The Wrong Object

The Wrong Object - Stories from the Shed
Label:
MoonJune
Site:
wrongobject
Jaar:
2008
Duur:
54:32
Recensent: OProg
Waardering:

Bij het uit de verpakking halen van ‘Stories from the Shed’ van de Belgische band The Wrong Object kreeg ik het idee dat ik met een ander soort muziek te maken had dan uiteindelijk het geval is. Laten we het zo zeggen: het lezen van de omschrijving 'Blending Psychedelic Jazz with Modern Rock Sensibilities' deed me deze cd automatisch plaatsen bij de improvisatiebands die we al eerder bij OJE Music bespraken. Voor een deel klopt dit ook wel. De Belgen maken instrumentale muziek zoals dit soort groepen dat doen, maar toch word ik op dit album naar meer richtingen meegenomen dan ik had verwacht.
We hebben te maken met een relatief jonge band - de geboortejaren zitten tussen 1969 en 1985 - die toch al aardig wat ervaring heeft. Sinds de oprichting in 2002 is de groep met meer dan honderd concerten al behoorlijk actief geweest. En ook vaak met niet de minste gasten. 'The Unbelievable Truth' uit 2007, is hier het bewijs van. Een album opgenomen onder de vleugels van Elton Dean, die met al zijn ervaring blijkbaar zeer onder de indruk was van de band. Ook waren er optredens met Annie Whitehead, bekend van de samenwerking met Robert Wyatt, Alex Maguire die in de kring rond Hatfield and the North zat en Ed Mann. Met de laatste speelden ze op het Frank Zappa Tribute Festival 'Zappanale' en dat is voor mij de oorzaak van het vernieuwende in hun muziek. De Belgen gaven zelf al aan zeer onder de indruk te zijn van de Amerikaanse grootmeester.
Blijkbaar is er ook goed geluisterd naar vooral de periode van 'The Grand Wazoo' en Zappa’s laatste tournee, want de muziek op ‘Stories from the Shed’ lijkt er een voortzetting van. Alles is zeer sfeervol gedaan en er zijn composities te horen die qua spel en techniek niet uit de toon zouden vallen op een album als 'Make a Jazz Noise Here' van diezelfde Zappa. The Wrong Object kan eveneens uitstekend de power van rock toevoegen aan jazz. Daarbij hoor ik ook dingen die refereren aan Soft Machine, Nucleus, John Coltrane en King Crimson en het deed me zelfs nog een paar keer aan Miles Davis begin jaren zeventig denken.
Na een paar weken ben ik tot de conclusie gekomen dat het album dik vier OJE's verdient. Heel misschien mist de groep nog een eigen gezicht, maar gezien het feit dat dit pas hun eerste officiële album is, is dat waarschijnlijk logisch. Kortom, ‘Stories from the Shed’ is een ijzersterke cd en met dit alles biedt het veel perspectief voor de toekomst!

OProg (3-2008)

Bezetting:
Michel Delville - electric & synth guitar, electronics
Fred Delplancq - tenor sax
Jean-Paul Estiévenart - trumpet
Damien Polard - bass guitar, electronics
Laurent Delchambre - drums, assorted percussion, samples, electronics

Discografie:
All hands on Dreck (eigen beheer, 2001)
Maligh Siesta (eigen beheer, 2003)
Live 2005 (eigen beheer, 2005)
Met Elton Dean: The Unbelievable Truth (2007)


More W

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved