John's Week CD/DVD

 

Kayo Dot


TIP!

Van de genres die er op de muziek van Kayo Dot geplakt worden passen er vrij veel op deze site. Toch ben ik er nog niet over uit of dit prog is. Ik denk het eigenlijk wel, want Mastodon is immers volgens velen ook prog.

Bjørn Riis


TIP!

Waarschijnlijk te laat om de jaarlijsten te halen, de eerste indrukken gaan wel in die richting. De meester-gitarist van Airbag met veel Gilmour in zijn spel maakte een voortreffelijk album. In de stijl van zijn band maar met andere accenten.

Nordic Giants


TIP!

Niet eenvoudig er achter te komen wie dit zijn. Opvallende live optredens, filmmuziek, twee EP's in eigen beheer. Nu opgepikt door K-Scope. Sirene rust gevolgd door overdonderende geluidsclimaxen. Mooie uitgave, verrassende muziek.

Haken

Restoration (2014)

TIP!

Na drie uitstekende albums een onverwachts tussendoortje. Misschien niet zo bedoeld, maar een EP met drie tracks, samen iets meer dan een half uur, doet naar meer verlangen. Zeker door het lange en sterke nummer ‘Crystallised‘.

Anthony Phillips


TIP!

Dit is niet de eerste “Anthology” van hem en de liefhebbers zullen het meeste al hebben. Maar tien nooit uitgebrachte nummers en een boek van zestig pagina's... Wat kan je als fan anders doen met zo'n mooie uitgave? Een aanrader voor iedereen.

Devin Townsend Project

Z2 (2014)

TIP!

Twee albums tegelijk ieder met een heel verschillend karakter. Townsend houdt van uitersten. Op één een vervolg op het Ziltoid sprookje, hoorspelerig en je moet daar van houden. Het andere is meer toegankelijk. Maar alles is zware kost.

Dream Theater


TIP!

Amper één jaar na de ‘Live at Luna Park' alweer een live dvd. Maar er valt wat te vieren. Twintig jaar gelden verscheen ‘Awake' en vijftien jaar terug ‘Scenes From A Memory'. Een heel verschillende tracklist dus en met in het laatste deel orkest en koor als ondersteuning is alles weer top.

Lunatic Soul


TIP!

Het nevenproject van Riverside's Mariusz Duda wordt steeds interessanter. Op dit vierde album klinkt zijn thuisband meer dan ooit door. Maar dat de songs niet passen bij wat men met Riverside voor ogen heeft is volkomen duidelijk.

The Tea Party


TIP!

De groep beleefde een herstart in 2011 en tijdens ‘Live from Australia' werd het nieuwe album al aangekondigd. Eigenlijk is er helemaal niet zo veel veranderd. Een dominante Jeff Martin, goede songs, een prima band, weer een uitstekend album.

Amplifier

Mystoria (2014)

TIP!

Na de gevarieerde prog-rock op ‘Echo Street' waarschuwt een sticker dat dit album ‘Pure Rock' bevat. Erg ‘proggy' is het niet meer, maar dat het knalhard zou zijn valt reuze mee. Dan zijn we wel wat meer gewend. Een koerswijziging is het zeker.

Bigelf


TIP!

Complexe muziek rond muzikaal brein Damon Fox. Goed maar zonder een duidelijk eigen geluid en het landt traag. Of is dit juist de band ten voeten uit. En nu Mike Portnoy opeens de drummer is weet ik bijna niet meer wat ik ervan moet denken.

Saga

Sagacity (2014)

TIP!

Een band waar geen verrassingen meer van verwacht moeten worden. Goed maar voorspelbaar. En toch is dit album door subtiele invullingen en hoorbaar enthousiasme één van de betere in hun uitgebreide catalogus.

Gentle Giant


TIP!

De verkopen waren aardig maar er kan niet van een commercieel topsucces worden gesproken. Ze wilden muziek maken die goed en tijdloos is. Dat is gelukt. Steven Wilson heeft geweldige nieuwe (surround) mixen gemaakt.

Yes


TIP!

Word het grote aantal overbodige zich "Prog" noemende bandjes nu ook aangevuld met Yes? Een meesterwerk is het zeker niet, maar bezigheidstherapie voor artiesten die grootse dingen deden? Het is wel meer dan dat. Voldoende en af en toe goed.

Steve Hackett


TIP!

Na een optreden in de Hammersmith nu met andere gasten in de Royal Albert Hall. Ray Wilson, Roine Stolt en John Wetton voegen zeker iets bijzonders toe, maar toch. De entourage en vastlegging ervan zijn fraai. Alleen staat ook hier de bas weer veel te hard in de mix.

Epica


TIP!

De band heeft in ruim tien jaar een eigen plek verworven en heeft met dit zesde album een prima evenwicht gevonden. Het blijft muzikaal en thematisch bombastisch en tot aan de rand maar welke symfonische metalband heeft dat niet?

Mew


TIP!

Ze maken al een tijdje geen nieuwe albums maar die ze gemaakt hebben zijn heel psychedelisch en progressief. In Denemarken zijn ze een zeer populaire popgroep, de beste van 2006. Deze heeft misschien de langste titel die er zijn kan.

Galahad


TIP!

Of de downloadcultuur aangemoedigd wordt door het recyclen van een oud nummer, daar heb ik zo mijn ideeën over. Omdat er op deze EP ook nog wat nieuws staat is het voor de fans leuk. Maar bij één zo'n EP zou het moeten blijven.

DBA

Pictures of You (2012/2014)

TIP!

Een samenwerking van Geoff Downes en Chris Braide. De eerste zorgt er voor dat dit door progliefhebbers opgepikt wordt. Samen doen ze alles en de songgerichtheid maakt de al schaarse progressieve elementen onderschikt.

Lacuna Coil


TIP!

Er zijn er die vinden dat deze band volkomen overbodige muziek maakt. Dus je moet van symfonische metal houden en ze doen het met zowel een zanger als een zangeres gewoon goed. Verder onderscheidend door de strakke productie.

Sonata Artica


TIP!

De band zou zijn teruggekeerd naar de roots, hier de power-metal. Een al zo vaak vertoond uitgangspunt waarbij het nieuwe werk gewoon een logisch vervolg is. Dus ruimte voor rust en experiment met best af en toe wat meer power.

Mike Oldfield


TIP!

Zijn muziek heeft op zijn minst twee gezichten. En dit is niet de symfonische experimentele kant maar die met het poppy uiterlijk. Rockzanger Luke Spiller weet er weg mee en de typische Keltische invloeden blijven uniek.

Lacuna Coil

Comalies (2002)

TIP!

Deze Italiaans symfonische metalband heeft OJE Music nog niet eerder gehaald. Volledig over het hoofd gezien en achteraf onterecht. Traditionele bezetting maar ze maken heel inventieve muziek. Een nieuw album is overigens in aantocht.

Clepsydra

3654 Days (2014)

TIP!

Zwitserse neoprog van een band die na lange tijd weer actief is. Kenmerkend is o.a. de zang in authentiek Zwitsers/Engels. Hun vier albums zijn nu schitterend geremasterd met extra's heruitgegeven in een gelimiteerde box.

Iced Earth


TIP!

Bandleider en spil van de band Jon Schaffer heeft de zaak weer op de rit. De strubbelingen rond de zanger, nog steeds Stu Block, zijn verleden tijd. Strak, gevarieerd, vernuft, passie. Een revanche t.o.v. het vorige tegenvallende live album.

Kula Shaker

K (1997)

TIP!

Psychedelische rock is nu “hot” maar is het ooit weggeweest? Het debuut album van deze band met de wonderlijke naam was destijds direct een succes en aan hitsingles ontbrak het ook niet. Ook voortbordurend op wat er al was dus wat is retro?

Subsignal

Paraiso (2013)

TIP!

Een nevenproject van de Duitse band Sieges Even met de Nederlander Arno Menses als zanger. Sieges Even bestaat niet meer maar Subsignal wel. Voor beide bands geldt dat ze prima albums maken en maakten die je ook best kan missen.

Karmakanic


TIP!

Live optredens van gemiddelde progbands zijn geen grootse gebeurtenissen. Op deze 2-cd van het nevenproject van Flower King's Jonas Reingold klinkt dat door. Prima, maar low-budget. Met een forse verkoopprijs, dus vooral voor de fans.

Ulver


TIP!

Blackmetal, folk, symfonisch, ambient, ik ben met deze Noorse band de draad kwijt. Zij zelf misschien ook wel. Na een coveralbum, een vreemd zijpad, nu een symfonisch werkstuk ver weg van de roots. Het is goed maar weest gewaarschuwd.


John's Week CD's 2013

John's Week CD's 2012

John's Week CD's 2011

John's Week CD's 2010

John's Week CD's 2009

John's Week CD's 2008

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2021 OJE Music OJE Web All Rights Reserved