John's Week CD/DVD

The Ocean


TIP!

Nog een verrassing die eigenlijk te laat voor de jaarlijst komt. De cd is niet alleen schitterend verpakt, het is een album dat staat als een huis. Deze Duitsers blijken meesters in stevige metal met progressieve, mathcore en postrock invloeden.

Captain Beafheart & His Magic Band


TIP!

Het overlijden van Don van Vliet alias Captain Beafheart maakt dit actueel. Dichterlijk en ongrijpbaar is het zijn bekendste werk. Voor mij is dat de bijdrage aan ‘Hot Rats' van zijn vriend Frank Zappa. Sinds 1982 schilderde hij alleen nog maar.

Tame Impala

Innerspeaker (2010)

TIP!

De jaarlijsten van meer algemeen op rock georiënteerde bladen bevatten nauwelijks progressieve muziek. Slechts schaarse uitzonderingen. Deze Australische band leunt er met een mix van psychedelica en seventies rock dicht tegenaan.

Seventh Wonder


TIP!

Prog metal uit Zweden waarbij de power niet de details en melodie wegblaast. De zanger heeft veel weg van Joe Walsh. Een opvallende afsluitende song die ruim dertig minuten duurt. Getipte kanshebber voor de jaarlijsten, inderdaad.

E.M.A.K.

A Synthetic History of... (1982-88/2010)

TIP!

In navolging van o.a. Tangerine Dream en Kraftwerk werd in Keulen elektronische muziek gemaakt. Begin jaren tachtig leidde dit tot drie albums die door deze uitgave herontdekt zijn. Het tijdsbeeld kleeft er aan, maar het is verrassend goed.

Karnataka


TIP!

Als enig oerlid heeft bassist Ian Jones een geheel nieuwe line-up samengesteld. Met opnieuw een zangeres wordt uitstekend gespeeld. Maar een eigen geluid naast b.v. Mostly Autumn, Panic Room en The Reasoning blijft niet eenvoudig.

Jethro Tull

Stand Up (1969/2010)

TIP!

In deze “Collector's Edition” van het tweede Tull-album is de unieke “Pop-up Sleeve” van destijds in miniatuur aanwezig. Als extra een liveregistratie ‘Carnegie Hall '70' in DTS Surround. Dat zat ooit al in de zeer gelimiteerde “Cigar Box”.

Lunatic Soul


TIP!

Het zwarte debuut van dit side-project van Riverside zanger Mariusz Duda heeft nu een witte opvolger. Het is daarmee niet minder donker geworden. Dus opnieuw duistere muziek waarin ditmaal een Aziatische sfeer opdoemt.

Black Mountain


TIP!

Weer zo'n niet progressieve groep die lekker progressief bezig is. Deze Canadese psychedelische band mengt donkere en stevige hard rock met dromerige toetsen waarbij zelfs een mellotron gebruikt wordt.

Kingfisher Sky


TIP!

Het eerste album maakte al duidelijk dat dit niet de zoveelste “Female Fronted” prog-gothic-metal band is. Deze opvolger bevestigt dat. Geen overbodige krachtpatserij maar een goede balans vanuit verschillende invloedsferen.

Engineers


TIP!

De band schijnt nogal gewijzigd te zijn. Voor mij maakt het niet uit, ook dit derde album bevat prima sferische muziek die toegankelijk en gevarieerd is. Met een 2e cd waarop alles zonder zang staat. Een gemakkelijke bonus die nuttig blijkt.

King Crimson CD/DVD

Islands (1971/2010)

TIP!

Het vierde album van KC was er één van een band op zoek naar nieuwe wegen. Op de 5.1 surround mix is op verbluffende wijze de gelaagdheid en muzikale inventiviteit te ontleden. Een andere dimensie dankzij het duo Robert Fripp/Steven Wilson.

Robert Plant

Band of Joy (2010)

TIP!

Je roots verkennen lijkt niet erg progressief. Is het een modeverschijnsel of van alle tijden? Naast recent Collins en Clapton kan ook Robert Plant het niet laten. Maar het brengt boeiende muzikale invalshoeken die de blik verbreden.

Kamelot


TIP!

De muziek van de band heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld van powermetal naar progmetal. Op dit negende album zijn daarbij meer symfonische elementen gevoegd dan ooit. Een mega act op festivals is opnieuw gewaarborgd.

Richard Thompson

Dream Attic (2010)

TIP!

Zijn naam zal altijd verbonden blijven aan die van Fairport Convention. Ook zijn solowerk is indrukwekkend. De draad is weer opgepakt met nieuw werk, als vanouds met passie en vol energie live uitgevoerd waarbij kritisch met zijn teksten.

Day Six


TIP!

Een mix van rock en metal met progressieve kenmerken. Veelal lange nummers die waarderingen van slaapverwekkend tot geniaal oproepen. Een veelbelovend debuut van deze Nederlandse band op een Fins label.

Spock's Beard

X (2010)

TIP!

Nieuw werk van SB blijft een markante gebeurtenis. Na eerste beluisteringen: Okumoto doet veel keyboards waardoor Alan Morse weinig ruimte voor zijn sologitaar krijgt. Het is een goed album met als beste nummer ‘Jaws of Heaven'.

Rick Wakeman - Blu-ray/DVD/CD


TIP!

Hij wilde zijn tweede soloalbum destijds al live spelen bij het Hampton Court Palace maar daar kreeg hij geen toestemming voor. Totdat hij werd gevraagd dit in 2009 alsnog te komen doen. Een virtuoos en groots spektakel is het resultaat.

Orchestral Manoeuvres in the Dark


TIP!

Liefst twee mellotrons gebruikte deze synth-pop band. Beïnvloed door Kraftwerk en Tangerine Dream blijft het markante muziek uit de eighties. Nog altijd actueel waarbij deze hun topwerk bleek. De remaster heeft veel bonustracks.

Iced Earth


TIP!

De gehele ‘Something Wicked' sage in een box. Vier cd's en een bonuscd plus poster en extra boek maken het ook voor degene die niet helemaal weglopen met deze heavy-metalband een mooie aanschaf voor een scherpe prijs.

Wolfmother

Cosmic Egg (2009)

TIP!

Het debuut van deze Australiërs werd bejubeld. Bandleider Andrew Stockdale heeft een nieuwe band om zich heen geformeerd waarmee hij het hoge niveau weet te handhaven. Het blijft verrassend goede hardrock in een retro jas.

Strawbs


TIP!

Deel twee van de BBC opnames van de Strawbs bevat drie integrale concerten. Daarbij de ooit als ‘In Concert' uitgebrachte optredens uit 1973 en 1974. Deze zijn op cd al jaren niet meer verkrijgbaar en een “collectors item”.

Dweezil Zappa


TIP!

Dweezil moet oppassen dat hij niet de super cover artiest van de muziek wordt. Maar met zo'n oeuvre van je vader is het bijna niet meer nodig eigen nummers te gaan maken. De reden om dit te doen, Frank's muziek promoten, is een goede.

Mike Keneally

Wooden Smoke (2001)

TIP!

Keneally is bij mij voornamelijk bekend als gitarist bij Frank Zappa. Daarnaast heeft hij bij zoveel anderen gespeeld dat zijn solowerk moeilijk te plaatsen is. Dit album heeft, heel verrassend, een “Anthony Phillips feeling”.

U2


TIP!

Progressieve rockers kunnen altijd inspiratie halen uit deze band. Al was het maar om vast te stellen hoe je steeds weer vernieuwen kunt en toch jezelf kan blijven. Groter dan ooit is dit concert dan ook heel actueel.

Jade Warrior

Eclipse (1973/2009)

TIP!

Misschien hebben liefhebbers gemist dat in 1973 opgenomen destijds niet uitgebracht werk recent door Repertoire Records heruitgebracht is. De opnames brachten zoveel nummers voort dat ‘Eclipse' en de ‘Fifth Element' ontstonden.

Mike Oldfield

Hergest Ridge (2010)

TIP!

Heruitgaven van oude albums zijn vaak interessant door het betere, geremasterde geluid en de bonustracks die meegeleverd worden. Tegenwoordig is een 5.1 surround mix een nieuwe extra dimensie zoals bij deze 3-cd deluxe edition.

The Pineapple Thief


TIP!

Twee jaar geleden doorgebroken naar een groter publiek ontwikkelt de band rond zanger, gitarist en componist Bruce Soord zich weer verder. Een kandidaat voor jaarlijsten met de potentiële hoes van het jaar.

Wishbone Ash


TIP!

Wishbone Ash is een bijzondere band maar is het nu prog-rock? De bezetting met gitarist Andy Powell viert veertig jaar als band uitbundig. Met een prima concert maar de muzikale ontwikkeling staat al heel lang stil.

IEM


TIP!

Naast het regulier verkrijgbare materiaal is er van Steven Wilson altijd een enorme hoeveelheid gelimiteerd werk. IEM is zijn electronische project. Dit album is een tot duizend stuks gelimiteerde oplage dat improvisaties uit 1999 als bron heeft.

Camel

Pressure Points (1982/2009)

TIP!

Het concert ten tijde van ‘Stationairy Traveller' was langer maar paste niet op een enkele lp die later de cd werd. Nu is het eindelijk geremastered op een dubbel-cd verschenen. Het topoptreden met zes nummers meer is nu compleet.

Richard Barbieri


TIP!

Richard Barbieri heeft een lange carrière achter de rug. Toetsenist bij Japan, een duoproject met ex-Japan's Steve Jansen en alweer bijna twintig jaar keyboards bij Porcupine Tree. En nog veel meer waaronder zijn tweede soloalbum.

Shadowland

Edge of Night (2009)

TIP!

Door de vele bezigheden van Clive Nolan - o.a. Pendragon en Arena - was er sinds 1996 niet veel meer van de band vernomen. Met Nolan als frontman is dit - een beetje tegen verwachting - een hele aardige dvd van prima kwaliteit.

Mr Gil

Skellig (2010)

TIP!

Na Collage maakte gitarist Mirek Gil in 1998 een prima solo album. De opvolger werd snel aangekondigd maar dat heeft dus uiteindelijk twaalf jaar geduurd. Met de Poolse zang van zijn maatje uit Believe is het goed maar minder toegankelijk.

Mostly Autumn


TIP!

Het had natuurlijk een dubbelalbum moeten zijn i.p.v. twee aparte maar uitstekende live cd's. Het markeert het vertrek van zangeres Heather Findlay die solo gaat. Jammer maar met Olivia Sparnenn staat een prima opvolger klaar.

Katatonia


TIP!

Als je Opeth's ‘Damnation' te soft vindt is dit een alternatief. Dezelfde sfeer met een steviger fundament waarbij zanger Jonas P. Renkse op Mikael Åkerfeldt zonder grunt lijkt. Die heeft ooit Renkse vervangen toen deze stemproblemen had.

Steve Vai & The Metropole Orchestra


TIP!

Rock muziek met een symfonie orkest. Het heeft tot geweldige resultaten geleid maar ook tot volumineuze bombast die een nieuwe generatie wakker maakte om het weg te blazen. Deze samenwerking is echter geslaagd en eigentijds.

Big Star


TIP!

Het overlijden van Alex Chilton maakt Big Star weer actueel. Succes had de band niet, later kreeg men een invloedrijke cultstatus. De recente uitgave van deze box bevestigt de kwaliteit van de groep. Helaas werd die destijds niet herkend.

Valleys of Neptune

Jimi Hendrix


TIP!

Ieder die gitaar speelt of gitaar luistert - en dat is een basis instrument ook in de progressieve muziek - kan hier niet omheen. Ook postuum werk van hem is relevant en buiten de normale normen en standaards.

Ayreon

Timeline (2008)

TIP!

Dit overzicht beslaat de Ayreon periode 1995-2008. Voor hen die alles al hebben voegt het weinig toe behoudens een erg mooie uitgave. En als je er geen fan van bent is deze ruim vijf uur een overdosis en “Over the Top”.

Peter Gabriel


TIP!

Is de creativiteit opgedroogd of is de liefde voor oud werk van anderen onstuitbaar geweest? Door de orchestrale bewerkingen zijn de “covers” van Bowie tot Radiohead nauwelijks herkenbaar. Het is muziek voor het slapen gaan.

Mastodon


TIP!

In de internationale toplijsten 2009 van reviewers - niet van lezers! - uit de progscene scoort deze opvallend vaak en hoog. Het ontbrak in de OJE Music lijsten en hoewel een prima album is dit toch meer metal dan prog.

Within Temptation (DVD)


TIP!

Gothic-metal voor het grote publiek nu helemaal in een symfonische jas doordat “The Metropole Orchestra” meedoet. Alle ingrediënten die de band succesvol maken worden tot de rand geëtaleerd. Tot zelfs erover.

Jean Michel Jarre

Aero (2004)

TIP!

Aero staat voor " Anthology of Electronic Revisited Originals". Jarre heeft van zijn oude nummers met gebruikmaking van nieuwe technieken een spectaculaire 5.1 mix gemaakt waarbij alle instrumenten afzonderlijk verwerkt zijn.

The Gathering


TIP!

Met de nieuwe Noorse zangeres Silje Wergeland is de band weer compleet en wordt, zonder dat er sprake is van een stijlbreuk, een geweldig album neergezet. Kleurrijke alternatieve rock met passie.

The Pineapple Thief


TIP!

Van de opnames van het sterke ‘Tightly Unwound' zijn een aantal restnummers en alternatieve versies blijven liggen. Acht prima songs, maar waarom wordt dit op twee aparte cd's van nog geen twintig minuten elk ‘limited' uitgebracht?

Rush


TIP!

Ik blijf me verbazen over de innige omarming van de band door symfo-rock liefhebbers. Op deze jubileum dvd's - ze hebben er sinds 2002 vijf met veel overlap - zijn ze weer geweldig bezig. Top hard-rock met een prog randje.

Redemption


TIP!

Erg onder de indruk ben ik van deze band, die geweldige muziek maak. Toen ik enige periode geleden vernam dat Nick van Dyk ziek was ging ik uit van het einde van de band. Maar in 2010 gaan ze nu toch touren in Europa.

Wolfmother

Wolfmother (2006)

TIP!

Het debuut van deze Australiërs onder aanvoering van Andrew Stockdale is goed. Zijn band heeft hij inmiddels naar huis gestuurd maar ook de nieuwe bezetting speelt retro hardrock in een moderne jas. Maar zo verrassend als deze?

John's Week CD's 2009

John's Week CD's 2008

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2021 OJE Music OJE Web All Rights Reserved