JProg's Week CD/VINYL/DVD

Rick Wakeman

Piano Odyssey (2018)

TIP!

Veel nieuwe albums komen er dit jaar niet meer bij. De stroom heruitgaven en luxe boxen lijkt opgedroogd en zouteloze muziek krijgt de overhand. Of deze bewerkingen door Wakeman van beroemde songs dat ook zijn? Mooie alternatieve kerstmuziek.

OAK


TIP!

Het debuutalbum werd bij mij een favoriet. Maar deze gaat weer hoog scoren. Gerijpt zoals dat heet. De groep bestaat inmiddels uit drie man, maar dat hoor je er niet vanaf. Goede en spannende songs vol dynamiek en afwisseling. Een progressieve topper.

Roine Stolt's The Flower King


TIP!

De band rond de echte ‘Flower King' Stolt is verrassend maar prima, de songs zijn ook goed. Het album is in vijf weken gemaakt en dat is te horen. Met meer tijd voor de uitwerking was het beter geweest. En de geluidmix is af en toe dramatisch slecht.

Opeth


TIP!

De “Red Rocks” locatie is altijd een boeiend plaatje want veel show is een optreden van Opeth niet. Geconcentreerd en zonder franje speelt men een te verwachten set. Veel van de laatste drie albums en uiteraard wat ouder werk. Een mooi en degelijk optreden van anderhalf uur, goed gefilmd en het geluid is ook prima in orde. Helaas geen extra's.

VOLA


TIP!

Het tweede album van dit Deense viertal is bijzonder en goed. Een mix van prog en elektronische muziek waarbij de gitaren veelal met een ‘djentgeluid' scheuren. Heftig maar met voldoende rustmomenten. De aangename zang doet de rest.

Hawkwind


TIP!

Eens spacerock altijd spacerock, maar bij Hawkwind weet je het nooit. Dit keer orkestrale bewerkingen waarbij Dave Brock wordt bijgestaan door Mike Batt. Dat Eric Clapton een nummer een blueslick zou geven had ik niet kunnen bedenken.

Riverside

Wasteland (2018)

TIP!

Na het overlijden van gitarist Piotr Grudzinski gaat de band als drietal verder. Voor het gitaarwerk is o.a. Maciej Meller (Quidam) ingehuurd. Sombere stemmingen zijn er nog steeds en er gebeurt veel. Niet direct grijpbaar maar de band is terug.

Paul McCartney

Egypt Station (2018)

TIP!

Wie van progressieve muziek houdt mag dit niet missen. Een vernieuwer was hij al met zijn beroemde band. Maar ook op late leeftijd nog altijd opzoek naar muzikale uitdagingen. Inspirerend voor velen weet hij opnieuw relevant te zijn.

Yes


TIP!

Het officiële “Yes” is steeds meer een tribute band van zichzelf geworden. Voor mij blijft het koppel Jon Anderson en Rick Wakeman, met alle respect voor Chris Squire en Steve Howe, de belichaming van het “Grote Yes”. En zij vertonen nog geen spoor van sleet. Met Travor Rabin erbij en een ritmesectie die weet wat ze moet doen is het ijzersterk.

The Pineapple Thief

Dissolution (2018)

TIP!

Verbazend vind ik de negatieve opmerkingen over voorgaande albums van de band. Alsof het nu opeens erg anders en veel beter zou zijn. Gewoon onzin. Deze nieuwe is een mooie stap in hun ontwikkeling. Het was al goed en is weer een niveau verder.

Big Big Train


TIP!

De band is gegroeid tot een topper. Een grote bezetting onder de artistieke leiding van zanger David Longdon. In 2017 werd "Live" een doorsnee van hun albums uitgevoerd in de Cadogan Hall in London. Heel goed maar weinig verrassend.

Marillion

Popular Music (2018)

TIP!

Een serie van tien gelimiteerde live-cd's die ooit alleen via de fanclub verkrijgbaar waren. Uitmelkerij of voegt het echt iets toe? Het laatste. Ze hebben zoveel muziek dat de tracklist steeds anders is en ze groeiden live enorm. Nog twee te gaan.

The Neal Morse Band


TIP!

Er zijn heel wat live registraties van Neal Morse, solo of met band. Dit keer in Tilburg in 2017. Het is zoals met zijn muziek, je moet er van houden of je vind het vreselijk. Maar het vakmanschap en gedrevenheid is er onophoudelijk. Aan de ene kant is het saai, aan de andere kant boeiend. Alleen nog altijd geen surround mix. Slik.

Spock's Beard

Noise Floor (2018)

TIP!

In hun lange bestaan zijn er heel wat wijzigingen in de bezetting geweest. Hun discografie is wisselvallig, van heel goed tot minder. Deze lijkt er tussenin te zitten. Een zoektocht geïnspireerd door allerlei stijlen. Een groeialbum?

Klaus Schulze

Silhouettes (2018)

TIP!

Een broze gezondheid en geen behoefte nog muziek te maken. Dit jaar zeventig geworden en de lichamelijke ongemakken lijken opgelost. Een nieuw album dus. Niet opzienbarend maar een fraaie toevoeging aan zijn imposante discografie.

Gazpacho

Soyuz (2018)

TIP!

De kracht van een band kan zijn dat bij de eerste indruk van een nieuw album weinig verrassingen waar te nemen zijn. En dat geniale muzikale vondsten pas per luisterbeurt ontdekt worden. Deze Noren staan daar garant voor. Progressie in de details.

Perfect Beings

Vier (2018)

TIP!

Een album bestaande uit vier delen, elk weer in episodes opgesplitst. Diverse sferen die na vele luisterbeurten tot één geheel samensmelten. Referenties van diverse aard en soort maar altijd fris en nieuw. Word dit mijn album van het jaar?

Kamelot


TIP!

Deze Amerikaanse symfonische metalband rond huidige zanger Tommy Karevik en gitarist Thomas Youngblood doet wat je kan verwachten. Dus het vertrouwde muzikale recept langs andere paden. Dat geldt ook voor het artwork. Degelijk goed.

Auri

Auri (2018)

TIP!

Een uitstapje van Troy Donockley, Tuomas Holopainen (Nightwish) en zangeres Johanna Kurkela. Rustige folkachtige songs met veel variatie die passend op een veelal akoestische manier worden begeleid. Ver van de metal, zo kan het ook.

The Dear Hunter

Migrant (2013)

TIP!

De band rond creatief brein Casey Crescenzo is vooral befaamd door conceptuele albums in meerdere delen. Dit is ouder werk dat die cyclus onderbreekt en bevat losse nummers. Weer veelzijdig en boeiend. De geringe bekendheid hier blijft vreemd.

Jonathan Wilson

Rare Birds (2018)

TIP!

Drukbezet als producer en gastmuzikant, o.a. op het laatste Roger Waters album, zodat hij nauwelijks aan eigen werk toekwam. Beïnvloed door allerlei stijlen, van prog tot psycho, heeft hij een superalbum gemaakt waarin je blijft ontdekken.

Gizmodrome

Gizmodrome (2017)

TIP!

Als dit progressief is kan alles wel op deze site worden gezet. De brug hiermee is even groot als de keyboardspeler die zich ex-PFM noemt terwijl hij in de nadagen ervan slechts één matig album meedeed. Een supergroep met best aardige songs.

Orphaned Land


TIP!

Je moet geen kromme tenen krijgen van oriëntaalse klanken die deze Israëlische prog/metal regelmatig overheersen. Connecties met prog zijn er veel, zelfs Steve Hackett doet een nummer mee. En Steven Wilson op de bonus live cd. Een vreemde topper.

Long Distance Calling

Boundless (2018)

TIP!

Op het vorige album was er een zanger bij gekomen waardoor de songs afwisselender en rijker werden. Goed dus, het haalde zelfs mijn jaarlijst. Maar nu is men teruggekeerd naar alleen instrumentale muziek. Leger dus maar of het ook boeiender is?

Hidden Orchestra

Dawn Chorus (2017)

TIP!

Deze band is goed beschouwd vooral ene Joe Acheson. Rond verschillende vogelgeluiden worden soundscapes met piano, strijkers en blaasinstrumenten opgebouwd verbonden door onstuimige percussie. Enerverend en opmerkelijk.

Operation: Mindcrime

The New Reality (2017)

TIP!

Geoff Tate werd ooit ontslagen door zijn oude band Queensrÿche. Er ontstond geharrewar over wie de bandnaam bezat. Nu heet zijn groep naar een album daarvan. Deel drie van een trilogie (slik?) en dit is heel goed en progressief van opzet.

Motorpsycho

The Tower (2017)

TIP!

Een Noorse band uit Trondheim die al dertig jaar bezig is en ik ken er niets van. Beïnvloed door allerlei stijlen, ook van progbands zoals King Crimson en Yes is het hoogst interessant. Een kronkelende muzikale ontdekkingsreis.

JProg's Week CD's 2017

JProg's Week CD's 2016

JProg's Week CD's 2015

JProg's Week CD's 2014


JProg's Week CD's 2013

JProg's Week CD's 2012


JProg's Week CD's 2011

JProg's Week CD's 2010

JProg's Week CD's 2009

JProg's Week CD's 2008

JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2023 OJE Music OJE Web All Rights Reserved