Ayreon

Ayreon - Actual Fantasy Revisited
Label:
Site:

ayreon

Jaar:
2004
Duur:
79:55
Recensent: OProg
Waardering:

Muzikanten luisteren over het algemeen heel anders naar de muziek die van hun eigen hand afkomstig is dan het publiek dat op het geluid af komt. Dit kan twee kanten op gaan. Om het in extremen uit te drukken: een band kan volledig tevreden zijn met een compositie die volgens iedereen bagger is, terwijl aan de andere kant over de zeik gegaan kan worden over een detail binnen de muziek dat 99,9% van de luisteraars niet opvalt. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat iemand compleet ontevreden is over iets dat ooit door hem of haar op plaat gezet is. Zo las ik eens dat Rob Reed van Cyan niet kan begrijpen dat hij voor 'King and Country' een drumcomputer heeft ingezet. Arjen Lucassen vond waarschijnlijk hetzelfde van zijn tweede Ayreon. 'Actual Fantasy' kwam uit in 1996 en wijkt af van alle andere albums die hij onder die naam heeft gemaakt. Voor dit album deed hij, in tegenstelling tot zijn andere werken, de gehele instrumentatie zelf. Dat wil dus ook zeggen dat hij zelf de bas inspeelde en een drumcomputer gebruikte.
We zijn inmiddels aangekomen in het jaar 2004. InsideOut is bezig met het opnieuw uitbrengen van de Ayreon-catalogus, tenminste, het deel dat uitkwam op Transmission. Met zijn andere albums kon de heer Lucassen goed leven, maar hier zag hij een enorme kans. Nu kon hij het album perfectioneren en het resultaat is te horen op 'Actual Fantasy Revisited'. Deze keer met bassist Peter Vink en vaste Ayreon drummer Ed Warby. Maar dat is niet alles, ook heeft Lucassen stukken gitaar opnieuw opgenomen en het fluitwerk, oorspronkelijk bestaande uit samples, in laten spelen door voormalig Quidam fluitiste Ewa Alberink.
Naast dat de muziek met een kleine band is gemaakt is ook de zang afwijkend van andere Ayreon-albums. Deze keer geen groot leger aan bekende stemmen, maar slechts drie, te weten Robert Soeterboek, Edward Reekers en Okkie Huysdens. Ondanks verschil in opzet laat 'Actual Fantasy' gewoon het typische geluid van Lucassen horen. Het verschil tussen de oude en de nieuwe versie zit hem in het feit dat het allemaal net wat vetter klinkt. Het album knalt werkelijk uit je speakers!
Persoonlijk is 'Actual Fantasy' nog steeds een favoriet. Het was de eerste Ayreon die ik kocht terwijl ik het debuut van cassette kende. In de nieuwe versie klinkt het nog wel beter dan het was, hoewel het wel wennen is. Wennen, om ineens een nieuwe gitaarpassage te horen in 'Forevermore'. En dan is ook het jongensstemmetje dat de plaat met de uitspraak "Actual Fantasy" inluidt ineens een andere sample geworden. Een klein detail misschien maar toch erg wennen. De kopers van de cd krijgen heel veel voor hun geld. Het album bevat een fraaie bonus-dvd met daarop een 5.1 mix van het album, de originele versie van het album, de videoclip van 'The Stranger from Within' en een documentaire over het album. Dit is nog eens waar voor je geld! Topuitgave van een topalbum!

OProg (12-2004)

Bezetting:
Arjen A. Lucassen - guitars, keyboards, additional noises
Peter Vink - bass guitar
Ed Warby - drums
Ewa Alberink - flute
Robert Soeterboek - vocals
Edward Reekers - vocals
Okkie Huysdens - vocals
Cleem Determeyer - synth solos
Rene Merkelbach - hammond, synth solos

Ayreon - 01011001
Label:
Site:
ayreon
Jaar:
2008
Duur:
50:10 & 51:59
Recensent: JProg
Waardering:

Het zevende album van Ayreon heeft als titel in binaire codetaal ‘01011001’ - spreek uit ‘Why’ - gekregen. Waarom is dus het hoofdthema en de muzikale verwerking ervan is verdeeld over twee cd’s – een sombere Planet Y en een luchtige Earth - waarvoor Arjen Lucassen weer een hele rij gasten heeft weten te strikken. Dit keer heeft hij, verpakt in uiteraard een progmetalopera, o.a. Daniel Gildenlöw (Pain Of Salvation), Bob Catley (Magnum), Floor Jansen (After Forever), Anneke van Giersbergen (ex The Gathering), Derek Sherinian (Planet X) en Tomas Bodin (The Flower Kings) bijdragen laten verzorgen.
Het album is als dubbel-cd, een versie inclusief een dvd met ‘The Making of…’ of als dubbel-cd met dvd in een luxe uitvoering verkrijgbaar. De laatste Ayreon, ‘The Human Equation’, stamt uit 2004, maar stilgezeten heeft Arjen Lucassen niet. Zo heeft hij in die periode o.a. Stream of Passion gestart. Begin 2007 is hij hier volgens plan uitgestapt om aan een nieuwe episode onder de noemer Ayreon te gaan werken.
‘01011001’ is qua thema het vervolg op ‘The Electric Castle’ uit 1998. Dus luisteraars die het verhaal daarachter nog goed in het hoofd hebben kunnen moeiteloos de draad oppakken. Ik zelf heb daar niet zoveel mee omdat ik weinig affectie heb met science fiction. Het uiteindelijke verlies van emoties door de technologische afhankelijkheid van de mens als gevolg van het ruimteavontuur van het tot menselijk ras geëvolueerde wezentje Forever, met daarin de telkens terugkerende vraag van “waarom”, is de rode draad van het verhaal. Misschien smullen voor de liefhebber.
Wilde Arjen Lucassen nu eindelijk eens een volledig soloalbum maken? Het antwoord is ja. Maar is het gelukt? Nee dus. Waarom niet en wat is het uiteindelijke resultaat geworden?
Ik heb begrepen dat Arjen al heel lang het plan heeft een heus solowerk te produceren. Hij was daar op een bepaald moment met ‘01011001’ heel ver mee. Maar hij kon het weer niet “basic” houden en wilde, bekend van het inmiddels vertrouwde Ayreon-concept, de muziek vervolmaken met juist die extra keyboard- en gitaarpartij, waardoor de grootse aanpak die daarbij hoort als een bijna onweerstaanbaar proces het gevolg was. Dus er draven een hele rij oude bekenden en weer een aantal voor Ayreon nieuwe namen op. Aandoenlijk is altijd het enthousiasme waarmee Arjen Lucassen zijn gasten – op de dvd is dat nog eens te zien – introduceert. “De beste keus die ik kon maken, de song past precies bij haar/hem, hij/zij heeft het beste uit zich gehaald”, de duimen gaan letterlijk en figuurlijk bijna per definitie constant omhoog. Maar hij krijgt veel voor elkaar en dat verdient een groot compliment. Alleen het verlokken van Ray Wilson en David Gilmour lukte hem door verschillende oorzaken niet.
Terug op aarde: ‘01011001’ is gewoon een lekkere dubbel-cd geworden. Het heeft wel een erg “meer van hetzelfde” karakter omdat de opzet en omlijsting zo bekend zijn. Muzikaal gezien plagieert Lucassen zichzelf regelmatig, maar dat deed hij eerdere albums ook al. Hij blijft echter een unieke geweldenaar in dit genre, een meester die vanuit zijn kleine ‘Electric Castle’ studio perfect zulke projecten neer kan zetten.
De muziek is als vanouds: symfonische space-metal, af en toe bombastisch en het is niet te experimenteel waardoor het doodvermoeiend zou zijn geworden. Je moet wel tegen albums met veel gehoorbepalende zangers en zangeressen kunnen, maar de nummers zijn uitstekend en boeien in alle facetten die bij dit soort werk horen. Door het creëren van muzikale contrasten blijft Ayreon een uitzonderlijk gebeuren. Ik heb een voorkeur voor de donkere eerste cd ‘Planet Y’ omdat daar o.a. het wonderschone ‘Beneath the Waves’ op staat en dit deel van het epos door de kunstzinnige composities een boeiender muzikale verscheidenheid kent. Dit soort werk heeft altijd een aantal draaibeurten nodig om doorgrond te worden, maar op dit moment verslaat ‘01011001’ voorganger ‘The Human Equation’ nog niet.
De Belg Jef Bertels heeft wederom het artwork verzorgd waardoor er hier evenmin een stijlbreuk met het verleden is. Ik hou de albums van Ayreon met moeite uit elkaar.
Live-uitvoeringen van ‘01011001’ hoeven we niet te verwachten. Het podiumbeest in Arjen is na zijn leven met Vengeance en Stream of Passion getemd. Tevens is de uitvoerbaarheid van zulk een project geen realistische optie. Hij is er daarnaast de man niet voor om zoiets tientallen keren te gaan spelen.
De cirkel is rond, het Ayreon-verhaal is compleet. Met het ‘01011001’ afsluitende ‘Complete the Circle’ wordt een muzikale episode afgesloten. Dat is voor mij en ook voor Arjen Lucassen duidelijk geworden. Hier is niet veel meer aan toe te voegen.
Komt er nu een echt soloalbum van Arjen Anthony Lucassen? Het zal nog wel in de planning zitten, alleen ik moet nog zien en horen dat hij alles alleen gaat doen. Ik heb het idee dat hij aan het Ayreon-concept verslaafd is geraakt.


