JProg's Week CD/DVD

Jadis


TIP!

Komt er ooit nog nieuw werk van Jadis? Orford is weggelopen, ook daar, veel nieuws over de band is er niet. Dit album is weliswaar niet bijzonder, maar een degelijk stuk muziek waar ‘Photoplay' een logisch vervolg van was.

Peter Gabriel

Secret World Live (1994/2003)

TIP!

Dit is geen registratie van een gewoon concert maar theater per nummer. Ongekend en ongeëvenaard met een band, waarin o.a. Tony Levin, die helemaal meedoet. Op dvd het spektakel uit 1994 in breedbeeld en surround audio.

Trey Gunn


TIP!

Hij heeft King Crimson verlaten maar ook een handvol soloalbums sieren zijn discografie. KC klinkt af en toe behoorlijk door, er is echter ook veel ruimte voor ambient getinte uitstapjes. Een andere referentie is Gordian Knot.

Hagen

Corridors of Time (1999/2001)

TIP!

Deze Zweedse prog-metal-folk band is, onterecht, niet erg bekend geworden. Diep geworteld in Zweedse volksmuziek met Kaipa's Hans Lundin als opvallende toetsenist. Een sterk debuutalbum, maar er zit niet veel leven meer in de band.

Satellite


TIP!

Deze Poolse band is een topper en dit album wordt aangeprezen als “Album van het Jaar”. Te vroeg om dat nu al te kunnen beoordelen, het is ritmischer, minder toegankelijk dan ouder werk. De eerste indrukken zijn veelbelovend.

Sandy Denny (boxset)


TIP!

Progressieve muziek heeft wortels in de folkrock. Zowel met Fotheringay, Fairport Convention als solo heeft Sandy Denny een unieke muzikale erfenis nagelaten. Deze 3cd-dvd box ‘Live at the BBC' voegt daar weer iets heel moois aan toe.

Treshold (dvd)


TIP!

De band zit in een moeilijke fase. Gezichtsbepaler en zanger Mac verliet de groep plotseling waarna zijn voorganger, Damian Wilson, terugkeerde voor geplande live-optredens. Op deze dvd was alles nog koek en ei, maar hoe nu verder?

Steve Winwood (dvd)

Sound Stage (2004)

TIP!

Zijn stem is uniek en kent weinig sleet. De aardigste artiest die ik ken en te verlegen om liveoptreden echt leuk te vinden. Deze met “High Definition” camera's opgenomen dvd is schitterend en biedt een setlist met Traffic en solowerk.

Yes (dvd)

Live at Montreux (2003/2007)

TIP!

Op het Jazz-festival in Montreux traden regelmatig bands op interessant voor progliefhebbers. Door Eagle Vision zijn een aantal van deze concerten fraai op dvd uitgegeven bijna altijd 5.1 gemixt. Dit is een prima voorbeeld van een band in vorm.

Blackfield (dvd)


TIP!

Live in New York. Dit klinkt groots maar in die metropool zijn ook kleine zaaltjes zoals we die zo goed uit Nederland kennen. Het spelplezier is er niet minder door. Trefzeker worden de songs in een uitstekende DTS 5.1 mix neergezet.

Radiohead


TIP!

Radiohead wil bewust buiten de reguliere kanalen om hun nieuwe cd verspreiden. Ik heb daar dubbele gedachten bij. Beroemd worden dankzij... en omdat je dat bent kan je stoer gaan doen. Je zult maar een startende band zijn.

Amon Düül 2

Only Human (1978)

TIP!

Deze in 1967 uit een commune ontstane Duitse band kent een grote maar rommelige catalogus. Zoveel titels zoveel uitgaven lijkt het wel. Deze remaster van ‘Only Human', een later en commerciëler album, is prima. Let op de hoes, die is beroemd.

Mick Karn


TIP!

Mick Karn, geboren als Anthony Michaelides, was bassist in de band Japan met daarin Richard Barbieri en de gebroeders David en Steve Batt, die zich David Sylvian en Steve Jansen noemden. Solo maakt hij fusionalbums niet ver van zijn roots.

Popol Vuh


TIP!

Popol Vuh is goed beschouwd het muzikale erfgoed van Florian Fricke (overleden 29-12-2001). Met ruim twintig albums heeft deze geestverwant van Klaus Schulze de basis voor New Age en Wereldmuziek gelegd.

G3 (dvd)

Een visueel spektakel vormen de G3 shows, in 2005 met Joe Satriani, Steve Vai en John Petrucci. Voor een bomvolle en uitzinnige zaal zorgt Vai voor het meeste theater. Heel veel power-gitaar-werk waarbij men van overdrijven houdt.

Godspeed you Black Emperor

Het album was een beetje in de vergetelheid geraakt, maar het nieuwe album van Oceansize deed me deze weer uit de kast trekken. Het blijft hele speciale kost waarbij de contrastrijke sfeerbeelden steeds weer boeien.

Electric Outlet

On (2007)

Bij een bezoek aan de favoriete cd-winkels staat er soms muziek aan waarvan je absoluut wilt weten wat dat is. Het overkwam mij met de fusion rock van dit Duitse viertal. Vooral het nummer ‘Odd Garage’ deed mij de oren spitsen.

Stratovarius


TIP!

Prog metal, doom metal, hard metal, film score metal of gewoon metal. Het onderscheid is niet altijd eenvoudig te maken en opvallen in dit genre is moeilijk. Deze Finnen slagen daar echter goed in met uitstekende albums.

Pink Floyd

Meddle (1971)

TIP!

Saint Tropez kan niet bezocht worden zonder deze voor de dag te halen vanwege het gelijknamige nummer. De werkelijkheid die daar aangetroffen wordt staat echter ver weg van de sfeer en het idealisme dat dit album in zich heeft.

Led Zeppelin (dvd)

Led Zeppelin (2003)

TIP!

Deze super dubbel-dvd mag in geen enkele progmuziek verzameling ontbreken. De Zep dvd, liefst vijf uur lang. Geen registraties van concerten, hier wordt gemusiceerd, de kijker/luisteraar “Dazed and Confused” achterlatend.

World Party

Egyptology (1997)

TIP!

Aanstekelijke songs gevat in een progressieve jas. Of helemaal niet progressief en juist een voorbeeld van hoe progressieve muziek meer zou moeten zijn. Prachtige albums zoals ‘Goodbye Jumbo', ‘Bang' en vooral deze.

Porcupine Tree (dvd)


TIP!

Eindelijk een dvd van deze toonaangevende groep gefilmd in Chicago op twee avonden in oktober 2005. De zaal raakte steeds meer in vervoering en terecht. Een mooie en afwisselende registratie met prima stereo of digitaal 5.1 geluid.

Amaran's Plight


TIP!

Een gelegenheidsformatie onder leiding van Shadow Gallery's Gary Wehrkamp met o.a. Nick d'Virgillio en Royal Hunt's zanger D.C. Cooper. Een muzikaal hoogstandje gevat in een erg Amerikaans melodramatisch concept niet ver van de SG-stijl.

Edenbridge

TIP!

De gitarist van deze Oostenrijkse band, Lanvall, heeft naast een aantal uitstekende soloalbums ooit met Gandalf gespeeld. Gothic rock met een zangeres, dus het lijkt op…..........Dit achtste album is ijzersterk met als gast Karl Groom.

Forgotten Suns

TIP!

Bij het schrijven van de review van Project Creation kwam door de aanwezigheid in dit project van de inmiddels vervangen zanger Lynx de eerste cd van deze band weer in de speler. Productietechnisch niet top, maar een goed album.

Gazpacho
Night ( 2007)

TIP!

De zanger van deze Noorse band heeft veel weg van Marillion's Steve Hogarth. De muziek niet. Saai, eentonig? Even doorluisteren en dan ontdek je veel details in deze zorgvuldig opgebouwde droommuziek.

Project Creation

De Portugese gitarist Hugo Floris heeft met een fraaie mix van metal en ambient een opvallend werkstuk geleverd. Bekend voor mij is ook Linx, zanger van de progrock band Forgotten Suns. Binnenkort de review op OJE Music.

For Absent Friends
Decade (1998)

TIP!

Deze dubbel-cd is een uitstekende introductie tot zonder twijfel één van de beste Nederlandse progressieve rock groepen. ‘Square One' was daar recent nog eens het bewijs van. Zij spelen 7 juli a.s. op Trailerpop in Rotterdam.

Karnataka

TIP!

Een band - met een mooie zangeres - die mooie muziek maakt. Wat eentonig af en toe en nu heeft ze de band ook nog verlaten. Deze live-cd heeft juist dat beetje meer pit wat ik op studioalbums mis. Men gaat verder met een nieuwe vocaliste.

Mangrove

TIP!

Deze Nederlandse band is mij tot nu toe geheel ontgaan. Een bewuste keuze maar was dat terecht? Goede, traditionele symfonische rock waar een liefhebber zich geen buil aan kan vallen maar ik heb niets spectaculairs gemist.

Dream Theater

TIP!

Dream Theater keert na Octavarium met dit album terug naar zuiverder prog-metal. Vooral het uit twee delen bestaande 'In the Presence of Enemies' en 'The Ministry of Lost Souls' maken het een supergebeuren. Wordt dit mijn cd van 2007?

Knight Area

TIP!

Als een goed voorbeeld van stilstand in de ontwikkeling van progressieve muziek gevonden moet worden is deze het wel. Alledaagse symforock die geweldig lekker klinkt hoewel het in wezen heel saai is.

Radiohead
OK Computer (1997)

TIP!

Op dit album weet de band een uitstekende balans te vinden tussen experimentele muziek en meer songgericht materiaal. Het belang van Radiohead voor de muzikale ontwikkelingen moet niet overschat worden maar dit is een topalbum.

The Pineapple Thief
Little Man (2007)

TIP!

Aanvankelijk dacht ik bij de nieuwe cd van deze band: laat ik eerst weer eens een oud album draaien. Door het gemis aan een eigen gezicht weet ik daar niet veel meer van. Maar ze zijn zonder stijlbreuk verrassende wegen ingeslagen.

Genesis

TIP!

Een zak geld uitgeven voor muziek die al, vaak meerdere keren, is aangeschaft? Progressief denken heeft soms iets nostalgisch. Deze box biedt echter geweldig veel meer en een aankoop is daardoor zonder discussie aan te bevelen.

The Watch
Primitive (2007)

TIP!

Origineel is het nooit geweest en is het ook nu weer niet. Maar opnieuw een cd met lekkere en kwalitatief hoogstaande muziek die het logische vervolg lijkt van waar Genesis ooit is opgehouden.

Moongarden
Round Midnight (2004)

Niet zo mysterieus als ‘The Gates of Omega', maar moderner, zoals dat heet. Collega OProg was direct lyrisch over dit album, bij mij heeft het langer geduurd. Een sterke cd, zonder twijfel, maar ik blijf toch voorkeur voor de “Gates” houden.

Porcupine Tree

TIP!

Veel hoogtepunten dit jaar en hier is er weer één. De weg van het sterke ‘Deadwing' wordt gelukkig niet verlaten. Echte fans gaan natuurlijk voor de “Limited DeLuxe Edition” met veel extra's zoals een fraai boek en een dvd.

Marillion

TIP!

“Somewhere Else” maar niet “Something Else”. Het veertiende album van Marillion is natuurlijk niet baanbrekend, dat kan ook eigenlijk niet. De hoge kwaliteit van voorganger 'Marbles' krijgt in stijl een vervolg.

Alan Parsons Project

TIP!

Na The Dutch Collection drie-dubbel verzamelaar zijn de reguliere Alan Parsons albums "re-mastered" heruitgebracht. Ze klinken inderdaad beter en het bonusmateriaal is aardig door de "Naked" (is instrumentale) versies.

Alan Simon

TIP!

De Fransman Alan Simon creëert met Excalibur II een mixture van rock, folk en symfo met gastbijdragen van o.a. Alan Parsons, John Wetton, Martin Barre, Jon Anderson, John Helliwell, Fairport Convention, Justin Hayward en Les Holroyd.

Satellite (dvd)

De dvd ‘Evening Dreams’ van Satellite blijft diepe indruk op mij maken. Niet alleen drummer en componist Wojtek Szadkowski is van zeer grote klasse, de hele band is dat en het is goed te weten dat de band een contract voor vijf albums heeft.

Van der Graaf Generator
Real Time (2007)

TIP!

Het heeft tot 2007 moeten duren voordat dit prima concert uit 2005 van de reüniebezetting, dus met David Jackson, op een dubbel-cd verscheen. Gekozen is voor een veilige tracklist met een paar jokers o.a. van hun laatste cd ‘Present'.

Family
Bandstand (1972)

TIP!

Is een band interessant omdat een coryfee uit de prog-rock, in dit geval John Wetton, er lid van was? Hij was dit slechts op twee albums en zijn rol beperkte zich tot basspelen. Met en zonder hem is Family's folk-hard-rock-prog aan te bevelen.

Kevin Ayers
Kevin Ayers

TIP!

De hoes, No Eggsplanation, is geweldig en de muziek ook. Zeer experimenteel met welke stijl eigenlijk niet? In de band o.a. Bedford, Oldfield, Malherbe en Wyatt. De bonustracks en fraai boekje bij de remasters maken het spektakel compleet.

Steve Hillage
Steve Hillage
Motivation Radio (1975/07)

TIP!

Alle albums van Steve Hillage zijn geremastered met bonustracks en fraai boekwerk opnieuw uitgebracht. Acht stuks en ik bezat van Motivation Radio alleen een tapeopname. Het blijft buitengewoon en goed.

Blackfield
Blackfield
Blackfield 2 ( 2006)

TIP!

Moet Steve Wilson oppassen dat Blackfield niet een grote concurrent voor zijn Porcupine Tree gaat worden? Ik zie dat niet zo, wel dat de sterke eerste cd een nog sterkere opvolger heeft.

Rocket Scientists - Revolution Road
Rocket Scientists

Zeven jaar heeft het geduurd: nu is er eindelijk een nieuw album. Ik heb de muziek van de Rocket Scientists altijd wat klinisch gevonden maar de eerste indrukken van deze dubbelaar zijn veelbelovend. Meer emotie?

Chicago
Chicago
Chicago (1970)

TIP!

Het tweede album, maar het eerste met de verkorte naam Chicago. Het Transit Authority moest verdwijnen omdat het gemeentelijke vervoersbedrijf ook zo heette. Zeer progressief zowel qua muziek als songteksten.

Discipline - Push & Profit
Discipline
Push & Profit (1994)

TIP!

Het veelbelovende debuutalbum van deze band met Matthew Parmenter als voorman is een mengelmoes van Genesis en King Crimson maar vooral veel Dicipline. Het is helaas bij slechts twee geweldige albums gebleven.

Nexus Perpetuum Karma
Nexus

Zangeres Mariela is verdwenen, het Spaans is Spaans gebleven en Lalo Huber een toetsengigant. De geweldige gitarist Carlos Lucena kan ook goed zingen. Een ijzersterke cd is de uitkomst. Lees binnenkort de review op OJE Music.

Coheed and Cambria - In keeping Secrets of Silent Earth 3
Coheed and Cambria

TIP!

Coheed and Cambria maakt albums die muzikaal een mengsel van vorige eeuwse (prog)rock en hedendaagse metal zijn. Veel Rush gelijkenis en minder complex dan Tool. Deel drie van een concept van vijf cd’s.


JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved