Arti & Mestieri

Arti & Mestieri - Murales
Label:
Electromantic Music Art
Site:
Jaar:
2001
Duur:
62:37
Score:
Door:
JProg (12-03)

Murales is het 2001 album van Arti & Mestieri, de legendarische band uit Italië die al heel lang muziek maakt. Hun meesterwerk 'Tilt' stamt uit 1974. Op dit album met Furio Chirico (drums en percussie), Marco Cimino (keyboards), Beppe Crovella (piano, keyboards, Hammond en bandoneon), Marco Gallesi (bas), Gigi Venegoni (gitaar) en Corrado Trabuio (viool) worden allerlij stijlen opgevoerd. Progressieve muziek die zowel symfonische- als jazzpaden verkent en steeds weer het avontuur zoekt. De drummer, Furio Chirico, is een geweldenaar in de stijl van Bruford en Bozzio en zorgt ervoor dat men niet te overmoedig de weg kwijtraakt.


Arti & Mestieri - First Live in Japan
Label:
MoonJune
Site:
arti&mestieri
Jaar:
2005/2007
Duur:
75:32
Recensent: JProg
Waardering:

Arti & Mestieri is vooral bekend van het cultalbum ‘Tilt’ uit 1974, het album met de fameuze trechter als blikvanger. De Akarma-uitgave ervan - een lp-duplicaat op cd - is aan te bevelen. Deze Italiaanse progressieve jazz-rock band wordt gedragen door Beppe Crovella, een keyboardspeler die zich vooral van analoge toetseninstrumenten zoals Mellotron, mini moog en Hammond bedient en krachtpatser - en enige continue factor van de groep, hij was er altijd bij - drummer Furio Chirico. De laatste is een gedreven drumbeest die met zijn spectaculaire speelstijl toonaangevend in Italië is en tevens van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Hij heeft onder andere een drumschool in Turijn. Crovella was als producer bij Calliope, Syndone, Castello di Atlante en Alluminogeni betrokken. Tevens duikt hij op in Tower (zie review OJE Music), Romantic Warriors, Mosaic, C3 en nu dus weer Arti & Mestieri.
Arti & Mestieri heeft in de loop der jaren een respectabele discografie opgebouwd, maar de eerste twee albums, rond 1975, waren hun artistieke top. Later werk zoals ‘Murales’ hebben wel altijd de door toetsen en viool gedomineerde jazz-rock stijl, refererend aan Soft Machine in die tijd, Mahavishnu Orchestra en UK, behouden ondanks de regelmatige wijzigingen in de bandbezetting. Op deze live registratie van een optreden tijdens hun Japanse tour in 2005 wordt dan ook voor een aanzienlijk deel teruggegrepen naar ‘Tilt’ en ‘Giro di Valzer per Domain’. Pas in het laatste deel van het concert komen relatief nieuwere songs aan bod, zoals het lange, van ‘Murales’ afkomstige, ‘2000’. Tijdens deze tour bestond de band uit zeven man waarbij alleen Crovella en Chirico ook op de eerste albums meespeelden. Ook van de Murales-bezetting uit 2000 is niet veel meer over.
De geluidskwaliteit van de cd is goed waarbij soms wat rommelig wordt gemusiceerd. Gedegen op elkaar ingespeeld lijkt dit zevental af en toe niet, of een gebrek aan repetitietijd is er debet aan. Maar naast deze slordigheden blijft het een boeiend en sfeervol gebeuren waarbij ook voor de minder bekenden met de muziek van Arti & Mestieri een goed beeld van hun muzikale bagage wordt gegeven.

JProg (12-2007)

Bezetting:
Beppe Crovella - Hammond organ, Mellotron, fender rhodes el. piano, synthesizers, acoustic piano
Furio Chirico - drums, percussion
Roberto Cassetta - bass guitar, back vocals
Marco Roagna - electric & acoustic guitar
Alfredo Ponissi - soprano/tenor/baritone sax, clarinet, flute
Iano Nicolo - lead vocals, percussion
Lautaro Acosta - violin

Discografie:
Tilt - Immagini per un Orecchio (1974)
Giro di Valzer per Domani (1975)
Quinto Stato (1979)
Acquario (1983)
Children's Blues (1985)
Murales (2000)
Articollezione (2002)
Live 1974/2000 (2003)
Prog Day (2003)
Estrazioni (2004)
First Live in Japan (2006)


More A

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved