JProg's Week CD/VINYL/DVD

Tool

Fear Inoculum (2019)

TIP!

Dertien jaar is wel erg lang maar bij Tool is niets normaal. Niet zomaar songs maar een trektocht door een zeer gevarieerd muzikaal landschap vol met uitersten. IJzersterk op alle gebieden en het voldoet aan de hoge verwachtingen. Bizar goed.

The Samurai Of Prog

Toki No Kaze (2019)

TIP!

Er is weinig Fins aan, leidsman Marco Bernard is zelf een Italiaan. Daarbij een leger van artiesten uit alle windstreken. Verzorgde en onderhoudende symfonische rock oude stijl. Mooi artwork en een complex thema dat ik nog moet doorgronden.

Tom Yorke

Anima (2019)

TIP!

Zelf heeft hij niets met prog-rock, evenmin met zijn band Radiohead. Omgekeerd is dat wel het geval. Niet zo vreemd want een nieuw album van hem is altijd verrassend waarbij bekende elementen tot nieuwe muzikale vormen zijn gesmolten.

Huis

Abandoned (2019)

TIP!

Een Canadese band die ‘Huis' heet. Ze waren fan van Nederlandse prog-rock vooral van Knight Area, vandaar. Mede beïnvloed door bands zoals Mystery. Goede muziek die lekker klinkt maar nergens verrassend is. Val daar maar eens mee op.

Teramaze


TIP!

Een geweldige gitaarsolo in de titelsong deden mij de oren spitsen. Een uitputtingsslag is het album wel. Dichtgemetseld is het hoewel na verloop van tijd er lucht en ruimte ontdekt wordt. Enerverende prog/metal uit Australië vol fraaie solo's.

Neal Morse


TIP!

Alle vooroordelen kunnen weer van stal gehaald worden. Een conceptalbum waarbij het Jezus Christus voor en achter is. Alles geschreven door Morse en met vele gasten uitgevoerd. Een muzikaal feest of links laten liggen, andere keuzes zijn er niet.

Big Big Train

Grand Tour (2019)

TIP!

Hoewel het aansluit op eerdere werk zorgt de conceptuele andere invalshoek niet voor een gemakkelijk album. In eerste instantie lijkt het een beetje voort te kabbelen totdat de diepere lagen worden ontdekt. Opnieuw bewijst de band grote klasse.

Lonely Robot

Under Stars (2019)

TIP!

Het laatste album van de trilogie naar ik nu pas begrijp. Het project van alleskunner maar vooral gitarist John Mitchell is opnieuw heel goed. Gegroeid als zanger is hij zeker. Boeiende songs die niet snel vervelen. Hoe gaat hij hier mee verder?

North Atlantic Oscillation

Grind Show (2019)

TIP!

Vorig jaar was dit in eigen beheer al (ongemerkt) op cd uitgebracht, nu via een echt label. Merkwaardig want dit vierde album is misschien wel het beste dat ze ooit gemaakt hebben. De bijzondere sfeer en spannende songs maken het een topper.

The Mute Gods


TIP!

Het trio met gastbijdragen heeft op het derde album een goede balans gevonden. De zang van Nick Beggs is ook beter geworden en past goed bij de ‘Pop Prog' nummers met stevige teksten. Het symfonische instrumentale slotakkoord is verrassend.

Devin Townsend

Empath (2019)

TIP!

Devin Townsend zoekt altijd de muzikale uitersten en weet op dit album de perfecte balans te vinden. Extreme, hevige momenten wisselt hij op de juiste momenten af met dromerige sferen. Een artistiek avontuur dat iedere luisterbeurt meer loslaat.

RPWL


TIP!

Dit keer geen concept maar wel zeven songs met een zekere samenhang. En hoe, beter heb ik de band zelden gehoord. Het album duurt vijftig minuten maar het vliegt voorbij. Gelukkig kan je een nieuwe draaibeurt starten. Het blijft groeien en boeien.

Vasil Hadzimanov Band

Lines in Sand (2019)

TIP!

Moonjune Records staat garant voor het kennismaken met voor mij onbekende artiesten. Dit keer uit Servië. Een band rond toetsenist en componist Vasil Hadzimanov. Krachtige fusion met Balkan invloeden. Spelen kunnen ze. Vertrouwd en bijzonder.

Dream Theater


TIP!

Het vorige album was voor velen een brug te ver van de metal-sound. De band heeft zich hervonden en is teruggekeerd naar een steviger en bekender geluid. Vernieuwend is het niet maar wel een revanche met een goed en degelijk album.

Ed Wynne


TIP!

Een soloalbum van Ed Wynne, oprichter en creatieve roerganger van de Ozric Tentacles. Hij doet wel meer zelf dan met de band, maar het zou zo maar als Ozric-album uitgebracht kunnen zijn. Geen verrassing dus of het zou juist dat zijn.

The Neal Morse Band


TIP!

Hij maakt te veel muziek die herhalingen van eerder werk zijn. Zelfs de albumhoezen gaan op elkaar lijken. Maar, verrassend, klinkt deze opeens fris en energiek. Een opvallende rol van gitarist/zanger Eric Gillette. Die wordt echt goed.

Steve Hackett


TIP!

Van alle muzikanten met een Genesis verleden is Hackett het meest actief. Genesis-albums live en nu weer soloalbum nummer zesentwintig. Dit keer met heel wat gasten die hem bijstaan maar zijn kenmerkende stijl niet verstoren.

Xavi Reija


TIP!

Moonjune trakteert ons vaak op onbekende artiesten. Xavi Reija met zijn band dit keer. Tony Levin is ook van de partij, altijd druk. Het is geen gemakkelijke kost. 'Fusion' met afwisselend een donker ambient karakter die verrassend goed is.

Moongarden


TIP!

Lang geleden was “The Gates of Omega” een topper. Daarna maakte de band nog een aantal albums maar zo goed als die werd het niet meer. Ze bestaan nog steeds en de sfeer is weer als vanouds. Vooral het gitaarwerk is opnieuw subliem.


JProg's Week CD's 2018

JProg's Week CD's 2017

JProg's Week CD's 2016

JProg's Week CD's 2015

JProg's Week CD's 2014


JProg's Week CD's 2013

JProg's Week CD's 2012


JProg's Week CD's 2011

JProg's Week CD's 2010

JProg's Week CD's 2009

JProg's Week CD's 2008

JProg's Week CD's 2007

JProg's Week CD's 2006

JProg's Week CD's 2005


JProg's Week CD's 2004

JProg's Week CD's 2003

© 2003-2019 OJE Music OJE Web All Rights Reserved