OProg's Week CD

En tot slot...

Strawbs - Deadlines
Dit was mijn laatst gedraaide album van het jaar 2005. Een waardige afsluiter met als hoogtepunt 'Words of Wisdom'. Dit nummer heeft zo'n enorme donkere sfeer, alsof de groep wist dat die song de laatste zou zijn. Dit klopte redelijk, de jaren daarop zou er vrij weinig vernomen worden van Cousins & Co en pas veel later zou er weer nieuw materiaal komen.

En wederom een rustig album...

MKII - Burning Daylight
Deze driemansformatie maakte muziek met de veel te vroeg overleden Geoff Mann onder de naam 'Eh'. Dit album is na zijn dood gemaakt en uitgebracht in 1994, op het al jaren niet meer bestaande SI Music. Helaas is 'Burning Daylight' vandaag de dag een zeldzaam item dat geheel onterecht in de verdomhoek van de prog terecht is gekomen.

Geen zin gehad in vermoeiende muziek...

Chroma Key - You Go Now
...en dan is deze cd geweldig. Rustige, ontspannen soundscapes perfect neergezet door Kevin Moore. Het geheel heeft een vreemde ingetogen sfeer. Soms lijkt het wel of de muziek in een grote rioolbuis is opgenomen en je geen kant meer op kan.

Tot mijn grote vreugde kocht ik vorige week deze acht-cd box.

Pink Floyd - Shine On
Verzameldwang kent soms geen grenzen en zodoende bezit ik dan eindelijk dit item. Acht cd's, uit artistiek oogpunt niet eens de beste, maar wel de albums die de hoogste verkoopcijfers haalden. Ook ben ik meteen weer een prachtig boek rijker met schitterend fotomateriaal.

Sinds twee weken draai ik deze cd weer met regelmaat.

David Sylvian - Gone to Earth

Dit derde album van de voormalig zanger van Japan is dan ook briljant. Met gasten als Mel Collins en Robert Fripp is dit voor mij persoonlijk zijn meesterwerk. Natuurlijk is er 'De Stem', maar ook de arrangementen zijn geweldig, subtiel en soms haast breekbaar. En daar kan je zonder problemen keer op keer naar luisteren.

'Genesis and Echolyn meet in a dark alley...'

The Undergound Railroad -
The Origin of Consciousness (2005)

... is de beste omschrijving die er is voor de muziek van deze Texaanse band. Vijf jaar na mijn veeldraaier 'Through and Through' nu dus eindelijk dit enerverende tweede album. Evenals de vorige blijft er ook nu nog niet heel veel hangen, maar ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet!

Een paar maanden geleden had ik er nog weinig vertrouwen in...

Solaris - Archive 2: NOAB (2005)
... maar nu sta ik dan plots met deel twee van de archief-serie in mijn handen. Het mixen van het lange titelnummer, dat zijn oorsprong vond in de periode rond het eerste album, duurde dusdanig lang dat de release werd uitgesteld. Een goede opname was er niet dus deze versie is een samenstelling van 11 concert-opnames! Het was het wachten waard.
Een klassieker...

Strawbs - Ghosts (1975)
... Dat is het zeker, dit in '75 opgenomen album. Een symfonisch hoogtepunt met topnummers als 'Ghosts', het sfeervolle 'The Life Auction' en 'You And I (When We Were Young) '. Toen was er nog voldoende spektakel, iets wat me niet aan de orde lijkt bij de akoestische tour die Cousins nu doet.
'Solo' was, is en zal altijd wel mijn favoriete Kaipa blijven...

Kaipa - Solo (1975)
Want ik draai het nog steeds met regelmaat en ook vaker dan het andere werk dat de band in deze periode uitbracht. Zelfs met grotere regelmaat dan het nieuwe materiaal. Ik was dan ook erg gelukkig te constateren dat de box met de eerste drie albums en 'nieuwe' opname's spoedig zal verschijnen. Op deze manier komen we de winter wel weer door!
In The Village in New York kocht ik:

Frank Zappa & The Mothers - Roxy and Elsewhere (1975)
Ik ken hem al jaren en nu leek het me leuk om het nu eindelijk op cd te kopen. Eén van de hoogtepunten van Zappa, met name door kant twee, dat start met 'Village of the Sun'. Wanneer gaat de Zappa Family Trust nu eindelijk het beeldmateriaal van deze concerten vrij geven?

Twee keer een concert in Amsterdam...

Dream Theater -
Metropolis II: Scenes from a Memory (1999)

... en daarna ga ik voor een kleine twee weken op vakantie naar New York, de thuishaven van de heren. De keus voor dit album is logisch en over het geniale werk zelf hoef ik denk ik niks uit te leggen.

Nee...

Magenta - Seven (2004)
... het is niet origineel. Nee, het is ook niet vernieuwend. Het is al helemaal geen stap voorwaarts en het klinkt allemaal wel heel bekend. Toch is 'Seven' een aanwinst voor de collectie. Een heerlijk album met pakkende nummers. Het absolute hoogtepunt is de tweede track 'Envy'. Het melodietje loop ik al een week te neuriën.

Woorden schieten tekort...

Opeth - Ghost Reveries (2005)
... want dit nieuwe album van één van de meest originele en vernieuwende metalbands is werkelijk geweldig. Om uit te kunnen leggen waarom dit zo is zou ik een complete review nodig hebben en dat is dan ook precies wat op zeer korte termijn gaat gebeuren.

Er zijn constante factoren in het leven...

Camel - Dust and Dreams (1991)
... en dit album is er één van. Zes jaar duurde het voordat het verscheen. In die periode zocht Andrew Latimer tevergeefs naar een platenmaatschappij en zette uiteindelijk in de VS zijn eigen label op. Vanaf het moment van verschijnen tot nu toe draai ik het nog steeds veel. Ook na een tijd van minder draaien komt altijd weer een periode dat hij hier vaak te horen is. Ook deze dagen zijn weer prima geschikt voor dit werk.

Supersterren zijn het...

Rush - In Rio
Tenminste, wel in Zuid Amerika. Met hun waanzinnige spel spelen ze op deze in 2002 opgenomen DVD een stadion volledig plat. Maar liefst 125.000 mensen waren aanwezig gedurende de drie avonden dat Rush aanwezig zou zijn. Het publiek kreeg een show te horen die zowel visueel als geluidstechnisch perfect was en hiermee laat de band horen en zien dat ze nog lang niet afgeschreven zijn.

Wie de beste man precies is weet ik nog steeds niet...

José Cid - 10.000 Anos Depois Entre Venus e Marte(1978)
...maar door dit ene album zal ik zijn naam altijd blijven kennen. Ook alweer bijna dertig jaar geleden opgenomen, in Portugal. Nog steeds bezorgen de warme mellotronklanken me een geweldig gevoel. Vervolgens bedenk ik me bij het schrijven van dit stuk dat ik echt niks over hem weet. Toch maar eens uitzoeken wie hij is.

Een enorm drukke week gehad...

Opeth - Damnation
...en dan heb je geen zin in teveel herrie. Opzwepende, rustige muziek met veel gevoel, dat had ik nodig. Precies de muziek op deze schijf. Met behulp van Steve Wilson van Porcupine Tree de meest rustige Opeth. De volgende cd die uitkomt in de herfst zal er weer stevig tegenaan gaan.

Ik deed deze schijf enkele weken geleden in de speler en sindsdien blijf ik hem weer draaien...

Spock's Beard - Beware of Darkness (1996)
Het tweede album van de voormalig band van Neal Morse was een hoogtepunt. Een album dat amper te overtreffen viel. Het gedeeltelijk door wijlen Kevin Gilbert gemixte werk bevat dan ook topnummers als 'The Doorway' en 'Beware of Darkness'. Hierna was de verassing er wat mij betreft wel af, tenminste tot 'V' in 2000 uitkwam.

