JProg's Best of 2010 Prog Rock Releases

1
Agents of Mercy
Dramarama
Deze tweede cd uit het creatieve brein van Roine Stolt lijkt op een album wat Genesis nooit gemaakt heeft. Zanger Nad Sylvan en toetsenist Lalle Larsson zijn de grote troeven.
2
Mostly Autumn
Go Well Diamond Heart
Met zangeres Olivia Sparnenn en - stabiele factor - Bryan Josh is de band uitstekend op dreef. Zeker niet hun beste album, maar mede door de schrale prog oogst dit jaar scoort deze hoog.
3
Anathema
We're Here Because We're Here
De neerslachtige emotie is gebleven en de sound is eigentijdser dan ooit. Steven Wilson heeft er niet alleen een super stereo- maar ook een dito surround-mix van gemaakt.
4
Hasse Fröberg &
Musical Companion
Future Past
Het soloproject van Hasse Fröberg waarbij zijn Musical Companion geen enkel lid van The Flower Kings bevat. Zijn thuisband wordt niet uit het oog verloren met toegankelijke muziek.
5
Oceansize
Self Preserved While the
Bodies Float Up
De verwachte schakel naar een nog bredere artistieke horizon, hoewel Oceansize al een groot formaat had. Geheel in de muzikale lijn van de band maar met interessante verdiepingen.
6
The Pineapple Thief
Someone Here is Missing

Twee jaar geleden doorgebroken naar een groter publiek ontwikkelde de band rond zanger, gitarist en componist Bruce Soord zich weer verder.

7 Lunatic Soul
Lunatic Soul II
Het zwarte debuut van dit side-project van Riverside zanger Mariusz Duda heeft nu een witte opvolger. Echter met opnieuw duistere muziek waarin ditmaal een Aziatische sfeer opdoemt.
8
Pure Reason Revolution
Hammer and Anvil
Het gat tussen Pink Floyd en de eenentwintigste eeuw wordt niet gedicht. Een goede balans tussen bekende wegen en het zoeken naar avontuur wordt tien nummers vastgehouden .
9
Star One
Victims of the Modern Age
Lucassen muziek blijft het, maar dit is meer “Back to Heavy”. Daarbij bijna vanzelfsprekend een hoog Ayreon gehalte waarbij, ook zoals gewend, weergaloze momenten.
10
Unitopia
Artificial
Als men zo rock, klassieke en jazz muziek kan samensmeden tot een fijnzinnig geheel zit er meer moois in het vat. Na aanvankelijk wat overwaardering op de juiste plek geland.

Best Prog Rock DVD's 2010

1 Porcupine Tree Anesthetize
  Pracht beeld en dito geluid - de eerste progrock blu-ray - met veel oog en oor voor details vastgelegd. Het is wel een concert uit 2008 maar eerst in 2010 uitgebracht.
2
Opeth
In Live Concert at the Royal Albert Hall
Live in ‘The Royal Albert Hall', dan heb je het als band helemaal gemaakt. In zo'n grote zaal met veel publiek komt Opeth maximaal tot zijn recht met een bijna drie uur durend concert.
3
Transatlantic
An Evening with Transatlantic -
Whirld Tour
Met zes nummers drie en een half uur volspelen kan alleen in de progressieve muziek. Met een veelheid aan hoogstandjes blijven boeien kunnen slechts topbands zoals deze.
4
Quidam
Strong Together
Het camerawerk is niet super, ondanks dat is het een aantrekkelijk kijk- en luisterspel. Een hoog budget was niet voorhanden maar dit mag er zeker zijn. Quidam is “live” ook top.
5
Steven Wilson
Insurgentes
De inspiratiebron voor zijn soloproject is een kunstzinnige waarbij de muziek ondergeschikt is. Macabere en surrealistische beelden zetten de toon.

Best Prog Rock (and Related) Covers 2010

Brian Eno - Small Craft on a Milk Sea
The Pineapple Thief - Someone Here is Missing
Tame Impala - Innerspeaker


© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved