JProg's Week CD/VINYL/DVD

Ulver


TIP!

Moeilijk te plaatsen band waarbij elk album een verrassing is. Een duidelijk rode draad in hun muzikale ontwikkeling is ook niet vast te stellen of het moet de grotere toegankelijkheid ervan zijn, verder weg van de black-metal. Met de lelijkste hoes van dit jaar.

Pain of Salvation

Panther (2020)

TIP!

De bezettingswijzigingen in de band deden al langer vermoeden dat het een éénmansproject van Daniel Gildenlöw aan het worden was. Een uiterst progressief album waar nog niet direct een kop of staart aan zit. Veel luisteren, dan komt het wel goed.

Lonely Robot


TIP!

Op het drumwerk na doet hij weer alles zelf. Het vierde album en het is altijd goed. Mooie gitaarsolo's uitgestrooid over afwisselende songs. Ik vraag me wel eens of het niet nog beter zou worden als er tegengas van andere bandleden zou zijn.

Steve Thorne


TIP!

Een begenadigd songwriter, zanger en instrumentalist die al jaren onder de radar blijft. Vreemd is dat wel want alles aan zijn albums is goed beschouwd beter dan de grote rest. Ook dit “Emotional Creatures Part 3” is weer uitstekend.

Weserbergland


TIP!

De hoes intrigeerde me, et lijkt wel een vakantiefoto. En bij de naam zoek je er ook niet direct een muziekband achter. Het is het ook niet, dit elektronische project uit Noorwegen. Veel en niet songgerichte geluiden die heftige sferen oproepen.

Long Distance Calling


TIP!

Dit van een erg actuele titel voorziene album is beslist geen herhalingsoefening. Rond het thema kunstmatige intelligentie worden, verbonden door flarden tekst, nieuwe postrock wegen opgezocht. De gastzanger op één nummer is niet echt nodig.

Caligula's Horse

Rise Radiant (2020)

TIP!

Het vijfde album van deze Australische prog-metal band krijgt de aandacht die men al langer verdient. De ontwikkeling van de groep lijkt op die van de collega's van Haken. Met opnieuw een mooie hoes. Die twee bonusnummers vind ik wel een misser.

Pattern-Seeking Animals


TIP!

Op dit tweede album klinkt uiteraard opnieuw veel Spock’s Beard in door. Goede songs, toegankelijk, niet te ingewikkeld maar ook niet te eenvoudig. Een mooie balans met kortere nummers. De twee lange afsluiters maken het feest compleet.

Magnala Vallis

Voices (2020)

TIP!

Een nieuw album, het vierde pas in bijna twintig jaar, en het is wederom smullen voor liefhebbers van prog in de stijl van de vroege Genesis. Zeker geen plagiaat, het heeft een frisse en originele draai. Italiaanse neo-prog heet dat van hoge kwaliteit.

Katatonia

City Burials (2020)

TIP!

Een somber album waar je vrolijk van wordt in deze droefgeestige tijd. Het heeft even geduurd maar Jonas Renske heeft met zijn band de draad weer opgepakt. In de gekende stijl is het genieten waarbij vooral het tweede deel opvalt.

Nightwish


TIP!

Een album van Nightwish is altijd iets bijzonders en dat is het door het tweede deel zeker. De band doet daarop nauwelijks mee. Maar deel één, daar gaat het om. Alle ingrediënten zijn hier aanwezig en die zorgen weer voor een zeer hoog niveau.

Ayreon


TIP!

Een mega spektakel vanuit de 013 in Tilburg waarbij kosten nog moeite zijn gespaard. Met medewerking van tientallen artiesten is een op alle gebieden topproduct gecreëerd. Uiteraard zullen er ook zijn die dit volkomen over de top vinden.

Marco Hietala


TIP!

Hij is als zanger/bassist/gitarist niet alleen een belangrijke troef bij Nightwish, hij staat ook solo zijn mannetje. Het album was eerst in het Zweeds, nu tevens in het Engels verkrijgbaar. Zelf noemt hij het heavyprog en dat lijkt me een goede benaming.

Marjana Semkina

Sleepwalking (2020)

TIP!

Zonder pingelende compagnon is haar eerste soloalbum dromerig zoals verwacht. De mooie orkestraties maken het levendig met een progressieve invalshoek. Het rock element wordt niet vergeten. Ze kan het dus ook met anderen erbij.

Blind Ego


TIP!

Nauwelijks bekomen van het amateuristische - met een handvol publiek in een bar - dvd live concert was ik niet erg optimistisch over het vervolg. Maar een verrassend sterk pop/prog album komt uit de koker. Prima songs, goed gespeeld en gezongen.

Field Music


TIP!

Een Engelse rockband die een zeer boeiend album heeft gemaakt. Een conceptalbum zelfs over de naweeën van de eerste wereldoorlog. Het blijkt al hun achtste werkstuk te zijn. Fraaie en korte songs met veel details. Progressieve pop.

Guranfoe

Sum of Erda (2019)

TIP!

Een debuutalbum heet het hoewel ze al een jaar of acht optreden en muziek verspreiden. De veelal instrumentale en pastorale klanken waarin seventies echo's opduiken klinken nieuw en vertrouwd. Een hele goede en opvallende relatieve nieuwkomer.

The Claypool Lennon Delirium


TIP!

Een late 2019 kennismaking doordat hij in menig buitenlands proglijstje voorkwam. Zelfs in de top tien totaal. Vreemd album en waarschijnlijk door Lennon nogal wat Beatle echo's. Ik moet nog uitvinden wie nu wat doet. Een mooie ontdekking.

Marillion


TIP!

De vrienden zijn hier orkestleden die een klassieke bewerking van een doorsnee van hun oeuvre ter hand hebben genomen. Met de band erbij natuurlijk. Het klinkt goed en voegt best wat toe. En het overbrugt het wachten op het nieuwe album.


JProg's Week CD's 2019

JProg's Week CD's 2018

JProg's Week CD's 2017

JProg's Week CD's 2016

JProg's Week CD's 2015

JProg's Week CD's 2014


JProg's Week CD's 2013

JProg's Week CD's 2012


JProg's Week CD's 2011

JProg's Week CD's 2010

JProg's Week CD's 2009

JProg's Week CD's 2008

JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2020 OJE Music OJE Web All Rights Reserved