De meeste symfomanen zullen Pink Floyd wel op Live8 hebben gezien...

Pink Floyd - Animals (1977)
Het eerste optreden van de band inclusief verloren zoon Roger Waters in meer dan twintig jaar was zowel een wonder als een hoogtepunt. Sinds ze met ruzie uit elkaar gingen kon met name Waters het niet laten in elk interview uit te halen naar zijn voormalige collega's en nu ging het er zowaar gemoedelijk aan toe. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Zou een echte reünie met een nieuw album ook mogelijk zijn?

De afgelopen week had een logische week-cd.

Novalis - Sommerabend (1976)
Het is al een week heet. Welk album is tijdens deze warme dagen een logischere keuze dan deze? Dit album was de derde van de Duitse band en in de hitte is het met de mooie klanken op de achtergrond goed vertoeven.

Een heerlijk album op een warme dag.

Gnidrolog - Lady Lake (1972)
Deze band uit Wales was hoogst origineel. Muziek die het beste omschreven kan worden als een mix tussen Van der Graaf, King Crimson en Jethro Tull, zonder dat er een keyboard aan te pas kwam. Een kleurrijk album dankzij veelvuldig gebruik van cello, fluit en saxofoon. Voor de liefhebber van de genoemde bands een aanrader.

Wat was het lang wachten.

Van der Graaf Generator - Pawn Hearts (1971)
Eindelijk zijn er remasters van deze fantastische Engelse band. Drie stuks, waarvan 'Pawn Hears' het absolute hoogtepunt is. Van begin tot eind een klassieker die in geen enkele Progressieve Rock-verzameling mag ontbreken. Ik kijk nu al uit naar 23 juli, de dag dat de heren live in de Melkweg te zien en te horen zullen zijn.

Drukke week gehad waarin ik de volgende klassieker bij me had.

Rush - 2112 (1976)
Deze geweldige schijf is de vierde die Rush maakte. Ideaal om vermoeidheid van je af te spelen. Dit is, samen met 'Moving Pictures', mijn favoriete Rush. Niet alleen door de heerlijke plaatvullende epic '2112'. Ook 'Passage to Bangkok' en de fenomenale ballad 'Tears' zijn geniaal.

Ik had niet verwacht hem te vinden maar...

Clepsydra - Hologram (1991)
...opeens heb ik het toch kunnen kopen. Het debuutalbum van deze Zwitserse band met de originele versie van de hoes. Dat wil zeggen met het hologram rechtsonder op de cover. Sommige mensen zal het niet kunnen boeien maar voor de verzamelaar een leuk item. Het mooiste is nog dat de muziek zelfs van de neo-proggers prima aan te horen is.

Met de metro van Heatrow naar centrum London kwam ik door Turnham Green.

McDonald & Giles (1971)
Eigenlijk is dat voorstadje een grauw gat, zoals er volop om London heen liggen. De plaats werd echter genoemd in het eerste nummer van dit album door deze twee uit King Crimson afkomstige heren. Hierdoor is het toch een boeiende gebeurtenis om er doorheen te rijden. Ook een mooie reden om het album weer eens op te zetten.

In het kader van 'waar zijn ze gebleven'.

Solaris - Archive 1: Back to the Roots (2000).
Deze Hongaarse band is nog altijd een persoonlijke favoriet. Groot was mijn enthousiasme toen dit album uitkwam, nog groter werd het toen bleek dat er drie van dit soort 'official bootlegs' zouden komen. Nu vijf jaar later: de bandsite is vergaan, de albums zijn er nog steeds niet en niemand lijkt iets te weten. Treurig, maar ik hoop nog steeds dat er ooit weer een teken van leven komt. Deze muziek verdient het!

Heerlijke plaat tijdens een vermoeiende week.

Clive Nolan & Oliver Wakeman - Hound of the Baskervilles (2002).
Geweldig album bij vermoeidheid. Geen al te complexe stukken en een overweldigende sfeer. Het gevoel dat opkomt bij het lezen van het boek gevangen in een album. Wat mij betreft een sterker album dan 'The Jabberwocky'.

Deze week constant met 'Nine Feet Underground' in het hoofd gezeten.

Caravan - In the Land of Grey and Pink (1971)
Het derde album van Caravan was misschien wel het absolute hoogtepunt. Met nummers als 'Golf Girl' en 'Nine Feet...' is dit album een meesterwerk, dat niet voor niets bij alle OJE Music-medewerkers in de top 40 aller tijden staat. Overigens moet ik wel vermelden dat de band met 'Live at the Fairfield Halls 1974' nog een hoogtepunt zou kennen.

Dit weekeinde gekocht op de beurs:

Isildurs Bane - Mind Vol. 2
Geniaal livewerk van een groep excentrieke Zweden. Dit werk doet me nog het meest denken aan de latere After Crying met hun live-album, maar toch zit er teveel verschil tussen om het zomaar te kunnen vergelijken. Wonderbaarlijke overgangen en combinaties met klassieke muziek. Aanbevolen aan liefhebbers van complexere vormen van prog.

Een nieuw album dat veel indruk maakt:

Mars Volta - Frances the Mute (2005)
Opvolger van het in 2003 uitgebrachte 'De-Loused in the Comatorium'. Deze nieuwe schijf is even afwisselend maar misschien nog wel iets sterker. Goede composities die de luisteraar meteen aangrijpen. Een mix van prog, latin, funk, emo, psychedelica, jazz, en metal. Zo'n combi is haast niet voor te stellen maar wel heel erg goed.

Deze week nieuw binnen:

Dream Theater - Official Bootleg / When Dream and Day Reunite (2005)
Elke fan van de band wilde het graag horen. Het eerste album in goede opnamekwaliteit, eventueel door de huidige bezetting. Gedoe met rechten hielden nieuwe uitgaves tegen. Daarom besloot Portnoy het album precies 15 jaar na dato live te spelen en van die opname kunnen we nu genieten.

Als liefhebber van technische, instrumentale muziek draai ik deze week...

Gordian Knot ( 1999)
Het eerste album van het project van Sean Malone, die bewijst virtuoos te zijn op Bass en Chapman Stick. De muziek is het beste te beschrijven als een rustige kruising tussen het huidige King Crimson en Liquid Tension Experiment. Als gast laten onder andere Trey Gunn, Sean Reinert en John Myung van zich horen.

Onlangs de nieuwe remaster van dit album gekocht.

Klaus Schulze - X (1978/2005)
Zo goed ken ik het materiaal van deze zeer productieve Duitser niet en 'X' zou volgens kenners een goed beginpunt moeten zijn. Deze dubbelaar is in ieder geval een prachtig werkstuk. Het bewijs dat dit soort elektronische muziek warm kan klinken en, ondanks plaatkantvullende nummers, kan blijven boeien. Sterk album dat een perfecte mix laat horen tussen het toetsengeweld en het aanwezige orkest.

Ingegeven door de aankoop van de in 2004 uitgekomen remaster.

Nektar - Recycled (1975/2004)
Als LP jaren geleden gekocht en toen draaide ik dit album veel. Mijn favoriet van deze vreemde eend in de Duitse Krautrock-scene. Vreemd omdat de band bestond uit in Duitsland wonende Engelsen. Ook de remaster draai ik nu alweer een week met grote regelmaat. Aanrader van deze band die nu, bijna dertig jaar later, weer helemaal terug is.

Voorgaande weekcd's:

OProg's weekcd's 2004

OProg's weekcd's 2003

© 2003-2025 OJE Music OJE Web All Rights Reserved