OProg's Week CD/LP/DVD

Soft Machine

Het schokkende bericht dat Allan Holdsworth plotseling is overleden...

Soft Machine - Bundles (1975) 
Slechts 1 album heeft Holdsworth deel uitgemaakt van Soft Machine. Na 'Seven' zou dit het eerste album worden dat een naam en geen nummer kreeg. Naast deze wijziging markeerde zijn komst ook een behoorlijke muzikale verandering.Fusion met voor het eerst zeer prominent het geluid van de gitaar, een rol die Allan met verve vervulde en wat behoort tot het beste dat hij ooit maakte. Later zou hij voor progliefhebbers nog een belangrijke rol spelen in onder andere U.K. en Bruford.

Temples

Drie jaar na 'Sun Structures' is er nu een tweede album van deze band.

Temples - Volcano (2017) 
Ik moet bekennen persoonlijk niet bekend te zijn met de muziek van het eerste album. Ondanks de opvallende hoes is er naar luisteren er niet van gekomen. Nu wel direct 'Volcano' gekocht, mede doordat de eerste oplage op gelimiteerd oranje vinyl uit is gebracht. Het album bevalt prima en draait met een lengte van een kleine vijftig minuten prima weg. Het doet me heel vaak denken aan 'Currents' van Tame Impala en Syd Barrett, maar dat is helemaal niet erg.

Blackfield

Het vijfde album is eigenlijk het derde album volgens sommigen...

Blackfield - V (2017)
Wilson had zich grotendeels uit het project getrokken na twee albums als 'duo' met Geffen gewerkt te hebben. Na de volgende twee door Geffen gedomineerde schijven is het nu weer een gelijkwaardige samenwerking. Wel eentje waar de Israëliër het merendeel van het materiaal heeft geschreven en ook regelmatig te horen is. 'V' gaat weer terug naar het begin, waar het door Wilson gezongen materiaal eruit springt en het enige nummer dat volledig van zijn hand is niet voor niets de eerste single is.

Anthony Phillips - 1984

"1984" is meerdere malen een inspiratie geweest voor een muzikaal concept.

Anthony Phillips - 1984 (1981) 
Bowie wilde er ooit al een toneelstuk van maken en het gelijknamige nummer is een centraal onderdeel van 'Diamond Dogs'. Later zouden zowel Wakeman als Phillips dat doen, waarbij laatste genoemde van deze twee mijn favoriete werk uitbracht. Met de komst van Trump is het boek bovenaan de bestsellerlijst in Amerika terug. Zou er ook een revival voor dit album inzitten?

John Wetton - King's Road: 1972-1980

Wederom een treurige aanleiding om dit album weer eens op te zetten.

John Wetton ‎– King's Road: 1972-1980 (1987) 
Dit was één van de eerste cd's die ik ooit kocht bij toch wel één van de eerste opruimingen van deze indertijd nieuwere geluidsdrager die ik me kan herinneren. In de vroege jaren negentig, bij een inmiddels al lang ter ziele gegane winkel. Werk van King Crimson kende ik deels, waardoor het voor mij vooral een introductie was tot U.K. en zijn toen nog geringere solowerk. Later ontdekte ik pas dat er nog veel meer bands met hem waren.

Pain of Salvation

Het tiende album van deze Zweedse band.

Pain of Salvation - In the Passing Light of Day (2017) 
Daniel Gildenlöw heeft drie jaar terug ernstig ziek maanden lang in het ziekenhuis gelegen. Dit is het eerste echt nieuwe werk dat hij sindsdien heeft gemaakt en deels een reflectie op die periode. Tevens is het een terugkeer naar het hardere werk van de eerdere albums. Eenvoudig is het allemaal niet en het is een hele zit om dit materiaal te doorgronden, wat gelet op het concept ook wel logisch is.

Crosby

Nash

Twee weekalbums in 1 keer, nog nooit op deze site gedaan...

David Crosby - Lighthouse & Graham Nash - This Path Tonight (2016)  
Bijna vijftig jaar hebben ze gezamenlijk muziek gemaakt. Zelfs toen de ruzies binnen CSNY hoog opliepen en de band zich herhaaldelijk opsplitste brachten ze samen albums uit. Afgelopen jaar is er van beide heren nieuw solomateriaal verschenen.  Beide werken zijn rustige albums met prachtige nummers en veel akoestisch werk. Door de jarenlange samenwerking doet het materiaal erg aan elkaar denken. Er zijn met regelmaat momenten waarom de gedachte toch even naar boven komt dat met de zo typerende samenzang een paar nummers nog beter had kunnen zijn. Echter is de kans klein dat dit snel zal gaan gebeuren. Nash heeft te kennen gegeven niks meer met Crosby te maken willen hebben na beledigende opmerkingen richting Young en het feit dat hij zich al twee jaar verschrikkelijk gedraagt. Het materiaal is prima door elkaar heen te draaien om alsnog het gevoel te krijgen dat het een gezamelijk werk is. Vooralsnog is het natuurlijk wel een treurig einde van een lang ‘path’.

 

OProg's weekcd's 2016

OProg's weekcd's 2015

OProg's weekcd's 2014

OProg's weekcd's 2013

OProg's weekcd's 2012

OProg's weekcd's 2011

OProg's weekcd's 2010

OProg's weekcd's 2009

OProg's weekcd's 2008

OProg's weekcd's 2007

OProg's weekcd's 2006

OProg's weekcd's 2005

OProg's weekcd's 2004

OProg's weekcd's 2003

© 2003-2017 OJE Music OJE Web All Rights Reserved