e

The weekly spotlight by John


Yes


TIP!

Na het matige “Heaven and Earth” lijkt de weg omhoog gevonden. Met alleen Steve Howe van de topperiode wordt natuurlijk niet meer de scherpte en virtuositeit van toen geëvenaard. Maar deze bandsamenstelling levert in stijl een redelijk tot goed album af.

Djabe & Steve Hackett

Live In Györ (2023)

TIP!

Hij heeft al een groot aantal live-albums met Genesis en solo werk uitgebracht, ook met zijn Hongaarse jazz-rock vrienden weet hij van geen ophouden. Dit is de vierde registratie en zowel de tracklist als de performance is niet veel anders. Toch weer leuk.

Peter Gee

Pilgrim (2023)

TIP!

De bassist van Pendragon maakt solo albums gedrenkt in christelijke thema’s. Soms kan dat vervelend ver gaan maar hier slaagt hij er goed in met hulp van o.a. zanger Steve Thorne een toch wel onverwacht boeiend werkstuk te creëren.  

Steven Wilson Presents: Intrigue


TIP!

Interessant en blikverruimend zeker omdat het keuzes zijn van niet de minste uit de progressieve muziek. Veel nogal redelijk onbekend werk en je kan je er over verbazen wat er wel op staat en wat niet. Zo zal ieder wel een eigen overzicht kunnen maken.

Van Der Graaf Generator


TIP!

De band is al lang gereduceerd tot een drietal. Inmiddels ook op leeftijd, spelen en zingen kunnen ze nog steeds goed. Op dit concert speelden ze oud en nieuw werk. Visueel kent het weinig opsmuk, maar met het prima geluid erbij hoeft dat ook niet.

RPWL

Crime Scene (2023)

TIP!

Het eerste album na het vertrek van toetsenist Marcus Jehle betekent niet dat de band nu opeens anders is gaan klinken. Iets meer gitaar georiënteerd worden conceptmatig de donkere kanten van de mens belicht. Opnieuw een uitstekend album.

Emolecule

The Architect (2023)

TIP!

Dit is een vervolg van “Sound of Contact”, de samenwerking van o.a. Simon Collins en Dave Kerzner. Collins is met Kelly Nordstrom verder gegaan onder een andere naam. Prog doorspekt met elektronica en af en toe best hard. Even wennen maar goed.

Transatlantic


TIP!

Zou het werkelijk het einde van de Prog supergroep zijn? Gezien de intervaltijd tussen hun albums en hun leeftijd zo dat best eens kunnen. Dit is zonder discussie een schitterend document van wat waarschijnlijk een legendarisch concert zal worden.

TheTangent


TIP!

Geen nieuw album maar een verzameling “Live Recordings”. Van drie concerten, uit 2004, 2011 en 2017. Drie verschillende bezettingen want een doorganghuis was het wel. Alles is wel eens als bootleg uitgebracht. Officieel nu met een prima geluid.

Riverside

ID.Entity (2023)

TIP!

Met Maciej Meller als vaste gitarist en vijf jaar na ‘Wasteland’. Met de altijd weer kenmerkende Riverside-ingrediënten is het, ondanks het zware thema, een fris en vrolijk album geworden. Pakkende songs zijn er niet direct maar dat komt nog wel.

Sweet Billy Pilgrim

Somapolis (2022)

TIP!

De band bestaat al lang en is gereduceerd tot het duo Jana Carpenter en Tim Elsenburg. Nu kunnen die veel dus dat is geen probleem. Veelbelovend gebleven en nooit echt groot geworden. Ze blijven moeilijk grijpbare maar goede pop/prog albums maken.

John's Week CD's 2022

John's Week CD's 2021

John's Week CD's 2020

John's Week CD's 2019

John's Week CD's 2018

John's Week CD's 2017

John's Week CD's 2016

John's Week CD's 2015

John's Week CD's 2014

John's Week CD's 2013

John's Week CD's 2012

John's Week CD's 2011

John's Week CD's 2010

John's Week CD's 2009

John's Week CD's 2008

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2023 OJE Music OJE Web All Rights Reserved