Dennis Rea

Dennis Rea - Views from Chicheng Precipice
Label:
MoonJune
Site:
dennisrea
Jaar:
2010
Duur:
49:54
Recensent: JProg
Waardering:

Dennis Rea was mij bekend als bandleider en gitarist van het Amerikaanse Moraine en het project Iron Kim Style. In de review van hun album ‘Manifest DeNsity’ heb ik hem wat uitgebreider geïntroduceerd dan gebruikelijk is. Dat is ook wel nodig want deze man maakt het de rockmuziek liefhebber niet bepaald eenvoudig. ‘Views from Chicheng Precipice’ is dit keer een soloproject van Rea waarbij hij vergezeld wordt van een lijst artiesten die opnieuw indrukwekkend onbekend en lang is.
Op dit wekstuk ligt de focus op Chinese muziek. Recent werk is het echter niet, de opnames zijn van 2006 tot 2008. Het album bevat vijf songs welke naast de door hemzelf gecomponeerde titelsong bestaat uit moderne - lees Westerse bewerkingen - van Chinese traditionals. Het resultaat in een free-jazz atmosfeer waarin het gebruik van Oost-Aziatische instrumenten inclusief de daarbij behorende toonzetting voor opvallende accenten zorgt. Zo zijn er een 'dan bau', dit blijkt een Vietnamees toetsenbord te zijn, bas- en bamboefluiten en talloze andere min of minder exotische instrumenten. Vreemde muziek dus, maar door de elektrische gitaar toevoegingen van Dennis Rea vanuit een westerse cultuur gevoed, wordt het toegankelijk en dat is op zich al een prestatie. Goed beschouwd is het fusion rock in de meest pure vorm. De ijle stem van zangeres Caterina De Re zorgt daarbij af en toe voor een passende aanvulling bij de instrumentale en intense muzikale dosis.
De vraag is wel, hoe boeiend het allemaal ook mag klinken, of de gemiddelde progrock liefhebber hier op zit te wachten. Het is wel erg ver van de roots geraakt en het heeft voor mijn persoonlijke gevoel een hoog "wollen sokken" gehalte. Het verbreedt de muzikale horizon zonder twijfel, het album is experimenteel en progressief in de diepste zin van het woord. Maar rockmuziek is wel heel ver uit beeld geraakt.

JProg (11-2010)

Bezetting:
Dennis Rea - gitaren, melodica, Naxi jaw harp, kalimba, dan bau
Alicia Allen - viool
Ruth Davidson - cello
Caterina De Re - zang
James DeJoice - basfluit, bamboefluit, basklarinet
Stuart Dempster - trombone
Elizabeth Falconer - koto
John Falconer - shakuhachi
Greg Campbell, Will Dowd, Jay Jaskot en Paul Kikuchi - slagwerk en percussie
Kevin Millard - baliset

Discografie:
Views from Chicheng Precipice (2010)

More R

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved