Interview met Geoff Downes - Tekst & Interview: OProg

Asia heeft na drie jaar weer een nieuw album uitgebracht. Het eerste op het Inside Out label. Reden om eens te spreken met toetsenist en bandleider Geoff Downes. De telefonische afspraak was een dag eerder misgelopen dus Downes belde vanuit de auto.

Hey, met Geoff Downes. Hoe is het?

Goed, daar ook alles in orde?

Ja. Sorry dat het gisteren mis ging. Ik kreeg de informatie te laat door.

Maakt niet uit, kan gebeuren.

Als ik trouwens ineens wegval, ik zit in de auto en rijd door het Engelse platteland. We moeten dus maar even afwachten hoe goed het signaal is.

Om maar meteen terzake te komen dan. Er ligt een nieuw Asia album in de winkel, deze keer duurde het drie jaar sinds het vorige album. Waar ben je in de tussenliggende periode allemaal mee bezig geweest?

Och, we zijn de laatste jaren wat aan het touren geweest zo nu en dan en ik heb me beziggehouden met wat soloprojecten. Het laatste jaar hebben we gewerkt aan het 'Silent Nation' album. Aan het schrijven en het opnemen ervan. Het laatste jaar heb ik verder eigenlijk niet echt veel gedaan.

Wanneer werd er besloten dat het tijd werd voor een nieuwe Asia?

Ik denk dat het was toen we de mogelijkheid kregen om een deal te sluiten met Inside Out. We waren eigenlijk al aan het wachten tot er een goed label kwam na het vorige.

Nu jullie op Inside Out zitten zijn er twee edities van het album uitgebracht. Een normale en een 'special edition' met een bonus dvd. Was dit al meteen de bedoeling of is het toevallig zo gekomen omdat er veel materiaal voor een dvd was?

Een vriend van onze manager kwam met het idee dat het leuk was de voortgang te filmen tijdens het maken van het album, zodoende.

En pas toen jullie er achter kwamen dat het goed materiaal was is besloten dat het als bonusdvd erbij kon?

We kwamen met het idee bij Inside Out en die vonden het prima, dus we zijn er inderdaad speciaal voor gaan filmen.

Na dit antwoord werd de verbinding plotseling verbroken. Na een minuut of twee ging de telefoon weer over.

Daar ben ik weer, het ging even mis.

Maakt niet uit.

Prachtig hoor, het Engelse platteland met al zijn mooie dorpjes. Alleen minder mooi voor de mobiele telefoonverbinding.

Kan gebeuren. Laten we weer verder gaan. Toen er werd besloten om nieuw materiaal uit te gaan brengen, moest er toen nog helemaal begonnen worden met het schrijven van nieuw materiaal of lag er nog het een en ander op de plank?

Nee, we hadden helemaal geen materiaal toen we begonnen. Anders dan bij vorige albums toen er altijd nog wat nummers gebruikt werden die we nog hadden. Nu begonnen we helemaal blanco. Zo zijn we ongeveer drie maanden bezig geweest tot het einde van vorig jaar. Met wij doel ik op John (Payne) en ik. We hebben wel nog wat samengewerkt met Billy Sheehan, maar voor het overgrote deel hebben John en ik het gewoon samen gedaan.

Jullie hebben nu ook vier bandleden als basis. Guthrie Govan op gitaar en drummer Chris Slade. Met hen is dan ook het hele album opgenomen terwijl er op de vorige Asia een hele berg gastmuzikanten mee deed als Tony Levin, Vinnie Calaiuta, Steve Howe en Ian Crichton. Deze keer is er toch gekozen voor een band zonder gastmuzikanten. Vanwaar die keuze?

Het vorige album was met alle gasten leuk om te maken, maar deze keer leek het ons prettiger om gewoon aan de slag te gaan met de band die we al drie jaar hebben.

Hoe zijn jullie eigenlijk aan deze band gekomen?

Guthrie Govan is al een tijdje bij ons betrokken. Chris Slade kennen we al veel langer, hij is natuurlijk ook bekend van zijn werk bij AC/DC en Manfred Mann's Earth Band. Hij heeft zelfs nog met Uriah Heep en David Gilmour gewerkt. Hij heeft dus heel veel ervaring terwijl Guthrie eigenlijk meer de 'nieuwe man' is. Maar hij is natuurlijk wel een geweldige gitarist.

Waar kwam bij het schrijven van dit album de inspiratie vandaan?

Ik heb het een en ander aan de andere kant van de oceaan gedaan. Dat was helemaal nieuw voor mij en dat was wel een inspiratie. Ook wilde we iets maken dat een bepaalde continuïteit had en dan ben je toch op een bepaalde manier bezig. Continuïteit ontbrak een beetje in het laatste album.

En dat zal nu ook beter zijn gelukt omdat er een kleine band is.

Inderdaad. Als je met zijn vieren bezig bent weet je precies wat iedereen kan en hoe de leden over dingen denken. Met veel gasten is dat soms niet helemaal duidelijk.

Welke ideeën wilde jullie deze keer eigenlijk in praktijk brengen? Waren er bepaalde doelen voor ogen?

We wilde deze keer een album dat wat minder complex was. Een album dat gewoon rockt en lekker snel goed in het gehoor ligt. Misschien weer wat meer de kant op van het originele Asia.

De reacties van het publiek en pers, hoe waren die eigenlijk over het nieuwe album?

Die zijn goed. Mensen hebben in de gaten dat we iets anders wilden dan op de vorige albums en dat onze richting iets anders is geworden.

Iets anders, de laatste jaren is er erg veel live-materiaal van Asia uitgekomen, zowel van de oude als van de nieuwere bands. Zijn jullie daar zelf eigenlijk nog bij betrokken?

Niet echt, het is iets dat gebeurt. Kleine labels willen materiaal uitbrengen dat ze van ons hebben en dat doen ze dan ook omdat ze de rechten vaak ook hebben. Wij maken ons er niet heel erg druk om omdat het de bootleghandelaren een beetje onder controle kan houden. Zoveel kunnen we er toch niet aan doen trouwens. Veel van dat spul is niet eens fatsoenlijk opgenomen.

Over live gesproken, zijn er nog plannen voor een grote tour?

Ja, in oktober in ieder geval de grote steden in het noordoosten van Amerika als onderdeel van de promotiecampagne. Verder zijn we nog aan het kijken wat we gaan doen.

Maar jullie komen nog wel in Europa?

Ja, Europa moet een groot deel van de tour worden. We hebben daar trouwe fans en bovendien hebben we het altijd leuk gevonden om daar te spelen.

En daar valt ook Nederland onder?

Ja, we hebben het de vorige keer ook erg leuk gehad in Nederland. Rijssen was het dacht ik.

En de huidige band blijft zo?

Dat is wel de bedoeling Ik hoop dat het nu eenvoudiger gaat dan de vorige keer. Door alle gasten was het toen moeilijk om het ineens als vier mans band te spelen.

Misschien een idee om dan eens een goed opgenomen live-album uit te brengen.

Dat hoop ik wel te doen. Het lijkt me leuk om een goed opgenomen live-werk uit te kunnen brengen met de huidige band.

Tot slot, je zat ooit in Yes gedurende het album 'Drama'. Daar is een heruitgave van uitgekomen. Welke rol had je bij de heruitgave?

Eigenlijk geen. Het is een actie van het platenlabel. Rhino dacht ik. Ze hadden blijkbaar wat tapes gevonden en iemand, die ik overigens wel ken, is er mee aan de slag gegaan. Maar de bandleden hebben er niet echt veel mee te doen gehad.

Dan wil ik je hierbij in ieder geval bedanken voor het interview.

Geen dank, ik hoop dat het goed ging en dat je wat hebt aan het materiaal. Het beste in ieder geval!

OProg (9-2004)

 

Zie ook:

Asia - Long Way from Home

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved