Voordat het Zweedse A.C.T. bij InsideOut terecht kwam had de band al een drietal cd’s op hun naam staan. Echter, deze waren op piepkleine labels uitgebracht, MTM Music en Atenzia, die helaas ter ziele zijn. De verkrijgbaarheid van deze albums is dus al jaren problematisch. Ze zijn nu door InsideOut opnieuw uitgebracht als “Special Edition Re-issues”. De oorspronkelijke uitgaven waren zeker geen beroerde producten en mochten er zijn, dus wat voegt dit, naast het feit dat de cd’s nu weer te krijgen zijn, toe?
Eerst even kort wat over de muziek van de band. Het kenmerkt zich door overwegend frisse neo-progrock met Queen-invloeden en ook af en toe Saga referenties. Regelmatig cabaretesk van toon en sfeer, met diverse zangers en daardoor veel variatie, soms op het randje van de progmuziek of zelfs net erover. Hitgevoelige refreinen passeren met regelmaat naast contrastrijke tegendraadsheid. Geen lange complexiteiten die moeilijk kijkend gespeeld moeten worden, maar aanstekelijke songs met weinig ruimte voor veel. Het houdt je wel bezig. Zelf noemen ze het “melodic/prog/rock/pomp/pop”. De grote doorbraak is er niet gekomen, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de slechte verkrijgbaarheid van de cd’s.
Het eerste album, ‘Today Report’, heeft een licht uitgebreid - met extra fotomateriaal - boekje gekregen, twee bonustracks en een multimediadeel met o.a. een live-video. Hoogtepunten het epic uit zeven delen getiteld 'Personalitys (the Long One)' en het prijsnummer 'Today Report'.
‘Imaginary Friend’ heeft eveneens een gewijzigd cdhoesje gekregen met ook weer wat meer foto’s, één bonusnummer - dat trouwens als verborgen nummer ook op het eind van de oude uitgave staat - en een video van ruim tien minuten van “The Making of…” Deze cd bevat naast orkestrale stukken onvervalst metal-gitaarwerk met bovendien het uit acht delen bestaande hoogtepunt, het epische nummer ‘Relationships (the Long One)’.
De heruitgave van ‘Last Epic’ heeft vier bonustracks waarvan drie demo’s en ook een iets uitgebreider boekwerkje. Deze cd heeft nog meer metal-invloeden die goed samenkomen in songs vol pop- en prog-elementen.
De geluidskwaliteit was altijd al uitstekend, het is ook relatief recent werk, dus een vernieuwde aanschaf, mochten de cd’s al in het bezit zijn, is overbodig. Maar voor wie de albums al lang zocht: hier is de kans met deze zeer verzorgde uitgaven.

JProg (4-2007)

Bezetting:
Jerry Sahlin - synthesizers, lead and backing vocals, vocoder, deck of cards
Ola Andersson - electric and acoustic guitars, lead and backing vocals
Peter Asp - bass guitar, synthesizer bass, bass pedals
Herman Saming - lead and backing vocals
Thomas Lejon - drums, percussion

Discografie:

Today’s Report (1999)
Imaginary Friends (2001)
Last Epic (2003)
Silence (2006)


A.C.T. - Today's Report (Special Edition)
Label:
Site:
actworld
Jaar:
1999/2007
Duur:
61:49
Recensent: JProg
Waardering:

A.C.T. - Imaginary Friends (Special Edition)
Label:
Site:
actworld
Jaar:
2001/2007
Duur:
63:12
Recensent: JProg
Waardering:

A.C.T. - Last Epic (Special Edition)
Label:
Site:
actworld
Jaar:
2003/2007
Duur:
67:31
Recensent: JProg
Waardering:

More A

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved