Splinter

Splinter - Dreamers
Label:
Eigen beheer
Site:
splinter
Jaar:
2007
Duur:
55:42
Recensent: JProg
Waardering:

Het eerste officiële en volledige album van de jonge Nederlandse band Splinter is niet zomaar tot stand gekomen. Men had ooit een ep ‘Reflections’ uitgebracht en een collectie demo’s getiteld ‘The Devils’ Jigsaw’. Live was men al redelijk succesvol wat onder andere geleid heeft tot een ontmoeting met Jonas Reingold, de bassist van The Flower Kings en zijn eigen band Karmakanic. Deze was zo onder de indruk van Splinter dat hij het vijftal uitnodigde om in zijn Zweedse studio samen met hem een album op te nemen. Dus men ging aan het werk. Echter, na deze sessie ontstond onenigheid in de band, wat leidde tot het vertrek van zanger Ron Hoekstra. Men vond een vervanger in de persoon van Ewout Ongering en hij werd direct naar Reingold in Malmö gestuurd om het al opgenomen materiaal van zijn zangkunsten te voorzien.
Na deze hobbels en hindernissen inclusief nieuwe opnamesessies ligt medio 2007 eindelijk ‘Dreamers’ niet in de winkel, maar is als eigen beheer uitgave bij de band op hun fraaie site www.splinteronline.com verkrijgbaar. Het album telt zes nummers met twee opvallend lange stukken, ‘Reflections’ en ‘The Devils Advocate’.
Direct vanaf de eerste luisterbeurt was ik erg verrast door de kwaliteit van deze cd. Fris gaat men tekeer zonder een spoor van terughoudendheid, waarbij moeiteloos allerlei luiken van het progressieve muziekhuis worden geopend. Niet op een retro manier, maar eigenzinnig, waarbij men de juiste afwisseling vindt tussen stevige en rustige passages en eenvoudige thema's heel vakkundig in een complex muziekstuk weet te integreren zonder de draad kwijt te raken. De prestaties van de vorige zanger ken ik niet, maar deze Ewout kan dit allemaal aan. Nu staat hij niet alleen, want de ritmesectie met bassist Marcel Everts en drummer Berry Vink - Zoltan Csörsz en Jonas Reingold steken een handje bij - is erg solide. Toetsenist Menno Broer van Dijk en gitarist Didier Kerckhoff zijn aan elkaar gewaagd en brengen de band Splinter in een perfecte balans.
De dynamiek en variatie in hun songs, vol actuele zaken om over na te denken zonder zwaarmoedig te zijn, wordt al direct met de catchy opener ‘Goodbye’ geëtaleerd. De veelzijdige mogelijkheden van zanger Ewout Ongering komen uitstekend tot zijn recht in de door een pakkende melodielijn gevormde song ‘Bio Engine’ met ruimte voor mooie toetsen- en gitaaruitstapjes. ‘Reflections’ is een complex nummer met een opvallende rol voor de prima gitarist Didier Kerckhoff. Hij kan zuiver, slepend maar ook op heftige wijze het voortouw nemen. Het experimentele karakter van dit lange nummer wordt door de keyboardpartijen van Menno Broer van Dijk in duel met de gitaar van Didier Kerckhoff zonder een moment van verveling geaccentueerd. Een moderne ouderwets lange progsong is het resultaat. ‘Anthony’s Songs’ is in eerste instantie een tamme ballad maar heeft vele muzikale ingrediënten die nieuwsgierig maken naar het vervolg. Via het luchtige uptempo van ‘Korsakov´ - drumt hier Zoltan? - volgt het uit drie delen bestaande ruim elf minuten durende ‘The Devil’s Advocate’. Wederom een hoogtepunt voor liefhebbers van dynamische progmuziek waarin fantasie en emotie elkaar uitstekend vinden.
Al met al heeft Splinter een uitstekend album uitgebracht. En met de steun van iemand als Jonas Reingold is het productietechnisch van hoog niveau. Referenties zou ik wel kunnen noemen, maar je kunt ook gewoon luisteren naar deze band, die lonkt naar allerlei genres zonder in retrostijl te vervallen. En daar zijn er in Nederland in de progressieve hoek niet veel van. Als je zo’n “debuut” kunt maken belooft het nog heel wat voor de nabije toekomst.

JProg (3-2008)

Bezetting:
Ewout Ongering - gitaar, zang
Menno Broer van Dijk - toetsen, zang
Didier Kerckhoff - gitaar, zang
Marcel Everts - bas, zang
Berry Vink - drums

Met medewerking van:
Zoltan Csörsz - drums
Inger Ohlén - zang
Rob Palmen - zang
Jonas Reingold - bas

Discografie:
Reflections (2004)
The Devil's Jigsaw (2005)
Dreamers (2007)

More D

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved