Alex Maguire Sextet

Alex Maguire Sextet - Brewed in Belgium
Label:
MoonJune
Site:
-
Jaar:
2007/09
Duur:
59:29
Recensent: JProg
Waardering:

Het was even zoeken om het plaatje rond het Alex Maguire Sextet rond te krijgen. Het gaat natuurlijk om de muziek dus wat maakt het uit, maar de behoefte om de verbanden, herkomst en invloeden te achterhalen horen gewoon bij het luisteren naar iets. De titel van het album, ‘Brewed in Belgium’, geeft niet direct veel richting, omdat ook nog blijkt dat het in 2007 in Rijkevorsel (België) voor een Nederlandse radio-uitzending van de VPRO opgenomen is. De naam van het middelpunt van het zestal doet daarbij niet vermoeden dat Alex Maguire een Engelsman van geboorte is. Zijn begeleidingsband is naast saxofonist en Belg Robin Verheyen, ‘The Wrong Object’, eveneens uit België. Dat is bekend terrein want daar heeft OJE Music’s OProg vrij recent een review over geschreven. Ook dat album is uitgebracht door het Amerikaanse Moonjune Records, specialist in muziek van deze soort, dus dat maakt de zaak rond.
Alex Maguire is een begenadigde jazzrock en fusion toetsenspeler die tot in de Canterbury Scene doorgedrongen is. Hij speelde in de laatste bezetting van Hatfield and the North als vervanger van Dave Stewart en zat in InCahat, een band die muziek van Hatfield tot National Health vertolkte.
Met zijn sextet leunt hij meer op de jazzrock van het latere Soft Machine. Dus groepsimprovisaties afgewisseld met solistische uitstapjes vanuit een brede waaier stijlen, door getalenteerde muzikanten vervlochten tot een samenhangend geheel. Het probleem met dit soort muziek is vaak dat de melodielijn ondergeschikt is aan het zoeken naar vernuftige muzikale hoogstandjes. De zes songs op dit album hebben dat ook. Zeker als je minder gevoelig voor dit soort muziek bent - een eigentijdse vorm van vrije jazz - is het al snel onnavolgbaar.
Direct vanaf het door de piano gedomineerde opener ‘Psychic Warrior’ zal de echte rockliefhebber het idee krijgen aan het verkeerde adres te zijn en te maken denken te hebben met duffe en slaperige muziek van lang geleden. Dat gevoel zal bij het vervolg wel minder worden, zeker omdat er met ‘John’s Fragment’ meer vuur ontstoken wordt. Maar zodra men lustig improviseert, zoals op het kwartier durende ‘Saturn’ en ‘Theresa’s Dress', ontstaat ook een ongrijpbaarder geheel waarbij een rockadept al snel definitief zal afhaken. En dat is jammer, want in de soms kakofonische muziek is best veel te ontdekken. Drie tracks zijn van Maguire, Estiviénart en Delville leveren er elk één. De eigen nummers worden door de Elton Dean song ‘Seven for Lee’ qua samenhang en compositie overtroffen. Daar ontbreekt het teveel aan en dat is voor mij als prog-rocker het belangrijkste manco van dit “Fusion Food” brouwsel, .
Het is een album voor hen die van fusionmuziek houden en vooral voor (free)jazz liefhebbers. Die zullen het zonder twijfel waarderen en een uur lang van Alex Maguire, Robin Verheyen en ‘The Wrong Object’ genieten.

JProg (01-2009)

Bezetting:
Alex Maguire - piano en synthesizer
Robin Verheyen - saxofoon
Jean-Paul Estiviénart - trompet en flugelhorn
Michel Delville - synthesizergitaar
Damien Polard - bas
Laurent Delchambre - drums

Discografie:
Brewed in Belgium (2007)


Lees ook: The Wrong Object - Stories from the Shed


More M

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved