Steven Wilson
Steven Wilson - Insurgentes
Label:
Kscope
Site:
insurgentes
Jaar:
2009
Duur:
55:26
Recensent: John
Waardering:

‘Insurgentes’ is officieel het eerste soloalbum van Steven Wilson. Het is maar hoe je het bekijkt want zijn lange discografie bevat nogal wat projecten die je goed beschouwd ook solowerk kan noemen, alleen werd die niet onder zijn naam uitgebracht. In Porcupine Tree kan hij niet al zijn creativiteit kwijt en Bass Communion, No-man, I.E.M en Blackfield zijn van een andere orde.
Gedreven door de meest uiteenlopende inspiratiebronnen en invalshoeken heeft Wilson ‘Insurgentes’ - de titel refereert aan de langste straat in Mexico City - onder meer in Israel, Japan en Mexico opgenomen. De emotie moest ter plekke opgesnoven worden. Daarnaast zijn er bijdragen van o.a. Jordan Rudess, Theo Travis, Tony Levin, Gavin Harrison en Sand Snowman, om er maar de bekendste namen uit te pikken. Het resulteert in tien nummers waarop sfeer als belangrijkste doel nagestreefd wordt. Dus geen solo’s, technisch spektakel of ingewikkelde hoogstandjes. Een singer/songwriter die alles heeft ingebouwd in soms bizarre veelal donkere geluiden. Stiltes en heftige muzikale erupties wisselen elkaar af waarbij er natuurlijk de herkenbare Wilson/Porcupine Tree kenmerken zijn. Opener ‘Harmony Korine’ is daar een prima voorbeeld van met een geweldig heftig slotakkoord. De onheilspellendheid met tegendraadse gitaarlopen en spannende samples en de opgeschroefde orkestratie van ‘Abandoner’ vormt daar een fraai contrast mee. Het intro van het instrumentale ‘Savaging’ is zeer symfonisch aanzwellend tot kakofonische proporties waarna ‘Venemo paralas hades’ met Rudess, Snowman, Travis en Harrison een adembenemend en bewogen hoogtepunt vormt. Het blijft top op ‘No Twilight within the Courts of the Sun’ waarop Tony Levin zich in het zeer dynamische gebeuren mengt en mede het nummer laat daveren op zijn fundamenten. ‘Significant Other’ is ook zijn lekker lopende, sfeervolle en inventieve song met het onmiskenbare muzikale DNA van Wilson. Ik loop het rijtje niet helemaal af maar het niveau blijft indrukwekkend zoals de geluidsmuur op het eind - een procedé dat in verschillende varianten op deze cd wordt toegepast - van ‘Get all you Deserve’. De breekbare afsluitende titelsong lijkt een nachtkaarsje, maar benadrukt de uitersten van het album nog eens heel mooi.
De geluidskwaliteit is fantastisch, Steven Wilson waardig, waarbij de special edition een dvd bevat met het album in een DTS surround mix. Daarop komt alles natuurlijk het best tot zijn recht. Op de dvd ook een amusante gedachtewisseling van bijna twintig minuten van hem over de actuele ontwikkelingen in muziekland in het licht van zijn eigen jeugd.

John (03-2009)

Bezetting:
Steven Wilson - zang, gitaar, toetsen, drumprogramming, bas, percussie
Gavin Harrison - drums
Theo Travis - fluit, klarinet
Dirk Serries - gitaar
Jordan Rudess - piano
Sand Snowman - gitaar, recorders, percussie
Mike Outram - gitaar
Tony Levin - bas
Clodagh Simmonds - zang
Susana Moyaho - zang
Michiyo Yagi - 17 snaren bas koto
The London Session Orchestra

Discografie:
Insurgentes (2009)

More W

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved