John's Week CD/DVD

rush - Snakes & Arrows

Tool

Vicarious (2007)

TIP!

De extended-dvd-single ‘Vicarious' is weer met een 3-d-brilletje en in dit geval losse kaartjes uitgebracht. Maar de dvd bevat een modernere animatie, helaas geen 5.1 mix, naast interviews met de voor Tool werkende kunstenaars.

rush - Snakes & Arrows

Radiohead

In Rainbows (2007)

TIP!

Ik kan me nooit goed voorstellen dat muziekliefhebbers genoegen nemen met alleen een download. Na alle gekte hier om heen heeft Radiohead hun nieuwe cd nu als normale digipack uitgebracht die je ook als cd-doos kan aankleden.

rush - Snakes & Arrows

Rush


TIP!

Is Rush wel een progressieve rockband? Ik vind het op het randje en zelf zullen ze het waarschijnlijk niet vinden. Hun recente album is uitstekend met frisse songs die veel progressieve kenmerken hebben. Dus toch….

Porcupine Tree


TIP!

Geen compleet nieuw album maar een mini-cd van ruim een half uur. Vier tracks die heel goed aansluiten op het begin dit jaar verschenen 'Fear of a Black Planet'. De Japanse versie in een aanrader omdat daar nog een bonustrack op te vinden is.

Quidam


TIP!

In vergelijking met de eerste albums is de groep erg veranderd. De zangeres en fluitiste zijn door mannen vervangen, de muziek is veel steviger geworden. De zanger blijkt enorm gegroeid, deze cd is zomaar een jaartopper.

Barclay James Harvest

Live Tapes (1978/2006)

TIP!

Dit van oorsprong als dubbel-lp uitgebrachte album is legendarisch en toont de band op haar artistieke hoogtepunt. De remaster is gelukkig een dubbel-cd gebleven met als bonus o.a. een lange versie van ‘Medicine Man'.

Opeth


TIP!

Bij Death Metal hoort grunten dus bij Opeth is dat onvermijdelijk. Ik ben daar niet echt een liefhebber van maar deze band heeft veel meer gezichten, zodat dat aspect er wel bij kan. Een live-registratie die ook op dvd zal verschijnen.

Traffic


TIP!

Al eerder als audio-cd getipt maar ook de gelijknamige dvd is een uniek en onmisbaar document voor iedere Traffic-fan. Uit 1994, 75 shows in de VS met 500.000 mensen. Het had helaas geen vervolg door de dood van Jim Capaldi.

Eric Clapton & Friends

Live in Montreux (1986/2006)

TIP!

Met Phil Collins op drums speelde Clapton in 1986 in Montreux solowerk maar ook de Cream werd niet vergeten. Dit concert is fraai opgepoetst, zowel het beeld maar vooral het 5.1 geluid, door Eagle Vision voor het eerst op dvd uitgebracht.

Mike Oldfield


TIP!

Wie zegt dat hij na Tubular Bells niets goeds heeft gemaakt kent zijn discografie slecht. Natuurlijk zijn er mindere albums maar deze is prima. Op het rustige ‘Light', een traditionele en op het ritmischer Shade', een moderne Oldfield.

Krux


TIP!

Geen symfo of prog maar een band die naar eigen zeggen doom maakt. Toch ook voor de lezer van deze site goed te luisteren. Het album is erg sfeervol. Gitarist Fredrik Åkesson is overigens na het tweede album vertrokken naar Opeth.

Dream Theater

Tijdens het geweldige concert van Dream Theater in Ahoy op 9-10-2007 was natuurlijk veel ruimte voor ‘Systematic Chaos'. Maar ook werd Metropolis PT 2 niet vergeten. Ik heb zelden een band na afloop zo emotievol zien worden toegejuichd.

King Crimson (DVD)


TIP!

Op deze dubbel-dvd twee live-concerten, uit 2000 en 2003, in de beproefde Fripp/Belew/Gunn/Mastelotto bezetting. De schitterende 5.1 surround mix geeft een extra dimensie aan dit gebeuren. Muziek die daarvoor gemaakt lijkt.

Keith Emerson & The Nice

Vivacitas

TIP!

Aangezien de verhoudingen binnen EL&P een beetje scheef schijnen te liggen en ze dus ook niks meer doen ging Keith Emerson maar weer met The Nice aan de haal. Brian Davison en Lee Jackson zijn ook van de partij.

Roger Waters & Friends (dvd)


TIP!

Geen week cd/dvd met een directe aanleiding of het zou het verschijnen van een dvd van een recent Gilmour/Wright optreden moeten zijn. Maar dit uit 1990 stammend openluchtconcert blijft visueel een ongekend gebeuren.

Eddie Jobson

Zinc / The Green Album

TIP!

Voor hij uit beeld verdween maakte Jobson nog twee soloalbums. Deze en het door synclavier gedomineerde 'Theme of Secrets'. Op Zinc is een band te horen met Jobson met zijn zware keyboards in de hoofdrol.

Riverside

Voices in my Head (2004)

Als voorbereiding van het reviewen van de nieuwe cd van deze Poolse band hoort soms ook ouder werk nog eens beluisteren. Goed beschouwd is het vorige album al weer twee jaar geleden want dit was een heruitgave uit 2004.

Pierre Moerlen's Gong


TIP!

Deze remaster van een in aanvang op een cassette geregistreerd concert uit 1988 is een mooie staalkaart van Moerlen's Gong uit die tijd. In 2005 veel te jong in zijn slaap overleden, een indrukwekkende discografie achterlatend.

Mirage

Mirage - Live 14.12.94 (1995)

Wat op reis mee te nemen? De vakantieperiode is altijd een tijd om in de oude doos te graaien. Deze Mirage- Live dubbel-cd kwam daar uit te voorschijn. Vertrouwde kost die nooit verveelt in welke bezetting dan ook.

Frank Zappa

Guitar (1988)

TIP!

OProg gaat ergens volgende maand naar Dweezil Zappa die een avond muziek van zijn vader zal spelen met hulp van onder andere Terry Bozzio en Steve Vai, Ondertussen ontdek ik met 'Guitar' een voor mij onbekende kant van Frank Zappa.

Trion

Tortoise (2003)

TIP!

Een opmerkelijk album van de Bakkeveense band Trion, bestaande uit onder andere leden van Flamborough Head. Het album is een ingetogen ode geworden aan de jaren 70 symfonische rock, waarbij zelfs aan de hoes gedacht is.

Threshold


TIP!

Een opmerkelijk bericht was het plotselinge vertrek van zanger Andrew McDermot bij Threshold, zeker na het sterke Dead Reckoning. Ook verrassend de voorlopig tijdelijke terugkeer van de ‘Wounded Land' zanger Damian Wilson.

Gandalf

Lotus Land (2007)

TIP!

Deze nieuwe cd is symfonischer dan de laatste albums met veel ruimte voor sfeerrijk toetsenspel gecombineerd met prachtige snaarinstrumenten van gitaar tot sitar. Geen gastrollen deze keer, hij doet alles weer zelf.

Echolyn

Echolyn (1991)

TIP!

Dit album was het debuut van de Amerikaanse band Echolyn. Volgens sommigen behoort de band tot de beste die het land te bieden heeft. Dit album is misschien nog wat ruw maar liet al horen wat voor moois de groep nog zou maken.

Air


TIP!

Warm, benauwd, frisse lucht. Deze symfonie in zakformaat is commercieel getint, maar als je van space-, synthesizer- en ambientmuziek houdt is dit heel aangenaam vakwerk. Daar hoeft een progliefhebber zich niet voor te schamen.

Solar Project

...In Time (New Window!!!) (1997)

TIP!

Deze Duitse band heeft recent het zevende album uitgebracht. Dit album uit 1997 bevat een mix van allerlei progressieve stromingen. Met iets te veel verschillende zangers maar vooral de instrumentale stukken zijn erg goed.

Anekdoten

A Time of Day (2007)

TIP!

De eerste tonen maken direct duidelijk welke kant deze cd opgaat. Men gaat gewoon verder waar men het vorige album geëindigd is. Dus weer dat typische sfeertje vol mellotron. Acht mooie songs zijn het resultaat.

King Crimson


TIP!

Zelfs voor wie alles heeft van deze band zijn deze boxen interessant. Vier cd's per doos waaronder twee met unieke live-optredens en een prachtige boekwerk. De rangschikking op jaar met een selectie van nummers van de studioalbums is goed gekozen.

Steely Dan


TIP!

Op dit album is te horen is hoe goed Walter Becker en Donald Fagan zijn. Een genot voor het oor met waanzinnig geschreven nummers en een fenomenale productie. Ook voor de progliefhebber een absolute aanrader.

Like Wendy

Rainchild (1999)

In hoeverre is het nuttig dit album aan een verzameling toe te voegen? Uitwisselbare muziek die als muzikaal behang kan worden gebruikt. Het draait zeker lekker weg waarbij nog eens duidelijk wordt dat hun laatste cd de beste tot nu toe is.

Sylvan -  Presets

Sylvan

Presets (2007)

Na het succes van 'Posthumus Silence' heeft Sylvan nu 'Presets' uitgebracht. Deze keer geen conceptalbum maar korte nummers die iets eenvoudiger zijn van opzet. Helaas pakt het album me niet zo erg als zijn voorganger.

Roland Orzabal


TIP!

Roland Orzabal werkte in 2000 op dit soloalbum al met Spocks Beard's Nick D'Virgilio. Hij is altijd zijn favoriete drummer gebleven, ook bij Tears for Fears. Het is natuurlijk geen progalbum, maar het heeft talloze interessante raakvlakken.

Steve Winwood

About Time (2003)

TIP!

Altijd vervelend als van een album vrij kort na de eerste release een ‘Expanded Edition' uitkomt. Dat overkwam mij met deze cd. Op de bonus cd staan drie live-tracks, totaal ruim dertig minuten, waaronder ‘Dear Mr Fantasy'

Twelfth Night - Fact and Fiction

Twelfth Night


TIP!

Dit album is meer dan vijfentwintig jaar geleden verschenen maar nog steeds fris en sterk. Jammer dat het toch zo relatief onbekend is gebleven. Geoff Mann vertrok een jaar later en dit is dan ook het ook het enige studioalbum met hem.

Within Temptation


TIP!

Productief is de band niet erg, het vorige album stamt uit 2004, maar deze symfonisch-bombastische metal slaat aan bij het grote publiek Laagdrempelig zoals dat heet. Er zijn progliefhebbers die het dan niet goed mogen vinden.

Phil Manzanera


TIP!

Dit meest recente soloalbum van Roxy Music's Phil Manzanera zal je niet vaak op prog-sites vinden. Volledig onterecht. Met medewerking van o.a. Robert Wyatt en Brian Eno wordt prog vanuit een andere richting benaderd.

Mostly Autumn


TIP!

Minder dromerig dan voorheen maar met nog altijd als voornaamste kenmerken de Gilmour-gitaar, viool, fluiten en gevarieerde zang. Al jaren een band met grote kwaliteiten die de juiste balans voor het grote succes gevonden heeft.

Jade Warrior

Jade Warrior (1972)

TIP!

De re-releases van Eclectric uit de instrumentale periode van deze band zijn fraai, niet minder zijn de heruitgaven van de drie voorgaande albums. Met zang en geremastered door Eroc als mini-lp's door Repertoire Records uitgebracht.

Steve Thorne

Emotional Creatures part two (2007)

TIP!

Deel twee bevat weer indrukwekkende namen. Gavin Harrison, Tony Levin, Nick D'Virgilio, John Mitchell, Dave Meros, Gary Chandler, Martin Orford, Geoff Downes. Dat kon niet mis gaan en opnieuw, evenals deel één, een topper.

A Perfect Circle

Mer de Noms (2000)

TIP!

Maynard James Keenan zingt niet alleen bij Tool, hij is tevens mede-oprichter van deze band. Het resultaat is minder complex dan zijn hoofdact waardoor het toegankelijker is echter zonder Tool-fans te vervreemden.

Threshold

De overgang van Inside-Out naar Nuclear Blast is voor Threshold een grote stap. Het achtste album is geheel in lijn met de eerdere zeven. Dus de bekende prog-metal met toch weer andere accenten.

Abraxas

Prophecies (1998)

TIP!

Contacten met Poolse prog-vrienden activeerden de aandacht voor bands uit dat land. De vier cd's, gemaakt tussen 1996 en 2000, staan nog altijd als een huis. Deze is er met Poolse of Engelse zang maar dat maakt weinig uit.

Bo Hansson

Magicians Hat (1972)

TIP!

Bo Hansson was de man die met zijn dromerige, donkere sprookjesmuziek in 1972 succesvol was met 'Lord of the Rings'. Dit album heb ik altijd beter gevonden. Nog steeds geniet ik van de muziek en de hoes. Waar zou hij nu toch zijn?

Mind over Matter - Live in Concert

Mind over Matter


TIP!

Beïnvloed door o.a. Genesis en Klaus Schulze. Met een fascinatie voor Mellotrons en Moogs is Mind over Matter's drijvende kracht en gitarist Klaus Hoffmann-Hoock een vooraanstaande vertolker van “Electronic Music” geworden.

Dream Theater - When Dream and Day Unite

Dream Theater


TIP!

Er is een nieuw album uit van de zanger op dit album. Dit was Charlie Dominici, die vijftien jaar zoek is geweest na zijn ontslag bij de band. Ondanks de matige zang en productie zijn de nummers zelf nog steeds top!

Anyone's Daughter -  Picktors Verwandlungen

Anyone's Daughter


TIP!

OProg roept al jaren dat dit het beste album van deze Duitse band is. Een werkstuk dat gebaseerd is op het werk van Hermann Hesse. Goed is het zeker en er is inmiddels een remaster verschenen.

Marillion - Marbles

Marillion

Marbles (2004)

Marillion is een heel weekend in een al lang uitverkocht ‘Port Zélande'. De echte fans zijn daar natuurlijk aanwezig en de andere echte fans draaien thuis om de sfeer een beetje mee te maken een passende cd.

Gentle Giant - Octopus

Gentle Giant

Octopus (1973)

TIP!

Het enige album van Gentle Giant met een hoesontwerp van Roger Dean is nu bij Repertoire als “Limited Edition – 3000 Copies” mini-lp verschenen. Een klassieker die in geen enkele prog-verzameling mag ontbreken.

Pretty Things

Pretty Things


TIP!

Ondanks de hoge kwaliteit van hun werk is deze Engelse band toch wel een beetje onderschat. Jammer want hun werk blijft erg goed. 'Savage Eye' is een album met zeer pakkende nummers dat uitgebracht werd op het label van Led Zeppelin.

Clearlight - Les Contes du Singe Fou

Clearlight


TIP!

In 1976 bracht Clearlight de verhalen van de gekke aap uit. Met o.a. Tim Blake en zanger Ian Bellamy, aanvankelijk stond John Wetton op de wenslijst. Het resultaat is meer Yes en Genesis met natuurlijk Verdeau als de opvallende factor.

Sylvan

Sylvan

Ik doe uit principe niet aan jaarlijstjes - geforceerde egotripperij met hoog “kijk mij nou eens gehalte” - maar deze vond ik vorig jaar top. Dus toch een beetje. Op naar deel twee in 2007.

John's Week CD's 2006

© 2003-2021 OJE Music OJE Web All Rights Reserved