e

The weekly spotlight by John


U.K.

Curtain Call (2023)

TIP!

Door geharrewar over Japanse auteursrechten ontbrak het beeldmateriaal in de uitgebreide box uit 2016. Het laatste concert van de band rond Wetton/Jobson in Club Citta (Kawasaki) uit 2013 met de twee volledige albums. Niet spectaculair maar historisch met goede beeld- en matige geluidskwaliteit.

Io Earth

Sanctuary (2023)

TIP!

Eindelijk kennis kunnen maken met deze band. Het zevende album al en ik heb heel wat gemist. De nummers zitten uitstekend in elkaar. Engelenzang, geweldig gitaarspel en erg onderhoudend. Een prima productie maakt het af. Een aanrader.

Mariusz Duda

AFR AI D (2023)

TIP!

Een soloalbum van de Riverside voorman, opnieuw onder zijn eigen naam en niet als Lunatic Soul. Stilistisch lijkt het veel op het laatste. Een instrumentale en boeiende luistertrip die rustgevend werkt en zonder opvallend spektakel een prima geheel is.

Cairo

Nemesis (2023)

TIP!

Deze Engelse band niet verwarren met hun Amerikaanse naamgenoot. Ze maken ook heel andere muziek. Veel variatie en goede songs in de beste neo-prog traditie. Meest opvallend is zangeres Rachel Hill zonder de rest van de band tekort te doen.

Pattern-Seeking Animals


TIP!

Het vierde album alweer van de voortzetting van Spock’s Beard. Albums die je regelmatig blijft beluisteren. Muzikale vaardigheden en “Songwriting” op hoog niveau en dat is op deze niet anders. Een voorbeeld hoe je boeiende albums maakt.

Sigur Rós

ÁTTA (2023)

TIP!

Na tien jaar een nieuw album. Geen band waar je zo veel over kan leuteren als deze. Je houdt er van of niet. De drummer is weg, de toetsenist is terug. Er is zelfs een orkest bijgehaald. Traag, rijk en sfeervol waarbij het heerlijk dromen en uitstrekken is.

Steven Wilson


TIP!

Het was al het album van het jaar voordat iemand het gehoord had. Als spin in het web heeft Wilson zich omringd door een keur van artiesten. Een intense muzikale achtbaan die niet altijd even gemakkelijk is. Een hoogtepunt van het jaar is het zeker.

Steve Hackett


TIP!

Vijftig jaar Foxtrot is de aanleiding om dit legendarische album live te spelen. De band rond Hackett weet er wel raad mee. Of het wat essentieels toevoegt, daar kan je over twisten. Aangevuld met Hackett’s solo toppers is het opnieuw een mooie registratie.

Soen

Memorial (2023)

TIP!

Ik volg deze band al een tijdje met grote belangstelling. Ze hebben hun stijl al lang gevonden en borduren hier op voort, Het is wat voorspelbaar geworden, je voelt snel aan welke kant de songs opgaan. De details hierin houden het interessant.

Exit North

Anyway, Still (2023)

TIP!

Drie Zweden met als meest opvallend zanger Thomas Feiner aangevuld met ex-Japan drummer Steve Jansen. Veel sfeer, toetsen en ritmiek. Het duikt zelfs in progressieve kringen op hoewel het met dit genre weinig van doen heeft. Of juist wel?

Inhalo

Sever (2022)

TIP!

Een nieuw Nederlands label met een nieuwe Nederlandse band. Die speelt interessante progmetal. Van heel rustig aanzwellend tot een stevige geluidsmuur met oor voor detail. Hoe verder met het label en de band? Het kan zomaar weer stil worden.  

Redemption


TIP!

Het tweede album met zanger Tom Englund als vervanger van Ray Alder mag er zijn. Van de vele prog-metal bands zijn ze niet vernieuwend maar ze verrassen steeds weer. De Genesis en Gabriel covers zijn wel leuk, het had voor mij niet gehoeven,

Big Big Train


TIP!

Dit is niet een nieuw album van de band maar een bijzondere uitgave. Orkestrale toevoegingen bij drie oude nummers die ook opnieuw zijn gemixt, een nieuw nummer, nog met David Longdon en een live nummer met de nieuwe zanger. Weer goed.

Avkrvst


TIP!

Het debuut album van een nieuwe Noorse band met een naam waarvan ik nog niet weet hoe je die uitspreekt. King Crimson, Porcupine Tree en Anekdoten komen voorbij. Veelbelovend en op een uitstekend niveau met aantrekkelijke songs.

Andy Jackson

Twelve Half Steps (2023)

TIP!

Bekend geworden als geluidstechnicus voor o.a. Pink Floyd en David Gilmour. Hij heeft al een aantal solowerken op zijn naam staan waarop hij bijna alles zelfs doet. Ook hier weer maar gelukkig zingt hij nu niet. Met uiteraard weer een surround mix.

Yes


TIP!

Na het matige “Heaven and Earth” lijkt de weg omhoog gevonden. Met alleen Steve Howe van de topperiode wordt natuurlijk niet meer de scherpte en virtuositeit van toen geëvenaard. Maar deze bandsamenstelling levert in stijl een redelijk tot goed album af.

Djabe & Steve Hackett

Live In Györ (2023)

TIP!

Hij heeft al een groot aantal live-albums met Genesis en solo werk uitgebracht, ook met zijn Hongaarse jazz-rock vrienden weet hij van geen ophouden. Dit is de vierde registratie en zowel de tracklist als de performance is niet veel anders. Toch weer leuk.

Peter Gee

Pilgrim (2023)

TIP!

De bassist van Pendragon maakt solo albums gedrenkt in christelijke thema’s. Soms kan dat vervelend ver gaan maar hier slaagt hij er goed in met hulp van o.a. zanger Steve Thorne een toch wel onverwacht boeiend werkstuk te creëren.  

Steven Wilson Presents: Intrigue


TIP!

Interessant en blikverruimend zeker omdat het keuzes zijn van niet de minste uit de progressieve muziek. Veel nogal redelijk onbekend werk en je kan je er over verbazen wat er wel op staat en wat niet. Zo zal ieder wel een eigen overzicht kunnen maken.

Van Der Graaf Generator


TIP!

De band is al lang gereduceerd tot een drietal. Inmiddels ook op leeftijd, spelen en zingen kunnen ze nog steeds goed. Op dit concert speelden ze oud en nieuw werk. Visueel kent het weinig opsmuk, maar met het prima geluid erbij hoeft dat ook niet.

RPWL

Crime Scene (2023)

TIP!

Het eerste album na het vertrek van toetsenist Marcus Jehle betekent niet dat de band nu opeens anders is gaan klinken. Iets meer gitaar georiënteerd worden conceptmatig de donkere kanten van de mens belicht. Opnieuw een uitstekend album.

Emolecule

The Architect (2023)

TIP!

Dit is een vervolg van “Sound of Contact”, de samenwerking van o.a. Simon Collins en Dave Kerzner. Collins is met Kelly Nordstrom verder gegaan onder een andere naam. Prog doorspekt met elektronica en af en toe best hard. Even wennen maar goed.

Transatlantic


TIP!

Zou het werkelijk het einde van de Prog supergroep zijn? Gezien de intervaltijd tussen hun albums en hun leeftijd zo dat best eens kunnen. Dit is zonder discussie een schitterend document van wat waarschijnlijk een legendarisch concert zal worden.

TheTangent


TIP!

Geen nieuw album maar een verzameling “Live Recordings”. Van drie concerten, uit 2004, 2011 en 2017. Drie verschillende bezettingen want een doorganghuis was het wel. Alles is wel eens als bootleg uitgebracht. Officieel nu met een prima geluid.

Riverside

ID.Entity (2023)

TIP!

Met Maciej Meller als vaste gitarist en vijf jaar na ‘Wasteland’. Met de altijd weer kenmerkende Riverside-ingrediënten is het, ondanks het zware thema, een fris en vrolijk album geworden. Pakkende songs zijn er niet direct maar dat komt nog wel.

Sweet Billy Pilgrim

Somapolis (2022)

TIP!

De band bestaat al lang en is gereduceerd tot het duo Jana Carpenter en Tim Elsenburg. Nu kunnen die veel dus dat is geen probleem. Veelbelovend gebleven en nooit echt groot geworden. Ze blijven moeilijk grijpbare maar goede pop/prog albums maken.

John's Week CD's 2022

John's Week CD's 2021

John's Week CD's 2020

John's Week CD's 2019

John's Week CD's 2018

John's Week CD's 2017

John's Week CD's 2016

John's Week CD's 2015

John's Week CD's 2014

John's Week CD's 2013

John's Week CD's 2012

John's Week CD's 2011

John's Week CD's 2010

John's Week CD's 2009

John's Week CD's 2008

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved