Interview met Andreas Lill - Tekst & Interview: OProg

In het kader van de release van het nieuwe album van Vanden Plas genaamd 'Christ.0' had ik een gesprek met drummer Andreas Lill.

Goedenavond Andreas. Hoe is het?

"Goed. Wel erg druk, voornamelijk met de promotie van 'Christ-0' maar de normale werkzaamheden komen er natuurljk ook nog naast."

Ik begreep dat jullie allemaal in de musicalwereld actief zijn.

"Dat klopt. Op deze manier kunnen we toch leven van de muziek. Andy Kuntz speelt dan echt geacteerde rollen. Hij had onder andere een hoofdrol in Jesus Christ Superstar en de rest van de groep maakt deel uit van verschillende begeleidingsbands bij verschillende musicals."

Voornamelijk omdat het financieel gezien moet of ook omdat het leuk is om te doen?

"Het is natuurlijk wel leuk om te doen doen maar als je echt van de muziek wilt leven heb je weinig keuze. Je moet er iets bij doen anders kan je er echt niet van rond komen."

Was de drukte met andere werkzaamheden ook de oorzaak van de lange periode tussen dit album en de vorige, het uit 2002 afkomstige 'Beyond Daylight'?

"Ja en nee, misschien had het sneller kunnen gaan als we meer tijd hadden maar aan de andere kant schrijf je zo'n werk ook niet op de automatische piloot. Je moet inspiratie hebben en een goed thema. Dus misschien was drukte wel de reden dat het langer duurde, maar wie weet hadden we er anders ook zo lang over gedaan."

Werden de nummers speciaal geschreven rond het concept van 'Monte Christo' (Naar het boek van Alexandre Dumas)?

"Het heeft zeker zijn invloed gehad op het album en bepaalt voor een belangrijk deel het thema maar niet alle teksten slaan terug op zijn werk. Je zou kunnen zeggen dat het geinspïreerd is door het boek."

De muziek lijkt symfonischer geworden, komt dit ook door het thema?

"Dat kan allerlei oorzaken hebben, ik denk niet dat het een bewuste keus was."

Misschien ook door jullie werk?

"Dat zal er mee te maken hebben. Als je de hele dag met dat soort theatrale muziek bezig bent pak je er altijd wat van mee. Maar het is niet iets geweest dat we van te voren bedachten om het zo even te zeggen."

Het solowerk van Andy Kuntz was ook al veel theatraler.

"Ja, hij is ook de hele dag met dat soort muziek bezig en verwerkt het ook in zijn muziek. Maar je kan ook niet elk album hetzelfde blijven doen en nu gaan we deze kant op."

Wat is jouw rol binnen het schrijfproces?

"Ik doe mijn bijdrages maar schrijf geen nummers van begin tot eind. Dat lukt me niet maar verder heb ik wel een flinke vinger in de pap, met name bij het bepalen hoe het eindresultaat gaat klinken. Zo klinkt het door mij weer wat meer als ons album 'Far of Grace', dan heb ik het over het mixen en de productie. Dat album is mijn persoonlijke favoriet."

Deze keer was er geen digipack of special edition!

"Nee, de vorige keer hadden we dat inderdaad wel."

Is het deze keer bewust niet gedaan?

"Het is niet alleen onze keuze natuurlijk, ook die van het label. We hebben het er om eerlijk te zijn helemaal niet over gehad. Maar ik ben tevreden met de jewel-case zoals hij nu is!"

Waar komt de inspiratie vandaan?

"Ik weet het niet. Ik denk dat je overal de inspiratie vandaan haalt. Zowel bewust als onderbewust natuurlijk, zelfs dingen die je niet goed vindt neem je mee in je werk. Inspiratie komt overal vandaan dus ik denk dat het moeilijk te zeggen is. Maar natuurlijk voor een deel uit ons werk."

Uit welke muzikale wereld kom je zelf?

"Voornamelijk uit de oude rockmuziek, denk dan aan bands als Van Halen,
Journey, dat soort materiaal."

En daar haal je ook de inspiratie voor je drumwerk uit.

"Dat komt ook daar uit maar als drummer luister je denk ik wel naar alle
drummers. Je kan muziek niks vinden maar de drummer wel geniaal omdat hij zo goed is. Dan luister je echt op een andere manier naar muziek. Qua drummers komt ik wel uit bij de bekende lijst met drumgrootheden. <lacht>."

Ook drummers uit soortgelijke genre's?

"Mike Portnoy van Dream Theater natuurlijk is geniaal en één van de beste drummers denkbaar. Wat die man kan is onvoorstelbaar."

Ik heb het nu over soortgelijke genre's. Welke bands zie jij als bands die in dezelfde stijl opereren?

"Ik denk dan ook aan een groep als Dream Theater maar ook Symphony X zit in hetzelfde gebied..."

Ik kwam ook uit op Rhapsody.

"Misschien ook wel. Daar zit ook dat theatrale in."

Willen jullie dat ook in concerten overbrengen?

"De ervaring van het theater is altijd overgebracht tijdens onze shows. Dat maakt deel uit van wie we zijn. Dus ook nu zal dat niet veranderen."

Met het nieuwe album in zijn geheel?

"We zullen zeker stukken spelen van het nieuwe werk. Het publiek verwacht dat, maar het oude werk zullen we ook niet links laten liggen. Het zal dus een combinatie van beiden worden."

Maar geen integrale versie van 'Christ.0'?

"Ik denk niet dat we dat zullen doen. Ik verwacht dat we gewoon concerten zullen geven zoals we het altijd doen alleen dan met nieuwe songs ertussen."

Is er ook nagedacht over het spelen van stukken van Abydos? (Het solowerk van Andy Kuntz).

"Daar hebben we het over gehad maar dat zullen we niet doen. Dat is geen Vanden Plas, hoeveel het ook op elkaar mag lijken. We hebben bovendien genoeg materiaal dat echt van ons zelf is en dat we ook graag willen spelen. Vandaar dat we er voor kiezen alleen ons eigen werk te doen."

Is er al een tour geplanned?

"Nee, we hebben al een paar data staan in eigen land maar hoe een tour gaat lopen is nog even afwachten. Ik kijk er in ieder geval naar uit om weer eens Europa door te gaan met ons werk."

Dus de Nederlandse fans moeten nog even wachten.

"Of ze komen gewoon naar Duitsland maar anders moeten ze inderdaad nog even afwachten tot we weten wanneer we weer jullie kant op komen. En tot die tijd kan iedereen gelukkig de CD beluisteren!"

OProg (3-2006)

Zie ook:
Abydos

 

 

 

Vanden Plas - Christ.0


© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved