John's Week CD/VINYL/DVDBig Big Train


TIP!

Hooggestemde verwachtingen gezien de uitstekende albums en mooie registratie van een studio live performance. Doordat het twee concertendagen (uit 2017!) door elkaar zijn is het rommelig. Top gespeeld maar ik had het me anders voorgesteld.

Nightwish

Decades: Live In Buenos Aires (2019)

TIP!

Er zijn kennelijk in Nederland mensen die de band pas kennen door Floor Jansen. Onder een steen geleefd heet dat. Concerten van Nightwish zijn altijd een feest. Dit keer vanuit Argentinië met een overzicht uit hun vele albums. Dat kan niet fout gaan.

Yogi Lang


TIP!

Natuurlijk zijn er nummers op dit tweede soloalbum van Yogi Lang die minder passen bij muziek van RWPL. Maar zijn band blijft niet ver weg, liefhebbers hiervan kunnen dit blind aanschaffen. Heel goed maar niet baanbrekend en dat hoeft ook niet.

Long Distance Calling


TIP!

Een live concert in een kerk in Hamburg. Een mooie plek voor deze breed uitwaaierende instrumentale muziek. De groep zelf oogt nogal statisch maar het beeldmateriaal is heel inventief en onderhoudend. Het geweldige geluid maakt het compleet.

Eloy


TIP!

Deel twee van het tweeluik over Jeanne D'Arc. Het concept voert dit keer meer de boventoon en doet de muziek wel eens ondersneeuwen. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost en bijzonder is het. Maar ik heb toch liever een gewoon Eloy-album.

Flying Colors

Third Degree (2019)

TIP!

Na vijf jaar weer eens een studioalbum. De derde pas. Vijf doorgewinterde muzikanten die het goed met elkaar kunnen vinden en er plezier in hebben. Toegankelijke en songgerichte prog en ruimte voor complexiteit. Het verveelt geen moment.

The Aristocrats


TIP!

Trio's bestaande uit drums, bas en gitaar. Daar wemelt het van en hoeveel maken nu echt boeiende en onderscheidende albums. Weinigen. Maar deze drie, het zijn ook niet de minsten, hebben een aanstekelijk enthousiasme met opwindende nummers.

Sons Of Apollo


TIP!

Een mega act met zelfs een orkest erbij al is het maar in Bulgarije. Met slechts één album moet je wel de toevlucht tot covers nemen. Het spektakel is er niet minder door. Uiteraard heel veel noten in een minuut, dat is de bandleden op het lijf geschreven.

Lucy in Blue

In Flight (2019)

TIP!

Deze jonge band uit IJsland is geïnspireerd door velen met Pink Floyd als meest duidelijke invloed. Hoewel ik er ook Landberk in hoor maar die zullen ze wel niet kennen. Het is geen herhalingsoefening en klinkt fris en modern.

Rosalie Cunningham


TIP!

Haar twee vroegere bands ken ik niet maar haar eerste soloalbum is zeer progressief. Hoewel pas 29 jaar kent ze de Prog klassieken. Tipt zelfs “McDonald and Giles”! Doet het meeste zelf op een album vol met moderne en interessante invalshoeken.

Jordsjø

Nattfiolen (2019)

TIP!

Golven mellotron, flarden Änglågard en stijlgenoten, Noorwegen. De band lijkt uit een andere tijd te komen maar geeft toch een eigentijdse inkleuring aan het geheel. Het klinkt geweldig met een door de gitaar geleid slotakkoord als opvallende verrassing.

United Progressive Fraternity


TIP!

Mark Trueak en Steve Unruh zijn de kern van UPF. Opnieuw veel gasten met een opmerkelijke bijdrage van Steve Hackett. Trueak lijkt in een permanente mid-life-crisis te zitten gezien thema en teksten. Best vermoeiend maar de muziek is weer prima.

Banco del mutuo soccorso


TIP!

Opmerkelijk is altijd weer dat sommige bandnamen legendarisch blijven. Met alleen de toetsenist uit de oorspronkelijke bezetting en zonder de overleden zanger/frontman Francesco di Giacomo is er opeens in stijl een vervolg. En goed, dit valt niet tegen.

Tim Blake


TIP!

Bekender als lid van Gong en later Hawkwind dan van zijn soloalbums. En toch zijn dat er maar liefst acht. Een overzicht van al zijn bezigheden in deze fraaie box. Met de onvermijdelijke “unreleased” tracks en een korte dvd met tv-optredens.

Daniel Tompkins

Castles (2019)

TIP!

Als zanger van prog/metal band TesseracT kon ik hem niet altijd waarderen. Op hun laatste album 'Sonder' kwam alles beter in balans. Met dit soloalbum verbaast zijn ingetogenheid me wel. Jammer dat er nogal veel nummers dubbel op staan.

Gong


TIP!

Gong blijft bestaan ook al is er niemand meer aanwezig van de band uit de hoogtijdagen. Daevid Allen heet tegenwoordig Kavus Torabi, de bandleider die het DNA van de oud-leden heeft meegekregen. Unieke space-rock die tijdloos lijkt.

Bjørn Riis


TIP!

Zo stormachtig als de albumtitel doet vermoeden is het niet. Voortbordurend op de stijl van eerder solo werk en met Airbag is het aangenaam luisteren waarbij het speelveld binnen de veilige ruimte blijft. Alleen de teksten kunnen wel wat spannender.

Giancarlo Erra

Ends (2019)

TIP!

Het solodebuut van Nosound's voornaamste creatieve brein. Instrumentaal en de albumtitel geeft aan dat ieder einde een nieuw begin inluidt. Of dit ook voor dit album geldt betwijfel ik. Het klinkt overduidelijk als Nosound zonder zang.

U.N.K.L.E.


TIP!

Het is eigenlijk geen band, maar James Lavelle met heel veel gasten. En goed beschouwd zijn het ook geen songs. Opnieuw een enerverende collage van dit keer opnames voor en na Part I. Eerste indruk: boeiend maar iets minder spannend.

Motorpsycho

The Crucible (2019)

TIP!

Het blijft een band die veel variatie in hun muziek stopt en dan ook nog vanuit verschillende muzikale stromingen. Metal, psycho, symfo. Boeiend is het altijd maar een duidelijke lijn zit er voor mij nog niet in. Misschien na heel veel draaibeurten.

O.R.k.

Ramagehead (2019)

TIP!

Het derde album klinkt weer goed maar van de vorige twee weet ik me weinig te herinneren. Hoe kunnen bands dat toch? Goede muzikanten, prima songs, allerlei stijlen, het is zo ongrijpbaar. Of is dat juist de bijzondere kwaliteit ervan?

Mostly Autumn


TIP!

Het overlijden van gitarist Liam Davison, hoewel geen lid meer van de band, hangt over dit album heen. Sombere stemmingen. Het positieve is wel dat de band misschien hierdoor andere wegen zocht. Muziek als uitlaatklep kan heel goed zijn.

Within Temptation

Resist (2019)

TIP!

Door diverse oorzaken heeft het vijf jaar geduurd, eindelijk een nieuw album. Vertrouwd klinkend, compact gemixt met interessante en goede songs. Na zo'n lange tijd vind ik de gastbijdragen van liefst drie zangers wel creatieve armoede.

Anna von Hausswolff

Dead Magic (2018)

TIP!

Deze Zweedse componiste, zangeres en instrumentaliste maakt spannende, door drones en orgel gedreven muziek. Ze zingt als een kruising van Kate Bush en Lisa Gerrard. Donkere ambient met uitbarstingen die ook weer verstillen.

Gryphon

Reinvention (2018)

TIP!

Sommige bands die in het verleden opvallende, weinig succesvolle albums maakten blijven de aandacht trekken. Het bleek later nog beter dan destijds, wel enigszins gedateerd. Ruim veertig jaar later gaat men gewoon verder, in eigen beheer.

Änglagård


TIP!

Änglagård‘s Johan Brand heeft met nog twee leden van die band een nieuw project. Het is lang geleden dat daarvan iets vernomen is. Dit vervolg is niet ver weg van wat met toen maakte. Met veel gasten die wat extra's toevoegen.

John's Week CD's 2018

John's Week CD's 2017

John's Week CD's 2016

John's Week CD's 2015

John's Week CD's 2014

John's Week CD's 2013

John's Week CD's 2012

John's Week CD's 2011

John's Week CD's 2010

John's Week CD's 2009

John's Week CD's 2008

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved