e

The weekly spotlight by John


Mostly Autumn


TIP!

Er zijn heel wat gefilmde concerten van deze band maar ze kunnen uit het omvangrijke songmateriaal veel variëren en ze vergeten hun “Classics” niet. Dit recente concert in de Boerderij is weer degelijk en stelt niet teleur. Een “Surround” mix misschien?

Ayreon


TIP!

Opnieuw een spectaculair concert en weer vijf maal een afgeladen O13. Het album "01011001" als brandpunt, niet zijn beste maar uiteraard één van Arjan’s favorieten. Smullen voor de liefhebbers, voor anderen "over-the-top". Kies maar.

Transatlantic


TIP!

Twee concerten op Morsefest, “The Whirlwind” en “The Absolute Universe”, beiden met koortje en kamerorkest. Alles aangevuld met bijzondere extra’s zodat het lang en uitgebreid genieten is. De aanloop naar het laatste concert in Parijs.

Magoria


TIP!

Gitarist Mark Bogert (Knight Area) heeft met deze band een Ayreon achtige opzet. Een lijst artiesten en hij is nu de musical richting opgegaan met een mysterieus verhaal als rode draad. Het kan me nog niet overal boeien maar misschien komt dat nog.

The Aristocrats

Duck (2024)

TIP!

Onderscheid je maar eens als band met alleen drums, gitaar en bas. Er zijn er heel veel van en meestal is het nogal voorspelbaar. Het begint niet buitengewoon boeiend maar na een paar nummers worden allerlei progressieve wegen ingeslagen.

no-man


TIP!

Een overzicht van hun vroege werk. Deze band blijft een merkwaardig fenomeen. Ondanks de vele potentie die er inzat is alleen Steven Wilson echt bekend geworden. Deze fraaie uitgave is vooral voor kenners hoewel het als kennismaking ook top is.

Pallas

The Messenger (2024)

TIP!

Een niet meer verwacht album van deze legendarische band. Met zelfs een terugkeer van zanger Alan Reed. In eigen beheer met beperkte mogelijkheden. Het drumwerk is elektronisch maar redelijk. Zware thema’s worden met boeiende songs gebracht.

Steve Hackett


TIP!

Ook op dit dertigste soloalbum is weer veel te ontdekken. Ondanks of juist door het werken met zijn vaste begeleiders is hij tot nieuwe ideeën gebracht. Opnieuw een boeiende muzikale reis waarbij het thematische karakter per nummer verschilt.

Caligula's Horse


TIP!

Deze Australische band is een topper geworden. Een intens en zeer gevarieerd album vol contrasten dat veel vergt van de luisteraar. Een ontdekkingsreis vanaf de eerste draaibeurten waarbij alles een keer op zijn plaats zal vallen.

I Spy


TIP!

Zelfs in de buitenlandse Prog scene is dit positief ontvangen maar in eigen land niet echt doorgebroken. Een uitstekend album in vier delen met traditionele en boeiende symfo. De zang is misschien even wennen maar past er goed bij.

Lars Fredrik Frøislie


TIP!

De toetsenist van het Noorse Wobbler,  Lars Fredrik Frøislie, heeft een soloalbum gemaakt uiteraard vol met mellotron en hammond. De zang in het Noors maakt het wat ontoegankelijk. Het is ook niet de troefkaart maar past wel bij de prima sfeer.

John's Week CD's 2023

John's Week CD's 2022

John's Week CD's 2021

John's Week CD's 2020

John's Week CD's 2019

John's Week CD's 2018

John's Week CD's 2017

John's Week CD's 2016

John's Week CD's 2015

John's Week CD's 2014

John's Week CD's 2013

John's Week CD's 2012

John's Week CD's 2011

John's Week CD's 2010

John's Week CD's 2009

John's Week CD's 2008

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved