Iron Kim Style

Iron Kim Style - Iron Kim Style
Label:
MoonJune
Site:
ironkimstyle
Jaar:
2010
Duur:
55:57
Recensent: JProg
Waardering:

Moonjune Records heeft zich vanaf het ontstaan in 2001 gespecialiseerd in muziek tussen jazz aan de ene zijde en rock aan de andere. Een uiterst breed spectrum waarin eigenzinnige albums in diverse sub-genres zijn ontstaan. Voor het grote publiek is het zeker niet, het vraagt nauwkeurige beluistering waarbij muzikale affiniteit met het gebodene voorwaarde is om tot een positieve waardering te komen. Geen eenvoudige kost dus en ‘Iron Kim Style’ vormt daar geen uitzondering op.
De band uit Seattle heeft een opvallende naam in het gezelschap, Dennis Rea. Deze is mij bekend geworden door de kennismaking met de groep ‘Moraine’. Een uitgebreide toelichting op deze gitarist is in de review van Moraine te vinden. Een bijzonder aspect van hem is de verwevenheid met Oost-Azië welke in zijn muziek tot uiting komt. Het verklaart waarschijnlijk ook de titel van dit album, naar de Noord-Koreanse dictator Kim-Jong II, die hier muzikaal afgeserveerd wordt. Nu zal die daar niet van wakker liggen, daar is dit soort muziek gewoon verboden.
Anticiperend op elkaars spel, volgen of abrupt een andere weg kiezen. De melodie, daar gaat het niet om en techniek is geen discussie. Componeer met elkaar artistieke muziekschilderingen waarbij referentiekaders uit de jazz- en fusionrock genoemd kunnen worden. Moderne jazz of creatieve rock? Het grappige is dat er zoveel etiketten op deze muziek geplakt worden dat vastgesteld moet worden dat het gewoon niet aan te geven is. Is het dan zo origineel? Ook niet, goed beschouwd zijn er erg veel albums in deze stijl. Een stijl die voor mij het best aangeduid wordt door aan Soft Machine vanaf het derde, vierde album te refereren.
De heftige tien minuten plus opening, ‘Mean Streets of Pyongyang’, zal de niet echte liefhebber vertwijfeld achterlaten met de gevoel: moet dit zo ruim een uur doorgaan? De gitaren duelleren volop met de trompet van Bill Jones waarbij de ritmesectie in tegendraadsheid zich niet onbetuigd laat. Maar het album heeft een opvallend sferisch deel van ruim twintig minuten gevormd door ‘Don Quixotic’ ‘Adrift’ en ‘Amber Waves of Migraine’. Het roept een ontspannen sfeer op die rust brengt om energie te verzamelen. En die nodig is om mee te kunnen gaan met de hogere versnellingen en improvisaties die erop volgen. Contrastrijke muziek is het.
Populair in Noord-Korea wordt Iron Kim Style dus niet. Elders zal zich het waarschijnlijk beperken tot “The Inner Circle” van deze virtuoze muzikanten. Het gemis aan melodisch kader is voor die doelgroep geen probleem. Anderen zal het daardoor beperkt en slechts enkele malen kunnen boeien.

JProg (03-2010)

Bezetting:
Dennis Rea - 6-string electric guitar
Bill Jones - trumpet
Thaddaeus Brophy - 12-string electric guitar
Ryan Berg - electric bass
Jay Jaskot - drums

Discografie:
Iron Kim Style - Iron Kim Style (2010)

More I

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved