The spotlight by OProg

David Longdon

Vrienden, familie en fans houden de legacy van David Longdon levend….

David Longdon – Wild River (2004/2023)
Het origineel in eigen beheer opgenomen album was de afsluiting van een roerige tijd. Nipt afgewezen als nieuwe zanger voor Genesis voelde Longdon bewijsdrang om te laten horen wat hij in zich had. Dit in eigen beheer opgenomen album was het resultaat. Het bevat kortere nummers die minder prog zijn maar wel zeer prettig in het gehoor liggen met zijn bekende prima stem. Nu is het geluid opgepoetst en met een tweede cd met voornamelijk liveopnames en beschikbaar op English Electric Recordings.

Ton Scherpenzeel

Een door velen over het hoofd geziene uitgave van Ton Scherpenzeel.

Ton Scherpenzeel – Virgin Gounds (2023)
Het album verscheen een jaar of dertig geleden namelijk al. Niet onder zijn eigen naam, maar als Orion. Het was voor Scherpenzeel een uitstapje dat heel anders klonk dan zijn reguliere werk. De specifieke synthesizergeluiden uit die periode zijn heel erg bepalend. Het is gemaakt als soundtrack bij een tv-documentaire en klinkt nog best fris. Aangevuld met twee nieuwe nummers is het tijd dat het iets meer waardering krijgt.

Collage werd voor mijn gevoel Satellite, zonder Mirek Gil…

Collage – Over and Out (2023)
Maar ineens was er weer Collage, zonder Admirian als zanger maar wel met de basis van de band die net als als met Satellite grotendeels draait om drummer Szadkowski. Het resultaat klinkt als een combinatie van de genoemde bands. De hele productie doet denken aan Collage bijna dertig jaar terug. Is dat dan erg? Nee. Eigenlijk niet. Ik geniet enorm van dit album. Geen stap voorwaarts maar waarom zou je dat dan willen? Het gevoel brengt me terug naar eerder maar het is voor mij een hoogtepunt. Zelfs met een hele lange solo van Rothery

Het negende album van deze Canadese band.

Mystery - Redemption (2023)
Ondanks de matige verkrijgbaarheid van het materiaal heeft de groep inmiddels een aardige schare fans in ons land. Regelmatig is de band in met name in een uitverkochte Boerderij te vinden. De prettig in het gehoor liggende muziek heeft op dit werk een logisch vervolg gekregen. Dat wil zeggen dat het weinig verrassing heeft en op dezelfde manier door gaat. De ballads die op het album te vinden zijn, mede tekstueel, mierzoet en niet hun beste materiaal. Fans zullen er echter blij mee zijn.

Trees

Een band die ik al jaren tegen kom maar eigenlijk nooit had gehoord.

Trees - Trees (50th Anniversary Edition) (2021)
Deze uit Londen afkomstige folkrockband heeft in haar korte bestaan rond 1970 twee albums gemaakt. Dit boxje bevat deze albums aangevuld met demo’s, alternatieve versies, BBC-opnamen en later tijdens een reünie opgenomen werk. Met name het originele werk is zeer prettig luisteren en doet denken aan Fairport Convention en Affinity. Het boxje is verder uitgevoerd met een boekwerkje met informatie over het materiaal en de groep.

Electric Laboratory Of High Space Experience

In een winkel in Leuven dacht ik iets te horen dat ik wel moest kennen….

Electric Laboratory Of High Space Experience - More Experience (2021)
Echter betrof het een totaal onbekende Poolse band rond bandleider Piotr Dudzikowski. Het nummer was ‘The Mind’ waarbij het leek alsof ik onbekend werk van Gong of Hatfield and the North voorbij hoorde komen. Een uitgave in eigen beheer die nu ook op een Grieks label een gelimiteerde vinyl-persing heeft gekregen met zelfs enkelen in kleur. Absoluut de moeite waard voor iefhebbers van Canterbury en seventies-prog!

Sean Filkins

Sean Filkins is zanger geweest van zowel Big Big Train als Lorien..

Sean Filkins - War and Peace and Other Short Stories (2011)
Na een gastbijdrage van de ex-Gallahad bassist Lee Abraham kreeg hij de kans om weer solo aan de slag te gaan. Met behulp van gasten als Gary Chandler, John Mitchell en Dave Meros is dit tot op heden zijn tweede en laatste soloalbum. Het is een gevarieerd werk in de traditie van de neo-prog. Sterke composities waarin zijn zang erg goed tot zijn recht komt. Ook het enige album van Lorien dat ooit op SI Music verscheen is nooit ver weg. Het album is inmiddels lastig te krijgen maar wel een aanrader voor liefhebbers van IQ en Pendragon.

OProg's weekcd's 2022

OProg's weekcd's 2021

OProg's weekcd's 2020

OProg's weekcd's 2019

OProg's weekcd's 2018

OProg's weekcd's 2017

OProg's weekcd's 2016

OProg's weekcd's 2015

OProg's weekcd's 2014

OProg's weekcd's 2013

OProg's weekcd's 2012

OProg's weekcd's 2011

OProg's weekcd's 2010

OProg's weekcd's 2009

OProg's weekcd's 2008

OProg's weekcd's 2007

OProg's weekcd's 2006

OProg's weekcd's 2005

OProg's weekcd's 2004

OProg's weekcd's 2003

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved


OProg's Week CD/LP/DVD

Asgard

Asgard begon als een sneltrein met vier albums in minder dan drie jaar.

Asgard - Ragnarøkkr (2020)
Met name de eerste vier werken waren een mooie combinatie tussen de beginperiode van Marillion en meer folky elementen waarin de zang van Chicco Grosso een grote rol had. De productie was niet altijd even sterk maar toch wist het materiaal te pakken. Na eerder al twintig jaar terug in een nieuwe bezetting een album gemaakt te hebben is de band nu wederom terug. Van de originele bezetting is uitsluitend Albert Ambrosi nog over. De muziek heeft ook een evolutie meegemaakt. ‘Folk Prog Metal’ noemen ze het zelf, een soort folkvariant van Rhapsody. De productie is deze keer trouwens wel in orde.

 

OProg's weekcd's 2021

OProg's weekcd's 2020

OProg's weekcd's 2019

OProg's weekcd's 2018

OProg's weekcd's 2017

OProg's weekcd's 2016

OProg's weekcd's 2015

OProg's weekcd's 2014

OProg's weekcd's 2013

OProg's weekcd's 2012

OProg's weekcd's 2011

OProg's weekcd's 2010

OProg's weekcd's 2009

OProg's weekcd's 2008

OProg's weekcd's 2007

OProg's weekcd's 2006

OProg's weekcd's 2005

OProg's weekcd's 2004

OProg's weekcd's 2003

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved