JProg's Best of 2009 Prog Rock Releases

1
Dream Theater
Energiek, emotierijk, evenwichtig, geniaal, technisch en productioneel top, wat wil je nog meer?
2
Porcupine Tree
Allerlei stijlen lopen door elkaar waarbij rustige en duistere momenten afgewisseld worden door energieke extremen.
3
Transatlantic
De band is gewoon doorgegaan waar het met ‘Bridge Across Forever’ was gebleven. Wat dat betreft is het om eerlijk te zijn niets nieuws onder de zon.
4
The Tangent
Het album kent een goede samenhang, een aangename sfeer en ondanks het retro karakter van de muziek is het van deze tijd.
5
Muse
De hitgevoelige bombast bereikt de top met de symfonie 'Exogenesis'. Een drieluik van een kwartier dat symfonische rock weer modern maakt.
6
Steven Wilson
Tien nummers waarop sfeer als belangrijkste doel nagestreefd wordt. Alles is ingebouwd in soms bizarre veelal donkere geluiden.
7 The Mars Volta
Acht songs met een kop en staart waarbij de wil om zoveel mogelijk in een nummer te stoppen onderdrukt is. Het resultaat is muziek die er heel erg toe doet.
8
Guilt Machine
On this Perfect Day
Met gitariste Lorie Linstruth, zanger Jasper Steverlinck en oud Porcupine Tree drummer Chris Maitland. Arjan Lucassen muziek blijft het, maar “Back to Basic”, kwaliteit gewaarborgd
9
Devin Townsend
Het kost aardig wat tijd, maar wie het er voor over heeft zal concluderen dat hij een album heeft gemaakt dat bij de beste uit zijn loopbaan hoort.
10
I Q
Dit album heeft alles wat de band zo uniek en hoogstaand maakt. Echter, invloedrijk en geliefd zal men alleen in het progrock wereldje blijven.

Best Prog Rock DVD's 2009

1
RPWL
Wervelende beelden en top “surround” geluid met de meest opvallende rollen voor zanger Yogi Lang en gitarist Kalle Wallner. In het Poolse Katowice een topact van een topband.
2
Pain of Salvation
Ending Themes
Dit uitstekende concert was voordat de drummer zou gaan en nadat bassist Kristoffer Gildenlöw de band verlaten had. De muziek zal er niet door veranderen. Gelukkig maar.
3
No-Man
Mixtaped
Dit project van Steven Wilson met Tim Bowness heeft in beperkte kring naam gemaakt. Het is vol op het kleine toneeltje. De muziek is spannender dan het beeld maar sfeer heeft het.
4 Eric Clapton & Steve Winwood Live from Madison Square Garden
Deze registratie bevat zowel solo werk van beiden als Blind Faith en Traffic songs. En opmerkelijke uitvoeringen van ‘Voodoo Child' en Little Wing' van Hendrix.
5 Oceansize Feed to Feed
De drie laatste studio albums in drie intense concerten gespeeld bij veel blauw licht. In een zeer uitgebreide deluxe box.

Best Prog Rock Song 2009

1
Dream Theater
Twintig minuten theatrale spanning waarin de band zich volledig kan uitleven en een topalbum een passende en bijna verwachte afsluiter geeft.

Best Prog Rock Covers 2009

Airbag - Identity
The Mars Volta - Octahedron
Steven Wilson - Insurgentes


© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved