JProg's Week CD/DVD

The Fireman


TIP!

Als partner van het Fireman-project kan Paul McCartney experimenteren en grenzen verkennen die buiten zijn imago liggen. Niet nadenken, gewoon doen en geluiden tot songs smeden. Op progressieve wijze uitvinden terwijl je bezig bent.

Gandalf & Friends


TIP!

Het is niet alleen rond Kerst een goed moment voor Gandalf. Zijn omvangrijke catalogus is verrijkt met een cd/dvd waarop met bekende - Steve Hackett, Lanvall - en minder bekende vrienden intiem en met overgave gemusiceerd wordt.

Marillion


TIP!

Dit deel één van het tweeluik is een dromerig conceptalbum over het levensgeluk in het algemeen. Composities met veel sfeer, een goede balans en subtiele vernieuwingen, maar het blijft het vertrouwde Marillion.

Jade Warrior

Now (2008)

TIP!

Met alleen Jon Field uit de betrekkelijke glorietijd nog over heeft de band een jazzier richting gevonden. De zang van Glyn Havard is daar zeker verantwoordelijk voor. De hoezen uit het verleden duiken zowaar op de achterzijde weer op.

Lunatic Soul

Lunatic Soul (2007/08)

TIP!

Riverside componist, zanger en bassist Mariusz Duda is met hulp van vier vrienden het solopad opgegaan. Rustige, bijna bezwerende nummers, gecreëerd op een op “Soundscapes” lijkend instrumentaal fundament, ver weg van zijn thuisbasis.

Opeth


TIP!

Na de cd-release van dit topconcert in het Roundhouse in London de dvd. Lucratieve deelverkoop want het had ook in één uitgave gekund. De “deluxe” uitgave maakt veel goed. De beeldregistratie en het DTS geluid zijn bovendien fenomenaal.

Kevin Ayers


TIP!

Na de Soft Machine begon een succesvolle solocarrière waarvan onlangs een boxset is verschenen. Af en toe is er een nieuw levensteken zoals dit album. Het verleden in het heden, de tijd heeft stilgestaan, de kwaliteit is gebleven.

Radiohead


TIP!

Deze “B-sides” van de cd singles van ‘OK Computer' zijn ooit in Noord-Amerika als EP uitgebracht. Die is al heel lang een “Collectors Item”, maar nu als digipack opnieuw verkrijgbaar. Ruim vijfentwintig minuten alternatieve kwaliteit.

Martin Orford

The Old Road (2008)

TIP!

Dit is geen progressief album. Het is schaamteloos retro en hij is er trots op. De medewerking van o.a. Nick D'Virgilio, John Wetton, John Mitchell en Steve Thorne maakt het extra interessant. Martin zal de muziekscene illusies armer verlaten.

Omar Rodriguez Lopez Quintet


TIP!

Ik had me voorbereid op herrie waar na veel luisteren enige lijn in te ontdekken valt. Jachtig is het spel van Omar Rodriguez, stijl The Mars Volta, natuurlijk. Het valt mee en draait zelfs gemakkelijk weg. De titelsong is adembenemend.

Sigur Ros


TIP!

Een band waarbij na het verschijnen van nieuw werk de eerste impuls is een vorige cd te draaien. Het lijkt songgerichter, het blijft een opgave alles uit elkaar te houden. “Met een gezoem in onze oren spelen we eindeloos”.

Mahavishnu Orchestra

Birds of Fire (1973/07)

TIP!

Een sleutelalbum van deze groep waarop de originele bezetting, McLaughlin, Goodman, Hammer, Cobham en Laird van de partij is. Met vier ander classics van de band als mini-lp in een aantrekkelijk geprijsde box heruitgebracht.

Keith Emerson

De haatliefde verhouding met zijn instrumenten leidde vaak tot destructieve acties. Nog steeds, getuige de brandende piano in het cd-boekje. De muzikale ELP-lijn wordt overtuigend doorgetrokken met een zanger die erg lijkt op Greg Lake.

Nosound

Lightdark (2008)

TIP!

Ergens tussen Porcupine Tree en no-man hebben deze Italianen een plek gevonden in het muzikale spectrum. Ruimtelijke soundscapes met op zijn tijd een rockelement. Rustig maar boeiend met sfeer en vuur op het juiste moment.

Jordan Rudess


TIP!

Wie zit hier op te wachten? Covers van Genesis, Yes, Gentle Giant, ELP. De medewerking van o.a Neal Morse, Steven Wilson en Ed Wynne maakte mij nieuwsgierig. Het voegt vooral voor de liefhebber mooie uitvoeringen toe.

Wishbone Ash

Argus (1972/02/08)

TIP!

Door de beroemde “Twin Gitars” een groep met een geheel eigen geluid. Men leunt af en toe tegen The Allman Brothers Band aan en of ze progressief “Pur Sang” zijn, daar kan je oeverloos over discussiëren. Dat dit hun beste album is niet.

Emmerhoff and the Melancholy Babies


TIP!

Deze Noren hebben ongetwijfeld affiniteit met progressieve muziek. Ze noemen het zelf “Condensed Prog Rock”. De songs zijn overwegend gitaargericht met af en toe psychedelische toetsen en, verrassend, een Mellotron.

Can

Can (1979)

TIP!

De latere worp remasters van deze Duitsers is niet alleen bijzonder doordat ze onverminderd als SACD uitgebracht worden. Gitarist Michael Karoli is de zang gaan doen en de van Traffic bekende Reebop Kwaku Baah er er ook bij.

The Strawbs


TIP!

Een live dubbel-album van een concert uit 2006. Lambert, Hawken, Cronk, Coombes en natuurlijk Cousins. De tracklist is voor de hand liggend, voor de fan is deze mooie dubbele digipack een super uitgave. Als “Special Guest” John Ford.

Pierre Moerlen's Gong


TIP!

De in 2005 overleden Pierre Moerlen heeft onder deze naam acht albums uitgebracht. Deze ontbrak nog op cd met het fameuze, destijds één plaatkant beslaande, ‘Leave It Open'. Nu als Japanse uitgave in de vorm van een mini-lp verkrijgbaar.

Clepsydra

Alone (2002)

TIP!

Een eigen beheer cd van deze Zwitsers in drie uitvoeringen: een hoes met een octopus, kip of vis. Afhankelijk van de levensstijl kon/kan de keuze worden gemaakt. De band ging er waarschijnlijk failliet aan, maar het is een mooie zwanenzang.

Richard and Linda Thompson


TIP!

In 1971, na 'Full House', stapte medeoprichter en gitarist Richard Thompson uit Fairport Convention. Met zijn a.s. vrouw Linda maakte hij deze folkrock klassieker. Er zou van dit duo en, na hun scheiding van hem alleen, nog veel meer volgen.

The Flower Kings


TIP!

Het is geen dikke boterham in de progressieve hoek. Zelfs toonaangevende groepen zoals deze Zweden moeten daarom creatief zijn. De uitgave via de band zelf van een liveconcert in de USA is daar een voorbeeld van. De fan als sponsor.

Ozric Tentacles


TIP!

Een cd en dvd van een concert in Engeland. De beelden met rook en vloeistofdia's zijn nog psychedelischer dan de muziek en ondanks het stereogeluid geeft het toch een 5.1 surroundgevoel. Het product is “Made in China”, ook hier al.

Pendragon


TIP!

Het concert is lilliputter formaat in vergelijking met Genesis in Rome. Het thema is gezocht, een reünie van oude en nieuwe bandleden en het feit dat 21 jaar geleden ‘The Jewel' uitkwam. Maar een goede 2-cd/dvd van een prima band.

James LaBrie

Er zijn goed beschouwd ook in dit naar verhouding kleine muzieksegment veel albums die, ondanks de uitstekende kwaliteit, snel in de collectie verdwijnen. Zelfs deze topper ontkomt er niet aan.

Pilgrym

Pilgrimage (2004)

Kan deze band bij de Prog Potentials bijgeschreven worden? Het debuut was veelbelovend maar is alweer van 2004. Men is al heel lang met een tweede album bezig maar het proces verloopt blijkbaar uiterst traag. Wie weet komt er nog wat.

Kamelot

Het ijzersterke ‘Ghost Opera' kwam vorig jaar ook uit als "Limited Edition" met een dvd uit. Nu is er zowaar een “Second Coming” met een extra cd waarop o.a. een liveconcert in Belgrado. Hoe klop ik de fan het geld uit de zak!

Amaseffer


TIP!

Deze drie Israëliërs met ondersteuning van o.a. zanger Mats Leven brengen een opmerkelijk muzikaal hoogstandje. Een samensmelting van symfo- en metalrock en Oosterse muziek met als thema de Exodus. Film-score van de bovenste plank.

Gentle Giant


TIP!

De catalogus van deze toonaangevende progband van weleer heeft lange tijd alleen maar vage uitgaves gekend. Nu zijn er gelukkig de Repertoire mini-lp's als ook de “35th Anniversary Editions”. Deze b.v. met het geweldige ‘I'm Turning Around'.

Opeth

Watershed (2008)

Snoeiharde metal op een manier die zij die daar niet van houden zeer waarderen en atmosferische momenten welke degenen die dit verfoeien prachtig vinden. Opeth is na achttien jaar nog steeds van deze tijd en relevant.

no-man

Dit trip hop uitstapje van PT's Steven Wilson en zanger Tim Bowness met gasten uit allerlei muzikale richtingen kenmerkt zich voornamelijk als lome muziek. De bijgeleverde 5.1 mix geeft een aanvullende boeiende luisterervaring.

The Pineapple Thief


TIP!

Indrukwekkend goed, dat zijn de eerste indrukken. Op dit zevende album zijn ze eigenlijk veel groter gegroeid dan er plaats is in de progscene. Met een nieuw label zou de grote doorbraak zo maar kunnen. “New Artrock”.

Still Life

Still Life (1970/06)

TIP!

Een Opeth cd is naar hen vernoemd. Een VDGG album heet ook zo. En er is nog een Iron Maiden song met die naam. Ze hebben maar één album gemaakt en zouden veel bekender zijn geweest als…….. Nu als remaster bij Repertoire.

Dream Theater (2008)


TIP!

Een cd met de metal kant van de band en een cd met de melodische zijde. Het tijdvak 1991-2005 wordt belicht met o.a. geen hits, “B-sides” en “Radio Edits”. Alles rond die ene topper 'Pull Me Under', één van de drie nieuwe mixen.

Pete Bardens


TIP!

Zijn ernstig zieke ex-collega Andy Latimer kan wel een muzikaal gedachtesteuntje gebruiken. Het niveau van Camel heeft hij solo nooit benaderd. Zijn laatste album voor zijn overlijden in 2002 is met medewerking van Mick Fleetwood.

Van Der Graaf Generator

Trisector (2008)

Door het vertrek van saxofonist David Jackson lijkt de slagroom van de VDGG-taart. Het overgebleven drietal speelt ontspannen in de stijl van het solowerk van Peter Hammill. Het bevalt me beter dan ‘Present', het album hiervoor.

Paatos

Sensors (2007)

TIP!

Een Japanse cd in mini-lp formaat met liveoptredens uit 2006 in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Nieuw werk is er kennelijk niet. De muziek is uitstekend waarbij blijft opvallen dat de zangeres middelmatig is.

Pallas


TIP!

Deze liveopnames uit 1982 hebben een goede geluidskwaliteit. Op de eerste River Sessions de originele vocalist Euan Lawson. Authentiek voor de liefhebbers. Er is nog een tweede River Sessions met Alan Reed als zanger.

Gentle Giant

Three Friends (1972/08)

TIP!

Deze remaster misten we nog. Deze uitgave was hard nodig, de bestaande cd had niet alleen de verkeerde hoes maar ook een matig geluid. Een conceptalbumpje van vijfendertig minuten maar uiterst veelzijdig en baanbrekend.

The Reasoning

Awakening (2007)

TIP!

Een bassist zonder band (Magenta), dus zonder zangeres en een zangeres zonder band (Karnataka), dus zonder bassist. Gevolg: een nieuwe groep is geboren. Wat het muzikaal toevoegt moet ik nog ontdekken, maar het klinkt goed.

Karmakanic


TIP!

De bemoeienis van Jonas Reingold met de Nederlandse band Splinter deed me teruggrijpen naar Karmakanic. De band heeft twee albums uitgebracht die verschillend van karakter zijn, maar het zijn beide “Flower Kings Side Projects”.

The Tangent


TIP!

Een leuk spelletje is de band te noemen aan de hand van de namen op bladzijden drie en vier van het boek behorende bij de “limited edition”. Als dat lukt, is een “mid-life crisis” aanstaande. De muziek is top, de frustraties zijn gebleven.

Traumhaus

Traumhaus (2005)

TIP!

Dromen die samen komen in een denkbeeldig huis. Het heeft de sfeer van het vroege Anyones Daughter, hoewel er meer hardrock inzit. Prijsnummer is het achttien minuten durende ‘Ausgeliefert' ('Helpless'). Met Duitse zang dus.

3


TIP!

Een aangename verrassing is mijn eerste kennismaking met deze jonge Amerikaanse band. Met korte en pakkende songs wordt moderne progressieve metal gepresenteerd. Men gaat binnenkort op tournee met Dream Theater.

Genesis

The Box 2 (2007)

TIP!

Box 2 beslaat het tijdvak 1983-1998. Niet de topperiode maar wel met de best verkochte albums. Vele uitstekende songs met opnieuw die overweldigende “surround mixen”. Juist dat onderdeel maakt het de aanschaf meer dan waard. Nu Box 3.

Galahad


TIP!

Een boven verwachting sterke prog-cd. Als ik dit album eerder had kunnen beluisteren was het in mijn top tien 2007 gekomen. Fris, eigenzinnig en kritisch over zaken die van alle tijden schijnen te zijn. Vooral de titelsong is indrukwekkend.

Ayreon

01011001 (2008)

TIP!

Het vervolg op ‘Into the Electric Castle” uit 1998. Het vertrouwde Ayreon-concept. Een science-fiction verhaal met prog-metal muziek volgestopt met keyboards- en gitaarpartijen plus natuurlijk een hele rij gasten.

Skinny & Puppy

Mythmaker (2007)

TIP!

Weg van het gemijmer over hoe het was en waar het gitaargetokkel in de stijl van ……… je aan doet denken. Bij Electronic Industrial weten ze niets van seventies bandjes. Heftig is het en soms doet het me denken aan …..

Sandstone


TIP!

Zo goed als Dream Theater is deze Poolse band natuurlijk niet. Ze spelen ook melodischer, maar ze hebben een uitstekend debuutalbum geproduceerd. Zes gevarieerde progmetal songs zijn het prima resultaat.

Brian Wilson

Smile (2004)

TIP!

Hoewel ik eigenlijk niet zo van deze muziek houd is de liveuitvoering van ‘Smile' een indrukwekkend schouwspel en, door de 5.1 sound, een fantastische luisterervaring. Ook door de bijbehorende documentaire een erg emotioneel gebeuren.

It's A Beautiful Day

It's A Beautiful Day (1969)

TIP!

Terug naar de wortels van de progressieve rock. Deze West-Coast psychedelic band was een inspiratiebron voor velen, niet alleen met de song ‘Bombay Calling' voor Deep Purple's ‘Child in Time'. De hoes hoort bij de honderd mooisten.


JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved