JProg's Week CD

Arcansiel
Arcansiel

TIP!

Het lijkt flauw om met een laatste weekcd van 2006 te komen die nauwelijks te vinden is. Maar de twee langsten van de vier prima songs zijn in 2004 opnieuw gespeeld op ‘Swimming in the Sand' en die is wel verkrijgbaar.

December People - Souinds like Christmas
December People

TIP!

Progrock-kitsch van de bovenste plank en je kan het maar een paar dagen per jaar draaien. Robert Berry en Trent Gardner kunnen dit als geen ander neerzetten en de bijdragen van Steve Walsh en John Wetton zijn opmerkelijk.

Steve Stevens - Flamence.a.Go.Go
Steve Stevens

TIP!

Ooit op het spoor gezet door het indrukwekkende album ‘Situation Dangerous', met Bozzio en Levin, deze keer een solo-cd van Steve Stevens. Deze man is een geweldige gitarist met sterke songs in een Latin-symfonische decor.

The Small Faces - The Autumn Stone
The Small Faces

TIP!

The Small Faces hebben, naast de bekende hits, veel vroeg-progressieve elementen en psychedelica in hun muziek. Het remasterde derde album, een mooie gelimiteerde lp-replica, bevestigt dit nog eens.

Anathema - Alternative 4
Anathema
Alternative 4 (1998)

TIP!

Anathema heeft een omvangrijke discografie met vele verrassingen. Zoals deze uit 1998 die een geweldige mooie en breekbare sfeer oproept tussen stevige gloom-metal fundamenten. Een broertje van ‘Natural Disaster'.

Renaissance - In the Land of the Rising Sun
Renaissance

TIP!

Waarom als week-cd een dubbel-live-cd van een vroegere topband als Renaissance waarop men in 2001 in Japan vooral oud werk speelde? Het voegt weinig toe maar je kunt ermee vaststellen dat ze het nog steeds uitstekend kunnen.

Spock's Beard - Spock's Beard
Spock's Beard
Spock's Beard (2006)

TIP!

Een nieuwe cd van SB doet liefhebbers van progrock opwinden. Het na-Morse-tijdperk heeft mooie dingen geleverd en dit album zonder titel is opnieuw een topper. Het zal veel toplijstjes gaan sieren. Die van mij waarschijnlijk ook.

Keane - Under the Iron Sea
Keane

TIP!

Pop of prog? Keane ‘Close to the Edge' op OJE Music? Kan, het heeft veel neo-prog verwantschap en de muziek doet me regelmatig aan It Bites denken. Daarbij mooie toetsen die het af en toe een symfonisch karakter geven.

Frameshift

TIP!

James Labrie doet niet meer mee maar Henning Pauly heeft een soortgelijke zanger met Sebastian Bach gevonden. Krachtige muziek die doodvermoeiende momenten kent maar een smakelijke kluif vormt. Neem er wel de tijd voor.

Automatic Man
Automatic Man (1976/2004)

TIP!

Een goed voorbeeld van progressieve rock uit de seventies is Automatic Man. De band speelde een mix van space-rock en jazz-funk en vormde een verbinding tussen Traffic, Stomu Yamashta en Santana. Nu eindelijk op cd.

Pendragon

TIP!

Deze dvd/2-cd biedt een registratie van het concert in Polen op 22 mei dit jaar. Band, beeld en geluid zijn uitstekend. Met de nieuwe drummer Joe Cabtree werd vooral ouder werk gespeeld. Het wachten is nu op het nieuwe album, begin 2007.

Clearlight
Visions (1978/2000)

TIP!

Cyrille Verdeaux, het meesterbrein achter Clearlight, werd op dit album uit 1978 bijgestaan door o.a. Didier Malherbe en Christian Boule. Ik vind dit nog beter dan de fameuze ‘Symphony’. Mooie improvisaties binnen een strak kader.

The Enid

TIP!

Herfst vraagt een passende muziekkeuze. Deze van The Enid is een uitstekende mogelijkheid. Unieke symfo uit een andere tijd. Dat bandleider Robert John Godfrey lijdt aan zelfoverschatting is alleen maar vermakelijk.

The Allman Brothers Band
Eat a Peach deluxe Edition (1972/06)

TIP!

‘Eat a Peach' is een emotioneel album doordat gitarist en songwriter Duane Allman tijdens de opnames ten gevolge van een motorongeluk om het leven kwam. Bassist Berry Oakley zou een jaar later door een identiek ongeval overlijden.

The Church

TIP!

Deze band uit Australië volg ik al heel lang. Hun toptijd, rond 1990, ligt ver achter ons maar zij maken nog altijd goede neopsychedelische muziek met vleugen U2. Interessant voor progliefhebbers die niet te ver van huis willen.


Lands End

TIP!

Ga er voor zitten. Het is weer erg lang(dradig). De bijdrage van Cathy Alexander van The Morrigan is verrassend. Twee schijven met toetsengedomineerde sferische muziek waarop het rockaccent zeker aanwezig is.

Dream Theater
Score (2006)

TIP!

Na het geweldige studioalbum ‘Octavarium' ligt een live-cd voor de hand. Het is een 3-cd geworden waarop een orkest, het Octavarium Orchestra, meespeelt. Weer eens wordt duidelijk dat Dream Theater een klasse apart is.

National Health

TIP!

Pip Pyle overleden. In de Canterbury-scene speelde iedereen in elkaars bandje. Groots was Pyle in Hatfield and the North. Maar ook eerder in Gong, later in National Health. Dit tweede album refereert het meest aan Hatfield.

Camel
On the Road (1981)

TIP!

Het is al eens door één van onze lezers opgemerkt, van Camel staat weinig op deze site. Reviewen van overbekende albums lijkt mosterd na de maaltijd en nieuw werk zit er voorlopig niet in. Dus Camel maar eens als weekcd met o.a. veel van ‘Nude'.

Natham Mahl

TIP!

Een vergissing van OProg is er de oorzaak van dat ik dit album eindelijk eens tot mij ga nemen. De Camel-connection via Guy LeBlanc maakt het op voorhand intrigerend. De aanloop naar Heretik II en III?

Echolyn

TIP!

Volgens sommigen is dit de perfecte progplaat. Voor mij gewoon een goed album van een goede band. Kwalitatief erg sterk maar gezien de rest van hun albums wel meer van hetzelfde.

Led Zeppelin

TIP!

Het legendarische Led Zeppelin IV bevat niet alleen ‘Stairway to Heaven' maar ook het muzikale huwelijk tussen blues en folk op het nummer ‘The Battle of Everymore'. Robert Plant en Sandy Denny maakten er een bijzondere rocksong van.

McDonald & Giles

TIP!

De hitte speelt nog steeds een hoofdrol. Reviews willen maar niet af komen. Na een fietstocht is een dvd vanuit de hangmat een te goed alternatief. Toch maar een cd gekozen en wat voor één. Voor mij de ultieme heet-weer-cd.

Queens of the Stone Age

TIP!

Is 'Lullabies to Paralyze' een beter album dan de geroemde voorganger ‘Songs for the Deaf'? Ik denk het niet maar ook dit is smakelijke, stevige en gemakkelijk verteerbare kost. Hoezo hardrock?

Pink Floyd
Pulse (1994-2006)

TIP!

Eindelijk uit. Het veroorzaakt nu zelfs een prijzenslag, dus let op. Inclusief de allereerste gefilmde live-uitvoering van ‘The Dark Side of the Moon' vormen de dvd's niet alleen door de 5.1 surround mix een geweldig document.

Roger Waters

TIP!

OProg wilde Roger Waters zien. Dat kon in Nederland maar daar ligt Londen niet. Nieuw werk is van hem niet meer te verwachten maar deze cd/dvd maakt veel goed. Ik heb een voorkeur voor de dvd-versie, die biedt meer beleving.

Cream

TIP!

Ik ben altijd huiverig als oude toppers het nodig vinden weer te gaan spelen. Dat valt meestal zwaar tegen. Maar de Cream-reünie in London was fantastisch. Een topsetlist met een perfect geluid en een geweldige Bruce, Clapton en Baker.

Anekdoten

TIP!

Folkrock wordt niet door iedereen gezien als een stroming in de progressieve muziek. Dat is het natuurlijk wel. Over deze kan geen discussie zijn. Al een keer OProg's weekkeuze. Een warmweercd om het koud bij te krijgen.

Fotheringay
Fotheringay (1970)

TIP!

John's weekcd van Sandy Denny herinnert me niet alleen aan Fairport Convention. Ook aan een ander project met haar als de altijd dominante zangeres en componiste. Fotheringay produceerde slechts één legendarisch folkrockalbum.

No Name
4 (2006)

TIP!

Nieuw werk uit Dudelange, Luxemburg. De enige symfoband die het landje waarschijnlijk rijk is gaat voort op de vertrouwde weg met zanger Kuffi als immer dominerende factor. Te koop bij de band met tijdelijk een gratis cd-single.

Sylvan - Posthumous Silence
Sylvan

TIP!

Het laatste Sylvan-album ‘X-Rayed' scoorde bij mij na verloop van tijd toch minder dan het ijzersterke ‘Artificial Paradise'. De eerste beluistering van het nieuwe album is echter veelbelovend. Het typische Sylvan-geluid lijkt minder druk.

Paatos
Kallocain (2004)

De nieuwe cd van Paatos is nog steeds niet voor een review beschikbaar gesteld. Helaas. Veel maakt het waarschijnlijk niet uit. Ik verwacht meer van hetzelfde. Uitwisselbare muziek met een telkens herhalende opbouw. Maar goed is het wel.

Brainbox
Brainbox (1969)

TIP!

Dwalen we steeds verder af of past het nog binnen de scope van OJE Music? Bij mij geen twijfels. Aangestoken door JoJo's weekcd van Jan Akkerman en John met Focus. Rode draad is de fenomenale Akkerman, ooit 's werelds beste gitarist.

Dungen - Ta det lugnt
Dungen

TIP!

Al maanden geleden kreeg ik de tip. Dungen moet je eens luisteren. Moderne psychedelica met verre referenties aan vroege Pink Floyd, Led Zeppelin, Jethro Tull, Hawkwind. Maak daar maar eens chocolade van. Het is deze Zweden gelukt.

Tool - 10.000 Days
Tool

TIP!

Metal, progmetal, metal-art? Een verfrissende duik in de muziek met een nieuwe ‘tool'. Progdinosaurussen blijven op grote afstand. De stereoscopische verpakking is nu al een klassieker passend bij een meesterwerk.

The Blue Nile - Hats
The Blue Nile
Hats (1989)

TIP!

The Blue Nile is een inspiratiebron voor onder andere Steve Hogarth's Marillion. Ondanks de geringe discografie met bovendien erg korte albums zijn deze Schotten invloedrijk en vormen zij een referentiepunt voor menige band.

Joe Satrian - Super Colossal
Joe Satriani

TIP!

Joe Satriani speelt weliswaar geen progrock maar deze gitaargigant biedt met zijn hallucinerende spel en gevarieerde muzikale gerechten zoveel aanknopingspunten dat een nieuw album van hem niet gemist mag worden.

Inquire

TIP!

Het debuutalbum van deze Duitse progrockband is, zoals alle cd's van Inquire, steeds weer een nieuwe ontdekkingstocht. Moeilijk verkrijgbaar en de band bestaat niet meer. Maar de cd's zijn via hun site nog wel te krijgen. Artrock uit Duitsland.

Frank Zappa

TIP!

Recensenten zijn mensen die niet kunnen schrijven, interviewen mensen die niets te vertellen hebben, voor mensen die niet kunnen lezen. Aldus Frank Zappa. Daar ga ik over nadenken. En veel naar Zappa luisteren.

Kashmir

TIP!

Na een weekje Pink Floyd terug in de “Real World”. Waar kan dat beter mee dan met het frisse geluid van deze Deense band. Zeer “Close to the Edge of... ” en met hulp van Tony Visconti, David Bowie en Lou Reed volwassener dan ooit.

Pink Floyd
Pulse (1995)

TIP!

Na het tumult rond het naar mijn mening wat gezapige maar uitstekende nieuwe solowerk van David Gilmour heb ik behoefte aan een Pink Floyd ImPULSE. Deze dubbel-cd uit 1995 bestrijkt een groot deel van hun discografie.

Ricochet

TIP!
Het Duitse vijftal Ricochet en de Nederlandse band Ricocher verschillen meer van elkaar dan slechts één letter. Progmetal versus neoprog. De tweede cd van de groep met een T is een indrukwekkend en zeer afwisselend conceptalbum.
Paatos
Timeloss (2002)
Sneeuw, lage luchten, felle winterse buien en vrieswind vanuit de poolstreken. Koude Scandinavische rillingen worden verdreven door de warmte en emotie van deze band uit het hoge noorden
Led Zeppelin

TIP!
Terug naar de roots hoewel die voor Led Zeppelin natuurlijk nog vroeger liggen. Het is mij weer eens heel duidelijk geworden hoezeer de (prog)rock stevige wortels heeft in de rhythm and blues en blues. Een klassieker.
Kashmir
Zitilites (2003)

TIP!
Het verschijnen van de nieuwe cd ‘No Balance Palace’ van Kashmir attendeerde mij er op dat ik het vorige album van deze Deense Radiohead goed vond maar eigenlijk niet veel draai. Dus eerst deze nog eens bij de speler leggen.
Hawkwind

TIP!
De superlatieven over Hawkwind heb ik nooit goed begrepen. Rommelige songs, te lang doorgevoerde jams, muziek zonder kop of staart. Ik ga het deze week met twee hoogtepunten uit hun werk opnieuw proberen te ontdekken.
Jack Foster III

TIP!
Geattendeerd door collega JoJo's review en aangetrokken door de erg mooie hoesafbeelding. Jack Foster maakt met zijn maatjes Trent Gardner en Robert Berry een progressieve mixture van verschillende stijlen die bijzonder is.
Spring
Spring (1971)

TIP!
Wie een overdosis aan mellotron wil moet Spring beluisteren. Slechts één album hebben ze gemaakt en overdaad kan eigenlijk nooit als het mellotron betreft. Ik koos voor de Repertoire/Akarma-uitgave.
David Cross

TIP!
Electrische viool, King Crimson, 1973-1974, Larks Tongues in Aspic, Starless and Bible Black, Red, Exiles, dat zijn in mijn hoofd de zoekwoorden voor David Cross. Op zijn nieuwe album overrompelt hij de luisteraar direct.
Salem Hill

TIP!
Is het de hernieuwde samenwerking met violist David Ragsdale? Het nieuwe album van Salem Hill klinkt veel overtuigender dan de voorganger ‘Be’. Vier lange songs waarop de weg omhoog weer gevonden is.
Luca Turilli

TIP!
Het tweede soloproject van Rhapsody's gitarist Luca Turili. Een andere band maar geen andere muziek. Een samengaan van powermetal, klassiek en science fiction. Overgoten met elektronische effecten die zorgen voor een spacy sfeer.
Traffic

TIP!
Liveregistratie uit 1994 met het koningskoppel Winwood/Capaldi, een viermansband, een bijdrage van Jerry Garcia, tien oude en nieuwe Trafficnummers en één van Spencer Davis.

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved