John's Week CD/DVD

Gongzilla

Five Even (2008)

TIP!

Van OProg leende ik 'Suffer' en 'Thrive' en ik dacht dat dit de enige twee albums van de band waren. Toch is Gongzilla altijd actief gebleven. 'Five Even' is het laatste album en de groep rond Hansford Rowe en Bon Lozaga is nog steeds in vorm.

Marillion


TIP!

De single box van Marillion nu op een laag geprijsde 3-cd met bovendien veel extra tracks. Fans hebben die box, dit draait wel veel gemakkelijker. Prog is meestal albums, maar de spaarzame hitsingle ‘Kayleigh' staat er zelfs in vier versies op.

King Crimson


TIP!

In plaats van ‘Back to Vinyl' lijkt me progressiever ‘Go to Surround'. Gelukkig worden ook oude meesters zo gemixed heruitgegeven. Steven Wilson heeft deze gedaan en het klinkt geweldig. Ga voor de ‘Ultimate Edition' in een 12 inch box.

Steve Hillage

Green (1978/2007)

TIP!

Zijn nieuwe samenwerking met Daevid Allen op het recente Gong album bracht de remasters van zijn solowerk weer onder de aandacht. Dat blijft unieke klasse. Dit door Pink Floyd drummer Nick Mason geproduceerde album blijft actueel.

It Bites


TIP!

"Calling All The Heroes" is de meest succesvolle single geweest van It Bites. Virgin dacht vervolgens goud in handen te hebben maar verdere hits bleven uit. Dit overzicht laat horen dat er hitpotentie was, misschien een gebrek aan geluk.

Genesis

The Movie box (2009)

TIP!

Deze box uit de Collins-periode maakt het vijftal compleet. Het is qua prijs/kwaliteit wel de minste. Op ‘When in Rome' na zit alles erin, dus ook de ‘Mama-tour' uit 1984. Echter geen bonusmateriaal zoals bij de andere vier.

Emerson, Lake & Palmer


TIP!

De groep was niet meer een hecht drietal, solo werk vond men belangrijker. Het leidde uiteindelijk tot drie solo plaatkanten en een ELP kant en heette Works I. Met het latere Works II is nu alles op één Deluxe Edition 3-cd uitgebracht.

The Gathering


TIP!

Voormalig zangeres van de band, Anneke van Giersbergen, presenteerde deze week een nieuw album. Hierdoor draaide ik deze om te beseffen wat een wereldband The Gathering is. Met de nieuwe Noorse zangeres is de stijl hetzelfde gebleven.

Big Star


TIP!

Invloedrijk als alternatieve band zonder zelf bekend te worden komt vaak voor. Deze Amerikanen uit de vroege seventies maakten destijds drie sterke albums. Hun hele oeuvre van toen is nu in een 4-cd- box heruitgebracht.

Annie Haslam


TIP!

Nieuwe artiesten zijn heel interessant vooral in het grensgebied van de progressieve rock. Maar ik blijf ook “oude” namen volgen. Zoals de zangeres van Renaissance. Ze maakt nog steeds albums op niveau en haar stem blijft uniek.

Frank Zappa

FZ Plays FZ (1996)

TIP!

De mooiste en meest markante snor uit de pophistorie. Een namaak exemplaar wordt meegeleverd met deze uitgave die eindelijk weer in Europa verkrijgbaar is. Een mooi overzicht van live uitgevoerd oud werk.

Knight Area


TIP!

Symforock vanuit stilstand die geweldig lekker klinkt hoewel het in wezen heel saai is. Zo werd het vorige album op deze site gekenschetst. Er is niet veel veranderd. Het zal geen nieuwe prog-fans aantrekken, het blijft prima wegdraaien.

The Beatles


TIP!

Naast de stereobox is er de monobox. Eigenlijk zijn deze mixen mooier dan het pseudostereo van vooral de eerste albums. De keuze blijft moeilijk, het is goed beschouwd en/en en niet of/of. Alleen wordt het dan wel erg veel geld.

The Stone Roses

The Stone Roses (1989/09)

TIP!

Niet alleen Oasis is door deze band beïnvloed. Menige progband heeft er wat van meegekregen. Door allerlei conflicten is de discografie piepklein gebleven. De remaster van het eerste album laat de actualiteit ervan nog eens horen.

Thomas Dolby


TIP!

Thomas Dolby is zijn artiestennaam gekregen door zijn passie voor muziekapparatuur. Dolby Laboratories was er niet blij mee en drong aan met die naam te stoppen. Een baanbrekende pionier waarvan nu remasters zijn verschenen.

Strawbs


TIP!

Ik draaide dit weekeinde veel Strawbs. De albums er weer eens bij gepakt omdat ze hun veertig jarig bestaan vierden. Hierdoor speelden ze twee dagen in het Twickenham Stadium en waren ze te horen in verschillende bezettingen.

Placebo


TIP!

Deze Amerikaans/Zweedse formatie gevestigd in Engeland maar met zijn oorsprong in Luxemburg geeft een lesje hoe men vernieuwende elementen kort en bondig kan integreren. Vooral de titelsong is daar een prima voorbeeld van.

Porcupine Tree

The Incident (2009)

TIP!

Kritische opmerkingen schieten me na een beperkte beluistering zo gauw niet te binnen. Kwaliteit naar verwachting zoals alleen Steven Wilson en zijn bandleden dat kunnen. De review van ‘The Incident' volgt binnenkort.

Lana Lane


TIP!

Samen met Erik Norlander en met alleen twee Nederlanders, gitarist Peer Verschuren en drummer Ernst van Ee, is rond het thema ‘Fire' een meer hardrock georiënteerde opzet gekozen. Maar Lana Lane blijft uiteraard het bekende middelpunt.

Patrick Moraz


TIP!
Na het verschijnen van 'Relayer' bracht elk lid van Yes een soloalbum uit. Samen met 'Ramshackled' van Alan White is deze het minst bekend van die abums. Een plaat met een sterke Jeff Berlin die prima bevalt met dit warme weer.

Triumvirat


TIP!
Toen er van Triumvirat een paar jaar geleden remasters verschenen leek het ook alsof de band een doorstart zou maken. Volgens de site zou er zelfs een nieuw album komen. Daarna is het angstvallig stil geworden.

Camel

Nude (1981)

TIP!
Een ontsnapte gevangene in Portugal heeft zestien jaar lang ondergedoken gezeten in grotten. Het deed me denken aan het concept van 'Nude', over iemand die vijfendertig jaar op een onbewoond eiland zat en dacht dat WO 2 nog bezig was.

Arena


TIP!

Arena op een zomerse vakantiebestemming. Live-albums brengen in de regel niets nieuws, maar de uitvoering van ‘Moviedrome' en het opvallende gitaarspel van John Mitchell maken het bijzonder. Nieuw werk komt er voorlopig niet.

Chroma Key

You Go Now (2000)

TIP!

OSI, Kevin Moore, Chroma Key. Ooit een project van hem. Hij heeft er drie albums mee geproduceerd met weinig progressie. Vreemde muziek met een bijzondere stemming, een stemming die nog steeds in OSI zit.

Niacin

Time Crunch (2001)

TIP!

Een kennis die naar North Sea Jazz ging noemde als sterk punt van de muziek daar het improvisatievermogen. Een goed voorbeeld dat dit ook kan in de prog is Niacin. De muziek klinkt niet bedacht en zou het ook uitstekend op dat festival doen.

Genesis

Live in Poland (1998/2009)

TIP!

Er is weinig beeldmateriaal van Genesis met Ray Wilson als zanger. Dit concert uit 1998 is af en toe matig van beeld en geluid. Een bezetting met een zichtbaar generatieconflict. Dit kon geen stand houden ondanks de persoonlijke kwaliteiten.

Chickenfoot


TIP!

Dit is niet zomaar een groep. Een supergroep heet zoiets, dit keer (ex)leden van Van Halen, Red Hot Chili Peppers en Joe Satiani. Vooral de laatste maakt het verschil, dit is niet zomaar een sologitarist bij een bandje.

801

801 Live (1976)

TIP!

Deze is te vinden onder de artiestennaam Phil Manzanera als ook Brian Eno. Eigenlijk heeft het gewoon geen bandnaam. Ik hou het op Manzanera, het is grotendeels de live uitvoering van zijn fameuze ‘Diamond Head'.

La Maschera Di Cera

Il Grande Labirinto (2003)

TIP!

Fabio Zuffanti duikt in heel wat projecten op. Deze band bestaat echter niet meer maar de cd op Mellow Records is nog wel te vinden. In 2003 was dit album de nummer één van Oprog, voor Dream Theater! Hij vindt het nog.

Nine Inch Nailes

Year Zero (2007)

TIP!

Industrial rock als inspiratie voor progressieve muziek? Deze band, afgekort NIN, wordt vaak genoemd. Daar zorgt oprichter en creatieveling Trent Reznor wel voor. In de studio doet hij alles zelf, live vergezelt een complete band hem.

Deep Purple

Stormbringer (1974/2009)

TIP!

‘Stormbringer' was het tweede album van de Deep Purple bezetting met David Coverdale (zang) en Glenn Hughes (bas). Deze zeer uitgebreide "35th Anniversary" uitgave bevat tevens quad en 5.1 mixen ervan.

Heaven & Hell


TIP!

De reïncarnatie van Black Sabbath met Iommi, Buttler, Appice met zanger Dio had vaker ruzie dan het muziek maakte. Dat is verleden tijd, de toppen van weleer worden niet meer gehaald, maar het blijft bovengemiddeld.

The Aurora Project


TIP!

Pas het tweede album in het tienjarig bestaan. Melodieuze rock met een metalen rand, prachtig gitaarwerk en een super productie. De zanger doet me steeds aan Clepsydra’s Aluisio Maggini denken.

Depeche mode


TIP!

De eightiesrevival heeft Depeche Mode als invloedrijke band tot een betere samenwerking dan ooit gebracht. Vertrouwde kwaliteit en Pure Reason Revolution zou zich met cd's van de band opgesloten hebben om het nieuwe album te schrijven.

The Gathering

Souvenirs (2003)

TIP!

De band heeft een doorstart gemaakt na het vertrek van Anneke van Giersbergen. Als opstap hiernaar een album waarop ze nog wel meedoet. Haar plaats is door een Noorse zangeres ingenomen en het schijnt weinig uit te maken.

Andy West with Rama

Rama 1 (2001)

TIP!

Ik kwam deze cd tegen doordat Mike Portnoy er op meedoet. Toch is de bassist bekender dan ik dacht. Hij was mede oprichter van Dixie Dregs. Tegenwoordig is hij werkzaam in de softwareindustrie en brengt nog zelden een album uit.

Transatlantic


TIP!

Toen Neal Morse zijn leven in dienst van God stelde en Spock's Beard verliet, was ook Transatlantic ter ziele. Gelukkig heeft hij ontdekt dat hij toch nog dit soort projecten kan blijven doen. Er komt er eind 2009 weer een nieuw Transatlantic-album.

Asia

Aura (2000)

TIP!

Asia is weer bij elkaar in de originele bezetting.  Dit uitstekende album staat op de site niet meer bij de discografie en is kennelijk een voetnoot geworden. De periode met John Payne is wel te vinden op de site van 'Asia featuring John Payne'.

Pain of Salvation


TIP!

Dit uitstekende concert in Amsterdam was voordat de drummer zou gaan en nadat bassist Kristoffer Gildenlöw de band verlaten had. De laatste is een broer van Daniel, het brein van de groep. De muziek zal er niet door veranderen.

Paul Weller


TIP!

Van deze inspiratiebron voor vele genres is naast een mooie 4-cd box ook een dvd uitgebracht van zijn talloze optredens voor de BBC. De tracklist op deze dvd is geheel verschillend van die van de box dus het vult elkaar prima aan.

Sigur Ros

Heima (2007)

TIP!

De songs zijn gefilmd tijdens de thuiskomst tournee en zijn bijna culturele concertgebeurtenissen op verschillende locaties in IJsland. Een dvd als een reisgids voor zowel de discografie van de band als voor het land zelf.

Thom Yorke

Eraser (2006)

TIP!

Dit minimalistische soloalbum van de zanger van Radiohead is tekstueel geïnspireerd door de hem zorgen barende klimaatverandering. De cd is verpakt in een uitklapbare digipack waarin geen plastic is gebruikt.

U2


TIP!

Het begon medio 2007 in Fez, Marokko. Samen met producers Lillywhite, Eno en Lanois werden songs gesmeed waarin de band brede progressie laat horen zonder voorspelbaar te zijn. Een vertrouwd muzikaal meesterwerk is het resultaat.

Vanden Plas


TIP!

Zanger Andy Kuntz, ook bekend van zijn solouitstapje ‘Abydos', heeft naast dit prog-metal gebeuren een lange musical loopbaan. Op dit onderhoudende live album was het bovengemiddelde niveau van deze Duitsers al duidelijk.

Depeche Mode

Ultra (2006)

TIP!

Dave Gahan had te kampen met een zware drugsverslaving. Gitarist Martin Gore was in deze periode de drijvende kracht achter de band. Inmiddels is het, net als het overgrote deel van de catalogus, verschenen als SACD en 5.1 DTS mix.

Angra


TIP!

Deze Brazilianen hebben sinds 1992 heel wat bezettingen gekend. Medeoprichters en gitaristen Kiko Loureiro en Rafael Bittencourt zijn in 2000 met een nieuwe zanger en ritmesectie geherstart en gouden progmetal albums blijven maken.

Bruford


TIP!

Sommige artiesten kunnen niet stoppen en gaan door tot ze dood van het podium vallen. Bill Bruford heeft besloten niet zo lang te wachten en is dan ook per 1 januari 2009 gestopt met touren. Zou het bij hem wel voorgoed zijn?

Srdjan Brankovic


TIP!

De prog-metal scene zal in Servië niet wijd verbreid zijn. Gitarist Brankovic heeft naast zijn bands Psychoparadox en Alogia samen met o.a. Nederlandse gasten een boeiend album gemaakt. De Balkan versie van Ayreon.

Neu!

Neu! (1972)

TIP!

Amon Duul, Can en Neu!. Psychedelische Krautrock uit de seventies. Met repeterende, ritmische en altijd vooruit werkende muziek creëerden ex-Kraftwerk leden Klaus Dinger en Michael Rother een eigen substijl genaamd “Motorik”.

Metallica


TIP!

Altijd weer een bron van inspiratie voor menig prog-metal band. Na een aantal albums die werden overladen met kritiek heeft men de oude succesformule weer opgepakt resulterend in oer-metal zoals het hoort.

Marillion

Early Stages (2008)

TIP!

De ontwikkeling van Marillion met Fish kan goed gevolgd worden met deze sober uitgevoerde 6-cd boxset. Het optreden in de Wembley Arena in 1987 is de climax. Steve Hogarth begrijpt de uitgave niet. Ik hem meestal wel, nu niet.

John's Week CD's 2008

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2021 OJE Music OJE Web All Rights Reserved