JProg (3-2008)

Bezetting:

Arjen Lucassen - gitaar, keyboards, synths, basgitaar, programming
Ed Warby - drums
Lori Linstruth - gitaar solo
Michael Romeo - gitaar solo
Derek Sherinian - keyboard solo
Tomas Bodin - keyboard solo
Joost van den Broek - keyboard solo, piano
Jeroen Goossens - fluit
Ben Mathot - viool
David Faber - cello

Zang:
Hansi Kursch
Tom S. Englund
Jørn Lande
Steve Lee
Floor Jansen
Daniel Gildenlöw
Jonas Renkse
Anneke van Giersbergen
Bob Catley
Magali Luyten
Simone Simons
Wudstik
Liselotte Hegtl
Ty Tabor
Phideaux Xavier
Marjan Welman
Arjen Lucassen

Ayreon - Elected
Label:
Site:
Jaar:
2008
Duur:
13:43
Score:
Door:
JProg (04-2008)

Cd-verkopen naar een dieptepunt, winkelsluitingen, cd-single omzet gedecimeerd. De tol van de nieuwe “download” tijd of geldt dit drama voor progressieve muziek niet? Ik denk dat enerzijds het publiek daar wat - hoe tegenstrijdig - behoudender is en anderzijds men tijdig doorhad dat de luisteraar ook wat in zijn handen wilt hebben. “Limited Editions”, “Deluxe” versies zijn gebruikelijk geworden en was het altijd al niet zo dat in deze muziek het artwork van de verpakking een belangrijk deel van een album was en is? Het laatste album ‘01011001' van Ayreon met drie verschillende uitgaven, waaronder een mooie “Deluxe editie”, is daar een prima voorbeeld van.
Of het singles verkopen nu een marginaal gebeuren is of niet, de in een digipack met als opvallende hoes een krant - The Universal Ayreonaut - verpakte EP (Extended Play) van Ayreon vs Avantasia heeft de markt bereikt. De aanleiding was het tegelijk verschijnen van Arjen Lucassen's Ayreon album ‘01011001' en de rockopera van Tobias Sammet's Avantasia ‘The Scarecrow'. Daarbij een beetje opgeklopt verhaal als zouden die twee met elkaar bakkeleien wie het beste album heeft gemaakt. Arjen scheen volledig van de kaart te zijn geweest omdat Tobias Sammet Alice Cooper voor zijn kar had weten te spannen. “Hate-mails” over en weer, want Tobias was ook jaloers op de gastrollen bij Ayreon, met name die van Bruce Dickinson. Waarmee kan je een ieder nog meer verrassen door dan maar samen een nummer te gaan doen.
Gekozen is voor de Alice Cooper hit ‘Elected' uit 1973 met zang van Tobias en Arjen, die ook alle instrumenten doet. Verder zijn er drie Ayreon nummers op deze schijf. Een alternatieve versie, live bij Studio Brussel, van ‘E=MC2' en ‘Ride the Comet' beiden van ‘01011001' en ‘Day Six: Childhood' van ‘The Human Equation' ook in een andere uitvoering.
Grote verkopen verwacht ik nu niet direct van deze uitgave en wie eigenlijk wel. Het is voornamelijk leuk en een hebbeding voor fans. En wie weet ontdekken sommigen wel dat dit veel meer biedt dan een file downloaden.

Discografie:
The Final Experiment (1995)
Actual Fantasy (1996)
Into The Electric Castle (1998, Special Edition 2004)
Universal Migrator Part 1 - The Dream Sequencer (2000)
Universal Migrator Part 2 - Flight of the Migrator (2000)
Ayreonauts Only - Demo's en alternatieve versies (2000)
The Human Equasion (2004)
Universal Migrator Parts 1 & 2 (Special Edition) (2004)
Actual Fantasy Revisited (2004)
01011001 (2008)

Elected - EP (2008)

More A

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved