John's Week CD/VINYL/DVD

Tesseract

Polaris (2015)

TIP!

Via deze band leerde ik dat er een "djent" subgenre bestaat. Met gitaren die door een speciale techniek een metaalachtig geluid produceren. Djent of niet, men maakt boeiende prog/metal muziek die prima uitgevoerd wordt.

Devin Townsend


TIP!

The Royal Albert Hall, mooie locatie voor een metalopera rond handpop Ziltoid. Daarnaast ook een doorsnee van nummers uit zijn uitgebreide discografie. Het is geen ontspannen kijken en luisteren, rustpunten zijn er niet. Een slijtageslag.

Threshold


TIP!

Songs opgenomen tijdens de recente Europese tour. Het heeft niet een echt live concert gevoel, het is meer een compilatie van live nummers. Maar oud en nieuw komen aan bod en de band was in vorm. Dus wat wil je nog meer?

Anathema


TIP!

Na de registratie van het concert in het openluchttheater in Bulgarije opnieuw een buitenissige locatie. Nu de kathedraal van Liverpool voor een akoestische set. Het klinkt geweldig en is een mooi schouwspel. Nu een “normaal” optreden.

Queensrÿche


TIP!

Het geharrewar over de bandnaam is verleden tijd. Dit is de echte. Het tweede album met zanger Todd La Torre kent geen stijlbreuk maar is volgens verwachting, degelijk en goed. Geoff Tate doet het voortaan als Operation: Mindcrime.

AndersonPonty Band


TIP!

Getipt door een trouwe site bezoeker in Frankrijk. Het leek een merkwaardige combinatie en wie zit hier nu op te wachten. Maar songs van vooral Yes en minder Ponty worden op een heel originele manier met een uitstekende band uitgevoerd.

Blackmore's Night


TIP!

Richie Blackmore zou overwegen weer rock muziek te gaan spelen. Voorlopig houdt hij het met zijn band bij middeleeuwse folkrock. Niet alleen de momenten met zijn elektrische gitaar zijn smaakvolle passages. Maar die ene cover…..

Symphony X

Underworld (2015)

TIP!

De band heeft een grote naam maar is nooit een supergroep geworden. Heeft zanger Russel Allen teveel neven projecten waardoor het vier jaar duurde voor er een nieuw album was? Nog altijd uitstekende progmetal van de stevige soort.

MEW

+/- (2015)

TIP!

Kleurrijk is niet alleen het de hoes. Daarbij heeft deze Deense band veel kwaliteit en zijn er al heel wat albums aan voorafgegaan. Niet direct progressief, hoewel, het zou best kunnen. Veel beter dan wat veel in deze scene aanwezig is.

Mike Vennart


TIP!

Oeceansize was opeens gedaan maar Mike Vennart is solo gegaan. Daarbij is gitarist Steve Durose van zijn oude band ook van de partij. Hoewel anders waaiert de muziek weer heel breed uit met opnieuw volledig tegengestelde referenties.

Tesseract


TIP!

Een Engelse progressieve metalband die al sinds 2007 bestaat en maar twee studio albums heeft. Dus dat het voor mij nieuw is lijkt niet zo vreemd. Deze 2-lp/2-cd met dvd van nummers van diverse liveconcerten is een goede kennismaking.

Leprous


TIP!

Het is al geen gemakkelijke band met complexe songs je niet zomaar ontrafelt. En dan veranderen ze ook nog per album door nieuwe elementen naast de min of meer herkenbare toe te voegen. Een hele luisterkluif maar opnieuw uitstekend.

Mumford & Sons

Wilder Mind (2015)

TIP!

Niet een gemakkelijk vervolg op de eerste twee succesvolle albums. Weg met de banjo bijvoorbeeld, we gaan elektrisch. Dat is nog eens progressief. Het is even wennen, maar dit tekent de betere bands en het is opnieuw heel goed.

Jacco Gardner

Hypnophobia (2015)

TIP!

Wat moet je na een in binnen- en buitenland bejubeld eerste album? Psychedelica uit het verleden in een nieuwe jas was en is actueel. Op deze opvolger is het scherper geslepen en vormt het opnieuw een zeer opvallend geheel.

Katatonia

Sanctitude (2015)

TIP!

Mooie opnamen vanuit de Union Chapel in Londen. Het laatste optreden van een tour met een ‘Unplugged & Reworked' behandeling van oude nummers. Daarbij ondersteuning van o.a. TPT's Bruce Soord. Hoe gaat het nu verder met de band?

Nightwish


TIP!

Er is een weldadige balans gevonden nu Floor Jansen officieel bandlid is geworden. Symfonische metal beter dan ooit, zowel compositorisch, productioneel als de technische uitwerking ervan. Op eenzame hoogte in zijn soort.

Steve Hackett

Wolflight (2015)

TIP!

Meer van hetzelfde of een nieuw muzikaal hoofdstuk? Voor mij geen vraag, ik vind het laatste. Dit bevalt beter dan het oeverloos herkauwen van Genesis nummers. Alleen, dat je drie versies moet aanschaffen om alles compleet te hebben....

Yes


TIP!

Onlangs zijn zeven concerten uit 1972 opgedoken die binnenkort in een box zullen verschijnen. Maar deze is met de recentste bezetting, dus met een prima Jon Davison. Integraal ‘The Yes Album' en Going for the One'. Helaas geen surround sound. Ze kunnen het nog steeds erg goed. Er zijn betere concerten, dit valt niet tegen.

Lonely Robot


TIP!

Het zoveelste project van John Mitchell. Arena, Kino, It Bites, The Urbane, Frost* om de bekendste te noemen. Hij is niet alleen gitarist en zanger maar ook producer en sound engineer. Prima (neo)prog-rock, maar is dit eenmalig?

Steve Rothery & Band


TIP!

Zijn eerste soloalbum en bescheiden als hij is toch weer gastbijdragen. Maar Steve Hackett en Steven Wilson leveren geen opvallende bijdragen. Alles wordt vakkundig gespeeld waarbij de composities niet erg spannend zijn. Late Evening.

Echolyn

Echolyn (2012)

TIP!

Een hele goede band met een herkenbaar geluid. De albums hebben zonder uitzondering een hoge kwaliteitstandaard en behoren tot de betere progressieve muziek. In eigen beheer gemaakt en daardoor is de verkrijgbaarheid niet eenvoudig.

Beardfish


TIP!

De eerste 2015 release. Album nummer zeven van deze Zweden. Uitstekende muziek zoals altijd en opnieuw mooi artwork. Maar een song welke ik kan onthouden moet ik nog ontdekken. Complexe muziek die niet in het geheugen blijft.

Flying Colors

Second Nature (2014)

TIP!

Deze dreigt tussen wal en schip te vallen. Goede songs met meer diepgang en ze zijn minder poppy dan op het debuut. Maar toch lijkt het een gelegenheidsformatie waarbij de som der delen niet een echte band wil worden.

John's Week CD's 2014

John's Week CD's 2013

John's Week CD's 2012

John's Week CD's 2011

John's Week CD's 2010

John's Week CD's 2009

John's Week CD's 2008

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved