Project Creation

Project Creation - Floating World
Label:
Prog Rock Records
Site:
sonicpulsar
Year:
2005
Time:
71:45
Reviewer:
Holand
Score:

De, uit het Portugese Sonic Pulsar afkomstige, multi-instrumentalist en vooral gitarist Hugo Flores is ooit een prog-metal uitstapje gestart in de vorm van het Project Creation. Men had destijds de ambitie een drieluik het licht te doen zien. Het eerste deel hiervan in de vorm van het in 2005 verschenen ‘Floating World’ is mij destijds ontgaan maar verdient een nadere beschouwing. Niet omdat het thema van het concept zo origineel of bijzonder interessant is, maar omdat de vreemde mix van muziekstijlen mij bij de eerste beluistering de oren deden spitsen.
Het verhaal achter deze cd is behoorlijk afgezaagd. De inwoners van een stervende planeet moeten vluchten in een immens ruimteschip op zoek naar een andere wereld om daar verder te leven. Als ze die gevonden hebben bouwen ze een zon om dat leven mogelijk te maken. Het zal allemaal wel, die Hugo Flores heeft ooit al een solo-cd gemaakt over Atlantis, dus hij heeft kennelijk iets met science fiction. Snel naar de muziek.
Flores heeft heel wat bekende figuren uit de Portugese prog- en metalwereld kunnen strikken. Voor mij zijn het geen bekende namen, alleen Lynx, de zanger van de progband Forgotten Suns, zegt mij iets. Misschien niet toevallig een band die ook druk met “Fiction and Space” bezig was.
Project Creation heeft een duidelijke metal basis, bombast wordt niet geschuwd, maar er is zoveel plaats voor allerlei uitstapjes dat een zeer boeiend geheel is ontstaan. Vooral de bruggen tussen de hardere nummers zijn bijna ambient van karakter met veel fluit, cello en sax gedragen door mooie toetsentapijten. Fraaie voorbeelden daarvan zijn de tracks ‘Arriving‘ en ‘Artificial Satellite’. Maar ook de stevigere songs zijn zeer divers. De cd opent heftig met ‘The Floating World‘ en ‘Living under a Blue Sky‘ gevolgd door het totaal verschillende en rustiger instrumentale ‘The Desert Planet’. Een creatieve en fraaie mix van metal, ambient, symfo, space en prog is o.a. ‘The Mechanical Dragonflies’. Het doet aan Ayreon denken, daar is dit project wel het meest aan te refereren. Er zijn donkere momenten op ’Warming up the Machines’ en lichtere ogenblikken met het toetseninstrumentale ‘Intervening’. De zang is uitstekend en afwisselend. Flores doet de meer metalgetrouwe kant, Lynx is proggetint en zangeres Alda Reis zingt helder en open en ze geven zo elk hun eigen inkleuring met passie en overgave. Gitaar speelt uiteraard een belangrijke rol in het geheel, maar er is voldoende speelruimte voor andere instrumenten zodat ook daar de balans meestal op de goede manier gevonden wordt. Veeleisend - een lang album - en kortstondig vermoeiend is het af en toe wel. Het zijn geen nummertjes die snel, waarschijnlijk nooit, in het hoofd blijven zitten. De mastering is van Henning Pauly (Chain, Frameshift) en die maakt zelf evenmin werkjes die je in één keer aankan.
Voor het verhaal hoeft het niet maar deel twee en drie zouden er zo langzamerhand aan moeten gaan komen. Gezien het gebodene op dit deel één ben ik heel benieuwd of men dit hoge niveau kan vasthouden en opnieuw een boeiend album weet te produceren. Kwaliteit heeft men er voldoende voor in huis.

Holand (7-2007)

Bezetting:
Hugo Flores - gitaar, toetsen, zang, bas, drums, sitar
Paulo Chagas - sax, fluit
Tiago “Linx” - zang
Carlos Bateras - drums
Vasco Patricio - gitaar
Alda Reis - zang
Nuno Silva - cello, bas
Fred Lessing - recorder, klokkenspel
Allen Vasconcelos - akoestische gitaar
Carlos Mateus - achtergrondzang

Discografie:
Floating World (2005)

More P

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved