Prog Potentials

In de rubriek “Prog Potentials” wil OJE Music artiesten belichten die als veelbelovende nieuwkomers kunnen worden gezien. Maar ook nogmaals bands die ooit een veelbelovend debuut uitbrachten en waarvan wij ons afvragen of er ooit nog een vervolg komt.

Tevens willen wij hen, die of geïnspireerd door of zonder duidelijke roots muziek maken en die progressief in de ruimste zin van het woord te noemen is, onder de aandacht brengen.

Globaal betreft het muziek die zich kenmerkt door afwijkende songstructuren en invloeden uit andere muzieksoorten zoals klassieke muziek, folk, jazz, avant-garde en etnische muziek. Daarnaast hebben songteksten vaak een boodschap en conceptalbums zijn niet ongebruikelijk. Genres zoals jazzrock, heavy metal, new age en synthesizermuziek kunnen eveneens interessante “Prog Potentials” voortbrengen.

In deze rubriek komen ook artiesten aan bod waar we geen reguliere review van plaatsen. Meestal betreft dit muziek die met weinig middelen en ondersteuning gemaakt is en niet direct vergeleken moet worden met albums van hen die daar wel over beschikken. Daarom geven we in dit overzicht geen waarderingen zoals in de reguliere reviews wel het geval is.

RAK - Lepidoptera
Label:
Circle Records
Site:
artofrak.com
Jaar:
2004
Duur:
62:39
Recensent: OProg


RAK is een pseudoniem voor de Zwitserse toetsenist Marc Grassi. Hij heeft met zijn rond hem geformeerde band zeker interessante mogelijkheden. Tot die tijd is dit een verdienstelijk debuut en blijft het een belofte voor de toekomst.

Lees de uitgebreide review

Pilgrym - Pilgrimage
Label:
Transubstans records
Site:
pilgrym
Jaar:
2004
Duur:
42:53
Recensent: JProg


Dit debuut was veelbelovend maar is alweer van 2004. Men is al heel lang met een tweede album bezig maar het proces verloopt blijkbaar uiterst traag. Wie weet komt er nog wat.

Lees de shortcut

Sub.Sience - A History of Hysterics
Label:
Eigen beheer
Site:
subscience
Jaar:
2008
Duur:
45:51
Recensent: JProg


Sub.Sience is een viermansband in de klassieke rockbezetting: zang, gitaar, bas en drums.
Het resultaat is een album met elf relatief korte, afwisselende nummers.
Sub.Sience heeft met ‘A History of Hysterics' een knap staaltje van hun kunnen afgeleverd.

Lees de uitgebreide review

Splinter - Dreamers
Label:
Eigen beheer
Site:
splinter
Jaar:
2007
Duur:
55:42
Recensent: JProg


Live was men al redelijk succesvol wat onder andere geleid heeft tot een ontmoeting met Jonas Reingold, de bassist van The Flower Kings en zijn eigen band Karmakanic. Deze was zo onder de indruk van Splinter dat hij het vijftal uitnodigde om in zijn Zweedse studio samen met hem een album op te nemen.

Lees de uitgebreide review

Headspace - I am....
Label:
Blueprint
Site:
headspace
Jaar:
2007
Duur:
25:32
Recensent: JProg


"Headspace is een nieuwe vijfmansband waarin onder meer Adam Wakeman als toetsenist en Damian Wilson (Threshold, Landmarq) als zanger deel vanuit maken. Gezamenlijk heeft men als doel om grootse rockmuziek te maken, de weg gewezen door illustere artiesten zoals Led Zeppelin, Pink Floyd, Yes en Jimmy Hendrix. Muzikanten waarvan men geleerd heeft dat rockmuziek meer is dan harde gitaren en schreeuwende zang. Muziek die zich ontwikkeld heeft met meer diepgang dan men ooit heeft mogen denken". Aldus de ronkende introductie bij de debuut EP ‘I am…….’

Lees de uitgebreide review

XhohX - Karyotypexplosion
Label:
Eigen beheer
Site:
xhohx
Jaar:
2007
Duur:
54:36
Recensent: Jprog


Het Belgische duo XhohX, Ramon Ribas Coca (gitaar, drum programming) en Oregolakatzor (bas), promoot zichzelf als “Chaotic and Organic No Wave Band” die poly-ritmische en atonale Music speelt. Beïnvloed door No Wave en Rock in Opposition bands.
Een waarschuwing: begin hier alleen aan als je van complexe, energieke, “organized chaos” avant-rock houdt. Een donderstorm van geluid waar sporadisch een korte stilte valt om adem te halen en - dat vooral - weinig tot geen gangbare songstructuren.

Lees de uitgebreide review

Uzumaki - Join Us
Label:
Demo
Site:
uzumaki
Jaar:
2007
Duur:
49:46
Recensent: JProg


"Uzumaki is een side project van muzikanten van diverse symfo-rock en metalbands. We hebben elkaar ontmoet bij verschillende festivals waar onze bands optraden en kwamen daarbij achter een gezamenlijke voorliefde voor technische metal. Met deze samenstelling kunnen we eindelijk deze liefde voor snelle zware riffs kwijt. We maken muziek voor muzikanten met deze progressieve metal formatie! Na een aantal oefensessies met origineel materiaal van gitarist Joost Nusselder hebben we een cd samengesteld met volledige samenwerking en opnames via het internet, ‘Join Us'."

Aldus de informatieflyer van Uzumaki zelf.

Het album beslaat negen nummers. Na de openingstrack, die eigenlijk een collage van kamergeluiden is, volgt stevige muziek die zich het beste als prog-metal laat omschrijven. De eerste nummers zijn door gitaar gedomineerd of het zou moeten zijn dat de toetsen in dit eerste deel van het album te diep in de mix zitten. De geluidskwaliteit is in aanvang matig, de synchronisatie is ook niet helemaal top, vooral de drums hebben hier last van en staan en beetje los van de rest. Maar gedurende de cd wordt dit euvel steeds minder. De gedreven bassolo in ‘Artificial Sweetener’ is opvallend en vooral ‘A Badger’s Fluffy Tale’ heeft een goede structuur. Op het titelnummer, ‘Join Us’, wordt een partij metal gepresenteerd die er zijn mag waarbij het gemis aan een zanger, iets wat op den duur wel opdoemt, geen leegte is. Een rustpunt wordt gevonden met ‘Hermetic Visions of the Colosseum’ waarbij de pianotoetsen een mooi contrast vormen met de beukende gitaren. De groep blijft op dreef waarbij de jazzy gitaar op ‘JPB’ naast de bijna symfonische en brede toetsenopbouw mooie elementen zijn. Lekkere gitaarlopen in ‘Quickly Decelerate’ verbloemen dat de songlijn hier enigszins zoek raakt. Het afsluitende ‘Spiced up Funk’ is theatraal opgebouwd met een heftig samenspel tussen toetsen en gitaar en zorgt zo voor een uitbundig slotakkoord.
Beïnvloed door verschillende stromingen heeft Uzumaki een mooi visitekaartje afgegeven. Er kan nog veel verbeterd worden maar talent hebben de bandleden zeker.

JProg (2-2008)

Bezetting:
Joost Nusselder (Switched On) - gitaar, bas, chapman stick
Ruben Meibergen (The Vimps) - drums
Matthijs Hoesintalib, (Dental Carnage) - gitaar
Antal Nusselder (Awakening) - synth, samples


© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved