OProg's Week CD/LP/DVD

The Pineapple Thief - Your Wilderness

Opeth gaat verder op de weg die het twee albums terug ingeslagen is...

Opeth - Sorceress (2016)  
Uiteraard is er dan ook weer de kritiek van sommige fans van het eerste uur dat het wederom niet veel is. Åkerfeldt trekt zich daar terecht niets van aan en wederom is het een album geworden van topklasse. Ondanks het uitblijven van de verstoorde gitaren bevat dit album volgens de bandleider onder andere het hardste dat ze ooit maakten. Uitgebracht op het eigen label “Moderbolaget”, dat qua design een dikke knipoog is naar een legendarisch proglabel.

The Pineapple Thief - Your Wilderness

Voor mijn gevoel gaat Devin in hoog tempo door met het maken van nieuw materiaal...

The Devin Townsend Project - Transendence (2016)  
Toch is het al weer twee jaar geleden dat het vorige werk van deze excentrieke Canadees verscheen. Dit was toen direct een release die bestond uit twee behoorlijk lange albums die tegelijk uitkwamen. Daarvoor kwamen er in korte tijd al een keer vier albums na elkaar uit. Om eerlijk te zijn kan ik dit materiaal allemaal slecht uit elkaar houden. Toch ben ik ook nu weer overstag gegaan. Het is herkenbaar en goed, maar of het ooit echt impact bij me zal maken?

The Pineapple Thief - Your Wilderness

Volgens Bruce Soord is dit album een terugkeer naar de progressieve roots...

The Pineapple Thief - Your Wilderness (2016)  
Het vorige werk, het overigens fris klinkende 'Magnolia', was sterk beinvloed door pupulaire muziek. Dit nieuwe werk gaat meer richting progressieve klanken van weleer. Bij een dergelijke invalshoek hoort een topdrummer en hier is niemand minder dan Gavin Harrison voor aanwezig. Om het symfonische geluid compleet te maken hebben onder andere John Halliwell, bekend van Supertramp en de violist van Caravan, Geoffrey Richardson een rol gekregen.

Magellan - Hundred Year Flood

Terwijl het warm is ontdek ik dat Trent Gardner is overleden...

Magellan - Hundred Year Flood (2002)  
Met dit album heb ik lang een haat-liefde verhouding gehad. Moeilijk kwam ik er door, terwijl het concept en de foto's met bleven intrigeren. De broers Trent en Wayne Gardner, maakten dit werk over de dood van hun broer Jack Elroy, die sneuvelde tijdens de Vietnam-oorlog. Het is een treurige constatering dat alle drie de broers nu inmiddels niet meer in leven zijn. Wat rest is het toch fraaie muzikale werk wat achter is gebleven.

Frost*

Het is altijd gevaarlijk om snel iets over een album te zeggen...

Big Big Train - Folklore (2016)  
Bij het 'Englisch Electric' heeft het ook even moeten duren voor ik het geheel had kunnen doorgronden. Echter is nu al duidelijk dat we in deze te maken hebben met één van de beste albums van het jaar. Een prachtige productie met geweldige nummers die een typisch Britse sfeer ademen. De gelaagdheid van de muziek is geweldig, waarbij duidelijk is dat we met topmuzikanten te maken hebben die aan alle details hebben gedacht. Een nieuw hoogtepunt van deze band en dit muziekjaar.

Frost*

Het derde album van Frost* was jaren in de maak...

Frost*- Falling Satellites (2016)  
Meer dan vijf jaar geleden waren er al de eerste berichten dat er een nieuw album zou komen van de band rond Jem Godfrey. Eerder had hij de Frost* al enige malen opgeheven. Het resultaat is er eentje dat door velen met gejuich ontvangen is. Het is een nogal vol geproduceerd werk dat bij mij nog moeilijk blijft hangen. De contacten van Godfrey resulteren ook nog in een kleine gastrol voor Joe Satriani.

Haken

Het vierde album van deze uit Londen afkomstige band...

Haken - Affinity (2016)  
Met de vorige schijf, 'The Mountain', wist de groep al hoge ogen te gooien. Drie jaar later is er nu een volledig nieuw werk. Haken weet de complexiteit van Dream Theater te combineren met invloeden van onder andere Gentle Giant. Over dit nieuwe album kunnen we kort zijn: het gaat nu al op voor het beste werk van het jaar. Gestoken in een geweldige retro-hoes heeft Haken bij deze het stokje overgenomen als vaandeldrager van progressieve metal.

Egdon Heath

Het afscheidsconcert van een Friese band dat vrij schaars is tegenwoordig.

Egdon Heath - Live at Last (2000)  
Met het eindigen van de eeuw kwam er ook een einde aan deze band. Na achttien jaar en vier albums was het klaar. Nadat ik vorige week een vinyl-exemplaar van het debuut kocht deze albums ook allemaal weer beluisterd. De twee toetsenisten waren uiteraard altijd dominant aanwezig. Dit concert werd opgenomen in 'De Harmonie' in Leeuwarden en laat nummers uit de hele periode horen, soms voorzien van een ander arrangement. De oplage van dit album is bij mijn weten vrij gelimiteerd geweest.

Keith Emerson

en wederom een album dat op stond met een droevige reden...

Keith Emerson - Inferno (1980)  
Het meest bepalende bandlid van ELP is niet meer. In deze band was Emerson in het begin van de jaren 70 een pionier die de modulaire Moog-synthesizers in de rockmuziek gebruikte en door zijn goede contacten met Robert Moog de eerste was die er mee op tournee ging. In de jaren voor ELP maakte hij indruk met The Nice, met onder andere het bombastische "Five Bridges". Dit album uit 1980 bevat de soundtrack van de film 'Inferno'.

The Gathering

De viering van het vijfentwintig jarig bestaan met oude bandleden..

The Gathering - TH25: Live at Doornroosje (2015)  
De basis van de band heeft vanaf het begin bestaan uit de broers Rutten die vrij snel versterking kregen van Frank Boeijen. Dit is nog steeds de samenstelling van de groep waar omheen een steeds wisselende bezetting was. Op dit moment is het enig overig bandlid nog zangeres Silje Wergelands. Niet lang na dit concert is de band voorlopig in ruststand gegaan en is het wachten op wat de toekomst gaat brengen.

Be-Bop Deluxe

Band die onder de noemer 'prog' in de jaren zeventig enig succes had...

Be-Bop Deluxe - Live in the Air Age (1977)  
De uit Wakefield afkomstige gitarist Bill Nelson begon met de band begin jaren zeventig en heeft in een periode van nog geen zeven jaar vijf studioalbums uitgebracht. Op dit live opgenomen werk is goed te horen waar de band voor stond. Prog gemixed met art en glamrock en vroege new wave. Nu scharen we het onder de noemer 'crossover prog'. Een uitstekende en stevig begin als introductie van deze band.

Eagles

Dit zal wel het laatste studioalbum van Eagles blijven...

Eagles - Long Road Out of Eden (2007)  
Met het overlijden van Glenn Frey is Don Henley het enig overgebleven lid van de originele formatie. Productief is de band na 1980 niet echt meer geweest, dit was het enige volledig werk met nieuw materiaal. Een waardige afsluiter, waar het titelnummer een hoogtepunt is dat zich kan meten met de beste periode. Het wachten zal nu zijn of er de komende jaren nog iets uit de archieven gaat komen.

David Bowie

In een lang weekeinde van wederom vernieuwend en modern naar 'ashes'.

David Bowie - Blackstar (2016)  
Na 'The Next Day' waarin Bowie al refereerde aan het verleden is 'Blackstar' een album dat vol verwijzingen is naar zijn eigen einde en sterfelijkheid. Voor de wereld als complete verrassing van het toneel der levenden stappen, terwijl het publiek in verbijstering en schok achter is gebleven. Het geheel is muzikaal ook nog eens een donker, artistiek en modern werk. Deze laatste truc van Bowie is er eentje waar ik van overtuigd ben dat er over tientallen jaren nog over gesproken zal worden. En dat een los en belangrijk deel zal worden in stukken over Bowie.

OProg's weekcd's 2015

OProg's weekcd's 2014

OProg's weekcd's 2013

OProg's weekcd's 2012

OProg's weekcd's 2011

OProg's weekcd's 2010

OProg's weekcd's 2009

OProg's weekcd's 2008

OProg's weekcd's 2007

OProg's weekcd's 2006

OProg's weekcd's 2005

OProg's weekcd's 2004

OProg's weekcd's 2003

© 2003-2018 OJE Music OJE Web All Rights Reserved