OProg's Week CD/LP/DVD

Gordon Haskell

Een band die wat liefhebbers buiten Zweden vooral kennen door Flower Kings…

Samla Mammas Manna - Måltid
Drummer Hasse Bruniusson heeft de afgelopen jaren in de studio veelvuldig percussie gedaan bij die froep. In Zweden heeft 'Samla' een veel grotere bekendheid. Hun virtuoze Zappa achtige muziek werd gecombineerd met Zweedse teksten. De band behoorde tot het Zweedse ‘Progg’, een linkse, anti-commerciële beweging die ondanks vaak ‘prog’ te spelen verder niks met het genre te maken had. Ondanks dat er uiteraard niet veel meekomt over de onderwerpen is het een uitstekend album dat de moeite waard is.
Gordon Haskell

Haskell is binnen de prog vooral bekend als die éénmalige King Crimson zanger.

Gordon Haskell – It is and It Isn’t (1971)
Eén album en één nummer op ‘Poseidon’ was hij te horen. Echter was hij wegens onvrede met de koers, ‘Lizard’ vond hij niks, al vertrokken voor er een tour was. En dan kwam er vlak daarna dit prachtige album. Schitterend singer-songwriter materiaal dat genadeloos flopte. En met de latere KC-zanger John Wetton op bas. Dertig jaar van veelal stilte volgde om hem uiteindelijk toch een doorbraak me te laten maken met een hitsingle. Helaas heeft dit eerste album niet de waardering gekregen die het verdient.
Sylvan

Na een stilte van enkele jaren is deze Duitse band terug.

Sylvan - One to Zero (2021)
Het nieuwe werk is verdeeld over één cd of vier plaatkanten. Op de laatste versie valt duidelijk op dat de eerste drie delen in lijn van eerder werk liggen. Fraaie, melodische muziek met de kenmerkende en herkenbare zang. Het album bevat losstaande nummers met een gezamenlijk concept. Het betreft tekstueel een door artificiële intelligentie vertelde autobiografie. De vierde kant op de LP is een grotendeels gesproken extraatje met de naam ‘Just a few more words’. Dat is éénmalig leuk.
Nirvana

Dit verscheen als een soort heilige graal met alles van het originele Nirvana…

Nirvana - Songlife / The Vinyl Box Set 1967-1972 (2021)
Het is leuk spul met alle ingrediënten om echt cult te zijn: Met Patrick Campbell-Lyons iemand die nooit echt doorbrak. Hulp van leden van het net zo cult zijnde Jade Warrior. In 1967 één van de eerste concept albums ooit. Uitgaves op het illustere Vertigo. Zelfs een prachtige hoes van Keef. En bovenal origineel amper betaalbaar te vinden. De reden is dat niemand het kende en het dus ook niet echt verkocht. Nu een box met een boek, handtekeningen en al het materiaal. Leuk spul dat ook duidelijk maakt dat het nooit echt bekend is geworden.
Tiger Moth Tales

De band viel me op door de bandleider bij een concert van een andere band.

Tiger Moth Tales – The Whispering Of The World (2020)
Toen ik Camel live in the Royal Albert Hall keek was er een tamelijk prominente rol voor zanger, toetsenist en saxofonist Pete Jones. Reden om ook eens een album van zijn eigen band aan te schaffen. Het betreft het zesde werk van de groep en er zit als bonus ook een DVD bij van een sessie in de studio waar het werk is opgenomen. Blijkbaar zijn eerdere albums wat complexer en deze is inderdaad vrij minimalistisch en vooral song-gedreven. Het resultaat is prettige muziek waarbij er weinig echte uitschieters zijn.
Mystery

Sinds het laatste studioalbum alweer de tweede liveregistratie.

Mystery – Caught in the Whirlwind of Time (2021)
Na eerder het uitstekende ‘Live in Poznan’ is het nu de beurt aan een in Zoetermeer opgenomen Blu-Ray. Zelf was ik aanwezig bij het concert en terwijl ik iets verder in de zaal stond had ik weinig van de camera’s meegekregen. Vooraf bestond dan enige twijfel over het beeld, maar niets blijkt minder waar. Het is – zeker gelet op de mogelijkheden – uitstekend in beeld gebracht. Het geluid is daarnaast zoals altijd prima in orde. Deze uitgave kan ook goed dienen als startpunt voor het ontdekken van deze band.

Pain of Salvation

Dit album sloeg in het genre twintig jaar geleden in als een bom…

Pain of Salvation - The Perfect Element: Part I (Anniversary Mix 2020) (2000/2020)
Een paar jaar geleden kreeg ‘Remedy Lane’ al een keer een nieuwe mix, nu is het de beurt aan de voorganger. Was dit dan echt nodig is natuurlijk de vraag? Ja en nee. Het origineel heb ik altijd vaak in de speler gehad maar echt veel aan te merken op het volle geluid had ik niet. Hierdoor kan ik wel de nuances en andere keuzes horen die de nieuwe mix te bieden heeft. De verschillen zijn echter niet heel erg groot. Dit maakt het dan ook vooral een aankoop voor de echte liefhebbers van dit album.

OProg's weekcd's 2020

OProg's weekcd's 2019

OProg's weekcd's 2018

OProg's weekcd's 2017

OProg's weekcd's 2016

OProg's weekcd's 2015

OProg's weekcd's 2014

OProg's weekcd's 2013

OProg's weekcd's 2012

OProg's weekcd's 2011

OProg's weekcd's 2010

OProg's weekcd's 2009

OProg's weekcd's 2008

OProg's weekcd's 2007

OProg's weekcd's 2006

OProg's weekcd's 2005

OProg's weekcd's 2004

OProg's weekcd's 2003

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved