JProg's Best of 2017 Releases

1 Steven Wilson To The Bone
Een saaie - lees onvermijdelijke - nummer één. Misschien niet zijn beste album, maar toch weer beter - lees bijzonderder - dan de rest. Toegankelijker door een kleine stijlbreuk.
2
The Tangent
The Slow Rust of Forgotten Machinery
Hoge kwaliteit met goede en lange nummers met lappen tekst waarbij geen zin twee keer wordt gebruikt. Nog altijd energiek en boeiend.
3
Big Big Train Grimspound
De op dit moment stabiele bezetting zorgt voor veel muzikale variatie. Minder gemakkelijke songs dit keer met complexe instrumentaties die wat tijd vragen.
4
Lifesigns Cardington
vCentrale figuur is John Young. Het resultaat is een uitstekend album dat misschien niet uitblinkt in orginaliteit maar wel in vakmanschap.
5
Roger Waters Is This The Life We Really Want?
De teksten in zijn albums zijn kritisch en vaak zwartgallig. O.a. de vele Pink Floyd referenties in de muziek maken het toch aangenaam luisteren.
6
Nad Sylvan The Bride Said No
Een consistenter geheel dan het vorige album. Misschien juist door het ontbreken van heel lange epische nummers.
7 Steve Hackett The Night Siren
Album vijfentwintig! is erg veelzijdig. Niet alleen door de het gebruik van exotische instrumenten door diverse gasten. Kenmerkende Hackett-elementen zijn er natuurlijk ook.
8

The War on Drugs

A Deeper Understanding
Misschien het buitenbeentje in deze lijst omdat het niet direct als progressief gezien zal worden. Een band in ontwikkeling met diverse muzikale invloeden dus waarom niet.
9 Anathema The Optimist
In de lijn van ‘A Fine Day To Exit' en niet van ‘Distance Satellites'. Maar dit is een fris en prima vervolg van wat dan ook.
10
Big Big Train
The Second Brightest Star
Nummers overgebleven van opnamesessies van de voorgaande albums 'Folklore' en 'Grimspound' gecombineerd met alternatieve en instrumentale versies van songs daarvan.
11
Bjørn Riis
Forever Comes To An End

Het heet het tweede solowerk van Riis te zijn maar als je dat opnieuw met je eigen bandleden maakt krijg je bijna een nieuwe Airbag album.

12
Pain of Salvation In The Passing Light Of Day
Daniel Gildenlöw heeft maanden lang in het ziekenhuis gelegen. Dit is het eerste echt nieuwe werk dat hij sindsdien heeft gemaakt en deels een reflectie van die periode.
13 Blackfield Blackfield V
Steven Wilson had zich grotendeels uit het project teruggetrokken. Na de laatste twee door Aviv Geffen gedomineerde albums is er nu weer een gelijkwaardige samenwerking.
14 Daniel Cavanagh Monochrome
De muzikale invulling is minimaler dan bij Anathema maar het had een uitstekend bandalbum kunnen worden.
15
Threshold
Legends of the Shires
De kenmerkende elementen van de band zijn weer eens in de mixer gegooid en er is een nieuw album uitgekomen. Wisselend tussen nieuw en fris en dit heb ik eerder gehoord.
16

Lunatic Soul

Fractured

Mariusz Duda heeft zich met zijn solo project meer richting Riverside bewogen en de laatste Riverside is juist meer de Lunatic Soul kant op gegaan. Best interessant verwarrend.

17
Mogwai
Every Country's Sun
Uitvinders van de post-rock gaat wel wat ver. Ondanks dat er herhalingen in hun albums zitten zijn er altijd veel momenten die het nieuw en bijzonder maken.
18
Eloy
The Vision, The Sword And The Pyre (Part 1)
Muzikaal blijft het de ‘Eloy' zoals we die kennen. Buitengewoon goed uit een andere tijd zonder gedateerd te zijn. Een tweede deel volgt nog.
19
Mostly Autumn
Sight of Day
Het twaalfde album levert niet opeens een andere band op. De progfolk stijl levert wel nieuwe elementen. Een boeiend geheel is daardoor het resultaat.
20
Lonely Robot The Big Dream
Op het eerste album van de ‘band’ had Mitchell nog een aantal gastmuzikanten. Hier doet hij alles alleen op het drumwerk na. Goed zonder een bijzondere topper te zijn.

Best Rock Blu-Ray's/DVD's 2017

1 David Gilmour Live at Pompeii
  Een legendarischer openlucht concert is er nauwelijks. Op herhaling zonder Waters en Wright maar wel met publiek. Mooie beelden met natuurlijk een andere tracklist dan destijds.
2
The Pineapple Thief
Here We Stood

Topband en toch een relatief klein gebeuren. Alles is er goed aan. Songs, uitvoering, beeld, geluid. Bovendien veel audio extras op de blu-ray versie.

3
RPWL
A New Dawn
De twee recentste albums live met handenvol acteurs op het podium. Het zet de religiekritische boodschap in een beeldend perspectief.

Best Re-issues 2017

1 King Crimson
Sailors' Tales
  David Bowie A New Career In A New Town
(1977-1982)
3
Diversen
Cerebral Sounds Of Brain Records (1972-1979)

Best Prog Rock Album Covers 2017

Tim Bowness - Lost in the Ghost Light
Premiata Forneria Marconi - Emotional Tattoos
Crippled Black Phoenix - Horrific Honorifics


© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved