Rohl.

Angus Stone


TIP!

Weer een album dat uit een andere muziekrichting komt maar voor echte liefhebbers van progressieve muziek niet te missen is. Met songs als ‘It was Blue' en vooral ‘End of the World' - met een zompige hammond - is dit heel bijzonder.

Strawbs

Of A Time (1968/2012)

TIP!

Nadat Sandy Denny de band verlaten had maakte het resterende drietal deze opnamen. De platenbazen vonden het maar niets en het werd niet uitgebracht. Nu dus wel, het langst nooit uitgebrachte album hoewel een aantal nummers elders terecht kwamen.

Saga

20/20 (2012)

TIP!

Het vertrek van zanger Michael Sadler bleek van tijdelijke aard. Hoewel het vorige album met vervanger Rob Moratti een nieuw elan bracht. Maar met Sadler terug in de band klinkt het vertrouwder. Het was dus een vergissing.

Asia

XXX (2012)

TIP!

Erg progressief vond ik de band toch al niet en ik heb de vorige twee albums met opnieuw Wetton even gelaten voor wat het is. Maar deze klinkt fris en energiek hoewel het vervaarlijk dicht naar AOR blijft neigen. Of is het dat gewoon?

Hawkwind

Onward (2012)

TIP!

Oer-spacerockers die doorgaan tot ze er bij neervallen. Vanuit hun kelder annex huisstudio (Earth Studios!) is onder aanvoering van Dave Brock geen opzienbarend maar een goed album gemaakt. Kwaliteit blijft.

Rush


TIP!

Terug van nooit weggeweest met het twintigste album. Maar deze kent geen zwakke momenten en de band weet zelfs te vernieuwen. De inspiratie van het hechte drietal lijkt nog lang niet opgedroogd. Het is wel een groeialbum waarbij pakkende refreinen ontbreken.

King Crimson

Live in Argentina (1994/2012)

TIP!

In 1994 besloot Robert Fripp zijn King Crimson opnieuw actief te maken. Met een dubbel trio bezetting, Levin/Gunn op bas, Mastelotto/Bruford op drums, Belew gitaar/zang is het direct weer top. Waarbij Fripp bij dit dubbelconcert minimaal in beeld wilde/mocht komen.

DeWolff

IV (2012)

TIP!

Een verrassend drietal uit Limburg. Progressiever dan heel wat muzikanten die er prat op gaan dat juist wel te zijn. Flarden van Hendrix, Deep Purple, Pink Floyd en King Crimson zouden rondwaren. Maar dan op een heel eigentijdse wijze.

Squackett


TIP!

De eerste volledige samenwerking tussen Hackett en Squire hoewel ze elkaar wel vaker in projecten tegenkwamen. De typische individuele kenmerken zitten er in en meer dan dat. Het album kan zomaar tot een topper groeien.

Ulver


TIP!

"Covering" nummers van psychedelische groepen uit de jaren ´60. Is dat artistieke armoede? Liefst zestien songs en - hoewel ik de originelen nauwelijks ken - het is goed gedaan. Maar Ulver lijkt de muzikale richting al een tijdje kwijt.

Landmarq


TIP!

Door ernstige gezondheidsproblemen van zangeres Tracy Hitchings heeft een volgend album lang op zich laten wachten. Maar men is terug met lange en pakkende songs waarbij de band er in de bekende stijl vrolijk op los musiceert.

Believe


TIP!

De twee albums van Believe, de groep rond de Poolse gitarist Mirek Gil, waren goed maar niet opzienbarend. Dat er nu al een tweede dvd verschijnt is wel verbazend. Echter, deze registratie is spetterend en schaart de band zomaar in de top.

North Atlantic Oscillation

Fog Electric (2012)

TIP!

Het vorige album werd de hemel in geprezen. Overdreven, hoewel het best goed is. Deze heeft een betere balans. De drang naar vernieuwing met invloeden van Porcupine Tree tot Pink Floyd maakt het echter opnieuw moeilijk grijpbaar

Seventh Heaven


TIP!

Nieuw werk van “Founding Genesis Member” Anthony Phillips. Het blijft oppassen of het archief niet geopend is. Weinig rock, soms akoestisch maar merendeel orkestraal door de samenwerking met componist en arrangeur Andrew Skeet.

Hostsonaten


TIP!

Hostsonaten is na het jaargetijden vierluik opnieuw de concept kant opgegaan. Fabio Zuffanti - creatief brein achter dit project – heeft een aantal zangers gestrikt, waardoor er meer rock in de muziek zit. Het tweede deel verschijnt in 2013.

Galahad

Battle Scars (2012)

TIP!

Sterk vertraagd door het overlijden van toetsenist en gitarist Neil Pepper. Het eerste album stamt uit 1991 en het vorige uit 2007. Toch wel verrassend blijkt deze ijzersterk, misschien wel hun beste tot nu toe en zo maar een jaarlijst kandidaat.

Anathema


TIP!

Het album van het jaar? Voor velen is dat nu al duidelijk. Goed is het bij eerste beluisteringen zeker. Opmerkelijk blijft de voortgaande transformatie van doom-metal tot brede en speciale prog-rock. Of is het dat ook niet meer?

DeeExpus


TIP!

De band komt opeens weer onder de aandacht doordat Marillion's Mark Kelly zich erbij gevoegd heeft. Mijn eerste kennismaking, een cd met een live concert in Polen, vond ik aardig maar zeker niet wereldschokkend. Deze nieuwe lijkt een topper te zijn.

RPWL


TIP!

RPWL doet waar de band goed in is. Een ontspannen en vindingrijke tocht door een bekend muzikaal landschap. Het bijzondere is dat het een dik uur durend conceptalbum is. Met een lang nummer, ‘The Fisherman', van ruim een kwartier.

Gazpacho


TIP!

Progressieve rock of zoals je wilt art-rock waarbij altijd de handrem aangetrokken lijkt. De kenmerkende stijl waarbij geen risico's worden gezocht blijft aangenaam verrassen met subtiele details die net geen uitstapjes zijn.

Pink Floyd


TIP!

Vanuit het muzikale experiment ontstond uiteindelijk dit door Roger Waters gedomineerde theater dat alles moest omvatten. Naast veel demo's geeft de dvd in deze overvolle box een openhartig beeld van het ontstaan ervan.

Grobschnitt


TIP!

Carnaval heeft niets met progressieve muziek. En als er toch een band is met een carnavalesk karakter - denk aan hun optredens - dan is het deze Duitse band wel. Volgens drummer Eroc uit de tijd van de “Grosse Feste”.

Black Noodle Project

Ready to Go (2010)

TIP!

Deze Franse band heeft weinig van het thuisland. Ingeklemd tussen een begin en eind met veel invloeden van Pink Floyd worden nogal wat stijlen bewandeld. Het maakt het wat rommelig maar het blijft een prima album van een dito band.

Ulver


TIP!

Progressieve rock met een 18+ sticker! Wat braaf en ingeslapen. Een concert met macabere beelden die volmaakt passen bij de onheilspellende muziek van deze Noren. Die sticker daar zit wat in, schokkend is het af en toe zeker.

Subsignal

Touchstones (2011)

TIP!

Deze overwegend Duitse band heeft met Arno Menses een zanger uit Rotterdam. Ooit zong hij bij Sieges Even, gitarist Markus Steffen komt daar ook vandaan. Daar is de stekker uitgetrokken. Nog geen absolute top maar het klinkt prima.

Radiohead

The King of Limbs - Live from the Basement (2011/12)

TIP!

Radiohead is zo bijzonder dat OJE Music de band bij “Related Prog” in de jaarlijst vermeldt. Vreemd eigenlijk want de groep rond Thom Yorke is progressief als bijna geen andere. Deze dvd uit de “Basement” is het indringende bewijs ervan.

Iona

Another Realm (2011)

TIP!

De spirituele inspiratie is tekstueel wel eens doorbijten want muzikaal worden de hogere sferen het best gevonden. Na vijf jaar eindelijk weer een nieuw album. Hoewel dat ‘nieuwe' relatief is blijft het een attractieve band.

Slow Electric

Slow Electric (2011)

TIP!

Op deze samenwerking van Tim Bowness met Peter Chilvers en het duo UMA (gitarist Robert Jurjendal en trompetist Aleksei Saks) uit Estland krijgt de muziek als bijna vanzelfsprekend zijn stempel. Dromen in een jazzy sfeertje.

Ozric Tentacles

Paper Monkeys (2011)

TIP!

Op een nieuw Ozric album wordt de muzikale lijn zonder uitzondering voortgezet. Accentverschuivingen maken het verschil waarbij als vanouds op hoog niveau een instrumentale “space rock tour de force” voorbij komt.


JProg's Week CD's 2011

JProg's Week CD's 2010

JProg's Week CD's 2009

JProg's Week CD's 2008

JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2023 OJE Music OJE Web All Rights Reserved