John's Week CD/DVD

Joe Satriani


TIP!

De vorige cd miste iets. Misschien te geforceerd en te technisch. Maar deze - mooie titel trouwens - is beter in balans en ontbeert variatie en emotie niet. Coldplay heeft weer nieuwe mogelijkheden voor een volgend album.

Queen + Paul Rodgers


TIP!

De helft ervan plus Free zanger Paul Rodgers is geen Queen. De typische gitaarlopen van Brian May refereren aan oude tijden. Voor menig prog-fan is deze Queen/Free smeltkroes toch al foute muziek die hier niet thuis hoort.

Marillion


TIP!

Deel twee is een verzameling losse nummers. Ook hier weinig gitaarsolo's van Rothery en veel toetsen van Kelly, waarbij de productie opnieuw klasse is. In tegenstelling tot wat de bandsite vermeldt, overal te koop en niet alleen via internet.

Tears for Fears


TIP!

Dit tweede album betekende de doorbraak van deze Britse band. Er werden er bijna tien miljoen van verkocht. Onder de sessiemuzikanten bevonden zich Mel Collins en Jerry Marotta. Nu is er een Deluxe versie met als bonus een cd met 'rarities'.

The Reasoning

Dark Angel (2008)

TIP!

Zangeres Rachel Jones (ex-Karnataka) is inmiddels gehuwd met oprichter en ex-Magenta bassist Matthew Cohen. Met een nieuwe gitarist is de muziek een stuk progressiever en gevarieerder geworden. De goede balans lijkt gevonden.

Mountain


TIP!

Bassist en producer van de Cream, Felix Pappalardi, had ook een eigen band. Topwerk met nogal wat Cream invloeden of was het omgekeerd. Veel teksten op het album zijn van Gail Collins Pappalardi, zijn vrouw die hem in 1983 doodschoot.

Jack Bruce & Robin Trower

Seven Moons (2008)

TIP!

De grommende gitaar van Procol Harum's Robin Trower met de heftige baslijnen en zang van Jack Bruce. Drummer Gary Husband maakt het trio in de Cream-stijl compleet op elf fraaie songs. Kon dit niet met Clapton en Baker?

Genesis

1970-1975 (2008)

TIP!

De droombox is er eindelijk. De meest artistieke periode nu als SACD en 5.1 mixen. Dat laatste - ‘Supper's Ready' - is een ultieme luisterervaring. Veel geld maar het is top. Nu nog een Genesis Live box - tip - maar die zit niet in de planning.

Joe Jackson


TIP!

Toevallig kwam ik goedkoop de 'Deluxe Edition' van dit album tegen. Wat me opviel was wat een progressief werk het is. Invloeden van allemaal verschillende stijlen verwerkt tot een uniek, eigen geluid. Het resultaat klinkt ook nu nog modern.

Sylvan


TIP!

Sylvan bestaat tien jaar en 'viert' dit met een dubbel-cd en een dvd. Centraal op de albums staat een concert van 'Posthumus Silence'. Op de cd-versie is de tweede schijf gevuld met nummers van andere albums en dit deel staat niet op de dvd.

Anathema

Hindsight (2008)

TIP!

Om het wachten op het nieuwe album op te vullen heeft Anathema hun bekendste songs semi akoestisch uitgevoerd. Somber blijft de toon maar deze uitvoeringen zijn schitterend. Het artwork is daarbij weer heel mooi.

Oasis


TIP!

Muzikale ontwikkeling heeft de band goed beschouwd niet, ook daarin zijn ze niet progressief. Maar nummers schrijven die je direct beetpakken kunnen ze nog steeds. Inzakken naar het eind? Onzin. Het Mellotron wuift weer mysterieus mee.

The Verve

Forth (2008)

TIP!

De comeback van The Verve biedt opnieuw breed uitwaaierende muziek met lange nummers vol dreigende keyboards en spannende gitaren door strakke bas en drums bij elkaar gehouden. Zanger Ashcroft is daarbij in topvorm.

David Gilmour


TIP!

Een week voor het overlijden van Richard Wright kwam dit uit. Liefst vier versies waarvan de box-versie de mooiste is. Het openlucht spektakel uit 2006 is, zonder dat men het toen kon vermoeden, een waardig eerbetoon aan Richard.

Richard Wright

Broken China (1996)

TIP!

Het overlijden van de weinig opvallende maar o zo belangrijke medeoprichter en toetsenist van Pink Floyd is een grote slag. Naast zijn unieke bijdragen aan zijn band laat hij twee soloalbums achter. Dit is de donkerste.

Audioslave


TIP!

Zo klinken soms bands in de progressieve hoek. Hebben die naar dit geluisterd? Audioslave is Rage Against The Machine met Soundgarden zanger Chris Cornell. Na drie albums boekte men geen progressie meer en is de band ontbonden.

John Paul Jones


TIP!

De meest onderschatte persoon binnen Led Zeppelin? Zijn bijdrage is meer dan alleen bas, zo speelde hij ook keyboards, Mellotron en mandolin. Op dit op het DGM label uitgebrachte album is te horen wat een kwaliteit hij heeft.

R.E.M.

Accelerate (2008)

TIP!

Eindelijk na vier jaar een nieuw album van deze geëngageerde Amerikanen. De lengte is met vierendertig minuten er één van een EP maar de kwaliteit vergoedt veel. Alternatieve muziek die progressief en commercieel is.

The Doors


TIP!

Deze “The Very Best Of” box met “40th Anniversary Mixes” biedt een goed overzicht van de zes Doors albums. Na zoveel jaren valt vooral op hoe progressief de band speelde en natuurlijk veel meer was dan alleen zanger Jim Morrison.

Deep Purple

Fireball (1971/96)

TIP!

De z.g. MK2 bezetting van deze band stond met de albums ‘In Rock', ‘Fireball' en ‘Machine Head' mede aan de basis van de hardere progressieve rock. Op dit album zelfs psychedelica uitstapjes op de tracks ‘The Mule' en ‘Fools'.

Jan Akkerman


TIP!

Jazzfestivals gaan meer en meer “Close to the Edge” en zelfs daarover. Dus Akkerman op “The Hague Jazz 2007”. Jan kennende doet hij gewoon waar hij zin in heeft, dus weinig jazz en vooral veel Jan Akkerman. Op cd/dvd met veel extra's.

The Dregs


TIP!

In Europa zijn The (Dixie) Dregs voornamelijk bekend door de inmiddels bij Deep Purple spelende gitarist Steve Morse. In de VS kreeg de groep in 1979 al een Emmy-nominatie voor 'Best Rock Instrumental Performance'.

Portishead

Third (2008)

TIP!

Het nieuwe en pas derde studioalbum van triphop-band Portishead is experimenteler waardoor het minder op het Zweedse Paatos lijkt dan voorheen. Want dat was opmerkelijk, alleen Portishead deed het tien jaar eerder.

The Watch

Ghost (2001)

TIP!

Een nieuw album van deze Italianen. Is dat nodig? Eigenlijk niet want oud werk blijft ook nieuw voor mij. Aangenaam muzikaal symfo-rock behang met bekende loopjes in een andere volgorde waardoor het toch boeit.

Genesis

When in Rome (2008)

TIP!

Na de dubbel-cd met optredens op diverse plaatsen in Europa nu de al aangekondigde 3-dvd van het concert in Rome voor 500.000 mensen. Super beeld, super geluid, het blijft mooi. Waarom nooit de ambitie om nieuw materiaal te schrijven?

Coldplay


TIP!

De band wilde een nieuwe weg inslaan zonder de grote aanhang te verliezen. Dus minder “mainstream” pop en meer experimenten waarbij Brian Eno de productie en “sonic landscapes” verzorgde. Een sterk album is het resultaat.

Poverty's No Crime


TIP!

Het recente album van deze prog-metal band is uitstekend. Ook eerder werk is prima. Hot news: zanger Volker Walsemann blijft bandlid maar is op eigen verzoek geen “leadsinger” meer. Bij Duitse degelijkheid lijkt dat geen probleem.

Paul Weller

22 Dreams (2008)

TIP!

De behoudende koers die hij de laatste jaren aanhield is met deze tweeëntwintig muzikale inspiraties verlaten. Zelfs Robert Wyatt is van de partij en de moog en het mellotron zijn aanwezig op een paar onvervalste psychedelische momenten.

Mostly Autumn

De personele veranderingen gaan voort. Weer een nieuwe drummer en fluitiste Angela Gordon, toetsenist Chris Johnson en gitarist Liam Davison zijn verdwenen. Josh/Findlay domineren als nooit tevoren. Het blijft een hoog niveau.

The Cure

Bloodflowers (2000)

TIP!

De zoekfunctie, sinds kort aanwezig op de site van OJE Music, nam alle twijfels weg. The Cure heeft veel invloed op progressieven dus dat kan een weekcd zijn. Deze bijvoorbeeld uit 2000 met een tijdloze band in topvorm.

Andromeda

II=I (2003)

TIP!

Prima Zweedse metal met een progressief randje. Erg productief zijn ze niet met drie albums sinds de start in 1999. Vanaf deze cd is er een nieuwe zanger die het eerste album opnieuw ingezongen heeft, dus daar zijn twee versies van.

Muse


TIP!

Miljoenen fans en bijna net zoveel haters kent dit Engelse drietal. De band is absoluut meer dan een nep-Radiohead en neemt naast de theatrale momenten nu op tijd gas terug. Hoe vaak worden ze niet als referentie genoemd bij progreviews?

Everon

North (2008)

TIP!

De bombast van deze Duitsers is altijd blijven hangen tussen hard en symfonische rock. Soms volledig dichtgemetseld doet het verlangen naar rustiger momenten die er dan ook prompt komen. Op ‘North' heeft men een goede balans gevonden.

Anti-Depressive Delivery

Feel. Melt. Release. Escape (2004)

Al weer lang geleden werd deze toen veelbelovende Noorse band bij OJE Music belicht. Wat is er met hun gebeurd? Van de aardbodem zal men niet verdwenen zijn. Er schijnt nu eindelijk een nieuw album aan te komen.

Steve Winwood

Nine Lives (2008)

TIP!

Een verrassend goed nieuw album. Dit keer live in zijn studio met o.a Eric Clapton. Het resultaat: negen smakelijke nummers in zijn veelzijdige en unieke stijl. De “Limited Edition” heeft een dvd die een aardig beeld van Steve's landleven geeft.

The Church

The Church


TIP!

The Church is geen prog maar ik ken vrij veel mensen in de 'scene' die deze band waarderen. Dit album heb ik al jaren op cd en met name 'Metropolis' en 'Disappointment' blijf ik erg mooi vinden.

Opeth

Still Life (1999/2008)

TIP!

Ik begrijp niets van “Extreme Death” en “Black Metal” terwijl ik Opeth wel enorm kan waarderen. Zou het komen omdat de band nooit bezig is geweest met de puberale kanten van dit soort muziek? Deze 5.1 surround mix uitgave klinkt geweldig.

Steve Stevens

Memory Crash (2008)

TIP!

Deze “Guitar Hero” is met solowerk niet bijster productief. Maar wat hij maakt is buitengewoon expressief, mede door het vermengen van de klassieke gitaar in zijn dampende rockstijl. De gitaarhemel gaat weer eens open.

Steve Vai

The 7th Song (2000)

TIP!

Niet zomaar een verzamelaar van deze meestergitarist. Het zevende nummer op zijn cd's er altijd één dat mysterieus en spiritueel is. Hier elf zevende songs van zijn albums bijeen. Techniek met emotie.

Free

Fire and Water Deluxe Edition (1970/2008)

TIP!

Het meesterwerk van deze hardrock pioniers is nu als “Deluxe Edition” uitgebracht. Veel nieuws staat er voor de echte fans niet op. De tegelijk verschenen uitgave van het soloalbum van gitarist Paul Kossoff is voor hen interessanter.

Zero Hour


TIP!

De laatste albums van deze Amerikaans prog-metal band waren niet alleen van gewapend beton, ze misten vooral warmte. Er is een nieuwe zanger aangetrokken en dat lijkt daar verandering in te brengen. Snoeihard is het nog steeds.

Queensrÿche


TIP!

Ik verbaas me regelmatig als de Amerikaanse heavymetal band Queensrÿche in de symforock hoek opduikt. Misschien ligt het conceptalbum ‘Operation: Mindcrime' daaraan ten grondslag. Deze goede verzamelaar brengt mij niet op andere gedachten.

Frank Zappa

De lopende actie van Ryko biedt een mooie gelegenheid een collectie van Frank Zappa & Mothers voor een schappelijke prijs compleet te maken of aan te gaan leggen. Een selectie “mind-breaking live acts”.

Oasis


TIP!

Oasis op een site over prog? Dat gebeurt als je zeer sterke nummers schrijft en vervolgens net zo veel oude, analoge instrumenten gebruikt als de gemiddelde progband. Met name het Mellotron in de afsluiter 'Let There Be Love' is geweldig.

Ten


TIP!

Melodieuze hardrock met lange nummers die een zoektocht lijken naar iets dat er al is. Drijvende kracht en zanger/componist Gary Hughes heeft een enigszins gladde stem, het resultaat is stevig en toch ontspannen.

Stratovarius

Stratovarius (2005)

TIP!

Deze Finnen, met als bandnaam een samentrekking van Stratocaster en Stradivarius, maken vooral op hun latere albums zoals ‘Elements Pt. 1 en 2' progressieve en symfonisch getinte powermetal. Na de reünie volgde dit prima album.

Steve Walsh

Shadowman (2005)

TIP!

Steve Walsh musiceert op zijn solowerk ver verwijderd van zijn band Kansas. Hij schuwt het experiment niet en hij heeft met dit album opnieuw stevige rock met veel progressieve ingrediënten gemaakt.

Emerson, Lake and Palmer


TIP!

ELP was voor velen de opmaat tot de punk-wave, eind seventies, voor anderen de synthese tussen klassieke en rockmuziek. Liefhebbers zijn liefhebbers gebleven, voor haters geldt hetzelfde. Maar dit blijft gewoon een uniek album.

Within Temptation


TIP!

Symfonische gothic-metal voor het grote publiek. Immens populair in vele landen. De grootste zuurpruim van het meest zure medium zal het - onterecht - glad en commercieel vinden, Louter effectbejag. Slaap zacht, ik dus niet.

Peter Gabriel

Hit (2003)

TIP!

Als je de meeste muziek van Gabriel al bezit laat je ‘Hit' voor wat het is. Onterecht want naast twee “unreleased” tracks en een aantal nieuwe mixen is de songlist uitstekend gekozen en geeft het een gevarieerd overzicht van zijn solowerk.

Ray Wilson & Stiltskin

She (2006)

TIP!

Solo komt Wilson beter uit de verf dan destijds als zanger van Genesis. Ooit succesvol met de groep Stiltskin heeft hij zijn oude groep nieuw leven in geblazen met pakkende muziek met een metalrand.

Genesis


TIP!

Met dit overzicht van de recente Europese tour wordt door het drietal Banks/Rutherford/Collins, aangevuld met de beproefde krachten Stuermer/Thompson, een niet te missen stuk kwaliteit en emotie gebracht. Het voegt warempel wat toe.

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2021 OJE Music OJE Web All Rights Reserved