OProg's Week CD/LP/DVD

The Pineapple Thief - Versions Of The Truth

De grote Schot zegt nu echt helemaal klaar te zijn.

Fish - Weltschmerz (2020) 
De afsluiter is in dat geval in ieder geval een knallend einde, dat overigens uitsluitend via zijn eigen store te koop is. Het staat al jaren in de planning, maar de titel ‘Weltschmertz’, letterlijk wereldpijn, is op dit moment toepasselijker dan ooit. De teksten zijn zoals altijd scherp en een aantal hoogtepunten komen voorbij. Het reeds eerder vrijgegeven 'Garden Of Remembrance’ is daar een prachtig voorbeeld van. Naast een editie op vinyl is er ook een deluxe variant op cd met daarbij een boek en een blue ray met een documentaire over het maken van het album.

The Pineapple Thief - Versions Of The Truth

Door een bericht over een gelimiteerde vinyl-versie ontdekte Ik dat de band een nieuw album had.

The Pineapple Thief - Versions Of The Truth (2020) 
Dit komt mede doordat de band van Bruce Soord de afgelopen jaren een constante stroom van nieuw materiaal, zowel studio als live, heeft uitgebracht. Gavin Harrison is als vast lid toegetreden en onder zijn geweldige drumwerk is het album een voorzetting van de koers die met ‘Your Wilderness’ is ingezet. Een solide album dat echter geen grote uitschieters heeft, maar wel constant van kwaliteit is.

Haken - Virus

Een albumnaam of artwork kan soms puur toevallig samenvallen met de realiteit…

Haken – Virus (2020) 
Dream Theater bracht ooit een album met een hoes van een brandende Twin Tower uit op 11 September. Nu heeft Haken een album met de titel Virus. Het doet een last minute wijziging vermoeden, echter lag het idee al jaren vast doordat de naam aansluit op de voorganger ‘Vector’. Het album is in dezelfde stijl als haar voorganger en weer prima in orde. Stevige momenten wisselen meer rust af en komende periode zal het nog verder groeien.

Airbag – A Day at the Beach Deze Noorse band is op dit vijfde album een trio geworden.

Airbag – A Day at the Beach (2020) 
Op het eerste gehoor lijkt het meer het resultaat van het team en met een minder dominante rol voor Bjørn Riis. Uiteraard is Pink Floyd nooit heel ver weg maar toch klinkt het anders. Volgeladen met prachtige melodieën en indrukwekkende atmosferen. Zelf new-wave invloeden zijn niet ver weg. Gehuld in misschien wel de hoes van het jaar ook een speciale vermelding voor het goede spel van gastbassist Kristian Karl Hultgren.
Gösta Berlings Saga De band is vernoemd naar het eerste boek van Selma Lagerlöf.


Gösta Berlings Saga  – Et Ex (2018) 
Ik had om eerlijk te zijn deze band helemaal gemist tot heden. Dat terwijl ‘Et Ex’ alweer het vijfde album is tot op heden. Blijkbaar ooit opgestart met Hansson & Karlsson als belangrijke invloed. In 2018 is het nog steeds zeer experimentele muziek die de klok staat. Eigenlijk gaat het over naar toe, van typische Scandinavische prog met King Crimson invloeden tot vleugen Tangerine Dream. Zeer de moeite waard.
Pendragon

Het elfde studioalbum van Pendragon in iets meer dan veertig jaar.

Pendragon – Love over Fear (2020)
Voor mijn gevoel heeft de band al veel meer materiaal gemaakt, mede door de grote hoeveelheid live- mini- en compilatiealbums. Iets meer dan vijf jaar na het vorige studioalbum, dat overigens op de veertig-jaar box al een remix kreeg, is er nu dit fraaie werkstuk. Volgens Barrett met hun droomdrummer, Jan-Vincent Velazco. De hoge verwachtingen worden waargemaakt en het album is een groeibriljant in de Pendragon traditie.

OProg's weekcd's 2019

OProg's weekcd's 2018

OProg's weekcd's 2017

OProg's weekcd's 2016

OProg's weekcd's 2015

OProg's weekcd's 2014

OProg's weekcd's 2013

OProg's weekcd's 2012

OProg's weekcd's 2011

OProg's weekcd's 2010

OProg's weekcd's 2009

OProg's weekcd's 2008

OProg's weekcd's 2007

OProg's weekcd's 2006

OProg's weekcd's 2005

OProg's weekcd's 2004

OProg's weekcd's 2003

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved