OProg's Best of 2010 Prog Rock Releases

1
Steve Hackett
From the Tunnel's Mouth
Misschien niet de meest verrassende uitgave van 2010, wel eentje die nog jaren de weg naar de speler zal vinden. Zoals dit voor de meeste albums van Hackett opgaat.
2
Anathema
We're Here Because We're Here
Zeven jaar moesten fans wachten op nieuw studiomateriaal van de band. Het resultaat is voor menig liefhebber het hoogtepunt van het jaar.
3
Glass Hammer
If
De prijs voor het meest originele album zal Glass Hammer ook deze keer niet krijgen. Desondanks is deze eigentijdse versie van Yes genieten.
4
David Sylvian
Sleepwalkers
Een nieuw album of toch een compilatie? Feit blijft dat Sylvian weer iets heeft gemaakt dat doet denken aan zijn beste werk uit de jaren tachtig.
5
The Pineapple Thief
Someone Here is Missing
Begonnen als weinig opvallende band op het label Cyclops. Inmiddels bij een groot label met muziek die een breed publiek aan zou kunnen spreken.
6
Agents of Mercy
Dramarama

Is Roine Stolt de Flower Kings even zat? Dit is al het tweede album van zijn nieuwe band. De richting die hij nu op gaat is verfrissend ondanks veel invloed uit de jaren zeventig.

7 Spock's Beard
X
Ondanks dat de band inmiddels weg is bij Inside Out timmert ze nog steeds stevig aan de weg. Met name het tweede deel van het album is erg sterk.
8
Demians
Mute
Het tweede album van de band rond Nicolas Chapel. Hoewel het natuurlijk niet echt een band is. Ondanks dat er een live-bezetting bestaat doet hij in de studio nog steeds alles zelf.
9
Peter Gabriel
Scratch my Back
Misschien een vreemde keuze voor een jaarlijst, dit album met covers. Gabriel heeft er echter een dusdanige eigen draai aan gegeven dat het album uitstekend 's avonds laat te luisteren is.
10
MGTM
Congratulations
Muziek op de rand van de progressieve rock. Na een electropop-begin gaat de groep nu meer de kant van de psychedelische rock op.

Best Prog Rock DVD's 2010

1
Opeth
In Live Concert at the Royal Albert Hall
Opeth 3 uur lang. Na Camel en Deep Purple wederom een band met 'progressieve wortels' in die zaal. Opeth beseft dat en maakt ook verwijzingen naar het verleden met het artwork.
2
Transatlantic
An Evening with Transatlantic - Whirld Tour
Met enkele nummers meer dan drie uur bezig zijn. Voor sommige mensen onvoorstelbaar, voor Transatlantic een normale zaak. Geweldig concert.
3
Camel
Final Farewell
Na jaren weer nieuw werk van Camel. Een concert uit de afscheidstour van de Britse band. Door omstandigheden duurde het zeven jaar om eindelijk op dvd uit te komen.

Best Prog Rock (and Related) Covers 2010

Demians - Mute
The Pineapple Thief - Someone Here is Missing
Quidam - Strong Together