Klaus Schulze


Klaus Schulze feat. Lisa Gerrard - Rheingold DVD
Label:
Site:
klausschulze
Jaar:
2008
Duur:
109 min & 130 min
Recensent: JProg
Waardering:

Naast het hoofdgerecht, de dvd met het openluchtconcert op 18 juli 2008 van Klaus Schulze en Lisa Gerrard in Duitsland, valt de tweede dvd met het interview van fan Steven Wilson (Procupine Tree) op - die kent de discografie van Schulze natuurlijk op zijn duimpje - met deze meester van de elektronische muziek. Het is eigenlijk geen interview maar een gedachtenwisseling van weliswaar geen generatiegenoten maar wel gelijkgestemden. Het duurt zo’n zeventig minuten en is heel amusant.
Een paar opmerkelijke uitspraken:

“Er zijn geen technische beperkingen meer zoals ik die vroeger wel had, dus nu is de creativiteit de begrenzing”.
“De heruitgaven van mijn ouder werk zijn alleen geremastered en ik zal het nooit met moderne middelen over doen of verbeteren”.
“Analoge instrumenten zijn nu gemakkelijk na te bootsen met wat presets maar missen daardoor een eigen aanpak. Daardoor is een preset generatie muzikanten ontstaan zonder kenmerkende speelstijl. The Police was de laatste band die dat wel had”.
“De eerste Moog van Klaus kostte 20.000 mark, werd betaald door de platenmaatschappij en voor het eerst gebruikt op 'Moondawn' uit 1976”.
“The Eighties was een gitzwart muzikaal decennium, een creatieve woestijn”.
“Ik maakte met Edgar Froese van Tangerine Dream de afspraak, jullie doen de U.S.A. , dan doe ik Europa”.


Aan het slot een mooie anekdote. Schulze stuurde conform zijn contractuele verplichtingen een compleet nieuwe album naar zijn platenmaatschappij. Dit werd vervolgens geretourneerd - men dacht dat het een demo was - met de boodschap dat men niet in zulk soort muziek geïnteresseerd was. Toen hij meedeelde dat hij een contract had en daarom dit stuurde haastte men zich te verontschuldigen met het dringende verzoek de opname terug te sturen. Het illustreert, Wilson en Schulze zijn het ook hier weer roerend eens, dat muziekuitgevers geen gevoel meer met muziek en artiesten hebben maar kille rekenaars zijn geworden.
Schulze zit nu bij SPV en de directeur daarvan was aanwezig bij deze dvd registratie van het concert aan de Lorelei. Het kan dus wel en deed hem zichtbaar goed. Op de bonus cd is ook nog ruim een uur te zien van het bezoek aan de Engelse Real World studio waar o.a. de uitstekende “Surround mix” - Wilson is daar ook weer bij - is gemaakt.
Maar het gaat natuurlijk om de dvd van het concert met Lisa Gerrard. Het was een grote wens van hem met haar een keer samen te werken. Met als resultaat, naast het studioalbum 'Farscape", de eerste dvd van Klaus Schulze. Na Tangerine Dream, Ash Ra Tempel en ruim veertig soloalbums verspreid over zo’n honderd cd’s - hij maakte ook nog heel wat albums onder de naam Richard Wahnfried - mag dat wel eens een keer.
Zit hij nog steeds met zijn rug naar het publiek? Nee dus, hij is de vriendelijkheid zelve en blijkt een heel open en innemend mens te zijn.
Als schouwspel is het een merkwaardig gebeuren. Een enorme batterij apparatuur - voor het merendeel modulaire Moogs - vol knoppen, meters, toetsenborden, flikkerende lampjes, pc's en displays waartussen een mens op een stoel op wielen als zijnde de wizard gadegeslagen door een ademloos publiek bezig is. Misschien is dit wel muziek in de meest essentiële vorm, een harmonisch samengaan van geluiden die met elkaar een betoverende sfeer vol emoties oproepen. Schulze is grootmeester is deze stijl, het onbetwiste genie, die volledig in zijn muziek opgaat en het publiek waarschuwt vooral niet de “Vibe” te verliezen.© 2008 Ron Asjes

Beeldkwaliteit en geluid zijn perfect en ondanks het statische karakter van het gebodene is het een aantrekkelijk en afwisselend schouwspel.
Na een half uur solowerk wordt Klaus Schulze bijgestaan door de diepe stem van Lisa Gerrard, een Australische zangeres en componiste die vooral bekend werd met de groep Dead Can Dance. Daarnaast ontving zij de Golden Globe Award en een Academy Award voor haar bijdrage aan de soundtrack van de film Gladiator. Het zorgt voor een toverachtig samengaan van haar expressieve, woordenloze zangkunsten met de brede en rijke elektronische muziek van Schulze. Een wonderlijke combinatie die zonder een moment van verveling fascineert. En lange stukken zijn het. Vijf nummers waarvan ‘Loreley’ bijna veertig minuten klokt.
Klaus Schulze bewijst met deze dvd een levende legende te zijn die de kille elektronica weet te gebruiken voor ongeëvenaarde, diep emotionele en hypnotiserende muziek. Een uniek document dat met niets te vergelijken is.
De meest luxe versie is die met een dubbel audio cd en dubbel dvd, maar er zijn ook alleen audio of dvd uitgaven verkrijgbaar.


© 2008 Ron Asjes

JProg (12-2008)

Bezetting:
Klaus Schulze - electronica, keyboards,
Lisa Gerrard - zang

Discografie:
Farscape (2008)
Rheingold (2008)

Meer reviews Klaus Schulze

More S

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved