John's Week CD/DVD

Kate Bush


TIP!

Er zijn er die een album van Kate Bush al een meesterwerk vinden voordat ze het ooit gehoord hebben. Na een trage start gedomineerd door piano volgen nummers met meer spanning die wonderlijke thema's met winterse sferen hebben.

Mastodon

The Hunter (2011)

TIP!

Het vorige album werd door vele liefhebbers van prog-rock omarmd als top prog-metal. Ik vond het eigenlijk meer metal dan prog en begreep dat dan ook niet helemaal. Dit lijkt iets progressiever hoewel het stevige kost blijft.

Autumn

Cold Comfort (2011)

TIP!

Het duurt wel even voor je de meerwaarde van dit - vijfde! - album ontdekt. Deze Nederlandse band wordt met The Gathering vergeleken. Met zo'n zangeres bijna logisch. Maar het is anders, progressiever en symfonischer.

Ray Wilson


TIP!

Deze bijzondere uitgave biedt veel en kwaliteit. Naast het nieuwe album van Stiltskin wordt de hoofdmoot gevormd door Genesis gerelateerde nummers live met het Berlin Symphony Ensemble. Zowel op cd als deels (helaas) op dvd.

Gazpacho

London (2011)

TIP!

Een jaar na de live dvd 'Loreley' en het studioalbum ‘ Missa Atropos' opnieuw live-werk, nu van een optreden in Londen. Een doorsnee van het oeuvre met de nadruk op de latere periode. Sfeervolle dromerijen van grote klasse.

White Willow


TIP!

Eindelijk een nieuw album. Na vijf jaar zijn er nogal wat wijzigingen waaronder weer een ander zangeres. Maar het blijft prima in stijl met een opmerkelijke bijdrage van Tim Bowness die er wel direct zijn nummer van maakt.

Haken

Visions (2011)

TIP!

Deze Engelse prog/metal band kan met dit tweede album zo maar in mijn top tien jaarlijst gezet worden. Meer prog dan metal, zelfs symfomane trekken, met een alles overwinnende titelsong van ruim twintig minuten.

Frank Zappa


TIP!

Zappa kocht ooit een synclavier waarmee hij dacht geheel alleen klassiek te kunnen componeren om dat vervolgens zonder band te spelen. Civilization Phase III was het resultaat. Dit restte er nog. Weinig toegankelijk werk wat tijd vraagt.

John Wesley


TIP!

Kort en goed, dit solo werk van de hulpgitarist en zanger bij Porcupine Tree Live. Eerst alleen verkrijgbaar via zijn website, deze Madfish uitgave bevat een nummer meer. Ook dan duurt het toch maar net dertig minuten met een smaak naar meer.

Spiritual Beggars


TIP!

Soms kan je met een band in aanraking komen door slechts één bekende link. Hier is dat door (ex) Opeth's Per Wiberg. Dit is alweer hun zevende album - zes gemist! - en bevat sterke Zweedse Hard/Metal Rock.

Anyone's Daughter

Adonis (1978/2010)

TIP!

Het debuut album gemaakt op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Geremastered - met de originele hoes! - is hij nog mooier en niet alleen door de fameuze song ‘Blue House'. Een relatief onbekend meesterwerk zal het blijven.

Wondrous Stories

A Complete Introduction to Prog Rock (2010)

TIP!

Waarom zou je dit kopen als je het meeste wat op de vier cd's staat al hebt? Er staan een paar minder bekende bands op, het geeft ideeën bepaalde albums weer eens geheel te draaien, er zit een leuk boek bij, het is goedkoop.

Panic Room

Equilibrium (2009)

TIP!

Deze Italiaanse band wordt nog al eens verward met de Engelse naamgenoot. Dezelfde naam maar zeker niet dezelfde muziek. Dit is prima stevige kost wat gemakkelijk voor prog-metal door kan gaan. Een website zou ook een idee zijn.

Jon Anderson


TIP!

Meligheid en herhaling troef maar klasse blijft het. Fans zullen echter geen genoeg kunnen krijgen van de ijle zangkunsten van de van astma herstelde ex-Yes zanger. Met opnieuw een dosis Jezus, God, Krishna, Love en Dreams.

Omnia

Wolf Love (2010)

TIP!

Nederland is de thuisbasis maar de band heeft verschillende nationaliteiten aan boord. Keltische folk is de basis waarbij in diverse talen wordt gezongen. Met een scala aan authentieke instrumenten wordt heel originele rock gespeeld.

The Shadow Theory


TIP!

Devon Graves heeft de stekker uit Deadsoul Tribe getrokken en is een nieuw avontuur begonnen. Met bassist Kristoffer Gildenlöw (ex-Pain Of Salvation) en drummer Johanne James (Threshold) is een mooi project in zijn stijl ontstaan.

Revamp

Revamp (2010)

TIP!

Na twaalf jaar After Forever vond zangeres Floor Jansen het tijd voor wat nieuws. Dat nieuwe is goed hoewel het gemakkelijk als meer van hetzelfde in dit genre beschouwd kan worden. Het heeft haar wel een “Burn Out” opgeleverd.

Jupiter Society

Terraform (2009)

TIP!

Het brein achter dit project is Carl Westholm, bekend van Carptree en Krux. Hij heeft voor gastrollen de Zweedse scene afgestroopt, resulterend in een aangenaam progalbum met diverse - vooral metal - invloeden.

Yes


TIP!

Yes heeft anno 2011 een nieuwe zanger, Benoit David, maar ook oude leden terug. Geoff Downes op toetsen en Trevor Horn als producent. Het resultaat is voor mij misschien wel het album van het jaar. Ook te verkrijgen als een, inmiddels dure, Deluxe Box.

Symphony X

Iconoclast (2011)

TIP!

Ooit had de band nogal wat progressieve rock invloeden. Die zijn grotendeels verdwenen en het is metal wat de klok slaat. Hard, scherp en heftig waarbij zanger Russell Allen de nieuwe Ronnie James Dio wil zijn. Een sterk album maar o zo anders.

Amorphis


TIP!

Finse darkmetal die het progressieve pad niet schuwt. Op dit tiende album zijn de metalinvloeden nog meer naar de achtergrond gedrongen. Het blijft stevig werk, misschien voor proglefhebbers nog altijd te stevig.

Wolverine


TIP!

Deze Zweden zijn begonnen in de Death Metal scene. Maar zij hebben zich getransformeerd tot een spannende prog band die, met een knipoog naar het Duitse Everon, een geweldig album heeft afgeleverd. Hoog in de jaarlijst, zonder twijfel.

Robbie Robertson


TIP!

Slechts een dunne link met prog-rock. Het heeft geen progressieve muziek maar een interessant en prima album opgeleverd. En dat niet alleen door de aanwezigheid van Eric Clapton en Steve Winwood.

Nordagust


TIP!

Van het Noorse Nordagust is eindelijk het debuut album uitgebracht. Dat het zo lang duurde is jammer want de band verdient meer aandacht. Een mix van prog- en folkrock met vette toetsen maken het aantrekkelijk. Niks metal uitstraling.

Memories Of Machines

Warm Winter (2011)

TIP!

Samenwerkingen zijn van alle tijden. No-man's Tim Bownes en Nosound's Giancarlo Erra hebben elkaar gevonden voor dit project. Met bijdragen van o.a. Peter Hammill, Colin Edwin, Robert Fripp, Steven Wilson en Huxflux Nettermalm.

Radiohead


TIP!

Radiohead weet telkens van nieuw werk een onaangekondigd mysterie te maken. Passend bij de muziek van de band die onverminderd onvergelijkbaar en spannend is. Of juist heel erg Radiohead dus nooit teleurstelt en eigenzinnig is.

Fleet Foxes


TIP!

Indiepop met Keltische folkinvloeden en teksten over de vrije natuur. Freakfolk vol experimenten en durf. Dat stond in de review van hun debuut. Maak na zoveel euforie maar eens een vervolg. Maar die stelt niet teleur en is ijzersterk.

Kate Bush


TIP!

Geen nieuw album maar elf bewerkingen van oude nummers. Nieuwe arrangementen, opnieuw ingespeeld en ingezongen zorgen voor een nieuwe luisterervaring. Zoiets kunnen alleen grootheden zich maar veroorloven.

Within Temptation


TIP!

Door omstandigheden heeft het nieuwe album een paar jaar op zich laten wachten. Het is aardig te vernemen dat de band het wel gehad heeft met de muziek die ze maakten. Andere songs, andere opbouw, maar is er nu echt zoveel veranderd?

Wyatt/Atzmon/Stephen


TIP!

Wyatt doet zijn hele muzikale leven al dingen die balanceren tussen meesterlijk en bijzonder en afschuwelijk, niet om aan te horen. Samen met saxofonist Gilad Atzmon en violiste Ros Stephen zet hij die lijn zonder schaamte voort.

Elbow


TIP!

Pas na jaren doorzetten brak deze formatie uit Manchester onder leiding van zanger Guy Garvey door. Maar men blijft eigenzinnig en geeft niet toe aan de commercie. En kiest voor de liefhebber en niet voor het grote publiek.

Oliver Wakeman


TIP!
Onlangs is Oliver Wakeman tot zijn eigen verrassing vervangen bij Yes door Geoff Downes. Hij kan dus solo verder. Als nieuw werk net zo goed is als dit debuut kan ik er niet om treuren. Zal hij net als zijn vader ooit weer bij Yes terugkeren?

The Watch

Timeless (2011)

TIP!

Simone Rossetti heeft met een traditie gebroken. Hij heeft zijn band niet naar huis gestuurd om met anderen verder te gaan. Gewoon weer dezelfde band met de bekende muziek die uitstekend maar niet verrassend is. Dus toch traditioneel.

Mystery


TIP!

De band rond zanger David Benoît en songwriter/gitarist Michel St-Père heeft voor dit uitstekende album Daryl Stuermer, Oliver Wakeman and John Jowitt gestrikt. Benoît is op zijn beurt weer de vervanger bij Yes voor Jon Anderson.

Van der Graaf Generator


TIP!

Het trio wat rest van de legendarische band gaat verder waar het gebleven was. Bevlogen zoals altijd. De topperiode is al lang geweest maar men blijft tegendraads goede albums maken. Hoewel zonder saxofoon het wennen blijft.

Marillion

Out of Season (2010)

TIP!

'Alweer Marillion' zullen regelmatige bezoekers denken. Maar deze drie-dvd van drie dagen Port Zélande in Nederland is geweldig. Het is een registratie die met liefst tien camera's zo boeiend gefilmd is dat het niet alleen voor fans een kijk- en luisterfeest is.

Klaus Schulze

Big in Japan (2010)

TIP!

In Japan heeft men nu wel wat anders aan het hoofd maar zijn optredens met een podium vol apparatuur zijn daar buitengewoon populair. Aanvankelijk in een tot 500 stuks gelimiteerde boxset, nu als 2-cd/dvd. “Sequencers for Ever”.

Keith Emerson Band

Moscow (2011)

TIP!

Bij dvd's die Moscow heetten denk ik vaak met een “bootleg” te maken te hebben. Echter dit concert is professioneel gefilmd en het geluid is ook top. Emerson blijft een klasse apart en zanger en gitarist Bonilla doet Lake vergeten.

Seven Reisz

Samsara (2007)

TIP!

Bands uit Bretagne zijn er niet veel. Als ze dan ook nog zingen in de eigen streektaal mag het uniek genoemd worden. 'Samsara' is een bijzonder object, met naast een cd ook een boek met tekeningen en teksten. En dat in eigen beheer.

Mogwai


TIP!

Vernieuwend zijn deze Schotten met hun zevende album niet meer. Meanderende muziek die opzwelt naar een denderende climax. Gelaagdheid en breedte waarbij de luisteraar ook in het diepe terecht kan komen. Het blijft boeien.

Coheed and Cambria


TIP!

In jaarlijsten van buitenlandse progbladen scoorde deze opmerkelijk hoog. Eigenzinnige en avontuurlijke muziek van de band rond zanger, gitarist en stripboekschrijver Claudio Sanchez. Met een vooral in Amerika opvallend hoge verkoop.

Jolly


TIP!

Met een binnenkort te verschijnen nieuwe cd in zicht het debuut van deze prog band uit New York weer eens voor de dag gehaald. Na een overrompelende start zakt het album wat in, het blijft veelbelovend. Het is dus geen ééndagsvlieg.

Mumford & Sons

Sigh No More (2010)

TIP!

De band heeft een naam die doet vermoeden met een verhuisbedrijf te maken te hebben. Opvallende Engelse folkrock volgens de beste tradities is de lading waarbij niet alleen het nummer ‘Thistle & Weeds' indrukwekkend goed is.

Orphaned Land


TIP!

Israëlische progressieve metal vermengd met Midden-Oosterse invloeden. Hun albums handelen over tegenstellingen zoals licht-duisternis, heden-verleden, god-satan, oost-west. Extreme muziek gemixt door Steven Wilson.

Jon Anderson & Rick Wakeman


TIP!

De stemproblemen van Jon Anderson zijn voorbij maar de kracht van weleer heeft hij duidelijk nog niet. Met alleen Wakeman aan zijn zijde is dat geen probleem. Op tournee met Yes vinden zijn oude bandmaten dat blijkbaar wel.

Japan


TIP!

Mick Karn, geboren als Anthony Michaelides, is deze week overleden. Hij was bassist bij Japan en hij ontwikkelde een unieke basstijl. Deze was een kenmerkend onderdeel van hun muziek die verder werd gedomineerd door David Sylvian.

MGMT


TIP!

MGTM staat voor management. Psychedelische synt-pop uit Amerika. Er zitten raakvlakken met prog-rock in hun muziek. Ze schuwen zelfs lange nummers niet. Zoals ‘Siberian Breaks', ruim twaalf minuten, waarmee ze ook weten te boeien.

John's Week CD's 2010

John's Week CD's 2009

John's Week CD's 2008

John's Week CD's 2007

John's Week CD's 2006

© 2003-2021 OJE Music OJE Web All Rights Reserved