John's Week CD/DVD

King Crimson


TIP!

Hadden ze het kunnen vermoeden toen ze het origineel opnamen? Dat er veertig jaar later een box zou zijn met 15 schijven met daarop al het nog vindbare materiaal uit deze periode. Het resultaat is voor de echte fans wel een must-have.

Alt-J


TIP!

Het debuut van deze band uit Cambridge wordt door menigeen buiten de progscene als het album van het jaar gezien. Beïnvloed door vele stijlen klinkt het vernieuwender dan iets van een echt progressieve groep. Weer een 'Hype'?

No Sound

At The Pier (2012)

TIP!

Vooruitlopend op een nieuw album in 2013 een EP met drie nieuwe nummers waarin een gewijzigde, minder wijdlopige muzikale aanpak hoorbaar is. Maar bijna 10 euro voor 15 minuten muziek blijft veel geld ondanks de kwaliteit ervan.

Brian Eno

Lux (2012)

TIP!

De pionier van de ambient grijpt terug naar zijn eerste albums in deze muziekstijl. Niet vernieuwend meer, maar vier lange geluidscollages vullen de ruimte op een manier waarop hij dat alleen maar kan. Met artwork van de meester zelf.

Coheed and Cambria


TIP!

Deel één van het geplande tweeluik is toegankelijker dan dat we van de band gewend zijn. Zanger Claudio Sanchez heeft slechts sporadisch hysterische uithalen. Complex, maar even doorzetten, het levert een mooi spektakel op.

The Gathering

Disclosure (2012)

TIP!

Op het vorige album, ‘The West Pole' de eerste met de Noorse zangeres Silje Wergeland, was het accent verlegd naar meer rockende nummers. Nu is daar een weidse instrumentatie aan toegevoegd. Lange nummers vol muzikaal vernuft.

The Chant


TIP!

Fans van Anathema, Paradise Lost, Porcupine Tree en Katatonia hebben een nieuwe favoriet. Aldus de ronkende introductie. De band komt uit Finland en het lijkt niet overdreven. De zang en sfeer doet aan Timothy Pure denken.

Kamelot

Silverthorn (2012)

TIP!

Is het vertrek van zanger Khan op te vangen? Met de Zweed Tommy Karevik (Seventh Wonder) is het qua zangprestatie en podiumpresentatie gelukt. Kamelot bewijst nog altijd tot de top van de symfonische powermetal te behoren.

Gandalf featuring Steve Hackett


TIP!

Terwijl Hackett met het herspelen van oude successen bezig is heeft hij ooit met de Oostenrijker Gandalf een magistraal album gemaakt. Het is nu ‘geremasterd' heruitgegeven met als bonus het nooit uitgebrachte live concert ervan.

Efterklang

Piramida (2012)

TIP!

De horizon verbreden door de grenzen van de progressieve muziek in de gaten te houden. Experimenteren doet deze Deense band ook op dit album. Elektronica en klassieke instrumenten vermengd met “Old School” popmuziek.

Caravan


TIP!

De uitgave met Van Der Graaf Generator viel niet tegen, deze van Caravan mag er ook zijn mede door weer een prima surround geluid en beeldwerk. Met een nieuwe drummer hoewel Richard Coughlam verrassend heel even nog wat doet.

Mumford & Sons

Babel (2012)

TIP!

Folkrock met progressieve trekjes. Het debuut, ‘Sigh No More', was zo'n daverend succes dat de opvolger bijna alleen maar kon tegenvallen. Maar het is gelukt, de kenmerkende stijl heeft met nieuwe invalshoeken een grotere impact gekregen.

Premiata Forneria Marconi

Live in Roma (2012)

TIP!

Op een festival ter ere van veertig jaar Italiaanse Prog kon PFM niet ontbreken. Daarbij had de band als gast Ian Anderson. Na uitstekend gespeelde bekende nummers eindigt het concert in een ‘meezing soap' rond ‘Celibration”

Mostly Autumn


TIP!

Het is herfst dus tijd voor Mostly Autumn. De eerste draaibeurten van deze nieuwe waren nog niet spannend, zelfs wat vlak, maar bladeren hebben tijd nodig om te gaan kleuren. Voor dit album geldt het waarschijnlijk ook.

Prog Rocks! Volume Two

Volume Two (2012)

TIP!

Door Prog Rock Magazine zijn dubbel-cd samplers uitgebracht met een fraaie doorsnede van progressieve muziek. Het accent ligt op de EMI en Inside Out catalogus maar het geeft ideeën voor aanschaf of hernieuwde draaibeurten.

The XX

Coexist (2012)

TIP!

Het debuut album was een overweldigend succes zoals zelden meer met fysieke dragers wordt behaald. De opvolger lukt het weer. Het blijft post-rock-cultmuziek en niet alleen door de combinatie met het vinyl/cd artwork bijzonder.

Supertramp


TIP!

Van het beroemde ‘Live in Paris' was alleen de audio verkrijgbaar maar nu is het gerestaureerde beeldmateriaal voorzien van een voortreffelijk geluid op dvd/blu-ray beschikbaar. Nooit uitgebracht waarschijnlijk door het ontbreken van beelden van vijf nummers (wel audio met clips). Maar ook zonder dat is het een weergaloos concert.

Pink Floyd


TIP!

Vreemd genoeg bevat de ultieme uitgave van dit album, de “Immersion Box Set”, niet deze documentaire. Het moet dus los gekocht worden maar het is een ‘must'. De achtergronden worden zeer gedetailleerd door de bandleden zelf belicht.

ELO


TIP!

Komkommertijd doet de keus op ouder materiaal vallen. Om te ontdekken hoe goed het is. Deze fraaie en goedkope box bevat alle elf albums van de band rond Jeff Lynne en ze zijn bijna zonder uitzondering “Classics”.

David Byrne

The Forest (1991)

TIP!

Toen dit album verscheen was het voorzien van een sticker met: "WARNING: CONTAINS ORCHESTRAL MUSIC". Het is zeker heel symfonisch, experimenteel en grotendeels instrumentaal. WARNING: CONTAINS PROGRESSIVE MUSIC" had ook gekund.

Can


TIP!

Medeoprichter en toetsenist Irmin Schmidt heeft er tientallen uren muziekopnames voor doorgespit. Maar deze ‘verloren banden' laat de ontwikkeling van Can-songs verbluffend naar voren komen. Welke muziek is er niet door beïnvloed?

no-man


TIP!

De setlist wijkt maar weinig af van de dvd ‘Mixtaped' uit 2009 en het is opnieuw geen spektakel. Maar toch weet de band met kopstukken Tim Bownes en Steven Wilson dit keer in een andere omlijsting weer te boeien.

Sonata Artica


TIP!

Het live album ‘Made in Finland' was de kennismaking. Dat beviel prima en dit nieuwe studiowerk scoort zelfs nog beter. De niet te complexe en melodische powermetal heeft een uitstekende balans gekregen en is heel toegankelijk.

Devin Townsend Project


TIP!

Toen hij zijn vierluik afsloot met de rust van ‘Ghost' vroeg ik me af: wat nu? Een verrassende 4-dvd/5-cd box met integrale live uitvoeringen van zijn laatste vier albums. Het levert een gewaagd, spetterend en lang audio/visueel spektakel van een excentrieke artiest begeleid door klasse muzikanten.

Sigur Rós

Valtari (2012)

TIP!

Valtari is een boeiend album maar bevat weinig vernieuwing. De minder dominante rol van gitarist/zanger Jónsi Birgisson is nog de grootste verrassing. Het hernieuwd zoeken naar de muzikale koers heeft de zekere weg opgeleverd.

Gavin Harrison & Ø5Ric


TIP!

Albums waar Porcupine Tree drummer Gavin Harrison op mee doet zijn altijd interessant. Hoewel ik de vorige samenwerking met zanger/gitarist Ø5Ric goed maar vermoeiend vond. Deze heeft meer balans maar het blijft vooral technisch musiceren.

XII Alfonso


TIP!

Je moet maar durven. Een 3-cd over het leven van Charles Darwin. Grote namen dragen bij aan een attractief en gevarieerd geheel. Geheel in eigen beheer - hoe kan het ook anders - en voorzien van een fraai en uitgebreid boekwerk.

Hasse Fröberg & Musical Companion

Powerplay (2012)

TIP!

Een vleugje Flower Kings zit er altijd in zeker als Tomas Bodin mede de mixing doet. Het eerste album was erg goed en deze is het weer. Pakkende nummers met veel dynamiek en op de goede momenten fraaie rustpunten.

Sylvan

Sceneries (2012)

TIP!

Er is een moment dat een band zijn beste werk lijkt te hebben gemaakt. Bij Sylvan is dat al een tijdje aan de gang wat niet wegneemt dat er nog steeds goede albums verschijnen. Deze is erg rustig en grijpt de luisteraar langzaam.

Alias Eye

In Between (2012)

TIP!

De band heeft een solide bezetting rond zanger Philip Griffiths. Stijlbreuk is iets wat kennelijk niet bij hen past want de albums zijn aangenaam maar inwisselbaar aan het worden. Toegankelijke symfonische rock zonder spektakel.

Axel Rudi Pell


TIP!

In een review is al eens vastgesteld dat de hardrock van de band rond deze gitarist weinig met progressieve muziek te maken heeft. Hoewel ik niet anders verwachtte is dat niet veranderd. Prima om de zinnen te verzetten, nog steeds.

Paradise Lost

Tragic Idol (2012)

TIP!

Paradise Lost komt uit de gothic-doom scene waar ook Anathema de roots heeft. Maar in tegenstelling tot de laatste is deze band geen ingetogener pad opgegaan. Teruggekeerd naar stevige metal met weinig prog zoals in hun hoogtijdagen.

OSI


TIP!

De basis bestaande uit Kevin Moore en Jim Matheos wordt dit keer bijgestaan door het inventieve drumwerk van Gavin Harrison. Het blijft, eerdere albums kennende, voorspelbare muziek die geweldig lekker klinkt.

Sebastian Hardie

Blueprint (2012)

TIP!

Onduidelijk is of dit derde album sinds 2003 op de plank lag of dat het recent is. Het is nu pas verschenen en voor de muziek maakt het niet uit. Die is niet anders dan eind '70. Nog steeds prominent Mario Millo, Toivo Pit en de broers Plavsics.

Steve Thorne


TIP!

Het blijft typische singer-songwriter muziek. Kwaliteit is op voorhand verzekerd, dat is met de vorige drie albums bewezen. Bekende namen zijn weer van de partij o.a. D'Virgilio (te druk voor SB), Levin, Chandler, Orford (stopte met muziek)!

Ian Anderson

TAAB2 (2012)

TIP!

Het vervolg op het fameuze conceptalbum uit 1972. Dat was een Jethro Tull album, maar creatief brein Ian Anderson brengt TAAB2 nu onder zijn eigen naam uit. Omringd door een band, dat wel. De buitengewone kwaliteit en spanning is er nog steeds. Met (surround) mixing door Steven Wilson.

The Mars Volta


TIP!

De band rond Cedric Bixler Zavala en Omar Rodríguez-López doet alles wat eerdere albums kenmerkte in een eenvoudiger vorm. Dus dertien korte nummers die wel extremen herbergen. Aangenaam en onrustig.

Spock's Beard

The X Tour (2012)

TIP!

Het afscheidsconcert van Nick D'Virgilio. Op foto's doen ze vaak een beetje raar, bij optredens ook. De beelden hebben een vreemde en gedateerde kleurzweem, het geluid is echter top. Met zanger Ted Leonard van Enchant gaat men verder.

The Jimi Hendrix Experience

Winterland (1968/2011)

TIP!

Het is al Maart, nieuws op progressief muziek gebied is er weinig. Oud werk dan maar. Deze geremasterde heruitgave bevat nummers van shows uit 1968. Van Cream naar Hendrix met nog altijd zeer vernieuwend klinkend gitaarspel.

Cream


TIP!

Weinig nieuw dit moment. Sinds Mastodon in zoveel progressieve jaarlijsten staat kan alles. Dus waarom niet één van de beste en legendarische dvd's die ik ken. Alles zonder een bos “side” muzikanten, gewoon met zijn drieën. Dat kan alleen superklasse.

Porcupine Tree

Recordings (2011)

TIP!

Vinyl blijft marktaandeel veroveren hoewel het nog marginaal is. Vooral jongeren kopen het want het is heel mooi zo'n fysieke drager. Deze was al uit op cd maar die hoes is het alleen al waard het nog een keer te aan te schaffen.

Omar Alfredo Rodríguez-López

Telesterion (2011)

TIP!

Omar Alfredo Rodríguez-López is niet alleen gitarist/componist bij The Mars Volta. Ook zijn solowerk bewandelt uitersten. Dromerige sferen tot uitzinnig gekrijs, alles kan. Deze verzamelaar geeft zowel op 4-lp als 2-cd een mooi overzicht.

Sonata Artica


TIP!

Zijn dit de echte Finnen? Ze spelen symfo/prog/metal dus dat zal wel. Als kennismaking is een live album meestal niet de juiste keuze maar hier pakt het goed uit. Voor fans van Nightwish maar dan heel anders.

Avantasia


TIP!

Tobias Sammet, de zanger van de Duitse powermetalband Edguy, is al ruim tien jaar met een groot aantal gastmuzikanten aan dit symphonische metal project bezig. Als een Duitse Ayreon waarbij de fictieve wereld Avantasia het onderwerp is.

Blind Guardian


TIP!

Duitse powermetal met progressieve trekken. Middeleeuwse thema's doen het symfonisch klinken waarbij Tolkien ook langskomt. De eerste kennismaking met dit negende album sinds de start in 1980 maakt duidelijk dat ik wat gemist heb.

Damian Wilson


TIP!

Vooral bekend van Landmarq, Treshold en zijn samenwerkingen met Arjen Lucassen heeft hij veel solowerk gemaakt. Verzameld op een 2-cd met een titel die zelfkennis verraadt. Een inhaalslag voor hen die dit gemist hebben.

Snow Patrol


TIP!

Deze alternatieve rockband uit Schotland is ook in progressieve kringen niet onopgemerkt gebleven. Dat lijkt merkwaardig, stadion- en festivalacts vindt je daar meestal niet, maar een goede beluistering maakt het duidelijk.


John's Week CD's 2011

John's Week CD's 2010

John's Week CD's 2009

John's Week CD's 2008

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2021 OJE Music OJE Web All Rights Reserved