John's Week CD/VINYL/DVDThe Ocean


TIP!

Ik ga me er niet aan wagen wat de muziekstijl van dit Berlijnse collectief is. In elk nummer gebeurt heel veel en het waaiert hevig alle kanten op. Rustpunten zijn er ruimschoots. Een opmerkelijke bijdrage van Katatonia's Jonas Renske.

The Tangent

Proxy (2018)

TIP!

Andy Tillison blijft onverdroten zijn gal spuwen over actuele toestanden in de wereld. Soms met een blik in de achteruitkijkspiegels, met een uitstekende band fraai muzikaal omlijst. De vorige scoorde hoog, deze is bepaald niet minder.

Antimatter


TIP!

Altijd een dreigende sfeer vol melancholie, bol van teksten met de persoonlijke worstelingen van de ‘Antimatter' Mick Moss. Je wordt er niet somber van en het is op een heel eigen wijze rustgevend. Album zeven is weer goed en in stijl.

Dilemma


TIP!

Deze tegenwoordig Engels-Nederlandse formatie heeft na drieëntwintig jaar het tweede album uitgebracht. Met slechts één oer-lid in de bezetting zorgt men voor een verrassend sterk vervolg. Prog met af en toe een licht metalen randje. Heel goed.

Iamthemorning

Ocean Sounds (2018)

TIP!

Een ‘unplugged' set van nummers van eerdere albums. Breekbaar mooi en dat geldt ook weer voor het artwork. De begeleidende film vanuit een Noorse studio in een volmaakt en overweldigend landschap geeft het een extra dimensie.

Nosound


TIP!

Gestart als éénmansband van Giancarlo Erra, nu is het een groep van vijf man geworden. Nieuwe impulsen maar de dromerige muziek is gebleven en er zullen geen nieuwe fans door geworven worden. Rust en mijmeren zoals vanouds.

Cripple Black Phoenix

Great Escape (2018)

TIP!

De band rond multi-instrumentalist Justin Greaves gaat buiten elk pad waar je ze in zou delen. Heavy, prog, postrock, metal, wie weet het? Pink Floyd is nooit ver weg. Vooral de lange afsluitende titelsong in de vorm van een tweeluik is geweldig.

Soft Machine


TIP!

Van de oerbezetting is niemand meer aanwezig. Wel van ‘Softs’ uit 1975 waar Etheridge, Babbington en Marshall aan meewerkten en in 1981 deed Marshall nog mee op ‘Land of Cockayne’. Theo Travis is er nu bij en geeft het een boeiende nieuwe impuls.

Devin Townsend Project


TIP!

Met een orkest en een koor worden de geluidsmuren deze keer opgezet in een oud Romeins theater in Plovdiv. Devin geniet er met zijn band intens van en speelt naast verzoeknummers zijn album ‘Ocean Machine'. Of de orkest- en koorleden het ook leuk vinden heb ik zo mijn twijfels. Een heftig gebeuren zeker ook voor hen. Nietemin mooie beelden en een prima geluid.

Charlie Barnes

Oceanography (2018)

TIP!

Zanger en multi-instrumentalist Charlie Barnes maakt puntige songs met veel afwisseling en houdt het meestal kort. Meer pop dan prog hoewel er ruimte is voor onverwachte wendingen. Aangenaam en onderhoudend, niet opzienbarend.

Twelfth Night

Fact And Fiction (1982/2018)

TIP!

Het album verkocht destijds voor geen meter maar nu wordt het als zeer invloedrijk gezien. Tekstueel is het daarnaast nog altijd hoogst actueel. Natuurlijk speelt het vroege overlijden van Geoff Mann ook een rol. Een opvallende 3-cd heruitgave.

The Sea Within


TIP!

Een supergroep met veel namen maar die van Roine Stolt en Daniel Gildenlöw zijn wel het opvallendst en meest bepalend. Door heel wat stijlen beïnvloed maar die uit de Flower Kings hoek toch wel het meest. Een opmerkelijk en boeiend feestje.

Lunatic Soul


TIP!

Restjes van het vorige album van dit nevenproject van Riverside's voorman. Maar er bleek toch een samenhangend en boeiend geheel van te maken. Niet al te lang, nog geen veertig minuten, maar een mooie aanloop naar een nieuw bandalbum.

Marillion


TIP!

De sleet dreigde er toch wel op te komen. Op dit negende album is daar geen sprake meer van. Zanger Paul Manzi is enorm in zijn rol gegroeid, het is niet alleen dat. De bijna drieëntwintig minuten lange epic ‘The Legend Of Elijah Shade’ als kers op de taart.

Marillion


TIP!

Het opent met het nieuwste album F.E.A.R. integraal live, dan oudere nummers in een alternatieve setting. Een registratie van drie avonden Royal Albert Hall. Een perfect geluid, boeiende filmbeelden en bovenal een band van grote klasse die er zin in heeft. Wat wil je nog meer?

Chris Squire

Fish Out Of Water (1975/2018)

TIP!

Ik heb het enige soloalbum van Chris Squire destijds goed gevonden maar niet als een absoluut meesterwerk beschouwd. Bij deze uitgebreide heruitgave wordt het wel zo beoordeeld. Terecht of niet, door het overlijden van hem is het extra speciaal.

A Perfect Circle


TIP!

Lang niets gehoord van Maynard James Keenan. Met deze lichtere versie van zijn hoofdact Tool gaat het er redelijk ontspannen aan toe. Wie meer erupties wilt moet op het nieuwe Tool-album wachten. Dit is anders maar zeker zo goed.

Steve Walsh


TIP!

Zijn vocale prestaties waren zodanig achteruitgegaan dat hij niet meer als zanger van Kansas te handhaven was. Daarom is het opmerkelijk dat er wel een prima soloalbum verschijnt met een goede band en dito zangpartijen. Was er meer aan de hand?

Gleb Kolyadin


TIP!

Wie zou deze Russische pingelaar hebben gekend als hij niet veel bekendere vriendjes had. Door Iamthemorning? Steve Hogarth, Gavin Harrison, Nick Beggs, Jordan Rudess, Theo Travis en Mick Moss maken het bijzonder en opvallend. En heel goed.

Neal Morse

Life & Times (2018)

TIP!

Zijn soloalbums als ook die met de Morse Band zijn enerverend, virtuoos, maar ook dichtgemetseld met zeer veel instrumentatie. Daardoor wel eens eenvormig. Maar dit is meer singer/songwriter. Kleiner en opener, verrassend goed.

Between the Buried & Me


TIP!

Een band met een rare naam en met een eerder album snapte ik niet de lofzangen in de prog scene ervoor. Een nieuwe poging met het recentste album. Een opgevoerde versie van Dream Theater, Opeth? Ik ben er nog niet uit. Hevig progressief.

Galahad

Seas Of Change (2017)

TIP!

Een concept album met maar één nummer maar dat duurt ook bijna drieënveertig minuten. Na een erg lang intro komt de band eindelijk op gang. De gesproken fragmenten houden de zaak regelmatig op. Uitstekende momenten maar toch…..

Steve Hackett


TIP!

Veel van hetzelfde en ook weer niet. Genesis evergreens, nummers van zijn recentste soloalbum en ‘Wind and Wuthering' integraal live. Dat laatste omdat dit veertig jaar geleden uitkwam. De beproefde band weet er iets moois van te maken.

Kayak

Seventeen (2017)

TIP!

Het enige oer-bandlid, Ton Scherpenzeel, weet van geen ophouden. Met een geheel nieuwe band heeft hij een verrassend fris en actueel album gemaakt in de kenmerkende Kayak-stijl. Op één nummer een gastbijdrage van Andy Latimer.

Lee Abraham

Colours (2017)

TIP!

Het tweede solo project van de ex-ex-bassist, hij is weer terug, van Galahad is verrassend sterk met puntige songs vol muzikale wendingen en uitstekende zangers. Mooie productie met een prima band. Een, vrees ik, hier onbekend blijvende topper.

John's Week CD's 2017

John's Week CD's 2016

John's Week CD's 2015

John's Week CD's 2014

John's Week CD's 2013

John's Week CD's 2012

John's Week CD's 2011

John's Week CD's 2010

John's Week CD's 2009

John's Week CD's 2008

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved